Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

03 August 2021
01:12 uur

Iran houdt zich aan nucleaire deal na sancties VS

Metro

12/11/2018 - 17:10

Iran houdt zich aan de engagementen die het land is aangegaan bij de nucleaire deal uit 2015. Dat blijkt uit het eerste rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) sinds de VS sancties oplegden tegen Iran. Iran houdt zich aan de afspraken over zijn voorraad verrijkt uranium en zijn capaciteit om dat materiaal te […] Het bericht Iran houdt zich aan nucleaire deal na sancties VS verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Iran houdt zich aan nucleair akkoord (12/11/2018 - Knack)
  Iran houdt zich aan de engagementen die het land is aangegaan bij de nucleaire deal uit 2015. Dat blijkt uit het eerste rapport van het International Atomic Energy Agency (IAEA) sinds de VS sancties oplegden tegen Iran.
  [naar artikel]
 2. VS wil mee praten over behoud nucleaire deal met Iran (19/02/2021 - VRT NWS)
  De Verenigde Staten gaan in op een EU-uitnodiging om gesprekken op te starten met Iran. De Europese landen hopen zo de nucleaire deal met Iran, die onder oud-president Donald Trump werd opgeblazen, te herstellen. Iran blijft bij zijn standpunt dat de Amerikaanse sancties eerst van tafel moeten.
  [naar artikel]
 3. Washington bereid om te spreken over herziening sancties tegen Iran (05/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben zich vandaag bereid verklaard om eventueel sancties die aan Iran opgelegd zijn te herzien op voorwaarde dat Teheran zich strikt houdt aan nucleaire deal die in 2015 werd afgesloten. Morgen starten er in Wenen gesprekken over de kwestie.
  [naar artikel]
 4. Iran houdt zich aan nucleaire deal (22/02/2019 - Metro)
  Iran houdt zich nog altijd aan de voorschriften van het nucleair akkoord dat Teheran in 2015 afsloot met de internationale gemeenschap. Dat stelt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in een rapport dat vandaag gepubliceerd is. Iran eerbiedigt de limieten voor zijn uraniumverrijking en de maximale hoeveelheid uranium die het in voorraad mag hebben, zegt het rapport. De inspecteurs van de IAEA vonden ook geen onregelmatigheden in de nucleaire onderzoeksreactor van Irak. Die was oorspronkelijk ontworpen om plutonium als bijproduct te produceren. De Iran-deal werd in 2015 afgesloten met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China. De tekst steekt de nucleaire activiteiten van Teheran in een strak keurslijf, met de bedoeling te garanderen dat ze vreedzaam blijven. Sinds het begin van de IAEA-inspecties in januari 2016 zijn er nog geen inbreuken vastgesteld tegen de voorschriften van de nucleaire deal. Amerikaans president Donald Trump kondigde in mei 2018 aan dat zijn land zich eenzijdig zou terugtrekken uit het akkoord en dat hij de economische sancties tegen het land opnieuw instelde. De VS zetten de Europese partners onder druk om de deal ook op te schorten. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland zijn niet geplooid onder die druk en zetten vorige maand nog een financiële entiteit op met als doel de handel met Iran te promoten, ondanks de Amerikaanse sancties. bron: Belga Het bericht Iran houdt zich aan nucleaire deal verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 5. Iran speelt het hard in Bidens poging om nucleaire deal te reanimeren (19/02/2021 - De Tijd)
  17:16 De Verenigde Staten willen de nucleaire deal met Iran reanimeren - een definitieve breuk met de koers van Trump. Maar Iran eist dat de sancties uit het Trump-tijdperk eerst van tafel worden geveegd.
  [naar artikel]
 6. Iran stuurt Biden wandelen over nucleaire verzoening (28/02/2021 - De Tijd)
  21:52 Iran gaat niet in op de uitnodiging om met de VS te praten over het reanimeren van de nucleaire deal. Het wil pas onderhandelen als de Amerikanen de sancties opheffen.
  [naar artikel]
 7. Wat houdt die nucleaire deal juist in en wat zijn de gevolgen nu Iran er zich niet meer aan houdt ? (05/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De atoomdeal tussen Iran en de wereldmachten werd in 2015 gesloten om te voorkomen dat Iran een kernmacht zou worden. Maar het akkoord wankelt al...
  [naar artikel]
 8. Verbreekt Trump vanavond de nucleaire deal met Iran? Hier gaat het over (13/10/2017 - VRT NWS)
  Vanavond houdt de Amerikaanse president Donald Trump naar verwachting een toespraak over de nucleaire deal met Iran. Alles lijkt er op te wijzen dat Trump het akkoord, dat hij eerder bestempelde als "slechtste deal in de geschiedenis van de VS" en "een vernedering", niet zal herbekrachtigen. Nochtans lijkt Iran zich wel aan de bepalingen van het verdrag te houden. Wat drijft Trump dan? Wij zetten een aantal feiten op een rijtje. 
  [naar artikel]
 9. Washington vaardigt eerste sancties uit tegen Iran na terugtrekking uit nucleaire deal (10/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten hebben vandaag nieuwe sancties uitgevaardigd tegen Iran. Het gaat om de eerste sancties van Washington tegen Iran sinds de...
  [naar artikel]
 10. Iran wil de nucleaire afspraken pas respecteren als Amerika eerst de sancties laat vallen (07/02/2021 - VRT NWS)
  De Iraanse sterke man ayatollah Khamenei heeft op de Iraanse staatsomroep gezegd dat hij zich weer wil houden aan de nucleaire deal uit 2015. Maar alleen op voorwaarde dat de Amerikanen eerst de sancties tegen Iran in de praktijk opheffen. Het pokerspel duurt dus voort. Het lijkt erop dat de nieuwe Amerikaanse president Biden geen cadeaus van Teheran moet verwachten.
  [naar artikel]
 11. VS zetten “voor laatste keer” door met opschorting sancties tegen Iran (12/01/2018 - Metro)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vandaag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden. Tegelijkertijd waarschuwen de VS wel dat het “de laatste keer” is dat er met de opschorting van de sancties wordt ingestemd, tenzij de nucleaire deal gewijzigd wordt. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 12. Onderhandelingen om nucleaire deal te redden, gaan verder: Washington heft sancties tegen Iran op (11/06/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Washington heeft donderdag de sancties tegen voormalige Iraanse functionarissen opgeheven en tegelijkertijd sancties opgelegd aan een netwerk dat ervan wordt beschuldigd de Houthi-rebellen in Jemen te helpen financieren. Ondertussen gaan de onderhandelingen om de nucleaire deal te redden met Teheran verder.
  [naar artikel]
 13. Niet alleen Iran wint (13/04/2019 - De Morgen)
  Eindelijk is het gelukt, er is een deal over de nucleaire capaciteiten van Iran. Dat land kan herleven, want de sancties worden verlicht. Al is Iran niet de enige winnaar. Terwijl Israël vloekt en tiert, wrijven de Saudi's zich stiekem in de handen.
  [naar artikel]
 14. Iran dreigt zich terug te trekken uit non-proliferatieverdrag (20/01/2020 - Metro)
  Iran dreigt zich terug te trekken uit het non-proliferatieverdrag (NPV) dat het bezit van kernwapens aan banden moet leggen. “Als de Europeanen hun ongepaste gedrag voortzetten of het Iran-dossier doorsturen naar de VN-Veiligheidsraad, dan trekt Iran zich terug uit het NPV”, zei de minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif volgens Iraanse media. Europese landen hebben Iran verweten zich niet te houden aan de afspraken uit de nucleaire deal uit 2015. Daarin is afgesproken dat Iran de nucleaire activiteiten beperkt in ruil voor verlichting van economische sancties. Het geschil wordt eerst behandeld door een gezamenlijke commissie, maar kan later ook bij de VN-Veiligheidsraad worden neergelegd. Het kan ertoe leiden dat weer sancties worden opgelegd die eerder waren ingetrokken. bron: Belga Het bericht Iran dreigt zich terug te trekken uit non-proliferatieverdrag verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof fabriceren (13/01/2019 - Metro)
  Iran werkte aan een nieuwe technologie voor de productie van hoogverrijkte nucleaire brandstof. Die moet een verrijkingsgraad van 20 procent hebben en in de kernreactor van Teheran en gelijkaardige installaties voor medische doelen gebruikt worden. Dat deelde vicepresident Ali-Akbar Salehi vandaag mee. Het is onduidelijk of dit nieuwe onderzoek ook met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen is afgesproken. Volgens de nucleaire deal van Wenen in 2015 mag Iran enkel beperkt verrijken tot 4,5 procent. Met het nucleair akkoord moest uitgesloten worden dat Iran een atoombom ontwikkelt. De Amerikaanse president Donald Trump had de deal in mei 2018 eenzijdig opgezegd en de sancties tegen Iran weer ingevoerd. Als gevolg daarvan heeft Teheran al herhaaldelijk gedreigd het nucleair akkoord op te blazen en een onbeperkte uraniumverrijking te hervatten, indien de sancties niet worden opgeheven. Bron: Belga   Het bericht Iran wil hoogverrijkte nucleaire brandstof fabriceren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. “Iran houdt ondanks Amerikaanse sancties vast aan nucleaire deal” (06/08/2018 - Metro)
  Iran zal ondanks de aankomende Amerikaanse sancties vasthouden aan de afspraken binnen de nucleaire deal. “We zullen de wereld tonen dat we ons woord houden en dat we ons aan de internationale verbintenissen houden”, zo zei de Iraanse president Hassan Rohani vandaag in een interview aan de staatszender IRIB. Hij gaat vooralsnog niet in op de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw toponderhandelingen op te starten. De Amerikaanse sancties, die over enkele uren ingaan, deed Rohani af als “psychologische oorlogsvoering”. “Die zullen we het hoofd bieden met solidariteit en eenheid.” Hij benadrukte dat Iran nog steeds de steun heeft van de andere vijf partijen in de deal: Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland. “Die zullen ervoor zorgen dat de deal standhoudt”. Rohani sloeg de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw toponderhandelingen op te starten officieel net af, maar hij zei dat Trumps beslissingen om uit verschillende internationale deals te stappen, “aantonen dat hij op dit moment geen geloofwaardige partner is. Eens dat veranderd is, ben ik bereid te praten”, zo klink het nog. De VS stapten uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en kondigden ook aan nieuwe sancties op te leggen tegen het land, waaronder blokkeringen van de financiële transacties en de import van grondstoffen. Daarnaast komen er sancties op aankopen binnen de auto- en commerciële luchtvaartsector. Met de sancties wil president Trump de Iraanse regering onder druk zetten om tot een beter nucleair akkoord te komen, en een verandering van het Iraanse beleid in het Midden-Oosten in de hand werken. Vandaag is Iran verwikkeld in verschillende conflicten in de regio, zoals die in Syrië en Jemen. Bron: Belga   Het bericht “Iran houdt ondanks Amerikaanse sancties vast aan nucleaire deal” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Iran zet nucleaire deal uit 2015 op de helling, NAVO plant spoedberaad (05/01/2020 - Express)
  Iran gaat zijn toezeggingen binnen de nucleaire deal van 2015 terugdraaien. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie, die tegelijk aanvult dat het land wel zal blijven samenwerken met de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties. Eerder op zondag kondigde de NAVO een spoedberaad aan. Een woordvoerder van de overheid stelt op de staatstelevisie dat Iran de […] The post Iran zet nucleaire deal uit 2015 op de helling, NAVO plant spoedberaad appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 18. Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen absoluut nucleaire deal met Iran behouden (10/01/2020 - VRT NWS)
  De Europese ministers van Buitenlandse Zaken blijven voorzichtig over de crash van het Oekraïnse vliegtuig in Teheran, in Iran. Volgens verschillende westerse bronnen, zou het per ongeluk uit de lucht geschoten zijn door een Iraanse Raket. De ministers willen voorlopig geen nieuwe sancties tegen Iran, in tegenstelling tot de VS. Wel blijven ze geloven in de nucleaire deal.
  [naar artikel]
 19. VS legt Iran opnieuw sancties op zoals voor het nucleaire akkoord (02/11/2018 - VRT NWS)
  Vanaf maandag treden nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran in werking. Dan zullen de sancties die opgeheven werden na het nucleair akkoord met Iran van 2015 opnieuw van kracht zijn. Eerder trok VS-president Donald Trump zijn land uit dat nucleaire akkoord.
  [naar artikel]
 20. Nucleair akkoord Iran – “Iran houdt ondanks Amerikaanse terugtrekking vast aan nucleaire deal” (08/05/2018 - Metro)
  Iran houdt ook na de Amerikaanse terugtrekking vast aan het nucleaire akkoord van 2015. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani dinsdagavond in een televisietoespraak laten weten. De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump zal hieraan niets veranderen, luidde het. “In plaats van een akkoord met zes staten hebben we er nu een met vijf”, aldus Rohani. “We zullen niet toelaten dat Trump deze psychologische oorlog wint.” Nog volgens de Iraanse president zullen Iraanse diplomaten met de vijf andere onderhandelingspartners het verdere verloop bespreken. bron: Belga Het bericht Nucleair akkoord Iran – “Iran houdt ondanks Amerikaanse terugtrekking vast aan nucleaire deal” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 21. VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran (08/05/2018 - Metro)
  De VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump vanavond aangekondigd. Washington zal de strengst mogelijke sancties opleggen aan Iran en aan alle landen die het regime zouden helpen en ondersteunen, klonk het. Om welke sancties het gaat en wanneer ze van kracht worden, verduidelijkte hij niet. “Indien het regime vasthoudt aan zijn nucleaire aspiraties, dan zal het grotere problemen krijgen dan ooit tevoren”, sprak de president. Trump noemde de deal voorts desastreus en een schande voor Amerika. Het akkoord werd in 2015 afgesloten om de VS onder andere te beschermen tegen een mogelijke kernbom, maar de deal en het opheffen van de sancties stelden Iran net in staat om te blijven werken aan de verrijking van uranium, aldus Trump. De president stelde ook bewijzen te hebben dat de Iraanse belofte een leugen was. “Het akkoord was eenzijdig en had nooit afgesloten mogen worden. Het zal ook nooit leiden tot vrede”, zei hij. Hij had ook een boodschap voor het Iraanse volk: “Het Amerikaanse volk staat aan jullie zijde”. bron: Belga Het bericht VS stappen uit het nucleaire akkoord met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Trump maakt Europa bang door nucleaire deal met Iran op te blazen (08/05/2018 - De Morgen)
  Dat de VS uit de nucleaire deal met Iran zijn gestapt, kan grote gevolgen hebben. Voor het Europese zakenleven, maar ook voor de internationale diplomatie. “Hoe kan een land nu nog vertrouwen hebben in een deal met het Westen?”
  [naar artikel]
 23. Rohani: 'Iran houdt ondanks Amerikaanse sancties vast aan nucleaire deal' (06/08/2018 - Knack)
  Donald Trumps beslissingen om uit verschillende internationale deals te stappen toont aan 'dat hij op dit moment geen geloofwaardige partner is', aldus Rohani.
  [naar artikel]
 24. Iran wil opnieuw nucleaire deal met VS (14/12/2020 - Knack)
  Ondanks verzet van hardliners in het land wil Iran terugkeren naar de nucleaire deal van 2015. 'Trump en enkelen die wrok koesteren in Iran willen het akkoord gewoon uitwissen, maar we hebben dat niet toegestaan en zullen het in de toekomst ook niet doen', verklaarde president Hassan Rohani maandag op een persconferentie.
  [naar artikel]
 25. ‘Iran zal zich niet meer houden aan nucleaire deal uit 2015' (05/01/2020 - De Morgen)
  In Iran hebben vandaag tienduizenden mensen deelgenomen aan processies ter ere van generaal Qassem Soleimani. De 62-jarige leider van de Iraanse Quds-brigade werd in de nacht van donderdag op vrijdag gedood nabij het Iraakse Bagdad door een Amerikaanse droneaanval. De Iraanse staatstelevisie meldt vanavond dat Iran zich niet langer zal houden aan de nucleaire deal uit 2015. Dat meldt persbureau AP.
  [naar artikel]
 26. EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen (25/09/2018 - Metro)
  Om het nucleair akkoord met Iran te redden, richt de Europese Unie een instelling op waarmee ze de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran kan omzeilen. Dat zei Federica Mogherini, de buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, maandagavond in New York. Mogherini had kort daarvoor een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China, alsook met Iran, in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. De deelnemers zouden het eens zijn geweest dat Iran zijn nucleaire verplichtingen volledig nakomt. Het nieuwe instrument zal het ondernemingen mogelijk maken om met Iran zaken te blijven doen, zonder dat ze sancties van de VS riskeren. Hoewel Iran zich aan het akkoord houdt, voerden de VS in augustus opnieuw economische sancties in. Ze bedreigden iedereen die de sancties niet zou respecteren. Begin november zouden nieuwe sancties volgen, waarmee de VS de olie-export van het land wil treffen. bron: Belga Het bericht EU richt instelling op om VS-sancties tegen Iran te omzeilen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Trump doet aankondiging over nucleair akkoord met Iran: dit zijn de scenario’s (08/05/2018 - De Morgen)
  De wereld houdt de adem in: wat zal president Trump vanavond doen met de Iran-deal? Drie jaar geleden ging Iran akkoord met beperking van zijn nucleaire programma in ruil voor verlichting van de economische sancties. Nu dreigt Trump het akkoord in de prullenbak te gooien. Om 20.00 uur maakt hij zijn besluit bekend. 
  [naar artikel]
 28. Nucleair akkoord Iran – Iraanse regering gaat verplichtingen nucleaire deal niet meer naleven (05/01/2020 - Metro)
  Iran gaat zich bij de uitvoering van zijn nucleair programma niet langer laten beperken door de bepalingen uit het nucleair akkoord van 2015. Dat heeft de regering in Teheran zondag meegedeeld. Iran voelt zich niet langer gebonden door het akkoord dat met de internationale mogendheden werd afgesloten, zo blijkt uit de mededeling die verspreid werd via het nieuwsagentschap IRNA. In dat akkoord wordt onder meer een limiet op de verrijking van uranium en op het aantal centrifuges opgelegd. De deal moet voorkomen dat Iran een nucleair wapen ontwikkelt. In ruil daarvoor zouden de sancties tegen het land worden afgebouwd. Maar het akkoord zit in woelig vaarwater sinds Washington zich er in 2018 uit terugtrok en opnieuw sancties oplegde. Als reactie daarop begon Teheran bepalingen uit het akkoord met de voeten te treden. Zo werd uranium al sinds november tot meer dan de toegestane 3,67 procent verrijkt. Het land zegt nu de “vijfde en laatste fase” te zijn ingegaan van de vermindering van de nucleaire verplichtingen. Teheran zegt in de mededeling wel dat de samenwerking met het internationaal atoomenergieagentschap IAEA, dat toeziet op de nucleaire activiteiten, zal worden voortgezet. Bron: Belga   Het bericht Nucleair akkoord Iran – Iraanse regering gaat verplichtingen nucleaire deal niet meer naleven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Iran vraagt actie van Duitsland om nucleaire deal te redden (09/06/2019 - Metro)
  Teheran heeft druk uitgeoefend op de Duitse regering om met resultaten te komen om de nucleaire deal te redden, zo zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Die brengt maandag een bezoek aan de Iraanse hoofdstad. “Wat de nucleaire deal betreft zijn de resultaten belangrijk”, aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zondag, geciteerd door de staatsmedia. Hij voegt eraan toe dat hij wil weten “wat de partners precies hebben gedaan om de deal te redden”. Heiko Maas is sinds dit weekend in het Midden-Oosten. Hij hoopt op die manier de spanningen in de regio te doen afnemen. Zondag reist hij verder naar de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië, voordat hij naar Iran gaat, waar hij zal lobbyen voor het behoud van de nucleaire deal van 2015. De VS trokken zich vorig jaar unilateraal terug uit de Iran-overeenkomst, die was bedoeld om te voorkomen dat Teheran een nucleair arsenaal aanlegde. Sindsdien gelden er Amerikaanse olie- en bankensancties tegen Iran, die de economie in het land hebben verlamd. Europa wil de Iran-deal wel behouden. Zarif wil van Maas horen wat Duitsland precies zal doen om de deal te redden. De Iraanse president Hassan Rohani stelde vorige maand een ultimatum en zei dat Iran weer begint met het verrijken van uranium, tenzij de sancties binnen 60 dagen worden opgeheven. bron: Belga Het bericht Iran vraagt actie van Duitsland om nucleaire deal te redden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 30. Volg Live: Trump geeft een toespraak over de nucleaire deal met Iran (13/10/2017 - VRT NWS)
  Verbreekt de Amerikaanse president de nucleaire deal met Iran? Volg de persconferentie van Donald Trump vanuit het Witte Huis in Washington. De speech is gepland om 18.45 uur.
  [naar artikel]
 31. Iran bereidt verdere terugtrekking uit nucleair akkoord voor (03/10/2019 - Metro)
  De Iraanse Atoomorganisatie is klaar voor een volgende gedeeltelijke terugtrekking uit het nucleaire akkoord. “Wij zullen met alle ons ter beschikking staande capaciteiten ons vreedzame atoomprogramma op het vlak van soft- en hardware voortzetten”, aldus de organisatie vandaag op haar website. In de nabije toekomst zullen internationale atoomexperts verwonderd zijn over de technologische prestaties van het land, luidt het. Alle maatregelen zullen in overeenstemming zijn met nationale en internationale voorschriften, zegt de atoomorganisatie. Bovendien zal Iran onmiddellijk weer vastknopen aan de bepalingen van de nucleaire deal, als de tegenpartij de afspraken omzet zoals het akkoord dat stipuleert. Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, had gisteren een verdere gedeeltelijke terugtrekking uit het nucleaire akkoord geëist. Het doel is de opheffing van de Amerikaanse sancties tegen Iran en een terugkeer van de VS naar het akkoord Met de nucleaire deal uit 2015 wilden de westerse landen verhinderen dat Iran atoomwapens bouwt. In ruil zouden de sancties tegen Teheran en handelsbeperkingen opgeheven worden. De Amerikaanse president Donald Trump trok zich begin mei 2018 eenzijdig terug uit het akkoord. Met de voorlopig strengste sancties ooit wil de Amerikaanse regering het land dwingen te onderhandelen over een nieuw akkoord en daarbij in te stemmen met strengere regels. Iran heeft sinds mei in tot nog toe drie stappen bepalingen van de deal geschonden. De volgende stap van de gedeeltelijke terugtrekking is voor november gepland. Dat zou ook de finale kunnen zijn en de doodsteek voor het nucleaire akkoord, zo waarschuwde de woordvoerder van de Iraanse Atoomorganisatie begin september. bron: Belga Het bericht Iran bereidt verdere terugtrekking uit nucleair akkoord voor verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Iran houdt zich aan voorschriften nucleair akkoord (13/11/2017 - Metro)
  Iran houdt zich aan de voorschriften uit het in 2015 afgesloten nucleaire akkoord. Dat staat in een trimestrieel rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). De Amerikaanse president Donald Trump weigerde een maand geleden nog te bevestigen dat Teheran de voorwaarden van het akkoord respecteert. De hoeveelheid laag verrijkt uranium ligt met zo’n 97 kilogram duidelijk onder de toegelaten hoeveelheid van 300 kilogram. Hoog verrijkt uranium kan dienen voor de bouw van atoombommen. Iran leeft volgens het rapport ook zijn verplichtingen na met betrekking tot de aanmaak van zwaar water. Dat wordt gebruikt in reactoren, die plutonium kunnen maken. Bovendien hebben medewerkers van het Atoomagentschap probleemloos toegang gekregen tot alle relevante locaties. Trump is een van de grootste critici van de Iran-deal. Hij dreigde er onlangs nog mee een hardere koers tegen Teheran te varen. De staats- en regeringsleiders van de andere grootmachten blijven achter het nucleaire akkoord staan. Ook Iran heeft al meermaals onderstreept ondanks de aanvallen uit de VS aan de deal te willen vasthouden. Het Amerikaanse Congres moet de komende weken beslissen of het noodzakelijk is om de opgeschorte sancties tegen Teheran weer van kracht te laten worden. Dat zou de facto het einde van het akkoord betekenen. Iran sloot medio juli 2015 het nucleaire akkoord met de vijf VN-grootmachten – de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – en Duitsland. De deal werd begin 2016 van kracht. Het akkoord stipuleert dat Iran voor minstens een decennium wezenlijke onderdelen van zijn nucleaire programma drastisch inperkt, om geen atoomwapens te kunnen bouwen. In ruil werd een normalisering van de economische relaties in het vooruitzicht gesteld. Bron: Belga  
  [naar artikel]
 33. EU betreurt geplande aanslag in Denemarken, maar houdt vast aan nucleaire deal met Iran (31/10/2018 - Metro)
  De Europese Unie “betreurde” vandaag de geplande aanslag in Denemarken, waarvan Kopenhagen Teheran beschuldigt, maar wil de zaak gescheiden houden van het internationaal nucleair akkoord met Iran. Toch consulteerde Denemarken vandaag zijn Europese partners om sancties tegen Teheran te overwegen. “Dit is een belangrijk incident. We betreuren elke bedreiging voor de veiligheid van de Europese Unie en we nemen deze zaak ernstig”, zei een woordvoerster van de Europese Commissie. Ze verwierp kritiek op een te grote toegeeflijkheid van de EU tegenover Iran om de deal te kunnen behouden na enkele incidenten, waarvan het meest recente in Denemarken. “Je moet twee dingen begrijpen: het verdrag voorkomt dat Iran kernwapens ontwikkelt en dit akkoord werkt. De andere punten van bezorgdheid worden besproken, maar buiten het akkoord”, zei ze. De EU heeft sancties ingesteld tegen Iran voor mensenrechtenschendingen en terroristische acties. “De steun van de EU voor de nucleaire deal gaat over onze veiligheid en daarom blijft onze steun (aan de deal) bestaan, zolang Iran zijn beloften nakomt”, benadrukte ze. De Verenigde Staten trokken zich terug uit de nucleaire deal en voerden opnieuw sancties tegen Iran in. Denemarken kondigde dinsdag de terugroeping aan van zijn ambassadeur in Teheran na het verijdelen van een geplande “aanval” tegen in Denemarken wonende Iraanse dissidenten, die zich inzetten voor de onafhankelijkheid van de Iraanse regio rond de stad Ahvaz, waar overwegend Arabieren wonen. Teheran zou de aanval tegen de Iraanse dissidenten gepland hebben als vergelding, omdat ze hen van verdenken van betrokkenheid bij een terroristische aanslag tijdens een militair défilé op 22 september met 24 doden in Ahvaz, de hoofdstad van de provincie Khoezistan in het zuidwesten van het land. Teheran heeft inmiddels de Deense ambassadeur ontboden en hem duidelijk gemaakt geen aanslagplannen in zijn land te hebben. Eind september beschuldigde Teheran Denemarken, Nederland en Groot-Brittannië ervan onderdak te verlenen aan enkele leden van de terroristische groep die verantwoordelijk was voor de aanval op het militair defilé van 22 september in Ahvaz. bron: Belga Het bericht EU betreurt geplande aanslag in Denemarken, maar houdt vast aan nucleaire deal met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Iran (21/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  In de strijd rond het nucleaire programma van Iran heeft de Amerikaanse regering nieuwe sancties aangekondigd tegen het Iraanse ministerie van Defensie en andere eenheden die verbonden zijn met het Iraanse leger. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had maandag ook een duidelijke waarschuwing voor wie zich inlaat met wapenverkoop aan Teheran. “Als je het wapenembargo tegen Iran schendt, riskeer je sancties.”
  [naar artikel]
 35. Trump schrapt alsnog sancties tegen Iran (12/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse regering zet dan toch door met de opschorting van de economische sancties tegen Iran, zo heeft het Witte Huis vrijdag meegedeeld. Daarmee wordt het nucleaire akkoord met Iran in leven gehouden.
  [naar artikel]
 36. Nucleair akkoord Iran – Netanyahu dankt Trump voor uitbreiding sancties tegen Iran (03/11/2018 - Metro)
  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag de Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd met de aangekondigde verstrenging van sancties tegen Iran. “Ik pleit er al jaren voor de sancties tegen het moorddadige terroristische regime van Iran, dat de hele wereld bedreigt, opnieuw volledig in te voeren”, zo staat in een zaterdag verspreide mededeling van de Israëlische premier. Netanyahu heeft het voorts nog over een “historisch initiatief” van president Trump. Netanyahu is altijd de grootste tegenstander geweest van de nucleaire deal met Teheran. Israël is immers een aartsvijand van Iran. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. Een half jaar geleden heeft Donald Trump de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord. Vrijdag kondigde hij aan dat alle ingetrokken sancties vanaf maandag opnieuw van kracht zullen zijn. bron: Belga Het bericht Nucleair akkoord Iran – Netanyahu dankt Trump voor uitbreiding sancties tegen Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. “Iran speelt met vuur” (02/07/2019 - Metro)
  Volgens de Amerikaanse president Donald Trump speelt Iran met vuur. Dat heeft hij maandag verklaard nadat blijkt dat Iran de limiet op laagverrijkt uranium heeft overschreden. “Ze weten wat ze doen”, verklaarde de Amerikaanse president. “Ze weten met wat ze spelen, ze spelen met vuur.” Het Witte Huis had eerder al gereageerd op de aankondiging van Iran. “De VS en hun bondgenoten zullen Iran nooit toestaan om kernwapens te ontwikkelen”, klonk het. Ze zijn ook bereid om de “maximale druk” op Iran te blijven uitoefenen. De nucleaire deal van 2015 legt beperkingen op aan de nucleaire ambities van Teheran, in ruil voor de opheffing van economische sancties. In de overeenkomst staat te lezen dat Iran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Iran had eerder al aangekondigd dat het die limieten begin juli zou overschrijden als de VS hun sancties niet zouden versoepelen. Bron: Belga   Het bericht “Iran speelt met vuur” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. Pompeo legt maandag plan voor herziene nucleaire deal met Iran voor (18/05/2018 - Metro)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaat maandag een diplomatiek plan voorleggen om een nieuw nucleair akkoord met Iran te bereiken. Dat heeft het State Department vandaag aangekondigd. Bedoeling is een “kader” te creëren dat “rekening houdt met de totaliteit van de bedreigingen door Iran”, aldus een hooggeplaatste functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Details over de speech gaf hij niet, maar er zou worden ingespeeld op de bezorgdheid over de ballistische raketten van Teheran, het “aanwakkeren” door Iran van burgeroorlogen in de regio en een beter regime van inspecties. Volgens de functionaris wordt zeer nauw samengewerkt met de Europese partners om tot een herziening van de deal te komen. “We hadden zeer goede gesprekken met Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.” Hij voegde eraan toe dat de mate van onenigheid tussen de Verenigde Staten en Europa over de kwestie wordt overdreven. Zoals bekend is Washington uit het nucleaire akkoord met Iran gestapt. De EU probeert via tegenmaatregelen de gevolgen van die terugtrekking te counteren. De VS zijn van plan de opgeschorte economische sancties tegen Iran opnieuw in te voeren. Ook Europese bedrijven zouden daardoor getroffen worden, als ze tegelijkertijd met Iran en de VS zaken zouden willen doen. Bron: Belga   Het bericht Pompeo legt maandag plan voor herziene nucleaire deal met Iran voor verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 39. Pompeo legt maandag plan voor herziene nucleaire deal met Iran voor (18/05/2018 - Metro)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gaat maandag een diplomatiek plan voorleggen om een nieuw nucleair akkoord met Iran te bereiken. Dat heeft het State Department vandaag aangekondigd. Bedoeling is een “kader” te creëren dat “rekening houdt met de totaliteit van de bedreigingen door Iran”, aldus een hooggeplaatste functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Details over de speech gaf hij niet, maar er zou worden ingespeeld op de bezorgdheid over de ballistische raketten van Teheran, het “aanwakkeren” door Iran van burgeroorlogen in de regio en een beter regime van inspecties. Volgens de functionaris wordt zeer nauw samengewerkt met de Europese partners om tot een herziening van de deal te komen. “We hadden zeer goede gesprekken met Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.” Hij voegde eraan toe dat de mate van onenigheid tussen de Verenigde Staten en Europa over de kwestie wordt overdreven. Zoals bekend is Washington uit het nucleaire akkoord met Iran gestapt. De EU probeert via tegenmaatregelen de gevolgen van die terugtrekking te counteren. De VS zijn van plan de opgeschorte economische sancties tegen Iran opnieuw in te voeren. Ook Europese bedrijven zouden daardoor getroffen worden, als ze tegelijkertijd met Iran en de VS zaken zouden willen doen. Bron: Belga   Het bericht Pompeo legt maandag plan voor herziene nucleaire deal met Iran voor verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Trump houdt Iran-deal voorlopig in stand (12/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse president Donald Trump houdt het internationale akkoord over het beteugelen van het nucleaire programma van Iran voorlopig in stand....
  [naar artikel]
 41. Frankrijk: "Opzeggen nucleaire deal met Iran is onaanvaardbaar" (11/05/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse beslissing om de nucleaire deal met Iran op te zeggen, is onaanvaardbaar. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian. Ook de Duitse bondskanselier Merkel heeft nog eens gezegd dat ze de beslissing van Trump fout vindt.
  [naar artikel]
 42. Trump keurt nucleair akkoord met Iran een laatste keer goed (12/01/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Trump wil nog één keer de nucleaire deal met Iran goedkeuren. Daarmee worden de sancties tegen het land nog 120 dagen opgeheven. Daarna wil Trump het akkoord heronderhandelen. Hij wil proberen de Europese ondertekenaars zover te krijgen om daarin mee te gaan. Als het akkoord blijft zoals het is, dan stappen de Verenigde Staten uit de deal, zegt het Witte Huis.
  [naar artikel]
 43. VS leggen Iran extra sancties op (22/03/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten hebben een nieuwe reeks sancties aangekondigd tegen Iran. Concreet gaan de sancties uit tegen 14 individuen en 17 entiteiten waarvan de VS denken dan ze Iran helpen om zijn nucleaire programma uit te bouwen. De VS zeggen dat de “intellectuele vuurkracht” achter het nucleaire programma van Iran “heel erg blijft bestaan in Iran” en dat de sancties van de VS bedoeld zijn om die mensen te ontmaskeren en het hen moeilijk te maken om te reizen. De sancties zijn opgelegd aan mensen en entiteiten die verbonden zijn met de Organization of Defensive Innovation and Research (SPND) in Iran. Volgens de Amerikaanse autoriteiten speelden de topmedewerkers daarvan een belangrijke rol in de ontwikkelingen van kernwapens. Onder de 14 individuen die sancties opgelegd krijgen, zitten de adviseurs van Mohsen Fakhrizadeh, het hoofd van de SPND. Doel van de sancties is om iedereen die erover nadenkt om zaken te doen met de SPND of met de Iraanse defensie-industrie in het algemeen, te waarschuwen dat ze professionele, persoonlijke en financiële isolement riskeren, klinkt het bij de Amerikaanse autoriteiten. bron: Belga Het bericht VS leggen Iran extra sancties op verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 44. Nucleair akkoord Iran – Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren (12/01/2020 - Metro)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran zondag opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer volledig na te komen. De Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse kanselier Angela Merkel deden dat in een gemeenschappelijke verklaring. De Verenigde Staten zijn uit het akkoord over het Iraanse nucleaire programma gestapt. De overgebleven partners blijven de deal wel verdedigen, alhoewel Iran steeds meer verbintenissen naast zich neerlegt. “Wij hebben onze diepe bezorgdheid uitgedrukt over de maatregelen die Iran sinds juli 2019 getroffen heeft in tegenspraak met zijn verplichtingen. Die maatregelen moeten teruggedraaid worden”, aldus Parijs, Londen en Berlijn. Volgens de drie landen heeft het akkoord een sleutelrol bij de niet-verspreiding van nucleaire wapens. bron: Belga Het bericht Nucleair akkoord Iran – Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 45. Europese landen “betreuren” nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran (02/11/2018 - Metro)
  Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie “betreuren ten zeerste” de herinvoering van Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat hebben ze vandaag duidelijk gemaakt in een gezamenlijke mededeling. “We betreuren ten zeerste de hernieuwde inwerkingtreding van sancties door de VS, als gevolg van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het gezamenlijk alomvattend actieplan (de nucleaire deal)”, zo staat in de mededeling. Het akkoord met Iran was “een sleutelelement in de globale nucleaire non-proliferatiearchitectuur en in de multilaterale diplomatie” en is van groot belang voor de veiligheid in Europa en de rest van de wereld, klinkt het. De gemeenschappelijke verklaring werd ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian (Frankrijk), Heiko Maas (Duitsland) en Jeremy Hunt (Verenig Koninkrijk), door EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini en door de Duitse en Britse ministers van Financiën (Olaf Scholz en Philip Hammond). De vier ondertekenende partijen waren – samen met China, Rusland en de VS – betrokken bij de totstandkoming van het nucleaire akkoord met Iran. In dat akkoord uit 2015 werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. De ondertekenaars beklemtonen dat ze achter die deal blijven staan “uit respect voor de internationale verdragen en in het belang van onze gezamenlijke internationale veiligheid”. bron: Belga Het bericht Europese landen “betreuren” nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 46. Total trekt zich onder druk van Amerikaanse sancties terug uit Iran (21/08/2018 - De Morgen)
  Het Franse olie- en gasbedrijf Total staakt zijn activiteiten in Iran. De Iraanse minister van Olie, Bijan Zangeneh, zei maandag dat de energiereus zich onder druk van Amerikaanse sancties uit het land terugtrekt. Sinds de Verenigde Staten begin mei uit de zogeheten Iran-deal stapten, dreigt de Amerikaanse regering met strafmaatregelen tegen bedrijven die zaken blijven doen met Iran.
  [naar artikel]
 47. Trump waarschuwt voor handel met Iran (07/08/2018 - Metro)
  Na het in voege treden van de Amerikaanse sancties tegen Iran heeft president Donald Trump andere landen ervoor gewaarschuwd handel te drijven met Teheran. “Iedereen die zaken doet met Iran, zal GEEN zaken doen met de Verenigde Staten”, tweette Trump vandaag, daarbij gebruik makend van blokletters. Het is hem naar eigen zeggen om de WERELDVREDE te doen, zonder te preciseren wat hij daarmee bedoelt. Doel van de sancties is volgens Trump “maximale economische druk” uit te oefenen op het Iraanse regime. De Iraanse president Hassan Rohani noemde de sancties een vorm van “psychologische oorlogsvoering”. De Europese Unie is tegen de sancties, wil Europese bedrijven daarvoor beschermen en het nucleaire akkoord met Iran redden. De sancties tegen Teheran waren in de nasleep van de nucleaire deal met de VN-vetomachten en Duitsland in juli 2015 opgeschort. De Verenigde Staten stapten in mei dit jaar eenzijdig uit het akkoord. Volgens Trump heeft het akkoord er Iran niet kunnen van weerhouden een atoombom te ontwikkelen. bron: Belga Het bericht Trump waarschuwt voor handel met Iran verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. Trump certificeert Iraanse deal niet meer: "Iraanse regime heeft voorwaarden deal geschonden" (13/10/2017 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie gezegd dat hij het nucleaire akkoord met Iran niet meer zal certifiëren. Hij kondigde ook nieuwe sancties aan tegen het regime in Iran.
  [naar artikel]
 49. Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal volledig te respecteren (12/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.