Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

07 August 2020
00:27 uur

Woede, verdriet en onbegrip: “Ik keer terug naar Congo”

Het Belang van Limburg

29/11/2018 - 15:56

De spraakmakende documentairereeks ‘Kinderen van de kolonie’ laat kijkers kennismaken met het koloniale verleden. Wij spraken met Congolezen van de tweede generatie: Limburgers die hier zijn geboren en getogen, die een zeer sterke band hebben met Congo. Jongeren met een dubbele identiteit, die eisen dat de geschiedenis niet in de vergetelheid raakt of herhaald wordt. Lees dit weekend het volledige verhaal in de krant en op hbvl.be.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Drie jaar na 22 maart getuigen drie overlevenden: “We zijn een tweede keer slachtoffer, allemaal zitten we aan de grond” (22/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  Het eerste jaar was er vertrouwen dat er hulp zou komen. Het tweede jaar was er hoop dat het nu écht niet lang meer zou duren. Maar drie jaar na de aanslagen in Zaventem en Brussel is er bij de slachtoffers alleen nog verdriet, woede en onbegrip. Ze voelen zich in de steek gelaten door hun land, door de overheid, door de verzekeringen. Een tweede keer slachtoffer. “Het is beschamend hoe we financieel allemaal aan de grond zitten. Maar tijdens de herdenking kunnen ze weer een minuut stilte houden en handjes schudden, bij een monument dat miljoenen heeft gekost.”
  [naar artikel]
 2. Na het verdriet, nu de woede: een jaar na de brand in Grenfell eisen nabestaanden gerechtigheid (14/06/2018 - De Morgen)
  Een jaar geleden stond de Londense Grenfell Tower in brand. Overlevenden en nabestaanden eisen gerechtigheid. Verdriet is verdrongen door woede.
  [naar artikel]
 3. Midden jaren zeventig terug naar België: 'Er is iets gebeurd in Congo, vader' (24/12/2017 - Knack)
  Karel Cortebeeck keerde dit jaar terug naar Congo, op zoek naar de zoon die hij in 1974 had moeten achterlaten.
  [naar artikel]
 4. Splinterbom Bemba keer terug naar Congo (01/08/2018 - De Morgen)
  De komende dagen zal duidelijk worden of de terugkeer van voormalig krijgsheer en presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba naar Congo voor meer eenheid binnen de oppositie zal zorgen. Indien dat niet lukt wordt het land nog onstabieler en explosiever dan het nu al is.
  [naar artikel]
 5. Onbegrip en tranen bij het kappen van 54 bomen in Antwerpen (16/09/2017 - VRT NWS)
  Ondanks hevig protest van buurtbewoners is vanochtend toch begonnen met het weghalen van de kastanjebomen op de Charlotta-lei in Antwerpen. 54 bomen moeten verdwijnen, omdat de straat heraangelegd wordt en omdat sommige exemplaren niet stabiel zijn. Dat zorgde, ook vanochtend nog, voor veel onbegrip en zelfs verdriet bij sommige mensen.
  [naar artikel]
 6. VRT NWS-journalist Stijn Vercruysse in Sri Lanka: "Hier heerst geen woede, wel verslagenheid en onbegrip" (22/04/2019 - VRT NWS)
  Hoewel de balans na de aanslagen in Sri Lanka bijzonder zwaar is, gaan de mensen vooral gebukt onder verdriet en verslagenheid. Dat stelde onze reporter Stijn Vercruysse vast in de stad Negombo waar een bom ontplofte in de kerk tijdens de paasmis. Hij sprak onder anderen met de priester die de mis opdroeg en alles voor zijn ogen zag gebeuren.
  [naar artikel]
 7. 'We zullen de dood van Oulematou nooit accepteren. Maar geef ons gerechtigheid' (11/04/2019 - De Morgen)
  Mamacina probeert te begrijpen waarom haar dochter werd vermoord. Fatoumata wil gerechtigheid voor haar nicht. De ooms houden hun woede in toom. De afgelopen week werd de familie van Oulematou Niangadou in de rechtszaal geslingerd tussen boosheid, onbegrip en intens verdriet. 'Al onze hoop ligt hier, bij dit proces. Komt er geen gerechtigheid, dan gaan we helemaal kapot.' Door Ayfer Erkul
  [naar artikel]
 8. Diestenaar ziet 43 jaar na vertrek uit Congo zijn zoon terug (03/07/2017 - Het Belang van Limburg)
  43 jaar nadat Karl Cortebeeck (65) zijn zoon Uzani voor de eerste en meteen ook laatste keer zag, hebben de twee elkaar weer ontmoet in Congo. Daar was de Diestenaar destijds als twintiger vrijwilliger bij de paters Salvatorianen, toen hij er een geheime relatie begon met de laatstejaarsstudente Kanon. Nadat zij zwanger raakte, werd hij door de paters overgeplaatst. Drie weken geleden reisde hij voor het eerst terug naar Congo om er zijn zoon en drie kleinkinderen te ontmoeten. “Mijn jongste kleinzoon is zelfs naar mij genoemd”, glundert Karl.
  [naar artikel]
 9. "Een onzichtbare vijand": drie Italianen getuigen over hun angst, woede en verdriet door corona (02/04/2020 - VRT NWS)
  "Andrà tutto bene", alles komt goed, zeggen de Italianen om elkaar moed in te spreken in deze coronacrisis. Maar zo makkelijk is dat niet. "Er waart een onzichtbare sluipmoordenaar door de straten. Je weet dat hij er is, maar je ziet hem niet. En voor je het weet heeft hij jou te pakken." VRT NWS laat drie Italianen aan het woord over hun angst, verdriet en woede.
  [naar artikel]
 10. De zwarte woede in "Kinderen van de Kolonie"  (20/11/2018 - VRT NWS)
  Vanavond start de Canvasreeks "Kinderen van de kolonie", en dat de reeks al voor de eerste aflevering een publiek debat zou doen ontstaan, was voorspelbaar. Onze koloniale geschiedenis is nog niet geschreven. De geschiedenis van het hedendaagse Congo nog lang niet. Katrien Vanderschoot mocht meewerken aan het programma. Ze merkt veel woede bij de Congolese jongeren hier en in Congo. Maar dat is niet alleen een vaststelling. Het is ook een kans.
  [naar artikel]
 11. Slachtoffers Epstein laten woede vrije loop in rechtbank: “Hij is een lafaard” (27/08/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hoewel Jeffrey Epstein zichzelf van het leven heeft beroofd, hebben slachtoffers van de vermoedelijke Amerikaanse seksdelinquent dinsdag de kans gekregen om hun woede en verdriet te uiten in de rechtbank in New York.
  [naar artikel]
 12. Francken zaait verwarring tussen Marrakechpact en kinderrechten (02/01/2019 - Apache)
  De beslissing van de Brusselse kortgedingrechter om zes Belgische IS-kinderen en hun moeders op straffe van dwangsom naar ons land terug te halen, botste op onbegrip en woede. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was er als de kippen bij om een parallel met het Marrakeshpact te trekken. Deze vergelijking houdt volgens de Liga voor Mensenrechten en mensenrechtenadvocaat Benoit Dhondt echter helemaal geen steek.
  [naar artikel]
 13. Vlucht MH370: verdriet en woede na weken onzekerheid (10/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 14. "Na de dood van mijn man had ik verdriet moeten voelen. Maar het was woede" (10/10/2018 - De Morgen)
  Na het overlijden van haar echtgenoot kwam schrijver Lisa Appignanesi (72) terecht in een neerwaartse spiraal van overweldigende rouw en woede. Hoe komt het dat we reageren zoals we reageren, als we geconfronteerd worden met een onbegrijpelijk groot verlies, zo vroeg ze zich af.
  [naar artikel]
 15. Slachtoffers Jeffrey Epstein laten woede vrije loop in rechtbank (27/08/2019 - De Morgen)
  Hoewel Jeffrey Epstein zichzelf van het leven heeft beroofd, hebben slachtoffers van de vermoedelijke Amerikaanse seksdelinquent vandaag de kans gekregen om hun woede en verdriet te uiten in de rechtbank in New York.
  [naar artikel]
 16. Jean-Pierre Bemba komt naar België (04/08/2018 - Metro)
  Jean-Pierre Bemba keert terug naar Europa en komt zelfs naar Brussel. De voormalige Congolese vicepresident kondigde donderdag nog zijn kandidatuur aan voor de presidentsverkiezingen in Congo. De 55-jarige Bemba keerde woensdag na elf jaar terug naar Congo. Hij trok donderdag met een escorte naar de onafhankelijke nationale kiescommissie (CENI) in Kinshasa, waar hij werd ontvangen door voorzitter Corneille Nangaa. Vandaag keerde hij terug naar zijn familie in Gemena, in het noordwesten van Congo. “Senator Bemba keert morgen terug naar Kinshasa en vertrekt nadien vanuit de internationale luchthaven van Ndjili naar Brussel”, zegt Jacques Djoli, senator van Bemba’s partij, de Mouvement de Libération du Congo (MLC). “In september keert hij terug naar Congo.” De presidentverkiezingen in Congo zijn gepland voor 23 december. Vorige maand werd Bemba in een uitspraak van het Internationaal Strafhof in beroep vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die zijn militie volgens de aanklacht vijftien jaar geleden had begaan in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Bron: Belga   Het bericht Jean-Pierre Bemba komt naar België verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 17. Walter Zinzen keert terug naar Congo: 'Hier is een mentale genocide aan de gang' (20/04/2017 - Knack)
  Congo stopte vorige week de militaire samenwerking met België. De spanning in het land loopt op. Journalist Walter Zinzen keerde terug naar het tragisch-wonderlijke land. 'Rond Goma heb je 45 vluchtelingenkampen waar tienduizenden mensen zitten, en de Congolese overheid doet niets.'
  [naar artikel]
 18. Brys over kwade Vormer: “Het is een openlijke aanval, hé. Hij weet natuurlijk dat hij de steun van het publiek heeft” (04/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Woede en onbegrip bij Ruud Vormer gisteren, toen hij door Ivan Leko vroegtijdig naar de kant werd gehaald. Een waterzak moest eraan geloven. “Dat...
  [naar artikel]
 19. Vrees en woede (23/03/2018 - De Tijd)
  18:05 In tijden van technologische ontreddering, zoals nu met de Facebook-crisis, keer ik graag terug naar een oeroud online forum, The Well. Deze Amerikaanse community werd opgericht in 1985 door de techpr...
  [naar artikel]
 20. Tshisekedi keert vandaag vanuit België terug naar Congo (27/07/2016 - De Redactie)
  De 83-jarige oppositieleider heeft om medische redenen twee jaar in ons land verbleven. Nu wil hij zich opnieuw in de politieke arena begeven in Congo.
  [naar artikel]
 21. Jean-Pierre Bemba na 11 jaar weer in Congo (01/08/2018 - Knack)
  Na meer dan elf jaar keert Bemba terug naar Congo, waar hij wil meedingen naar het presidentschap bij de verkiezingen van 23 december 2018.
  [naar artikel]
 22. Jean-Pierre Bemba na 11 jaar weer in Congo: traangas afgevuurd op aanhangers (01/08/2018 - Knack)
  Na meer dan elf jaar keert Bemba terug naar Congo, waar hij wil meedingen naar het presidentschap bij de verkiezingen van 23 december 2018.
  [naar artikel]
 23. Belgische journalisten door Congo in val gelokt (17/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  De Belgische journalisten die vrijdag werden opgepakt in Congo, zijn terug in België. Op het vliegtuig kregen ze hun paspoort en smartphones terug, zegt VRT-journalist Peter Verlinden.
  [naar artikel]
 24. Belgische journalisten door Congo in val gelokt (17/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  De Belgische journalisten die vrijdag werden opgepakt in Congo, zijn terug in België. Op het vliegtuig kregen ze hun paspoort en smartphones terug, zegt VRT-journalist Peter Verlinden.
  [naar artikel]
 25. Minister Reynders roept ambassadeur in Congo-Brazzaville terug (12/04/2019 - De Morgen)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept Jan De Bruyne, de omstreden Belgische ambassadeur in Congo-Brazzaville, terug naar Brussel. N-VA spreekt van een politieke afrekening.
  [naar artikel]
 26. Onbegrip, woede en frustratie over herinrichting Zaterdagmarkt (03/04/2017 - Gazet van Antwerpen)
  “Regelrechte broodroof”. Zo reageert Alain Veeckmans van De Lichttoren op de Zaterdagmarkt. Jarenlang was zijn kraam een baken voor wie op de markt kwam. “Nu hebben ze ons weggestopt.”
  [naar artikel]
 27. Woedende KV Kortrijk-kapitein Van der Bruggen pleit voor terugkeer Vertenten en Delferière: “Ze waren niet voor niets nummer één en twee” (17/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Onbegrip en woede gisteravond bij Hannes Van der Bruggen. De kapitein van KV Kortrijk wees met de beschuldigende vinger naar de arbitrage na de...
  [naar artikel]
 28. Congo geeft voorsprong twee keer uit handen tegen Ivoorkust (20/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Congo is nog niet zeker van de volgende ronde op de Africa Cup. De Congolezen gaven op de tweede speeldag in groep C tot twee keer een voorsprong
  [naar artikel]
 29. Zo vader, zo zoon: Harry en Jo trokken naar Congo, maar wel met 2.000 kilometer tussen hen (14/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Met een hoofd vol dromen stapten Harry Janssen en zijn vrouw in de jaren vijftig op het vliegtuig naar Congo. Ze kwamen terug met vier kinderen en een niet te stillen heimwee naar Afrika. Meer dan dertig jaar later besloten zowel Harry als zijn oudste zoon terug te gaan. ‘Zaten we daar allebei, hij in het zuiden, ik in het noorden, met meer dan tweeduizend kilometer tussen ons.’
  [naar artikel]
 30. Congo zet EU-ambassadeur het land uit (27/12/2018 - Knack)
  Kinshasa heeft donderdag de Europese Unie opgedragen om 'binnen de 48 uur' de vertegenwoordiger van de EU in Congo terug te roepen.
  [naar artikel]
 31. Congo geeft voorsprong twee keer uit handen tegen titelverdeiger Ivoorkust (20/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Congo is nog niet zeker van de volgende ronde op de Africa Cup. De Congolezen gaven op de tweede speeldag in groep C tot twee keer een voorsprong
  [naar artikel]
 32. Congo geeft voorsprong twee keer uit handen tegen titelverdediger Ivoorkust (20/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Congo is nog niet zeker van de volgende ronde op de Africa Cup. De Congolezen gaven op de tweede speeldag in groep C tot twee keer een voorsprong
  [naar artikel]
 33. Eerst was er het verdriet, dan kwamen de reacties vol onbegrip: “Het is tijd dat we leren praten over miskramen” (31/01/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hanne Van Bavel kreeg twee miskramen op korte tijd. Ze deden haar meer verdriet dan ze zich had voorgesteld. Maar het zijn de reacties op haar situatie die de jonge moeder ongemakkelijk maken. Dat het beter is op zes weken dan op zes maanden. Dat er waarschijnlijk toch iets mis was met het kindje en dat ze er toch niet té veel mee bezig moet zijn. Of nog erger: het uitblijven van een reactie. “Wordt het niet eens tijd dat we over miskramen leren praten?”
  [naar artikel]
 34. Roofkunst terug naar Congo? “In de depots van het AfricaMuseum zit genoeg om honderden expo’s te vullen” (11/03/2019 - De Morgen)
  Het vernieuwde AfricaMuseum in Tervuren pakt uit met een beeld waarvan bewezen is dat het brutaal geroofd is in Congo (DM 9/3). Het is naar alle waarschijnlijkheid niet het enige. Of hoe België, Europa en de hele wereld blijven worstelen met de vraag: wat gedaan met roofkunst?
  [naar artikel]
 35. SOS Goedele: "Moet ik teruggaan naar mijn ex?" (21/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "Ik ben net uit een ellendige relatie gestapt; de jarenlange minachtende beledigingen beu. Nu schommel ik tussen verdriet en woede en trek ik een...
  [naar artikel]
 36. 'Politici bestrijden de armen, niet de armoede' (17/10/2019 - Knack)
  Uit woede en onbegrip: pamflet over de schande van armoedeis een kort en kwaad boekje. Auteurs Jos Geysels en Erik Vlaminck nemen geen omwegen. 'Hoe meer mensen kwaad worden, hoe liever wij dat hebben.'
  [naar artikel]
 37. Jean-Pierre Bemba zegt eind juni terug te keren naar Congo (03/06/2019 - Metro)
  De Congolese oppositiepoliticus, zakenman en oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba wil op 23 juni terugkeren naar Congo. Dat heeft hij vandaag aangekondigd, zonder echter duidelijk te maken welke rol hij wil spelen binnen de Congolese politiek. Bemba steunde in aanloop naar de presidentsverkiezingen Martin Fayulu. Ondanks Fayulu’s overwinning bij de verkiezingen werd Félix Tshisekedi uitgeroepen tot winnaar. “Het is met vreugde en enthousiasme dat ik u mijn terugkeer naar Kinshasa aankondig, op zondag 23 juni om 10 uur”, tweette Bemba. “Ik kijk ernaar uit jullie terug te zien opdat wij samen de eenheid kunnen versterken voor een welvarend Congo.” Na zijn vrijspraak door het Internationaal Strafhof, midden vorig jaar, keerde hij in de zomer van 2018 na elf jaar al eens terug naar Kinshasa om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in te dienen. Die kandidatuur werd geweigerd, waarop hij terugkeerde naar België. Begin deze eeuw leidde Bemba een rebellie in zijn Evenaarsprovincie, en raakte hij ook verwikkeld in de oorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek. In de overgangsregering van Kabila was hij vicepresident, en hij nam het tegen Kabila op in 2006, via de stembus, en in 2007 met de wapens. Enkele weken geleden al keerde met Moïse Katumbi een andere oppositieleider terug naar Congo. Bron: Belga   Het bericht Jean-Pierre Bemba zegt eind juni terug te keren naar Congo verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 38. President Tshisekedi: "Kunstschatten in AfricaMuseum in Tervuren op termijn terug naar Congo" (24/11/2019 - VRT NWS)
  De Congolese kunstschatten die nu in het AfricaMuseum in Tervuren staan, moeten op termijn terug naar Congo. Dat heeft de Congolese president Felix Tshisekedi gezegd bij de officiële opening van het museum voor nationaal erfgoed in de hoofdstad Kinshasa. Al moet dat volgens hem geleidelijk aan gebeuren, de kunstschatten moeten op een goede manier bewaard kunnen worden.
  [naar artikel]
 39. Ontkenning van het eigen oorlogsverleden: wat Duda en Orbán van Bart de Wever kunnen leren (16/02/2018 - Knack)
  In de EU kijkt men met woede en onbegrip naar de politieke ontwikkelingen in Polen en Hongarije, en hoe de manifeste ontkenning van het eigen oorlogsverleden de voorbode lijkt van een nationalistisch reveil. Toch lijkt enige westerse terughoudendheid gepast: geschiedenis is zelden zwart-wit. Zelfs niet als het over de nazi's gaat.
  [naar artikel]
 40. Peter Verlinden over de gespannen relatie tussen België en Congo      (28/11/2017 - VRT NWS)
  Peter Verlinden is net terug uit Congo. Hij woonde de opening van het nieuwe Belgische ambassadegebouw in Kinshasa bij. Ook Didier Reynders was bij die plechtigheid aanwezig, maar de sfeer was er alles behalve feestelijk. De Congolese regering had niemand van enig niveau afgevaardigd. Hoe is de situatie momenteel in Congo? Peter Verlinden legt uit. 
  [naar artikel]
 41. "Boos zijn mag en is heel normaal" (16/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Er is verdriet over de slachtoffers van Nice. Maar bij veel mensen ook woede, om deze zoveelste aanslag. Vooral op de sociale media is dat goed
  [naar artikel]
 42. "Boos zijn mag en is heel normaal" (16/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Er is verdriet over de slachtoffers van Nice. Maar bij veel mensen ook woede, om deze zoveelste aanslag. Vooral op de sociale media is dat goed
  [naar artikel]
 43. Jan Mulder is het niet eens met videoref: “Deze Clásico verdiende dat wondermooie doelpunt van Carcela, niet de winner van die vervelende Mpoku” (03/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zinderende Clásico. Drie heerlijke goals van Marin, Kums en Mpoku. En dan werd de knapste nog afgekeurd, tot onbegrip en (begrijpelijke) woede van...
  [naar artikel]
 44. [VIDEO] - UIT HET ARCHIEF: witte woede, van 1989 tot vandaag (24/11/2016 - De Redactie)
  Het is beslist niet de eerste keer dat de witte woede de straat opgaat. Sinds eind jaren 80 betoogt de sector met de regelmaat van de klok om haar eisen kracht bij te zetten. En de boodschap, die bleef nagenoeg dezelfde.
  [naar artikel]
 45. De bitterzoete droefheid van het echte leven (27/01/2017 - De Tijd)
  13:12 Dood. Verdriet. Rouw. Schuld. Woede. Regisseur en scenarist Kenneth Lonergan kaart pijnlijke thema’s aan in zijn subtiel pakkende ‘Manchester by the Sea’. Toch is de film geen dorre klaagzang.
  [naar artikel]
 46. Titelverdediger Ivoorkust kan ook tweede match op Afrika Cup niet winnen (20/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Ivoorkust en DR Congo hebben vrijdag in het Gabonese Oyem op de tweede speeldag van de Africa Cup 2-2 gelijkgespeeld. De Congolezen kwamen twee keer op voorsprong, maar evenveel keer vocht titelverdediger Ivoorkust terug.
  [naar artikel]
 47. Aanslag Nice: Franse regering: 'Nog geen link tussen dader en terreurorganisaties' - Na het verdriet, ook de woede - 18 mensen nog in levensgevaar (18/07/2016 - Knack)
  In het onderzoek naar de aanslag in Nice zijn zeven mensen opgepakt. Gebleken is ook dat de dader meermaals op verkenning ging met de vrachtwagen. Volg het hier LIVE.
  [naar artikel]
 48. Spanning in Congo stijgt: ordediensten drijven betoging pro-Katumbi uiteen (06/08/2018 - VRT NWS)
  In Lubumbashi, de op een na grootste stad van Congo en de hoofdstad van de provincie Haut-Katanga, heeft de politie betogers voor de terugkeer van oppositieleider Moïse Katumbi uiteengedreven. Volgens verschillende bronnen is daarbij ook geweld gebruikt. Katumbi zelf zit vast aan de Zambiaans-Congolese grens, waar hij al twee keer de toegang tot Congo is ontzegd. 
  [naar artikel]
 49. Maak zelf je robot. In een dag. Voor 500 euro (19/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Maak kennis met Ono. Een pratende robot die gelaatsuitdrukkingen en emoties zoals woede, verdriet, blijdschap, angst en verbazing toont. Sociale
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.