Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 September 2020
04:52 uur

Antropologe Bambi Ceuppens: “De witte man komt overal mee weg”

De Morgen

30/11/2018 - 16:02

Over een week opent in Tervuren het AfricaMuseum opnieuw de deuren. Antropologe Bambi Ceuppens, die meewerkte aan de transformatie, vertelt wat we nog niet wisten over ons koloniale verleden én legt uit waarom debat over Zwarte Piet belangrijk is. “Het is een emancipatiestrijd. En dit is een fase waar we door moeten.”


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom er in Limburg "niemand wakker ligt van het Zwarte Pietendebat" (19/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Terwijl de intocht van de Sint in Nederland tot rellen leidde en de politie verschillende heetgebakerde pro-Zwarte Pietdemonstranten oppakte, lijkt er in Limburg amper iemand wakker te liggen van het hele debat. Dat de Sint in Hasselt zijn roetpieten alweer verving door traditionele, zwarte knechten, passeerde zelfs geruisloos. “Jammer, want Sinterklaas zou een feest voor álle kinderen moeten zijn”, vindt antropologe en Zwarte Pietenexperte Bambi Ceuppens.
  [naar artikel]
 2. Move over, Banksy! HIER IS BAMBI (29/03/2019 - De Morgen)
  Er is 'een vrouwelijke Banksy'. Ze noemt zichzelf Bambi en werd bekend toen Kanye West een werk van haar als huwelijkscadeau aan Kim Kardashian gaf. Maar wie is Bambi? Net als Banksy wil ze anoniem blijven. De wildste geruchten doen intussen de ronde: misschien gaat het zelfs om popzangeres Adele.
  [naar artikel]
 3. De hand van de slaaf van Leopold II is opnieuw terecht: 'Het was natuurlijk één grote provocatie' (21/02/2019 - Knack)
  Vijftien jaar geleden werd de hand van het bronzen beeld van Leopold II op de dijk in Oostende afgezaagd door de actiegroep De Stoeten Ostendenoare. De hand is nu terecht en zal op het Gentse festival Same same but different donderdagavond overhandigd worden aan ­minister van Cultuur Sven Gatz en ­Bambi Ceuppens van het Africamuseum. Knack sprak in januari nog met Piet Wittevrongel van de actiegroep.
  [naar artikel]
 4. Scoren op Instagram? Doe de Bambi! (21/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Wie deze zomer van plan is talloze vakantiekiekjes te nemen om zo een hoop likes binnen te rijven, oefent alvast best op 'de Bambi'. Een nieuwe
  [naar artikel]
 5. 75 jaar Bambi: deze dingen wist je nog niet over de tekenfilm (14/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren was het exact 75 jaar geleden dat Disney 'Bambi' uitbracht. Het schattige witstaarthertje vormt het onderwerp van een van de meest
  [naar artikel]
 6. Is de hand van de slaaf van Leopold II opnieuw terecht? 'Het was natuurlijk één grote provocatie' (21/02/2019 - Knack)
  Vijftien jaar geleden werd de hand van het bronzen beeld van Leopold II op de dijk in Oostende afgezaagd door de actiegroep De Stoeten Ostendenoare. De hand is nu terecht de organisatie van het Gentse festival Same same but different laat weten dat de hand donderdagavond overhandigd worden aan ­minister van Cultuur Sven Gatz en ­Bambi Ceuppens van het Africamuseum. De krant De Morgen meldt dat het om een afgietsel van de echte hand zou gaan. Knack sprak in januari nog met Piet Wittevrongel van de actiegroep.
  [naar artikel]
 7. Gloria Wekker rekent af met het witte superioriteitsdenken: 'Ik moet jullie schuldgevoel niet oplossen' (20/03/2018 - Knack)
  De Surinaams-Nederlandse antropologe Gloria Wekker herinnert, in haar nieuwe boek, al haar 'witte' landgenoten aan het gewelddadige koloniale verleden van hun land. Op applaus is dat bepaald niet onthaald, terwijl ze het evengoed over Belgen had kunnen hebben. 'Ik duw mensen met de neus op tamelijk onprettige feiten.'
  [naar artikel]
 8. Koningin Mathilde sleept Duitse Bambi Award voor liefdadigheid in de wacht (07/11/2019 - VRT NWS)
  Koningin Mathilde krijgt de Bambi Award voor liefdadigheid. Dat heeft de organisator, het Duitse mediabedrijf Hubert Burda, donderdag bekendgemaakt. De Bambi Awards worden gezien als de belangrijkste mediaprijzen in Duitsland. Dit jaar vindt de jaarlijkse awardceremonie plaats op 21 november in Baden-Baden in Duitsland.
  [naar artikel]
 9. Geestelijke vader van Bambi overleden (31/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  Tyrus Wong, de man op wiens tekeningen en schilderijen de Disney-klassieker ‘Bambi’ geïnspireerd zijn, is vrijdag overleden. Wong werd 106.
  [naar artikel]
 10. Geestelijke vader van Bambi overleden (31/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Tyrus Wong, de man op wiens tekeningen en schilderijen de Disney-klassieker ‘Bambi’ geïnspireerd zijn, is vrijdag overleden. Wong werd 106.
  [naar artikel]
 11. Ook Disney-klassieker Bambi krijgt een liveactionfilm (26/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Goed nieuws voor wie geen genoeg kan krijgen van klassieker ‘Bambi’. Disney is bezig met het maken van een liveactionversie van de tekenfilm uit de...
  [naar artikel]
 12. De man die Bambi kleur gaf (28/03/2019 - De Morgen)
  Walt Disneys wereldberoemde animatiefilm Bambi werd in 1942 geprezen vanwege de baanbrekende tekenstijl. Niemand wist toen dat die van de hand was van een Chinese immigrant. Die baseerde zich op schilderijen uit de Song-dynastie. Tyrus Wong overleed afgelopen vrijdag op 106-jarige leeftijd.
  [naar artikel]
 13. Geestelijke vader (106) van Bambi overleden (31/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tyrus Wong - de geestelijke vader van Bambi - is overleden. Zijn tekeningen waren de inspiratie voor de bekende animatiefilm van Disney uit 1942.
  [naar artikel]
 14. Geestelijke vader (106) van Bambi overleden (31/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Tyrus Wong - de geestelijke vader van Bambi - is overleden. Zijn tekeningen waren de inspiratie voor de bekende animatiefilm van Disney uit 1942.
  [naar artikel]
 15. UHasselt reikt eredoctoraat uit aan wereldberoemde antropologe Jane Goodall (08/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op 12 maart 2020 reikt UHasselt een eredoctoraat uit aan de wereldberoemde Britse antropologe en biologe Jane Goodall. De onderzoekster brengt die dag ook een bezoek aan het Nationaal Park Hoge Kempen en de Ecotron Hasselt University. ’s Avonds geeft ze nog een publieke lezing in de Limburghal in Genk.
  [naar artikel]
 16. ‘Bambi’ van Toneelgroep Oostpool is een oninteressant beestje ????? (06/04/2019 - De Morgen)
  In Bambi wil Toneelgroep Oostpool een genuanceerde blik bieden op de gepolariseerde opdeling in slachtoffers en daders, die alle grote kwesties van het moment bezighoudt. Wat als de jager tegelijk prooi is? Alleen: zelden was een voorstelling over kwetsbaarheid zelf zo weinig kwetsbaar.
  [naar artikel]
 17. Gedumpt ponyveulen Bambi gered dankzij moederinstinct van merrie Julleke (12/09/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Het gaat goed met Bambi. Vorige week werd het veulen van amper enkele dagen oud in Heist-op-den-Berg brutaal achtergelaten, onderkoeld en verzwakt. De Stabroekse Paardenambulance haalde het op en merrie Julleke bekommert zich nu over de pony.
  [naar artikel]
 18. Amerikaanse stroper moet verplicht naar ‘Bambi’ kijken (18/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Een rechter in Missouri heeft een hardleerse stroper veroordeeld om herhaaldelijk naar ‘Bambi’ te kijken, de Disney-klassieker waarin een hertje eenzaam achterblijft nadat zijn moeder is neergeschoten door een jager.
  [naar artikel]
 19. VIDEO. Finse patrouille redt Bambi van een vreselijke dood (21/03/2018 - Metro)
  Tijdens een patrouille van de Finse Border Guards, hoorden medewerkers plotseling de hulpkreet van een klein reekalfje. In een video op Youtube is te zien hoe ze Bambi uiteindelijk veilig aan wal krijgen.  Op de videobeelden is het duidelijk dat het reekalfje hulp nodig heeft. Gelukkig voor hem of haar schiet Kristian Rastedt in actie. Na de delicate missie spurt Bambi de bossen in. “Normaal zijn dieren niet onze voornaamste taak, maar het gebeurt. We zijn blij als we zo’n mooi resultaat kunnen neerzetten”, aldus Senior Coast Guard Rastedt. Lees ook : Vrouw redt reuzenspin tijdens overstroming Het bericht VIDEO. Finse patrouille redt Bambi van een vreselijke dood verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Bomen gekapt aan Bambi (23/08/2017 - Het Belang van Limburg)
  De bomen aan kinderopvangcentrum Bambi in Paal zijn gekapt.
  [naar artikel]
 21. Na shithole-uitspraak: Trump wil nu migranten “van overal” (16/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse president Donald Trump wil naar eigen zeggen dat immigranten uit de hele wereld naar de Verenigde Staten komen. “Ik wil dat ze van overal binnenkomen, overal”, zei hij dinsdag aan journalisten tijdens het bezoek van de Kazakse president Nursultan Nazarbajev aan het Witte Huis.
  [naar artikel]
 22. Grootouderfeest in kinderdagverblijf Bambi (20/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Maandag 19 februari werd er in het Kinderdagverblijf Bambi (Paal) een Grootouderfeest georganiseerd door leerlingen van het Spectrumcollege bovenbouw Sinte-Lugart (Campus Beringen). Het werd een erg prettige voormiddag voor klein én groot, voor jong én oud.
  [naar artikel]
 23. Familie en vrienden herdenken overleden arbeider met witte ballonnen: “Altijd en overal is Matthias bij ons,en dat zal altijd zo blijven” (27/01/2020 - Het Nieuwsblad)
  Op het voetbalveld van Eendracht Vichte herdachten familie en vrienden zaterdagavond Matthias Vuylsteke (24) uit Ooigem. In de middencirkel lieten ze honderd witte ballonnen op. “Altijd en overal ben je bij ons”, vertelde een van zijn beste vrienden.
  [naar artikel]
 24. Een nachtelijke thriller: Komt hij of komt hij niet? - Leen De Witte (27/10/2016 - De Redactie)
  Het leek wel een thriller vannacht. Komt de Canadese premier Trudeau of komt hij niet? Collega Leen De Witte was er de hele tijd bij en probeerde te luistervinken. Ze schreef het dagboek van een spannende nacht.
  [naar artikel]
 25. MR klopt zich op de borst, maar gevaar komt van overal (24/03/2019 - Het Nieuwsblad)
  MR moet vandaag haar militanten oppeppen voor de laatste campagneweken. En dat is lastig, als er van overal tegenwind komt. “We moeten oppassen dat we niet het nieuwe CDH worden. Ooit haalden we 30 procent van de stemmen, nu zullen we al blij zijn met 20.”
  [naar artikel]
 26. Koningin Mathilde ontvangt Duitse Bambi Award voor liefdadigheid (07/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Koningin Mathilde (46) krijgt de Bambi Award voor liefdadigheid. Dat heeft de organisator, het Duitse mediabedrijf Hubert Burda, donderdag...
  [naar artikel]
 27. “Schoenen van Chanel, maar geen loon”: antropologe beschrijft pijnlijke werkomstandigheden in de modewereld (03/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Stylistes die betaald worden in Prada-handtassen, maar te weinig geld hebben om een appartement te huren. Ontwerpers die voor geen of een laag loon werken, maar “blij mogen zijn dat ze werk hebben.” De modewereld is één en al glamour aan de buitenkant, maar voor wie er in werkt, zijn de omstandigheden minder luxueus. De Franse antropologe Giulia Mensitieri schreef er een doctoraat over, uitgegeven als het boek “Het mooiste beroep ter wereld”.
  [naar artikel]
 28. “Schoenen van Chanel, maar geen loon”: antropologe beschrijft pijnlijke werkomstandigheden in de modewereld (03/09/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Stylistes die betaald worden in Prada-handtassen, maar te weinig geld hebben om een appartement te huren. Ontwerpers die voor geen of een laag loon werken, maar “blij mogen zijn dat ze werk hebben.” De modewereld is één en al glamour aan de buitenkant, maar voor wie er in werkt, zijn de omstandigheden minder luxueus. De Franse antropologe Giulia Mensitieri schreef er een doctoraat over, uitgegeven als het boek “Het mooiste beroep ter wereld”.
  [naar artikel]
 29. Onthaalouders van De Bambi’s gaan digitaal (16/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Vanaf volgende maand wordt de kinderopvang bij De Bambi’s gedigitaliseerd. Voor de aangesloten onthaalouders zal alles veel eenvoudiger én sneller gaan. Afgelopen week kregen de onthaalouders een opleiding over het programma DEONA. De tabletcomputer waarop het programma draait mochten ze na de infosessie mee naar huis nemen. Alle gegevens van de kinderen en de onthaalouders kunnen dan digitaal worden uitgewisseld.
  [naar artikel]
 30. VIDEO. Bambi op het ijs wordt even realiteit (12/12/2017 - Metro)
  De brandweer van Oregon heeft een hulpeloos hert gered van een bevroren meer. De arme stakker gleed telkens uit en kwam hierdoor vast te zitten op het ijs. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plekke om het dier te redden. Met een speciale slee begeleidde een brandweerman de real life Bambi on the ice terug naar de oever van het meer. Eind goed, al goed dus. Lees ook: VIDEO. Deze herten vechten als kleine meisjes
  [naar artikel]
 31. Witte huis al volledig in kerstsfeer (27/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Het Witte Huis in Washington is al volledig in kerstsfeer. Overal staan dennenbomen, de ene al wat hoger dan de andere en ook de kerstmuziek zelf,...
  [naar artikel]
 32. Advocaat op proces-Nemmouche: "Ayelet Riva (19) kende zelfde lot als Bambi, het hertje uit de Disney-film" (19/02/2019 - VRT NWS)
  Op het proces over de aanslag op het Joods Museum zijn de hele dag advocaten van de burgerlijke partijen aan het woord geweest. De advocaat van de familie Riva maakte een beklijvende vergelijking: "Ayelet Riva kende hetzelfde lot als Bambi, het hertje in de Walt Disneyfilm van wie de moeder doodgeschoten werd."
  [naar artikel]
 33. De minuut: waarom is het Witte Huis wit? (03/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  The Executive Mansion werd in 1792 gebouwd. Waarom en sinds wanneer is men het gebouw 'Het Witte Huis' gaan noemen? Hoofdredacteur Indra de Witte legt uit hoe de ambtswoning van de Amerikaanse president aan zijn naam komt.
  [naar artikel]
 34. België laat miljarden aan btw liggen, ondanks invoering witte kassa (05/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Terwijl overal in Europa de btw steeds efficiënter wordt geïnd, blijft België ter plaatse trappelen. Zelfs de invoering van de witte kassa heeft daar weinig aan kunnen veranderen.
  [naar artikel]
 35. Wandelaars ontdekken tweekoppige bambi in bos (15/05/2018 - Metro)
  Wandelaars die op zoek waren naar paddenstoelen hebben in een bos een tweekoppige bambi gevonden. Het is de eerste keer dat onderzoekers zo’n bijzondere hertje waarnemen.  Het doodgeboren hertenkalfje met twee hoofden werd gevonden in een bos in Minnesota. Wetenschappers zijn alvast verbaasd over de ontdekking. “We hebben dit nog nooit meegemaakt. Soms zijn er wel foetussen met twee hoofden, maar dit is de eerste keer dat het kalfje ook ter wereld is gekomen.” Het dier werd al in 2016 ontdekt, waarna wetenschappers de geheimen van dit raadselachtige dier probeerden te achterhalen. Uit een autopsie bleek dat de bambi’s een lever deelden, een extra milt hadden en een uitzonderlijk groot darmstelsel bezaten. Moederinstinct  Uit verder onderzoek bleek ook de moeder nog geprobeerd heeft het hertje te verzorgen. “Hun moederinstinct is erg sterk”, aldus Lou Cornicelli co-auteur van een studie gepubliceerd door Minnesota DNR. Een taxidermist kreeg de toestemming om het dier op te zetten. Het skelet wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Two-headed fawn found in Minnesota forest shows rare wildlife deformity https://t.co/pKUN8cHtkU — Fox News (@FoxNews) May 13, 2018 Het bericht Wandelaars ontdekken tweekoppige bambi in bos verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 36. Amerikaanse stroper moet verplicht naar Bambi kijken (18/12/2018 - Metro)
  Een rechter in Missouri heeft een hardleerse stroper veroordeeld om herhaaldelijk naar ‘Bambi’ te kijken, de Disney-klassieker waarin een hertje eenzaam achterblijft nadat zijn moeder is neergeschoten door een jager. Stroper David Berry moet de animatiefilm minstens één keer per maand bekijken, tijdens zijn gevangenisverblijf van een jaar. De man wordt ervan verdacht, samen met enkele familieleden, over een periode van drie jaar honderden herten te hebben gedood. “De dieren werden op een illegale manier afgemaakt, vaak ’s nachts, enkel voor hun gewei. De resten bleven vaak ter plaatse achter”, aldus de procureur van Lawrence, Don Trotter. Het gaat om één van de grootste stroperaffaires ooit in Missouri. Bron: Belga   Het bericht Amerikaanse stroper moet verplicht naar Bambi kijken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 37. Het charmante vissersdorpje Caleta de Famara met overal witte huisjes lijkt tijdens het laagseizoen wel verlaten. (29/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 38. Melania is er vroeg bij: de kerstboom van het Witte Huis is gearriveerd (21/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Kerst komt vroeg dit jaar, in het Amerikaanse Witte Huis. De kerstboom die in de 'Blue Room' komt te staan is gearriveerd in Washington DC. First...
  [naar artikel]
 39. Zo maak je je witte sneakers klaar voor de lente (22/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De lente komt stilaan in zicht, tijd om je witte sneakers een belangrijker plekje in je schoenenkast te geven. Met deze handige hacks zijn je witte sneakers klaar voor volgend seizoen!
  [naar artikel]
 40. Veroordeelde stroper moet maandelijks naar ‘Bambi’ kijken (19/12/2018 - Metro)
  In de Amerikaanse staat Missouri is een stroper veroordeeld tot één jaar cel. De man kreeg bovendien een opmerkelijke voorwaarde opgelegd: hij moet minstens een keer per maand naar de Disneyfilm ‘Bambi’ kijken.  De beklaagde David Berry Jr. zou meer dan honderd herten doodgeschoten hebben. Volgens de lokale krant the Springfield News-Leader liet hij hun lichaam achter en nam hij alleen hun gewei mee als trofee. “Berry Jr. benaderde de dieren ’s nachts, stroopte hen illegaal en nam hun bovenkant mee om te verkopen”, vertelt openbare aankrager Don Trotter. Bambi  De rechtbank legde de man een celstraf van één jaar en een boete van 51.000 dollar (ongeveer 45.000 euro) op. Om te verzekeren dat Berry Jr. zijn zinnen nooit meer op onschuldige dieren zal zetten, wordt de man verplicht om minstens één keer per maand naar de ontroerende animatiefilm te kijken in de gevangenis. De prent gaat over een jong hertje dat alleen achterblijft nadat zijn moeder wordt doodgeschoten door jagers. De eerste filmavond van de stroper staat ingepland op 23 december. Lees ook : Stroper krijgt koekje van eigen deeg Het bericht Veroordeelde stroper moet maandelijks naar ‘Bambi’ kijken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 41. Witte Huis denkt niet aan 'shutdown' als er geen geld voor Mexicaanse muur komt (01/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Witte Huis heeft Republikeinse Congresleden gezegd dat er toch geen 'shutdown' komt in oktober als er geen geld wordt uitgetrokken voor de
  [naar artikel]
 42. Bambi in de Bourla (13/04/2019 - De Morgen)
  'Ridders' in Het Toneelhuis : een voorstelling van en met jonge acteurs
  [naar artikel]
 43. Het enige dorp in Vlaanderen waar de inwoners niet moeten gaan stemmen (17/08/2018 - De Standaard)
  Overal in Vlaanderen wordt er op 14 oktober een nieuwe gemeenteraad gekozen. Overal, behalve in één dorpje. En wie denkt dat de huidige burgemeester een gat in de lucht springt bij dat schrijnende gebrek aan oppositie, komt bedrogen uit. “Ik vind het een vervelende situatie.”
  [naar artikel]
 44. Het enige dorp in Vlaanderen waar de inwoners niet moeten gaan stemmen (17/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  Overal in Vlaanderen wordt er op 14 oktober een nieuwe gemeenteraad gekozen. Overal, behalve in één dorpje. En wie denkt dat de huidige burgemeester een gat in de lucht springt bij dat schrijnende gebrek aan oppositie, komt bedrogen uit. “Ik vind het een vervelende situatie.”
  [naar artikel]
 45. Het enige dorp in Vlaanderen waar de inwoners niet moeten gaan stemmen (17/08/2018 - De Standaard)
  Overal in Vlaanderen wordt er op 14 oktober een nieuwe gemeenteraad gekozen. Overal, behalve in één dorpje. En wie denkt dat de huidige burgemeester een gat in de lucht springt bij dat schrijnende gebrek aan oppositie, komt bedrogen uit. “Ik vind het een vervelende situatie.”
  [naar artikel]
 46. Geen rood-witte Extra!-kaart van Colruyt meer (20/03/2017 - De Redactie)
  Het is gedaan met de rood-witte Extra!-kaart van Colruyt. De groep boven de warenhuisketen komt met één klantenkaart voor al zijn winkelformules en webshops: de Xtra-klantenkaart, die later ook een betaalinstrument zal worden. Op 4 en 5 april zullen postbodes 3,7 miljoen kaarten verspreiden en er komt ook een Xtra-app.
  [naar artikel]
 47. Seth De Witte (ex-KVM) komt Lokerse gelederen versterken (27/08/2019 - Gazet van Antwerpen)
  De transferhonger bij Sporting Lokeren is nog niet gestild. Zo tekent Seth De Witte (31) een contract voor een seizoen op Daknam, dat bij promotie naar 1A automatisch met een jaar verlengd wordt.
  [naar artikel]
 48. Netanyahu komt op bezoek in het Witte Huis (16/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is op 5 maart te gast in het Witte Huis. Dat heeft vrijdag een hoge functionaris van de regering-Trump meegedeeld.
  [naar artikel]
 49. Partij van president Macron komt niet overal op (19/05/2017 - Knack)
  De partij van de kersverse Franse president Emmanuel Macron zal bij de parlementsverkiezingen van 11 juni niet overal opkomen, zo heeft La République en Marche bekendgemaakt.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.