Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

26 January 2021
07:30 uur

Dekoloniseer de VRT – begin met de Congo-desk

Apache

20/12/2018 - 11:40

En toen werd het teveel voor Peter Verlinden, de journalist die voor de VRT op zijn eentje bijna alle berichtgeving over Congo en Midden-Afrika verzorgt. Verlinden is een man met een missie. Actief in de nevelvlek van oud-koloniale kringen, onder meer via zijn uitgever, het Davidsfonds, propageert de man de nostalgieke melancholie naar Belgisch Congo. En dan is iemand als Patrice Lumumba, de charismatische premier van Congo die de onafhankelijkheid van het land afdwong, natuurlijk de baarlijke duivel.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP APACHE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. ‘Patrice Lumumba’ en ‘koning Boudewijn’ doen iconische speech nog eens over: “Na 60 jaar zijn deze woorden nog steeds brandend actueel” (01/07/2020 - Het Nieuwsblad)
  Koning Boudewijn en Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo, kwamen naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo opnieuw tot leven in Halle. De werkgroep Dekoloniseer Halle organiseerde een re-enactment van de iconische speech die Lumumba toen gaf.
  [naar artikel]
 2. Zweedse voetballers kelderen tv-desk (14/11/2017 - Sporza)
  De Zweedse internationals waren door het dolle heen na de kwalificatie voor het WK in Rusland. In al hun enthousiasme braken ze de tv-desk van Eurosport af.
  [naar artikel]
 3. Zo traag trappen de leerlingen van het Kardinaal Van Roey-instituut (16/09/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In het Kardinaal Van Roey-instituut, een middelbare school in Vorselaar, wordt er geëxperimenteerd met desk-bikes. Desk-bikes zijn eenwielers die geplaatst worden onder een bureau. Met dit project is het de bedoeling om jongeren meer te laten bewegen tijdens de les.
  [naar artikel]
 4. 857 sterfgevallen op 25.000 cholerapatiënten in Congo sinds januari (14/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de Democratische Republiek Congo zijn sinds het begin van het jaar een totaal van 25.170 gevallen van cholera geregistreerd waaronder 857...
  [naar artikel]
 5. Ebola nu ook aangetroffen in onveilig rebellengebied in Congo (24/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In het oosten van Congo is voor de eerste keer een bevestigd geval van ebola in een bijzonder onveilige streek. Begin deze maand dook in Noord-Kivu...
  [naar artikel]
 6. In Congo ontvoerde Fransman na bijna drie maanden vrijgelaten (28/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een Fransman die begin maart werd ontvoerd in de Democratische Republiek Congo, is vrijgelaten. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron
  [naar artikel]
 7. België en Congo bereiken akkoord om EU-consulaat in Kinshasa te heropenen (22/02/2019 - VRT NWS)
  Ons land en Congo hebben in Kinshasa een akkoord ondertekend over de heropening van het Schengenhuis in de Congolese hoofdstad, een soort Europees consulaat dat beheerd wordt door ons land. Het Schengenhuis werd begin vorig jaar gesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft het over een eerste stap in de normalisering van de relaties met Congo.
  [naar artikel]
 8. VN: "Een miljoen ontheemden in Congo" (21/04/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Kasaï, het gebied in het centrum van de Democratische Republiek Congo (DRC), telt sinds begin deze maand meer dan een miljoen ontheemden. Dat
  [naar artikel]
 9. Al 44 doden door nieuwe ebola-epidemie in oosten van Congo (17/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe, begin deze maand uitgebroken ebola-epidemie in Congo heeft al 44 mensenlevens geëist. In totaal zijn er al 78 gevallen, waarvan 51...
  [naar artikel]
 10. VN onderzoeken massaverkrachting Oost-Congo (04/04/2019 - De Morgen)
  De Verenigde Naties sturen twee topfunctionarissen naar Oost-Congo om de massaverkrachting van meer dan 150 Congolezen begin deze maand te onderzoeken. Het drama doet vragen rijzen over de VN-vredesmacht.
  [naar artikel]
 11. De complexe geschiedenis van België en Congo: een tijdlijn (30/06/2020 - VRT NWS)
  Vandaag viert Congo de zestigste verjaardag van zijn onafhankelijkheid van België. Vieren is veel gezegd, want door de coronacrisis zijn er geen feestelijkheden gepland. Het koloniale verleden is nochtans erg actueel. De vernielingen van de standbeelden van koning Leopold II en de reacties daarop tonen aan dat er nog veel moet worden uitgepraat. Alles begint bij een goede achtergrond. Daarom deze vernieuwde tijdlijn van het begin van de kolonisering van Congo tot vandaag. (Klik op de titels voor meer uitleg)
  [naar artikel]
 12. Congo Tales: het Congo-bekken en de mensen die er wonen door de lens van de fotograaf (13/01/2019 - De Morgen)
  In het hart van Afrika ligt het tweede grootste tropisch regenwoud ter wereld, het Congo-bekken. Net als het Amazonewoud is het gebied een vitale groene long tegen de klimaatverandering. Maar in tegenstelling tot de Amazone is het Congo-bekken veel minder bekend, hoewel het net zo kwetsbaar is voor ontbossing.
  [naar artikel]
 13. 'In Congo is de grens tussen oppositie en meerderheid een beetje absurd geworden' (13/10/2017 - Knack)
  Lees een passage uit het nieuwe boek Congo's gewelddadige vrede van Congo-expert Kris Berwouts, over de acute politieke crisis in het land.
  [naar artikel]
 14. Joe Biden zo goed als zeker de 46ste president van de VS (06/11/2020 - Metro)
  Twee dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft het gezaghebbende Decision Desk Joe Biden uitgeroepen tot de nieuwe Amerikaanse president. De Democratische uitdager heeft Donald Trump ingehaald in de cruciale swing state Pennsylvania met enkel nog stemmen uit het zeer blauwe Philadephia op komst. Trump zijn pad richting 270 kiesmannen lijkt zo definitief afgesloten. In de strijdstaat Pennsylvania heeft Biden nu 5.587 stemmen voorsprong op de president. Als hij de staat effectief binnenhaalt, wat behoudens een mirakel zo goed als zeker is, wordt hij de 46ste president van de Verenigde Staten.   Decision Desk HQ projects that @JoeBiden has won Pennsylvania and its 20 electoral college votes for a total of 273. Joe Biden has been elected the 46th President of the United States of America. Race called at 11-06 08:50 AM EST All Results: https://t.co/BgcQsEyt3j — Decision Desk HQ (@DecisionDeskHQ) November 6, 2020 Het bericht Joe Biden zo goed als zeker de 46ste president van de VS verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Congo gaat Belgisch ebolavaccin toedienen (21/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Democratische Republiek Congo wil een nieuw ebolavaccin gaan gebruiken dat afkomstig is van het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutica. Congo...
  [naar artikel]
 16. Minder doden tijdens Congo-bewind Leopold II dan gedacht, maar de gruwel blijft (20/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  30 juni 1960. Congo wordt onafhankelijk. Eind deze maand zestig jaar geleden. Met die kapstok is Koloniaal Congo verschenen. Daarin beantwoorden 31 Belgische, Congolese en internationale historici kernvragen over dat koloniale Congo. Het boek kan moeilijk actueler zijn. Sinds de dood van George Floyd staat in België het debat over Leopold II en de gruwel in ‘zijn’ Congo weer helemaal op de agenda.
  [naar artikel]
 17. Het stadsleven zoals het is in Congo (05/04/2019 - De Morgen)
  Met Urban Now: City Life in Congo duikt museum Wiels de stedelijke jungle van Congo in. Filip De Boeck toont samen met fotograaf Sammy Baloji een wereld die dromen koppelt aan de rauwe realiteit.
  [naar artikel]
 18. Nobelprijswinnaar vraag militaire steun in Oost-Congo (20/11/2019 - Metro)
  De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, vorig jaar winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, vraagt militaire steun van Frankrijk en de Europese Unie om een einde te maken aan de burgerslachtingen in Beni, in het oosten van Congo. Mukwege wil dat elitetroepen de burgerbevolking in Beni komen beschermen tegen terrorisme. Hij doet dat een dag nadat bij een nieuwe aanval minstens tien burgerslachtoffers vielen. De arts verwijst naar hoofdstuk 7 van het VN-Handvest over militair optreden als de vrede wordt bedreigd. In 2003 was er al eens een Frans-Europese militaire operatie in Oost-Congo om een einde te maken aan etnisch geweld. De aanvallen worden toegeschreven aan Oegandese moslimrebellen van de Geallieerde Democratische Krachten (ADF). Zij leven teruggetrokken in de jungle. Het Congolese leger begon begin november militaire operaties tegen de ADF, zonder steun te vragen van de VN-missie in Congo (Monusco). Die beschikt nochtans over een interventiebrigade in de regio. Sinds begin november zijn bij het geweld al zestig burgers omgekomen in de regio Beni, in de provincie Noord-Kivu. Bron: Belga   Het bericht Nobelprijswinnaar vraag militaire steun in Oost-Congo verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. Eerste geval van ebola in grote stad in Congo (15/07/2019 - VRT NWS)
  In Goma, een stad in Congo met meer dan een miljoen inwoners, is zondag een eerste geval van ebola vastgesteld. Goma is de grootste stad die getroffen is sinds het begin van de epidemie op 1 augustus vorig jaar. Dat kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan, dat de bevolking tot kalmte opriep.
  [naar artikel]
 20. 'België móét bemiddelen in Oost-Congo' (06/04/2019 - De Morgen)
  Als we de conflicten in Oost-Congo willen stoppen, moet België samen met de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie bemiddelen tussen Rwanda en Congo. Dat zegt Anneke Van Woudenberg, Congo-experte van Human Rights Watch. Ann Van den Broek
  [naar artikel]
 21. Duidelijkheid over lot Lumumba en teruggave Congolese objecten: recept voor betere relaties met Congo? (11/12/2018 - VRT NWS)
  Socioloog, auteur en Congo-kenner Ludo De Witte hoopt dat opheldering over de verantwoordelijkheid voor de moord op Patrice Lumumba kan bijdragen aan beter relaties met Congo. Hij pleit ook voor een oplijsting van alle objecten die België ooit uit Congo heeft weggeroofd.
  [naar artikel]
 22. Jan Jaap van der Wal timmert aan ideale wereld met nieuwe desk (27/08/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 23. Congo zet licht op groen voor heropening Belgisch consulaat in Lubumbashi (28/12/2019 - De Morgen)
  De Congolese regering heeft het licht op groen gezet voor de heropening van het Belgische consulaat-generaal in Lubumbashi. Dat consulaat is sinds begin 2018 gesloten na een zoveelste diplomatieke crisis tussen België en Congo.
  [naar artikel]
 24. Congo staat op ontploffen (05/04/2019 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 25. Congo staat op ontploffen (29/12/2017 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 26. Komaf maken met koloniale nostalgie (30/06/2020 - Apache)
  Een nieuw boek over de koloniale geschiedenis van Congo en België toont duidelijk de continuïteit tussen de Onafhankelijke Congostaat en Belgisch Congo. Geweld tegen de Congolese bevolking was ook in Belgisch Congo een fundament van de koloniale overheersing. Het discours over Congo-als-modelkolonie wordt ontmaskerd als weinig meer dan naoorlogse koloniale propaganda. Het boek geeft ook een uitgesproken stem aan de gekoloniseerden zélf.
  [naar artikel]
 27. Geert Beullens fietst, verkleed als Leopold, naar Congo om sorry te zeggen voor de kolonisatie (17/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Performer Geert Beullens, die onder andere het typetje BDW vertolkt, wil begin 2021 naar Congo fietsen verkleed als Leopold II om zich te excuseren voor de kolonisatie.
  [naar artikel]
 28. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]
 29. “Congo was een droom, maar ook verveling en eenzaamheid” (27/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  ‘Mijn Congo’ van Bart Demyttenaere is niet louter een verzameling (reis)impressies geworden. De Limburgse auteur, in Congo geboren, maakt er ook - soms meedogenloos eerlijk - een autobiografie van hemzelf en zijn naaste familie van. “Ik speelde al jaren met het idee om een boek over Congo te schrijven. Maar de directe aanleiding was een tip van een lezer: een verre oom van mijn vader heeft als scheepskapitein tweemaal de expeditie van de legendarische Stanley bevoorraad.”
  [naar artikel]
 30. Verkiezingen in Congo voorbij, wanorde nog niet (31/12/2018 - De Morgen)
  Na meer dan twee jaar vertraging was het zo ver: de Democratische Republiek Congo mocht stemmen voor een opvolger van president Joseph Kabila. Congo maakt zijn eerste democratische machtswisseling mee sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van België. In theorie.
  [naar artikel]
 31. Minstens 40 burgers verdrinken bij ontvluchten geweld in noordwesten van Congo (27/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In het noordwesten van de Democratische Republiek Congo zijn minstens 40 burgers verdronken tijdens hun vlucht naar buurland Congo-Brazzaville,...
  [naar artikel]
 32. Politieke onrust Congo: dit jaar al meer dan 2.800 mensenrechtenschendingen in Congo (26/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de eerste zeven maanden van dit jaar heeft de VN intussen al meer dan 2.800 mensenrechtenschendingen geteld in Congo. De meeste schendingen
  [naar artikel]
 33. Ebola in Congo – Al 900 doden sinds begin van epidemie in augustus 2018 (27/04/2019 - Metro)
  Sinds het begin van de ebola-epidemie in het oosten van Congo in augustus vorig jaar zijn al 900 mensen om het leven gekomen. Dat heeft het ministerie van Gezondheid laten weten. Iets minder dan 400 mensen genazen van de ziekte. De epidemie brak op 1 augustus uit in de provincie Noord-Kivu en in mindere mate in het naburige Ituri. Het virus verplaatste zich vervolgens via het landelijke Mangina en de stad Beni naar Butembo-Katwa, op 50 kilometer ten zuiden van Beni. Geruchten en wantrouwen hinderen het werk van de medische hulpverleners. Een deel van de inwoners ontkent de ziekte. Daarnaast is er het geweld en de onveiligheid. Een Kameroense arts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd vorige week gedood door gewapende mannen in het universitair ziekenhuis van Butembo. De huidige ebola-epidemie is de tiende en de meest ernstige op Congolese bodem sinds 1976. Het is de tweede ernstigste sinds de epidemie in het westen van Afrika in 2014. Toen maakte het virus meer dan 11.000 doden in voornamelijk Guinee, Sierra Leone en Liberia. Bron: Belga   Het bericht Ebola in Congo – Al 900 doden sinds begin van epidemie in augustus 2018 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Reynders bevestigt: plan klaar om Belgen te evacueren uit Congo (11/01/2019 - VRT NWS)
  De Belgische regering heeft een evacuatieplan voor de Belgen in Congo als er geweld zou uitbreken na de presidentsverkiezingen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR).  Hij wil ook dat Belgen alleen in Congo blijven wanneer dat absoluut noodzakelijk is.
  [naar artikel]
 35. Geen Belgische ambassadeur meer in Congo (30/04/2018 - VRT NWS)
  Eind januari werd de Belgische ambassadeur in Congo teruggeroepen omwille van “de bilaterale context en de situatie in Kinshasa”, dat meldt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Wanneer er opnieuw een Belgisch ambassadeur in Congo komt is niet duidelijk.
  [naar artikel]
 36. Omstreden Francken bezoekt Congo-expo (10/04/2019 - De Morgen)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal vandaag de expo Notre Congo/Ons Congo bezoeken in het Brusselse BELvue museum. Opvallend aangezien Francken zich ooit negatief uitte over Congolese immigranten.
  [naar artikel]
 37. Congo viert 60 jaar onafhankelijkheid, maar “de ellende is onbeschrijflijk” (30/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Democratische Republiek Congo viert vandaag 60 jaar onafhankelijkheid. Al is er niet veel reden om te vieren. Het land verzinkt in politieke chaos, het geweld in het oosten van Congo houdt aan, en daarbovenop komt de coronacrisis.
  [naar artikel]
 38. VS zenden soldaten om hun landgenoten in Congo te beschermen (05/01/2019 - Knack)
  De Verenigde Staten hebben zo'n tachtig militairen naar Libreville in Gabon gestuurd, om bij een uitbraak van geweld in de Democratische Republiek Congo de Amerikaanse landgenoten en diplomatieke gebouwen te beschermen. President Trump vreest voor gewelddadige betogingen in Congo, na de verkiezingen van afgelopen zondag.
  [naar artikel]
 39. Minder Congolese doden tijdens bewind Leopold II dan gedacht, maar de gruwel blijft (20/06/2020 - Het Belang van Limburg)
  30 juni 1960. Congo wordt onafhankelijk. Eind deze maand zestig jaar geleden. Met die kapstok is Koloniaal Congo verschenen. Daarin beantwoorden 31 Belgische, Congolese en internationale historici kernvragen over dat koloniale Congo. Het boek kan moeilijk actueler zijn. Sinds de dood van George Floyd staat in België het debat over Leopold II en de gruwel in ‘zijn’ Congo weer helemaal op de agenda.
  [naar artikel]
 40. Ebola-epidemie breidt zich verder uit in Congo: nu ook grote stad bereikt (17/05/2018 - De Morgen)
  Met de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.
  [naar artikel]
 41. Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo (18/05/2018 - Metro)
  De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) heeft tot “hoge waakzaamheid” opgeroepen naar aanleiding van de uitbraak van ebola in Congo. De nieuwe uitbraak vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groter gevaar voor de Oost-Afrikaanse landen dan eerst werd gedacht. Vijf van de zes landen van de OAG grenzen aan Congo: Oeganda, Tanzania, Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan. Enkel Kenia deelt geen grens met Congo. De vijf aangrenzende landen beklemtonen dat ze veel handel drijven met Congo, waardoor er ook sprake is van heel wat grensoverschrijdend verkeer. Daardoor zien ze zich genoodzaakt extreem waakzaam te zien, ook al zijn er nog geen ebolagevallen bevestigd. De landen hebben al enkele veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt iedereen die vanuit Congo de grens oversteekt onderworpen aan een kort onderzoek, is er gezondheidspersoneel ingeschakeld, zijn er verschillende ad hoc-centra opgesteld en wordt de bevolking bewust gemaakt van de problematiek. Het ebolavirus heeft in het verleden al landen van het OAG geteisterd. De uitbraak van het virus startte begin mei in het noordoosten van Congo, waarna het zich verspreidde naar de belangrijke havenstad Mbandaka. Een spoedzitting van de Wereldgezondheidsorganisatie zal vandaag beslissen of de situatie een gevaar vormt voor de volksgezondheid wereldwijd. Bron: Belga   Het bericht Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo (18/05/2018 - Metro)
  De Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) heeft tot “hoge waakzaamheid” opgeroepen naar aanleiding van de uitbraak van ebola in Congo. De nieuwe uitbraak vormt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een groter gevaar voor de Oost-Afrikaanse landen dan eerst werd gedacht. Vijf van de zes landen van de OAG grenzen aan Congo: Oeganda, Tanzania, Burundi, Rwanda en Zuid-Soedan. Enkel Kenia deelt geen grens met Congo. De vijf aangrenzende landen beklemtonen dat ze veel handel drijven met Congo, waardoor er ook sprake is van heel wat grensoverschrijdend verkeer. Daardoor zien ze zich genoodzaakt extreem waakzaam te zien, ook al zijn er nog geen ebolagevallen bevestigd. De landen hebben al enkele veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo wordt iedereen die vanuit Congo de grens oversteekt onderworpen aan een kort onderzoek, is er gezondheidspersoneel ingeschakeld, zijn er verschillende ad hoc-centra opgesteld en wordt de bevolking bewust gemaakt van de problematiek. Het ebolavirus heeft in het verleden al landen van het OAG geteisterd. De uitbraak van het virus startte begin mei in het noordoosten van Congo, waarna het zich verspreidde naar de belangrijke havenstad Mbandaka. Een spoedzitting van de Wereldgezondheidsorganisatie zal vandaag beslissen of de situatie een gevaar vormt voor de volksgezondheid wereldwijd. Bron: Belga   Het bericht Oost-Afrikaanse landen treffen maatregelen tegen ebola-uitbraak in Congo verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Congo kampt met een groot tekort aan drinkwater na jarenlange oorlog (28/06/2020 - VRT NWS)
  De drinkwaterinfrastructuur in Congo is door de jarenlange oorlog in het land grotendeels vernield. In de jaren 80 was de nationale watermaatschappij van Congo een voorbeeld voor Afrika. Zeventig procent van de bevolking had zuiver drinkwater, maar vandaag is dat niet meer het geval.
  [naar artikel]
 44. Het nut van Belgische ontwikkelingshulp in Congo: 'Elke ngo geeft geld aan de overheid' (12/12/2020 - Knack)
  Zestig jaar na de onafhankelijkheid blijft Congo het belangrijkste partnerland in de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Knack reisde naar het zuiden van Congo om het nut daarvan te onderzoeken. Oogziekenhuizen met Belgische steun veranderen er levens, maar daarvoor is samenwerken met de corrupte overheid onvermijdbaar.
  [naar artikel]
 45. De Sfinx is dood: wat nu in Congo? (06/04/2019 - De Morgen)
  Walter Zinzen is gewezen VRT-journalist en Congo-specialist.
  [naar artikel]
 46. De Croo wil ernstige humanitaire crisis Congo hoger op internationale agenda (14/09/2017 - Knack)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo wil binnen de internationale gemeenschap meer aandacht voor de ernstige humanitaire situatie in de Democratische Republiek Congo. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een MO*-debat over Congo.
  [naar artikel]
 47. Martin Fayulu: 'Ik moet niet bewijzen dat ik de president van Congo ben' (17/03/2019 - Knack)
  Martin Fayulu moest het eind vorig jaar afleggen tegen Félix Tshisekedi, die Kabila als nieuwe president van de Democratische Republiek Congo (DRC) opvolgde. Met een wereldwijd charmeoffensief toont hij zich strijdvaardiger dan ooit. 'Ik ben verantwoordelijk voor de toekomst van Congo.'
  [naar artikel]
 48. Simon Diasoloua en Marc Reynebeau, kinderen van de kolonie, over 60 jaar onafhankelijkheid van Congo: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd” (29/06/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Simon Diasolua (78) en Marc Reynebeau (64) woonden in Congo toen het land op 1 juni 1960, morgen exact zestig jaar geleden, onafhankelijk werd....
  [naar artikel]
 49. Kinshasa schat aantal ontheemden in Congo op 230.000 (30/03/2018 - Metro)
  Kinshasa heeft geschat dat er in Congo ongeveer 230.000 ontheemden zijn. Het verwerpt het veel hogere cijfer van 4,5 miljoen van de humanitaire organisaties. Congo bevestigde daarnaast dat het weigert deel te nemen aan een conferentie van geldschieters in april in Genève. Congo telt vandaag “231.241 intern ontheemden”, terwijl de humanitaire organisaties van “meer dan 4 miljoen ontheemden” spreken, zei Bernard Biango, minister van Humanitaire Zaken, op de openbare omroep RTNC. Kinshasa “bevestigt zijn niet-deelname aan de conferentie van Genève” op 13 april, voegde hij eraan toe, zeggend dat hij het antwoord van de ngo’s op de humanitaire toestand in Congo “ambigu” vond. De conferentie onder bescherming van de Europese Unie en de Verenigde Naties wil 1,7 miljard dollar ophalen voor humanitaire actie in Congo. bron: Belga Het bericht Kinshasa schat aantal ontheemden in Congo op 230.000 verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.