Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 July 2020
18:37 uur

Na De Wever pleit ook Jambon voor vervroegde verkiezingen: “De beste oplossing”

Het Nieuwsblad

15/12/2018 - 19:15

Na Bart De Wever zet ook voormalig N-VA-minister Jan Jambon de deur open voor vervroegde verkiezingen. “Verkiezingen is de meest zuivere vorm om het bestuur opnieuw in handen te nemen”, zegt hij zaterdag aan VTM Nieuws.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET NIEUWSBLAD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Ook Jambon zet deur open voor vervroegde verkiezingen (15/12/2018 - De Standaard)
  Na Bart De Wever zet ook voormalig N-VA-minister Jan Jambon de deur op een kier voor vervroegde verkiezingen. ‘Verkiezingen is de meest zuivere vorm om het bestuur opnieuw in handen te nemen’, zegt hij zaterdag aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 2. DISCUSSIE. Politieke crisis: zijn vervroegde verkiezingen een goede zaak of niet? (16/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Na voorzitter Bart De Wever vrijdag zet ook voormalig N-VA-minister Jan Jambon de deur open voor vervroegde verkiezingen om uit de politieke impasse te geraken. “Verkiezingen zijn de meest zuivere vorm om het bestuur opnieuw in handen te nemen”, zei hij zaterdag aan VTM Nieuws.
  [naar artikel]
 3. Jambon zet deur voor vervroegde verkiezingen open: “Als systeem vast zit, is het logisch dat je naar de kiezer gaat” (15/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor Jan Jambon, de voormalige vicepremier voor N-VA, is het duidelijk: er komen beter vervroegde verkiezingen. “Ik denk dat dit feuilleton best...
  [naar artikel]
 4. Jambon zet deur voor vervroegde verkiezingen open: “Als systeem vast zit, is het logisch dat je naar de kiezer gaat” (15/12/2018 - De Morgen)
  Voor Jan Jambon, de voormalige vicepremier voor N-VA, is het duidelijk: er komen beter vervroegde verkiezingen. “Ik denk dat dit feuilleton best snel gestopt wordt”, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Verkiezingen is de meest zuivere vorm om het bestuur opnieuw in handen te nemen.”
  [naar artikel]
 5. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel (14/12/2018 - Metro)
  Bart De Wever wil niet dat het land nog maanden onbestuurbaar blijft. Dan liever vervroegde verkiezingen, zegt hij in een interview met De Tijd. Er heerst in de Wetstraat een grote schrik voor vervroegde verkiezingen. N-VA-voorzitter Bart De Wever denkt echter dat het de enige oplossing is als de bestuurbaarheid van ons land niet kan worden hersteld. “Een halfjaar van volledige stilstand en dit feuilleton in het parlement dat alleen maar de antipolitiek voedt, is democratisch niet de beste oplossing. Je moet luisteren naar het volk. En ik denk niet dat het volk dit nog maanden wil aanzien”, zegt hij. De Wever heeft meteen een boodschap voor de bedrijfswereld, die de N-VA verwijt dat ze de stekker eruit heeft getrokken terwijl er nog belangrijk sociaaleconomisch werk op de plank ligt. “Ik denk dat ik nu meer invloed kan hebben dan wanneer ik zou zijn gebleven en onder het gewicht van deze Marrakeshcoalitie geplooid en verpletterd zou zijn.” De Wever steekt ook niet onder stoelen of banken dat er wonden zijn geslagen. “Hoe de oud-coalitiepartners zich met grote wellust op ons hebben gesmeten, heeft indruk gemaakt. Ook de speech van de premier over de verkeerde kant van de geschiedenis, heeft wonden geslagen. Maar goed, de vraag is nu: hoe vind je de weg terug naar de bestuurbaarheid van het land of eventueel een andere oplossing? Dat zal de volgende dagen blijken”. bron: Belga Het bericht De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 6. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel (14/12/2018 - De Tijd)
  17:51 Bart De Wever wil niet dat het land nog maanden onbestuurbaar blijft. Dan liever vervroegde verkiezingen, zegt hij in een interview met De Tijd.
  [naar artikel]
 7. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel (14/12/2018 - Knack)
  Bart De Wever wil niet dat het land nog maanden onbestuurbaar blijft. Dan liever vervroegde verkiezingen, zegt hij in een interview met De Tijd.
  [naar artikel]
 8. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel: “Je moet luisteren naar het volk” (14/12/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Bart De Wever (N-VA) wil niet dat het land nog maanden onbestuurbaar blijft. Dan liever vervroegde verkiezingen, zegt hij in een interview met De Tijd.
  [naar artikel]
 9. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel: “Je moet luisteren naar het volk” (14/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Bart De Wever (N-VA) wil niet dat het land nog maanden onbestuurbaar blijft. Dan liever vervroegde verkiezingen, zegt hij in een interview met De Tijd.
  [naar artikel]
 10. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel: “Ik denk niet dat het volk dit nog maanden wil aanzien” (15/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Bart De Wever (N-VA) wil niet dat het land nog maanden onbestuurbaar blijft. Dan liever vervroegde verkiezingen, zegt hij in een interview met De Tijd. “Als ze (Michel II nvdr.) onze steun willen, zullen ze moeten stoppen met het Marrakech-beleid”, verduidelijkt De Wever bij VTM.
  [naar artikel]
 11. De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel (14/12/2018 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever legt vervroegde verkiezingen op tafel in een interview met De Tijd. “Ik denk niet dat het volk vragende partij is om dit nog maandenlang te moeten aanzien”, klinkt het.
  [naar artikel]
 12. “Niet gepast dat Bourgeois zich uitspreekt over vervroegde verkiezingen” (19/12/2018 - Metro)
  Viceminister-president van de Vlaamse regering Bart Tommelein (Open Vld) heeft kritiek op het feit dat minister-president Geert Bourgeois zich heeft uitgesproken voor vervroegde federale verkiezingen. “Ik vind het niet gepast dat een minister-president van Vlaanderen zich uitspreekt over vervroegde federale verkiezingen. Ik zal dat ook aan meneer Bourgeois zelf zeggen”, aldus Tommelein aan Villa Politica. Dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois zich in de marge van het Overlegcomité heeft uitgesproken voor vervroegde federale verkiezingen is volgens Tommelein “niet gepast”. Tommelein herinnert aan enkele recente uitspraken van Bourgeois over de federale perikelen. Zo liet Bourgeois onlangs nog op een persconferentie van de Vlaamse regering optekenen dat hij de federale problemen niet wil “importeren” in de Vlaamse regering. “Akkoord. Maar dan moet hij nu ook niet pleiten voor vervroegde federale verkiezingen”, meent Tommelein. “Hij is Vlaams minister-president, hij is verantwoordelijk voor het Vlaamse niveau. Dat meneer Jambon of meneer De Wever dat zeggen, dat is hun verantwoordelijkheid. Maar ik verwacht niet van een minister-president van de Vlaamse regering dat hij pleit voor vervroegde federale verkiezingen. Dat is niet zijn verantwoordelijkheid”, besluit de Open Vld’er. bron: Belga Het bericht “Niet gepast dat Bourgeois zich uitspreekt over vervroegde verkiezingen” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. De tijd is nog niet rijp voor de topontmoeting tussen De Wever en Di Rupo  (21/08/2019 - VRT NWS)
  Er is minder paniekstemming in de Wetstraat dan analyses soms laten uitschijnen. Vervroegde federale verkiezingen als ultieme oplossing maken weinig kans, vooral omdat de oplossing na die extra verkiezingen nog verder weg zal zijn dan nu. Het signaal lijkt eerder te zijn: alles op zijn tijd. Eerst de vorming van de Vlaamse en Waalse regering afronden en pas daarna kunnen N-VA-voorzitter Bart De Wever en voorzitter van de PS Elio Di Rupo elkaar beginnen besnuffelen om te zien of er een groot akkoord PS/N-VA inzit.
  [naar artikel]
 14. Politieke crisis Franstalig België – Elio Di Rupo pleit voor decreet dat vervroegde verkiezingen toelaat (31/08/2017 - Metro)
  PS-voorzitter Elio Di Rupo pleit voor een bijzonder decreet dat vervroegde verkiezingen in de Franstalige regionale parlementen mogelijk maakt. Dat heeft hij donderdag op de RTBF verklaard. Zijn partij werd uit de Waalse meerderheid gezet nadat het cdH aankondigde niet meer met de PS te willen regeren en in zee ging met de MR. Dat werd geofficialiseerd door een constructieve motie van wantrouwen. De grondwet laat het niet toe dat de regionale parlementen vervroegd worden ontbonden en dat er vervroegde verkiezingen plaatsvinden. Di Rupo pleit voor een decreet dat groen licht moet krijgen van een tweederdemeerderheid om aan die situatie een mouw te passen. “Ik betreur dat we de kans niet hebben de burger te vragen opnieuw naar de stembus te trekken”, aldus Di Rupo. bron: Belga
  [naar artikel]
 15. Vervroegde verkiezingen niet de oplossing, vinden Reynders, Peeters en De Croo (15/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Vervroegde verkiezingen, die de N-VA in interviews niet uitsluit, zijn geen de oplossing. Dat stelden de vicepremiers Didier Reynders (MR), Alexander De Croo (Open VLD) en Kris Peeters (CD&V) zaterdag bij hun aankomst aan de Lambermont, de ambtswoning van de premier, voor overleg met de Groep Van Tien. Ze riepen de N-VA op het werk van de afgelopen jaren niet verloren te laten gaan en de begroting goed te keuren.
  [naar artikel]
 16. Corbyn pleit voor vervroegde verkiezingen of nieuw referendum (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De enige manier om de “brexitcrisis” op te lossen is "terug naar het volk te keren", door vervroegde verkiezingen of door een nieuw referendum te...
  [naar artikel]
 17. N-VA en MR bespraken vervroegde verkiezingen (23/01/2018 - De Tijd)
  22:03 MR-vicepremier Didier Reynders lunchte midden december discreet met N-VA-vicepremier Jan Jambon en N-VA-voorzitter Bart De Wever in het intussen gesloten strerrenrestaurant Bruneau. Op het menu: samen...
  [naar artikel]
 18. Jambon: "Een regering van niksdoende zaken is geen optie, dan moeten we naar verkiezingen" (17/12/2018 - VRT NWS)
  In 'De Ochtend' op Radio 1 herhaalt Jan Jambon, Kamerlid voor N-VA en ex-minister van Binnenlandse Zaken, dat vervroegde verkiezingen de enige optie zijn als de politieke situatie in ons land blijft vastzitten. "Hier heeft men blijkbaar enorm veel schrik van verkiezingen. Ik begrijp dat niet goed", zei hij.
  [naar artikel]
 19. Koning Filip aanvaardt ontslag van regering-Michel, De Wever betreurt dat er geen vervroegde verkiezingen komen (21/12/2018 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft haar belast met de afhandeling van de lopende zaken. Dat meldt het Paleis vrijdag nadat onze vorst zijn consultaties heeft afgerond. N-VA-voorzitter Bart De Wever betreurt dat er geen vervroegde verkiezingen komen. “We zullen nu moeten zorgen dat het land bestuurbaar blijft. Ik ga me constructief opstellen.”
  [naar artikel]
 20. Hielp de deadline van De Wever MR in het zadel voor regeringsonderhandelingen? “De sleutel ligt nu bij hen” (04/02/2020 - Het Nieuwsblad)
  Als er vervroegde verkiezingen komen, dan het liefst in mei, precies één jaar na de verkiezingen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Dat lijkt me een symbolische datum.” Daarmee zet hij extra druk op de andere partijen. In de eerste plaats op MR, dat nu de sleutel in handen heeft om paars-geel, een regering met PS en N-VA, mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 21. Hielp de deadline van De Wever MR in het zadel voor regeringsonderhandelingen? “De sleutel ligt nu bij hen” (04/02/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Als er vervroegde verkiezingen komen, dan het liefst in mei, precies één jaar na de verkiezingen. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Dat lijkt me een symbolische datum.” Daarmee zet hij extra druk op de andere partijen. In de eerste plaats op MR, dat nu de sleutel in handen heeft om paars-geel, een regering met PS en N-VA, mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 22. Krijgen Bart De Wever en Jan Jambon nog echte uitdagers? (15/02/2019 - Knack)
  Met nog exact honderd dagen te gaan tot de verkiezingen, zijn nagenoeg alle lijsttrekkers bekend. Toch heeft enkel N-VA twee kandidaat-regeringsleiders naar voren geschoven: Bart De Wever en Jan Jambon. Wie biedt meer?
  [naar artikel]
 23. Brexit – Corbyn pleit voor vervroegde verkiezingen of nieuw referendum (30/05/2019 - Metro)
  De enige manier om de “crisis van de brexit” op te lossen is “terug naar het volk te keren”, door vervroegde verkiezingen of een nieuw referendum te organiseren. Dat heeft Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, woensdag verklaard. “De enige uitweg uit de brexit-crisis, die ons land verscheurt, is nu om terug te keren naar het volk”, zei Jeremy Corbyn in een mededeling. Voor Corbyn moeten de Britten “beslissen over de toekomst van het land, ofwel door verkiezingen, ofwel door een stemming over een akkoord (om de EU te verlaten) dat door het parlement is goedgekeurd”. Labour wordt vaak verweten geen duidelijk standpunt over de brexit in te nemen. Dat vertaalde zich in de resultaten van de Europese verkiezingen. De partij moest genoegen nemen met 14,05 procent van de stemmen en een halvering van hun Europese zetelaantal tot 10. Bron: Belga   Het bericht Brexit – Corbyn pleit voor vervroegde verkiezingen of nieuw referendum verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Weinig animo voor vervroegde verkiezingen: “Drie verkiezingen op acht maanden is van het goede te veel” (19/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Terwijl koning Filip vandaag zijn politieke consultaties start, zijn de meeste partijvoorzitters geen voorstander van vervroegde verkiezingen. Die...
  [naar artikel]
 25. De plotselinge wissel van Netanyahu: hoe de Israëlische premier voorstander werd van vervroegde verkiezingen (26/12/2018 - De Morgen)
  Nog maar enkele weken geleden benoemde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zichzelf tot minister van Defensie en keerde hij zich tegen vervroegde verkiezingen, gezien de “precaire veiligheidssituatie”. Maandag noemde hij de vervroegde verkiezingen, waartoe zijn coalitie besloot, “volstrekt redelijk”.
  [naar artikel]
 26. Wat vervroegde verkiezingen de N-VA kunnen opleveren (09/01/2018 - De Standaard)
  De kaarten liggen veruit het best voor N-VA bij eventuele vervroegde verkiezingen. Maar de kans dat de federale regering effectief valt, is erg klein.
  [naar artikel]
 27. Corbyn pleit voor vervroegde verkiezingen of nieuw referendum: “Terugkeren naar volk is enige uitweg uit Brexit-crisis” (30/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  De enige manier om de “crisis van de Brexit” op te lossen is “terug naar het volk te keren”, door vervroegde verkiezingen of een nieuw referendum te organiseren. Dat heeft Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, woensdag verklaard.
  [naar artikel]
 28. Slechts 1 op de 4 Vlamingen wil vervroegde verkiezingen (20/12/2018 - Metro)
  Slechts 23 procent van de Vlamingen wil dat er vervroegde verkiezingen komen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ivox in opdracht van VTM NIEUWS bij 2.000 Belgen, onder wie 1.000 Vlamingen. Vooral N-VA en Vlaams Belang zijn voor vervroegde verkiezingen, maar hun kiezers volgen hen daar niet in. De peiling werd gisteren en vandaag afgenomen in het licht van de laatste ontwikkelingen in de Wetstraat. Zo trok Michel dinsdag naar de koning om zijn ontslag aan te bieden, maar koning Filip houdt dat tot nog toe in beraad. De hamvraag is dan ook of er vervroegde verkiezingen komen. De bevolking is daar alleszins niet voor te vinden, blijkt uit de peiling. Zo wil slechts 20,9 procent van de Belgen en 23,8 procent van de Vlamingen vervroegde verkiezingen. In het zuiden van het land is dat cijfer zelfs nóg lager: amper 15 procent van de Walen wil sneller naar de stembus. 18,5 procent van de Belgen geeft aan geen voorkeur te hebben. Maar wie treft er schuld voor de huidige politieke situatie? Voor de helft (52,5 procent) van de Vlamingen is het duidelijk: N-VA. In Wallonië wijst zelfs zes op de tien naar de partij van Bart De Wever. 15 procent van de Vlamingen schuift de zwarte piet door naar MR, 20 procent vindt dan weer dat hun Vlaamse zusterpartij Open Vld schuldig is. bron: Belga Het bericht Slechts 1 op de 4 Vlamingen wil vervroegde verkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. Waarom De Wever het meeste baat heeft bij vervroegde verkiezingen (08/01/2018 - Het Nieuwsblad)
  Regeringspartij N-VA zegt dat de val van de regering-Michel “geen actieve doelstelling” is. Toch leeft bij de andere partijen de vrees dat N-VA-voorzitter Bart De Wever daarop aanstuurt. Zijn partij heeft er in ieder geval het meest bij te winnen om de federale verkiezingen te laten samenvallen met de ­gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.
  [naar artikel]
 30. MR wil deze legislatuur tot de finish gaan (25/01/2018 - Metro)
  Het Bureau van de MR heeft maandag “unaniem” bevestigd dat de Franstalige liberalen deze legislatuur tot het einde willen uitzitten. Dat heeft partijvoorzitter Olivier Chastel verklaard tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor de pers. Deze week raakte bekend dat toppers van N-VA en MR halfweg december samenzaten in sterrenrestaurant Bruneau. Rond de tafel zaten onder meer N-VA-voorzitter Bart De Wever, N-VA-vicepremier Jan Jambon en MR-vicepremier Didier Reynders. Uit indiscreties bleek dat ook de piste van vervroegde federale verkiezingen werd aangesneden. Het diner vond plaats in afwezigheid van premier Charles Michel. Het was de periode waarin de federale regering in woelig vaarwater terechtkwam. N-VA had duidelijk gemaakt dat ze niet zomaar het licht op groen zou zetten voor het Energiepact en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) lag onder vuur in het dossier van de Soedanese transmigranten. De Wever waarschuwde zelfs voor de val van de regering indien de coalitiepartners op het vertrek van Francken zouden aansturen. Uiteindelijk werd het scenario van vervroegde verkiezingen losgelaten. Vicepremier Jambon heeft intussen zelf aangegeven dat zijn partij de premier zou blijven steunen tot wanneer de legislatuur in 2019 afloopt. bron: Belga
  [naar artikel]
 31. Brits parlement stemt in met vervroegde verkiezingen (19/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Britse Lagerhuis heeft groen licht gegeven voor vervroegde verkiezingen. Een ruime meerderheid van de parlementariërs schaarde zich achter
  [naar artikel]
 32. Vervroegde verkiezingen zouden 8 miljoen kosten (08/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een val van de regering zit er nog altijd in, maar in vervroegde verkiezingen heeft geen enkele regeringspartij echt zin. En ook de...
  [naar artikel]
 33. Vervroegde verkiezingen op komst in Japan (25/09/2017 - Knack)
  De Japanse premier Shinzo Abe heeft vervroegde verkiezingen aangekondigd.
  [naar artikel]
 34. Ook Franstaligen passen voor vervroegde verkiezingen (19/12/2018 - Metro)
  Ook in het zuiden van het land kunnen vervroegde verkiezingen weinig enthousiasme losweken. De situatie biedt de mogelijkheid voor het parlement om de zaken in handen te nemen, vinden PS en Ecolo. Ontslagnemend minister Denis Ducarme (MR) past voor een kiescampagne die uitdraait op een referendum voor of tegen migratie, “zoals N-VA wil”. Aan Vlaamse zijde zijn enkel N-VA en Vlaams Belang geen tegenstander van een vervroegde stembusslag. Bij N-VA klinkt die roep bij de ene al meer uitgesproken dan bij de andere. Voor Kamerfractieleider Peter De Roover zijn die verkiezingen een optie indien dat vier maanden chaos kan helpen voorkomen. Gewezen vicepremier Jan Jambon klonk op VTM NIEUWS forser. “Als de situatie potvast is, dan moet je de ware baas raadplegen, en dat is de kiezer”, aldus Jambon. “Als het vastzit in een democratie, moet de kiezer spreken”. Aan Franstalige zijde spreekt voorlopig niemand zich uit voor vervroegde verkiezingen. Voor Ecolo en PS moet het parlement nu de handen vrij krijgen om sociale en milieu-uitdagingen aan te pakken. De belangrijke beslissingen verhuizen van de regering naar de Kamer, zei PS-kopvrouw Laurette Onkelinx. Ook DéFI sprak zich dinsdagavond uit tegen vervroegde verkiezingen. Volgens MR-minister Ducarme zouden vervroegde verkiezingen de zaken maandenlang blokkeren. Hij blikt tevreden terug op het parcours dat de voorbije jaren binnen de regering werd afgelegd, met N-VA aan boord. Maar volgens Ducarme was N-VA na de lokale verkiezingen van oktober “de marionet van Vlaams Belang” geworden. Ducarme reageert ook teleurgesteld op de houding van PS en Ecolo in de Kamer. Zij hebben de oproep van de premier voor een “coalitie van goede wil” gekelderd met een “motie van wraak”. bron: Belga Het bericht Ook Franstaligen passen voor vervroegde verkiezingen verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 35. “Geen vervroegde verkiezingen” (20/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  brusselNu de federale regering gevallen is, komt het er voor alle partijen op aan om het hoofd koel te houden en op een pragmatische manier afspraken te maken, zodat we niet naar vervroegde verkiezingen moeten.
  [naar artikel]
 36. Boris Johnson doet nieuwe oproep tot vervroegde verkiezingen (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering zal de parlementsleden maandag opnieuw vragen of ze akkoord gaan met vervroegde verkiezingen op 15 oktober. Dat heeft Jacob...
  [naar artikel]
 37. Weg open voor vervroegde verkiezingen in Italië (25/01/2017 - De Redactie)
  In Italië heeft het grondwettelijk hof beslist dat het grootste deel van de nieuwe kieswet geldig blijft. Dat maakt het mogelijk om nog dit jaar vervroegde verkiezingen te houden. Matteo Renzi, ex-premier en voorzitter van de centrumlinkse PDI, de grootste partij in het land, had op verkiezingen aangedrongen.
  [naar artikel]
 38. Brits parlement stemt over vervroegde verkiezingen (19/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het Britse parlement moet vannamiddag omstreeks 15 uur (Belgische tijd) zijn goedkeuring geven voor de vervroegde verkiezingen die premier
  [naar artikel]
 39. Vervroegde verkiezingen niet de oplossing, vinden Reynders, Peeters en De Croo (15/12/2018 - Metro)
  Vervroegde verkiezingen, die de N-VA in interviews niet uitsluit, zijn geen de oplossing. Dat stelden de vicepremiers Didier Reynders (MR), Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) vandaag bij hun aankomst aan de Lambermont, de ambtswoning van de premier, voor overleg met de Groep Van Tien. Ze riepen de N-VA op her werk van de afgelopen jaren niet verloren te laten gaan en de begroting goed te keuren. Kris Peeters riep op het hoofd koel te houden. “Vervroegde verkiezingen zijn niet de oplossing om iets te doen aan de verhoging van de koopkracht, de armoedebestrijding of het verhogen van de lonen”, stelde hij. “Ik weet niet of het een goed idee is om van migratie de prioriteit te maken”, antwoordde hij op de eis van de N-VA om het migratiepact alsnog af te wijzen”. Peeters wees erop dat de arbeidsdeal voor 95 procent afgerond is. De degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen is klaar; het is nu aan de premier uit te maken of hij daar verder aan kan werken, aldus de CD&V-vicepremier. Voor Didier Reynders zorgen vervroegde verkiezingen voor instabiliteit. Dan wordt ook onmogelijk iets te doen aan de verhoging van de koopkracht, de begroting goed te keuren of stappen te zetten inzake klimaat. Hij pleitte ervoor om dossier per dossier te bekijken en te proberen om een meerderheid te vinden. Premier Michel praat daarvoor met alle oppositiepartijen, aldus Reynders. Alexander De Croo riep de N-VA op “om af te werken wat ze samen hebben gedaan”. Hij verwees naar maatregelen voor de laagste lonen en pensioenen en de arbeidsdeal. “Ik hoop dat de N-VA niet segloopt van wat afgesproken is”, aldus de Open Vld-vicepremier. bron: Belga Het bericht Vervroegde verkiezingen niet de oplossing, vinden Reynders, Peeters en De Croo verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. LIVE. Boris Johnson doet nieuwe oproep tot vervroegde verkiezingen (05/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Britse regering zal de parlementsleden maandag opnieuw vragen of ze akkoord gaan met vervroegde verkiezingen op 15 oktober. Dat heeft Jacob...
  [naar artikel]
 41. CD&V en Open Vld hopen op oplossing rond heisa migratiepact: “Niemand heeft baat bij vervroegde verkiezingen” (03/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet dat de federale regering valt door onenigheid over het VN-migratiepact. "Niemand heeft baat bij vervroegde...
  [naar artikel]
 42. Dispuut over verplichte legerdienst en vrijstellingen voor ultra-orthodoxen leidt in Israël tot vervroegde verkiezingen (24/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Israël zal vervroegde verkiezingen in april 2019 organiserenq. Dat meldde de woordvoerder van huidig premier Benjamin Netanyahu op Twitter nadat...
  [naar artikel]
 43. Bart De Wever sluit nieuwe verkiezingen niet uit, en schuift schuld deels naar PS (05/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kan niemand uitsluiten dat er nieuwe verkiezingen volgen als de federale regeringsvorming blijft aanmodderen. Zelf pleit hij er alvast niet voor, heeft hij gezegd op de nieuwjaarsreceptie in Antwerpen.
  [naar artikel]
 44. Bart De Wever sluit nieuwe verkiezingen niet uit, maar is geen vragende partij (05/01/2020 - Gazet van Antwerpen)
  Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kan niemand uitsluiten dat er nieuwe verkiezingen volgen als de federale regeringsvorming blijft aanmodderen. Zelf pleit hij er alvast niet voor, heeft hij gezegd op de nieuwjaarsreceptie in Antwerpen.
  [naar artikel]
 45. De Wever: ‘Ofwel gaat regering opnieuw besturen, ofwel zie ik geen uitweg’ (14/12/2018 - De Standaard)
  N-VA-voorzitter Bart De Wever wil premier Charles Michel (MR) alleen nog steunen als die doet wat hij zegt. Van vervroegde verkiezingen is hij duidelijk niet bang.
  [naar artikel]
 46. Catalaanse minister-president Puigdemont roept nog geen vervroegde verkiezingen uit (26/10/2017 - VRT NWS)
  Er komen geen vervroegde parlementsverkiezingen in Catalonië. Dat heeft minister-president Puigdemont aangekondigd in een toespraak. Hij zegt dat er niet genoeg waarborgen zijn om vervroegde verkiezingen uit te roepen.
  [naar artikel]
 47. Franstalige regeringscrisis: Di Rupo pleit voor decreet dat vervroegde verkiezingen toelaat (31/08/2017 - Knack)
  De grondwet laat het niet toe dat de regionale parlementen vervroegd worden ontbonden.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.