POLL. Een cadeautje of toch een terechte strafschop? Oordeel zelf of referee gelijk had na hands Mboyo

19/01/2019 - 23:01
"Hét sleutelmoment in de partij tussen Standard en KV Kortrijk lag ongetwijfeld in minuut 63. Mboyo raakte in z’n eigen zestienmeter het leer met de..."

1. Referee Department: “Anderlecht kreeg terechte strafschop maar VAR mocht niet tussenkomen” (14/12/2020 - Het Belang van Limburg)

Het Referee Department van de KBVB heeft maandag gecommuniceerd over een beslissing van scheidsrechter Nathan Verboomen in de topper vrijdagavond tussen Anderlecht en KRC Genk. [naar artikel]

2. Terechte strafschop of niet? Argentinië klom op voorsprong door deze fout van Kroatische doelman Dominik Livakovic (13/12/2022 - Het Belang van Limburg)

De halve finale tussen Argentinië en Kroatië op het WK was lange tijd een gesloten partij, tot Lionel Messi iets na het halfuur de score voor Argentinië opende vanaf de penaltystip. De Argentijnen kregen de strafschop nadat de Kroatische doelman Dominik Livakovic bestraft werd voor een botsing met Julian Alvarez - de Kroaat kreeg er ook geel voor. Een terechte penalty of niet? Oordeel zelf. [naar artikel]

3. Referee Department geeft woeste Blessin gelijk over strafschop voor Westerlo: “Het was geen overtreding” (12/02/2024 - Het Laatste Nieuws)

De late VAR-interventie tijdens Union-Westerlo, en dus de bijhorende strafschop voor de bezoekers, had er niet hoeven te komen. Dat zegt Frank De Bleeckere in de wekelijkse review van het Referee Department. “Het was gewoon een botsing.” [naar artikel]

4. Club reageert “verbaasd” op uitleg van Referee Department (02/03/2020 - Het Belang van Limburg)

Geel voor Balanta, rood voor Kouassi én strafschop na de hands van Rits. Zo blikt het Referee Department terug op enkele discutabele fases tijdens Genk-Club Brugge. Bij KRC Genk reageert men “verbaasd”. [naar artikel]

5. Referee Department over discutabele penalty’s: géén hands van Lazare of Vetlesen, uitspraken Anderlecht-Genk blijven uit (28/12/2023 - Het Laatste Nieuws)

Het Referee Department heeft zich voor het eerst uitgesproken over de discutabele scheidsrechterlijke beslissingen van de voorbije dagen. Zo kreeg Club Brugge tegen Union zijn strafschop opvallend genoeg tóch na een overtreding van Burgess, maar verdiende de Brit géén tweede gele kaart. Over de penaltyheisa in Anderlecht-Genk kan en mag het Referee Department inhoudelijk dan weer niets zeggen. [naar artikel]

6. Referee Department: “Terechte penalty en VAR-interventie in KV Mechelen-STVV” (13/03/2023 - Het Belang van Limburg)

STVV schreeuwde moord en brand na de veelbesproken VAR-interventie op bezoek bij KV Mechelen. Maar het Referee Department geeft videoref Nathan Verboomen en scheidsrechter Wim Smet gelijk om de bal tien minuten voor tijd op de stip te leggen. [naar artikel]

7. Twee keer hands, slechts één strafschop voor Antwerp in bekerduel met Kortrijk (06/02/2020 - Het Belang van Limburg)

Twee keer is scheepsrecht. Toch in Antwerpen. The Great Old verdiende al vroeg in de match een strafschop na hands van Tuta, maar kreeg die niet. Onbegrijpelijk. Toen Timothy Derijck iets na het halfuur opnieuw handspel beging, kreeg Antwerp in eerste instantie opnieuw geen elfmeter, al greep de VAR toen wel kordaat in. [naar artikel]

8. VIDEO. Standard dankt de VAR: 0-3 Anderlecht werd afgekeurd na (betwistbaar?) hands Théo Leoni (22/10/2023 - Het Belang van Limburg)

Heel even leek RSC Anderlecht op een 0-3 voorsprong te staan op het veld van Standard, tot de VAR scheidsrechter Jonathan Lardot naar het scherm riep. Die had namelijk in de aanloop naar de goal hands gezien bij Théo Leoni. Lardot bekeek de beelden héél lang, maar besliste dan toch: hands en geen 0-3. In de tweede helft ging Standard nog op en over Anderlecht: 3-2. Een beslissing die de match dus in ieder geval beïnvloedde. Maar ook een juiste beslissing? Oordeel zelf. [naar artikel]

9. Videoref krijgt geen gelijk van Referee Department na afgekeurde winner Standard: “Lijn is verkeerd getrokken” (07/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Ook dat nog voor Rouches. Nadat ze hun ultieme winner tegen Cercle door een VAR-interventie afgekeurd zagen, stelt het Referee Department vandaag dat dit een foutieve beslissing was na een menselijke fout. Het vindt ook dat Union op de Bosuil nog een strafschop moest krijgen. [naar artikel]

10. Sonck: "Hands is hands, iedereen gelijk voor de wet" (30/04/2018 - Het Laatste Nieuws)

In onze 32ste VISTA-aflevering sneed Wesley Sonck op een bepaald moment de hands-discussie aan. De ex-voetballer en huidig analist verwacht dat in... [naar artikel]

11. Een terechte penalty voor Union, vindt het Referee Department: “Duw gebeurde op de lijn en die hoort ook tot het strafschopgebied” (24/01/2022 - Het Laatste Nieuws)

Doldwaze slotfase in het Dudenpark, wanneer scheidsrechter Nathan Verboomen eerst in de 94ste minuut een doelpunt van Union-spits Undav afkeurt en dan in de 97ste minuut een strafschop fluit voor de Brusselaars. Een controversiële elfmeter: onze huisref Tim Pots zag er géén penalty in. Maar voor het Referee Department heeft Verboomen het bij het rechte eind, zo laten ze vandaag weten. [naar artikel]

12. Referee Department geeft arbitrage in 3 van de 4 discutabele fases gelijk: "Maar goal De Sart onterecht afgekeurd" (05/02/2024 - Sporza)

Het was weer werkendag voor het Referee Departmpent na een nieuw tumultueus weekend in de Jupiler Pro League. Bij drie van de vier discutabele fases werd het oordeel van de scheidsrechters gevolgd, enkel de goal van De Sart floten ze terug. "De VAR-tussenkomst was daar niet nodig", klonk het. [naar artikel]

13. Referee Department oordeelt: penalty voor Club Brugge tegen Genk is correct (25/07/2022 - Het Belang van Limburg)

Het Referee Department is van oordeel dat de late penalty voor Club Brugge tegen KRC Genk terecht werd toegekend. Tekst en uitleg: ‘In minuut 88  ontvangt Clinton Mata de bal in het Genkse strafschopgebied. Tijdens die actie krijgt hij een duw in de rug van Joseph Paintsil, die onmogelijk de bal kan spelen. Mata gaat neer maar de scheidsrechter laat doorspelen. Bij de volgende spelonderbreking adviseert de VAR (Jan Boterberg, nvdr.) een on-field review. Na het zien van de beelden kent de scheidsrechter een strafschop toe aan Club Brugge. Het referee department steunt de VAR-interventie en de uiteindelijke beslissing van de ref.’ [naar artikel]

14. Referee Department: “Anderlecht had strafschop moeten krijgen tegen Waasland-Beveren” (25/01/2021 - Het Laatste Nieuws)

RSC Anderlecht had in de thuiswedstrijd tegen Waasland-Beveren meteen na de rust een strafschop moeten krijgen voor handspel. De videoref greep onterecht niet in, zo meldde het Referee Department in zijn wekelijkse beoordeling van de scheidsrechters. [naar artikel]

15. Had Club penalty moeten krijgen voor hands Karelis? (06/11/2016 - Het Laatste Nieuws)

Michel Preud'homme wond zich na afloop flink op. Club Brugge kreeg wéér geen strafschop. Nochtans was er duidelijk hands van Nikos Karelis op een [naar artikel]

16. Had Club een penalty moeten krijgen voor hands van Karelis? (06/11/2016 - Het Laatste Nieuws)

17. LIVE. 1-3! Dan toch nog spanning? Mboyo zet strafschop om (23/10/2020 - Het Laatste Nieuws)

• Tiende speeldag Jupiler Pro League • Aftrap: 20u45 • Guldensporenstadion • KV Kortrijk en Anderlecht hebben allebei veertien punten [naar artikel]

18. Referee Department vindt dat Beerschot strafschop moest krijgen tegen Antwerp, 1-2 wel terecht afgekeurd (07/03/2022 - Gazet van Antwerpen)

Het Referee Department van de Belgische voetbalbond heeft zich gebogen over twee cruciale scheidsrechterlijke beslissingen tijdens de derby tussen Antwerp en Beerschot. Conclusie: in de eerste helft had Beerschot een strafschop moeten krijgen en in de tweede helft werd de 1-2 van Shankland terecht afgekeurd. [naar artikel]

19. Beerschot krijgt deels gelijk over betwiste fases: Sebaoui had strafschop moeten krijgen (07/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

Het Referee Department van de voetbalbond blikte terug op de twee meest betwiste fases in het nadeel van Beerschot in de derby op Antwerp (2-1). In de eerste helft kende ref Nathan Verboomen aan Beerschot bij een 0-0-stand geen strafschop toe na een contact van doelman Butez met Sebaoui. Ook de VAR greep niet in. Volgens Frank De Bleeckere van het Referee Department had de VAR hier wel moeten tussenkomen: “Omdat het contact van de Antwerpdoelman met de knie de Beerschotaanvaller uit balans brengt en daardoor een impact heeft op de verdere actie.” Beerschot zag voorts een kwartier voor tijd de 1-2 na een VAR-interventie afgekeurd. Die beslissing krijgt wél steun na een duidelijke voorafgaande overtreding: “Avenatti maakte een fout op Benson.” [naar artikel]

20. VIDEO. Is dit strafschop of niet? Anderlecht al vroeg in de problemen tegen AZ na deze overtreding van Murillo (20/04/2023 - Het Belang van Limburg)

Na amper dertien minuten stond Anderlecht al 2-0 achter bij AZ, de marge uit de heenmatch is dus meteen weg. Pavlidis scoorde tweemaal voor de Alkmaarders, waarvan de eerste op penalty. Maar was het wel een strafschop? Oordeel vooral zelf. [naar artikel]

21. STVV speelt gelijk tegen Anderlecht (25/06/2021 - Het Belang van Limburg)

STVV speelde vrijdagmiddag met 1-1 gelijk in en tegen Anderlecht. Ilombe Mboyo miste een penalty voor de Kanaries maar scoorde toch na een hoekschop. [naar artikel]

22. Referee Department velt zijn oordeel na veelbesproken fout in Luikse derby: “Christoph Lepoint verdiende rood” (16/01/2023 - Het Belang van Limburg)

Het Referee Department heeft zijn oordeel geveld over de veelbesproken fout van Christoph Lepoint op Cihan Canak van afgelopen zaterdag. In een poging om een tegenaanval af te breken ging de aanvoerder van Seraing in het slot van de Luikse derby vol op de achillespees van de Standard-youngster staan. [naar artikel]

23. Referee Department: “Penalty in KV Kortrijk - Club Brugge mocht niet gefloten worden” (06/04/2021 - Het Belang van Limburg)

Volgens het Referee Department was de beslissing van de scheidsrechter om een strafschop te fluiten in KV Kortrijk - Club Brugge fout. “Kortrijk-speler Derijck geeft een lichte duw in de rug van Sobol (Club Brugge). Voor het lichte contact in de rug van de speler verwachtte het Professional Refereeing Department geen strafschop.” [naar artikel]

24. Matig Gent zet scheve situatie recht tegen Kortrijk en pakt gevleide zege (03/11/2018 - Het Belang van Limburg)

KAA Gent heeft de uitschuiver van tegen Moeskroen kunnen rechtzetten tegen Kortrijk, al liep dat niet van een leien dakje. Een zwak Gent moest met een terechte achterstand de rust in, maar kon na de koffie wel een vuist maken. Yaremchuk kon in de tweede helft al snel de gelijkmaker op het bord zetten en twintig minuten voor tijd ging de bal op de stip na discutabel hands van Mboyo. Limbombe klaarde de klus met vertrouwen en in het slot zette opnieuw Yaremchuk de 3-1 eindstand op het bord. [naar artikel]