Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

10 July 2020
10:56 uur

"iPhone-kunstenares" Charlotte Prodger wint Turner Prize met video's over coming-out

VRT NWS

05/12/2018 - 06:56

De Schotse kunstenares Charlotte Prodger heeft de Turner Prize 2018 gewonnen. Prodger wordt omschreven als iPhone-kunstenares. Ze won de prestigieuze kunstprijs met 2 erg persoonlijke video's. Eentje ervan maakte ze volledig met haar smartphone. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP VRT NWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Een film maken met je iPhone? Charlotte Prodger won er net de Turner Prize mee (05/12/2018 - De Morgen)
  De Britse kunstenaar Charlotte Prodger (44) heeft dinsdagavond de prestigieuze Britse Turner Prize gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar montage van persoonlijke video’s die zij met haar iPhone heeft gemaakt. 
  [naar artikel]
 2. Helen Marten wint Turner Prize (06/12/2016 - Knack)
  De Britse beeldhouwster en installatiekunstenares Helen Marten wint dit jaar de Turner Prize voor kunst voor haar multimediaal werk van "poetisch visuele puzzels".
  [naar artikel]
 3. Installatiekunstenares Helen Marten wint Turner Prize 2016 (06/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse beeldhouwster en installatiekunstenares Helen Marten wint dit jaar de Turner Prize voor kunst voor haar multimediaal werk van "poetisch
  [naar artikel]
 4. Collectief van genomineerden wint gezamenlijk Turner Prize (04/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse kunstenaars Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo en Tai Shani halen dit jaar gezamenlijk de Turner Prize binnen. Het viertal...
  [naar artikel]
 5. Primeur: onzichtbaar kunstwerk wint Turner Prize (11/04/2019 - De Morgen)
  De Turner Prize winnen met een kunstwerk dat enkel gehoord en niet gezien kan worden: het is een primeur in de geschiedenis van de even prestigieuze als controversiële prijs en is op het conto te schrijven van de Schotse geluidskunstenares Susan Philipsz (45).
  [naar artikel]
 6. Helen Marten wint prestigieuze Turner Prize 2016 (05/12/2016 - De Redactie)
  "Ze is een soort poëet wanneer het gaat over het gebruik van materialen, beelden en gevonden objecten. Het werk is eindeloos integrerend", klinkt het bij de jury.
  [naar artikel]
 7. Lubaina Himid wint Turner Prize 2017 (05/12/2017 - Metro)
  De in Tanzania geboren artiest en professor hedendaagse kunst Lubaina Himid (63) heeft de Turner Prize 2017 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar werk waarin de voorstelling van zwarte personen in kunst in vraag wordt gesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 8. Lubaina Himid wint Turner Prize 2017 (05/12/2017 - Metro)
  De in Tanzania geboren artiest en professor hedendaagse kunst Lubaina Himid (63) heeft de Turner Prize 2017 gewonnen. Ze kreeg de prijs voor haar werk waarin de voorstelling van zwarte personen in kunst in vraag wordt gesteld. bron: Belga
  [naar artikel]
 9. Kathleen Turner: "Voelde me in Hollywood seksueel doelwit en trofee" (08/08/2018 - VRT NWS)
  Een openhartig interview van de Amerikaanse actrice Kathleen Turner (64) wordt op sociale media druk becommentarieerd. Turner was in de jaren 80 te zien in films als "Body heat", "Prizzi's honor" en "Romancing the stone". 
  [naar artikel]
 10. Eerste zwarte vrouw wint Turner Prize (07/12/2017 - De Morgen)

  [naar artikel]
 11. Amerikaan Paul Beatty wint Man Booker Prize (25/10/2016 - De Redactie)
  Hij krijgt de prijs voor zijn roman "The sellout", een satire over de spanningen tussen blank en zwart in de VS. Beatty is de eerste Amerikaan die de Man Booker Prize wint.
  [naar artikel]
 12. Videokunstenaar Laure Prouvost wint verrassend Turner Prize (11/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 13. "Sanctions are coming", zegt Trump, en daar kan HBO niet mee lachen (03/11/2018 - VRT NWS)
  De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich de woede van televisiezender HBO op de hals gehaald. De reden? Hij postte een foto op sociale media waarin hij het beroemde "Winter is coming" van de reeks "Game of thrones" nabootst. "Sanctions are coming", schrijft hij, een verwijzing naar de Amerikaanse sancties tegen Iran die vanaf maandag ingaan.
  [naar artikel]
 14. De ongrijpbare wereld van Laure Prouvost (08/02/2019 - De Tijd)
  09:06 De Franse kunstenares Laure Prouvost won in 2013 de Turner Prize. Vandaag opent in het M HKA in Antwerpen haar grootste tentoonstelling ooit. Wat ze precies doet, is moeilijk in woorden te vatten. Ove...
  [naar artikel]
 15. "It's not coming home!" De Belgische parodie op het lijflied van de Engelsen op dit WK (13/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  "It's coming home, football's coming home." Het werd het lijflied van de Engelse supporters voor het WK in Rusland. Daarmee refereerden ze naar de...
  [naar artikel]
 16. "Godfather of grime" Skepta wint Mercury Prize (16/09/2016 - De Redactie)
  Zijn album "Konnichiwa" is uitgeroepen tot beste Britse album van dit jaar. De bookmakers hadden verwacht dat David Bowie postuum zou gelauwerd worden voor "Blackstar".
  [naar artikel]
 17. "Batterij van iPhone 8 en 8 Plus is kleiner dan die van iPhone 7 en 7 Plus" (17/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus zitten kleinere accu's dan in hun voorgangers van vorig jaar, de iPhone 7 en 7 Plus. Dat blijkt uit informatie
  [naar artikel]
 18. Alex Turner: "Nieuwe single Arctic Monkeys is coming soon" (09/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Althans dat meldt superfan Wiliam Hann die de Arctic Monkeys-zanger tegen het lijf liep.
  [naar artikel]
 19. Ike & Tina Turner voeren "Top 70 van de jaren 70" aan (28/10/2016 - De Redactie)
  "Nutbush city limits" van Ike en Tina Turner is volgens de Radio 2-luisteraars het beste nummer van de jaren 70. Ze nemen de eerste plaats in de "Top 70 van de jaren 70" over van Barry White.
  [naar artikel]
 20. iPhone X breekt in scherven na test: "Meest breekbare iPhone ooit" (06/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Is de langverwachte iPhone X, de gloednieuwe iPhone met een volledig glazen ontwerp en een prijskaartje van 1.159 euro, de investering waard? In...
  [naar artikel]
 21. [VIDEO] - Eerste woordje van prinses Charlotte in Canada is "pop" (30/09/2016 - De Redactie)
  Op een kinderfeestje voor families van militairen in Victoria, in de Canadese provincie British Columbia, hadden kleine Charlotte (1) en haar broer George (3) meteen oog voor de balonnenformaties. Mogelijk inspireerden die haar tot een spontaan "pop".
  [naar artikel]
 22. Nieuw gevormd collectief van vier artiesten wint Turner Prize (04/12/2019 - Metro)
  De vier genomineerde artiesten Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo en Tai Shani halen, als een recent gevormd collectief, dit jaar gezamenlijk de gerenommeerde Turner Prize binnen. “We kwamen tot het collectieve besluit dat we allen winnaars zijn”, verklaarde Cammock in een mededeling namens het kwartet. “De problemen waar we elk mee te maken krijgen, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, klonk het. Volgens Cammock hadden ze elkaar nog niet eerder ontmoet, maar namen ze bij hun eerste ontmoeting nadat ze genomineerd waren de beslissing om een collectief te gaan vormen. Met hun initiatief willen ze naar eigen zeggen in “volle politieke crisis” een “boodschap van eenheid” brengen en de nadruk leggen op “de gemeenschappelijkheid, veelvormigheid en solidariteit in de kunst en in de samenleving”. De jury aanvaardde unaniem de vraag van de artiesten om de prijs gemeenschappelijk aan alle vier toe te kennen tijdens een ceremonie in de beroemde Tate Britain-gallerij in Londen. Meer nog, de juryleden verklaarden dat het een eer was om zich achter deze “gedurfde solidariteitsverklaring” te scharen. De vier laureaten mogen onder elkaar een prijzenpot van 40.000 pond, omgerekend zo’n 47.000 euro, verdelen. De Turner Prize wordt sinds 1984 uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 50. De beroemdste winnaar tot dusver is Damien Hirst. De prijs is genoemd naar de pre-impressionistische Britse landschapsschilder William Turner. bron: Belga Het bericht Nieuw gevormd collectief van vier artiesten wint Turner Prize verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Isabel Fredeus wint Middelheim Museum Young Art Prize (24/06/2018 - VRT NWS)
  Isabel Fredeus heeft de Middelheim Museum Young Art Prize gewonnen met haar werk "Under the weather". Het is de tweede keer dat de prijs voor Belgische kunstenaars jonger dan 30 werd uitgereikt. 
  [naar artikel]
 24. "Tina Turner deed zelfmoordpoging in 1968" (06/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse zangeres Tina Turner (78) deed, ten tijde van haar 'horrorhuwelijk' met Ike Turner in 1968, een poging om zichzelf van het leven te...
  [naar artikel]
 25. "It's coming home!" De muzikale oorwurm die eerst de spot dreef met de resultaten van de 'Three Lions', maar nu het geloof van de Engelsen sterkt (09/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Je kan er dezer dagen niet naast kijken op de sociale media. De zin "it's coming home" nestelt zich nu al enkele weken in de bovenkamer van menig...
  [naar artikel]
 26. Alex Turner ruilt gitaar in voor piano op nieuwe plaat Arctic Monkeys: "Alle teksten vertellen iets over mij" (11/05/2018 - VRT NWS)
  Een verzameling kortverhalen die allemaal iets over zanger en gitarist Alex Turner vertellen én dat in een intieme sfeer en met een piano. Zo omschrijft Turner "Tranquility base hotel + casino", de nieuwe plaat van zijn band Arctic Monkeys. Hij blikte ook al even vooruit naar Rock Werchter.
  [naar artikel]
 27. "Rivieren zo diep en bergen zo hoog": Tina Turner is 80 (26/11/2019 - VRT NWS)
  Zangeres Tina Turner is vandaag 80 jaar geworden. In de jaren zestig vormde ze een duo met haar man Ike Turner. Daar kwam midden jaren 70 een einde aan, nadat Ike haar jarenlang had mishandeld. Tina Turner deemsterde weg maar maakte daarna een opmerkelijke comeback als solo-artieste. Ze verkocht meer dan 180 miljoen platen. Wellicht viert Tina Turner haar verjaardag in Zwitserland, waar ze al decennia woont. Ze heeft tegenwoordig zelfs alleen nog de Zwitserse nationaliteit. In bovenstaand filmpje hebben we haar carrière voor u op een rijtje gezet.
  [naar artikel]
 28. Nigeriaanse kunstenares Otobong Nkanga wint Belgian Art Prize (19/04/2017 - De Redactie)
  Otobong Nkanga is in Bozar in Brussel uitgeroepen tot laureaat van de prestigieuze onderscheiding voor beeldende kunsten.
  [naar artikel]
 29. Alles wat je moet weten over de nieuwste iPhone X (12/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  "One more thing": met die beroemde woorden kondigde Apple vanavond zijn nieuwste vlaggenschip voor, de iPhone X. Ook de iPhone 8 en 8 Plus werden
  [naar artikel]
 30. Onthutsende video: "Hij is ongewapend, hij zal jullie niets doen", roept vrouw en toch schiet politie Charlotte haar man dood (23/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de VS zijn onthutsende beelden opgedoken van het moment waarop de politie van Charlotte Keith Lamont Scott onder schot houdt en hoorbaar
  [naar artikel]
 31. "Flink wennen": recensent originele iPhone zet eerste praktijkervaring iPhone X online (30/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Werken met de nieuwe iPhone X, die vrijdag verschijnt, is even wennen. Dat meldt Steven Levy, een reviewer die ooit als een van de eersten de...
  [naar artikel]
 32. Stefan Hertmans op de longlist voor de internationale Man Booker Prize (15/03/2017 - Knack)
  De Belgische schrijver Stefan Hertmans is met de Engelstalige vertaling van zijn boek "Oorlog en terpentijn" ("War and Turpentine") genomineerd voor de longlist van de Man Booker International Prize.
  [naar artikel]
 33. Man Booker International Prize voor "geweldig scherpzinnige" Olga Tokarczuk (23/05/2018 - VRT NWS)
  De Poolse schrijfster Olga Tokarczuk heeft de prestigieuze Man Booker International Prize gekregen voor haar vertaling van haar roman "Flights". De jury prees Tokarczuk voor haar "geweldige scherpzinnigheid, verbeelding en literaire panache".
  [naar artikel]
 34. George Saunders wint Man Booker Prize 2017 (17/10/2017 - VRT NWS)
  George Saunders is de tweede Amerikaan op rij die de Man Bookerprijs wint, de felst begeerde bekroning in de engelstalige literaire wereld. Zijn experimentele roman "Lincoln in de bardo", net nu vertaald in het Nederlands, gaat over een moeilijk jaar in het leven van de Amerikaanse president Lincoln. 
  [naar artikel]
 35. Frank Deboosere: "Winter(uur) is coming" (28/10/2017 - VRT NWS)
  Heeft u hem herkend? Een als Jon Snow vermomde Frank Deboosere heeft een belangrijke boodschap voor de nacht van zaterdag op zondag: De winter -en het daarbij horende winteruur- komt eraan. Voor wie fantasyreeks "Game of thrones" niet volgt: Snow is een personage uit de HBO-reeks en "Winter is coming" is het motto van zijn familie.
  [naar artikel]
 36. Turner Prize voor architecten van Assemble (28/03/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 37. Is dit de iPhone 7? Video toont 'gelekt toestel' zonder ingang voor hoofdtelefoon (18/07/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, is een video opgedoken waarin een zogezegde iPhone 7 wordt vergeleken met de bestaande iPhone 6S. Het
  [naar artikel]
 38. David Grossman wint Man Booker International Prize (15/06/2017 - De Redactie)
  De Israëlische auteur heeft met zijn boek "Komt een paard de kroeg binnen" de prestigieuze prijs gewonnen. De Vlaming Stefan Hertmans stond met "Oorlog en terpentijn" op de longlist voor de prijs, als eerste Belgische auteur ooit, maar haalde de shortlist niet.
  [naar artikel]
 39. "Wat Macron doet, hebben ook Napoleon, De Gaulle en Mitterrand gedaan. Hij is de nieuwe coming man in Europa" (26/04/2018 - VRT NWS)
  De Franse president Emmanuel Macron is "de nieuwe coming man in Europa". Dat zegt schrijver Johan Op de Beeck, na het bezoek van Macron aan de Verenigde Staten. "Net als Napoleon, Charles de Gaule en François Mitterrand inspireert hij zich op Louis XIV", zegt hij. "Het is duidelijk dat Macron niet ingekapseld zit in traditionele strcuturen. Hij doet gewoon zijn zin", zegt professor Hendrik Vos. 
  [naar artikel]
 40. Blote kont maakt kans op Turner Prize (06/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 41. 50.000 beeldjes van "Coming World Remember Me" krijgen definitieve plek in De Palingbeek (10/07/2019 - VRT NWS)
  Het kunstwerk "Coming World Remember Me" was vorig jaar een enorm succes. Zo'n 50.000 beeldjes krijgen nu samen met het grote ei een permanente plek in het provinciedomein in Zillebeke.
  [naar artikel]
 42. Trump vraagt vrouwelijke medewerkers "zich als vrouw" te kleden: deze kunstenares antwoordt zo (14/09/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een Nederlandse kunstenares heeft een opmerkelijke reeks werken gemaakt over de Amerikaanse president Donald Trump. Ze ging een aantal foto's van
  [naar artikel]
 43. Charles Saatchi noemt Turner Prize-kunst 'geouwehoer' (04/04/2019 - De Morgen)

  [naar artikel]
 44. Waarom Engeland mag dromen van de wereldtitel (09/07/2018 - De Morgen)
  "It's coming home..." Gary Lineker en Rio Ferdinand kweelden het anthem mee. Alan Shearer waagde zich aan karaoke met grissini. Duizenden dansten in de straten, hooligans in IKEA op meubels en bedden, bier vloog in het rond. Engeland gelooft oprecht in een wereldtitel. En 't is niet eens zo gek niet. "...Football's coming home."
  [naar artikel]
 45. "Oorlog en Terpentijn" op longlist van de Man Booker International Prize (15/03/2017 - De Redactie)
  De Belgische auteur Stefan Hertmans is met "Oorlog en Terpentijn" genomineerd voor de longlist van de Man Booker International Prize 2017.
  [naar artikel]
 46. Twintig opwindende minuten in het museum (10/04/2019 - De Morgen)
  De Britse videokunstenares Elizabeth Price wint de Turner Prize 2012, de belangrijkste Britse onderscheiding voor hedendaagse kunst. Haar videowerk valt op door snelle montage, de inbreng van muziek en het associatief samenbrengen van uiteenlopende elementen. Eric Rinckhout
  [naar artikel]
 47. "Hysterische" coming lady van CD&V trekt zich opnieuw terug en schrijft open brief (24/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Na een eerste ontslag en een intrekking van dat ontslag lijkt het Gentse Kamerlid Sarah Claerhout, de coming lady van CD&V in Gent en
  [naar artikel]
 48. Apple lanceert nieuwste iPhones: "niet veel nieuws onder de zon" (12/09/2017 - VRT NWS)
  Apple heeft zopas de nieuwste versie zijn iPhone voorgesteld: de iPhone X. Ook de iPhone 7 en 7 Plus krijgen een upgrade, en met de nieuwe Apple Watch zal u voortaan kunnen bellen. De techwereld keek al maanden uit naar de presentatie van de nieuwste iPhone, maar echt vernieuwend is het toestel niet.
  [naar artikel]
 49. Belgisch-Portugese tekenares Fatinha Ramos wint 2e "Global Illustration Award" (10/10/2018 - VRT NWS)
  De Belgisch-Portugese tekenares Fatinha Ramos wint alweer een “Oscar van de illustratiewereld” op de Frankfurter Buchmesse, met een prent over (on-)gelijkheid. Vorig jaar viel ze al in de prijzen met haar kinderboek over kunstenares Sonia Delaunay.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.