Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

18 September 2020
19:39 uur

Koning Filip: "Jongeren hebben een scherp besef van de noden van onze planeet”

Het Laatste Nieuws

29/01/2019 - 12:11

Koning Filip vindt het bemoedigend dat burgers van zich laten horen rond klimaat of socio-economische thema's. Dat zei de koning vandaag tijdens...


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET LAATSTE NIEUWS

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. “De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet” (30/01/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 2. Koning Filip: “Burgermobilisatie geeft ons een bemoedigend signaal” (29/01/2019 - Metro)
  Koning Filip vindt het bemoedigend dat burgers van zich laten horen rond klimaat of socio-economische thema’s. Dat heeft de koning vandaag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak voor de hoogste gezagsdragers van het land. Volgens de koning is de burgermobilisatie “een voortreffelijke uiting van de veerkracht van onze samenleving en de wil om samen vorm te geven aan onze toekomst”. De voorbije maanden kwamen burgers meermaals op straat om een ander beleid te eisen. Gele hesjes voerden actie tegen hoge brandstofprijzen en klimaatbetogers lieten meermaals de Brusselse straten vollopen. “De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan tonen een wil tot gezamenlijke actie”, zei koning Filip vandaag. “Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek. En een fundamentele aanpassing van onze levenswijze – om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen”. De koning riep op om “al deze energie” te bundelen “in een project dat voor al onze medeburgers nieuwe kansen schept”. Hij vroeg om daarvoor samen te werken met de jeugd, die al meermaals van zich liet horen tijdens spijbelacties voor het klimaat. “De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen dat hen steun biedt”. De koning verwees ook naar de val van de regering en wees op het belang van samenwerking om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken. “Rondom ons zijn meerdere landen in de greep van verdeeldheid en verlamming. Op het internationale vlak ondervinden we nieuwe weerstand rond fundamentele onderwerpen als klimaat, migratie en internationale handel. En dat zijn net domeinen waarvoor intense samenwerking onontbeerlijk is”. Premier Charles Michel had in zijn toespraak over dezelfde thema’s. Voor Michel moeten de verzuchtingen van de gele hesjes verzoend worden met die van de klimaatbetogers. “We moeten het einde van de maand ook verzoenen met de strijd tegen het einde van de planeet”. Michel verwees ook naar de onzekerheid die de Brexit meebrengt voor de Britten. “In België hebben wij vier jaar geleden niet gekozen voor dergelijke institutionele avonturen”, zei Michel. “Onze burgers en onze bedrijven vragen dat we besturen. Niet dat het land tot stilstand wordt gebracht”. bron: Belga Het bericht Koning Filip: “Burgermobilisatie geeft ons een bemoedigend signaal” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Jongeren en politiek: koning Filip bezoekt project rond participatie in Gent (08/05/2018 - VRT NWS)
  Jongeren geboren in het jaar 2000 mogen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor het eerst gaan stemmen. Hoe dat in z'n werk gaat, kunnen ze in Gent leren via het project "Onze eeuw"'. Koning Filip was er vandaag bij, op een dag rond burgerschap en democratie, samen met 850 scholieren.  
  [naar artikel]
 4. "Koning Filip op bezoek in Borgerhout, dat is toch speciaal" (28/03/2018 - VRT NWS)
  In het Antwerpse district Borgerhout heeft koning Filip het project "Samen op straat" bezocht.  Dat wil jongeren ertoe aanzetten om mee te werken aan een betere buurt. Jongeren in Borgerhout worden vaak in één adem genoemd met overlast.  "Samen op straat" is gestart in 2005 en bereikt intussen 500 jongeren. 
  [naar artikel]
 5. Greenpeace: 'Meer dan 25.000 Belgen ondertekenen in 24 uur klimaatbrief aan koning Filip' (07/12/2018 - Knack)
  In 24 uur tijd hebben meer dan 25.000 Belgen een brief ondertekend aan koning Filip uit bezorgdheid voor het klimaat. Milieu-organisatie Greenpeace nam het initiatief voor de brief aan de koning, omdat ze vindt dat 'de regering niet opgewassen is tegen de uitdagingen van de klimaatopwarming en geen besef heeft van de hoogdringendheid.'
  [naar artikel]
 6. Koning Filip haalt scherp uit naar Trump (31/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  In zijn jaarlijkse toespraak voor de overheden van ons land heeft koning Filip dinsdag opvallend uitgesproken stilgestaan bij de gevolgen van de Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Zonder beide landen bij naam te noemen, stelde de vorst dat de VS en Groot-Brittannië hebben beslist hun beleid voornamelijk op zichzelf te richten. “Dit staat haaks op hun eigen traditie van openheid en vrijgevigheid”, aldus koning Filip.
  [naar artikel]
 7. Wie is Vincent Houssiau, de man die Koning Filip door politiek bange dagen loodst? (01/06/2019 - VRT NWS)
  Officieel zet koning Filip de schaakstukken uit tijdens de moeilijke federale formatieronde, maar de sterke man achter de schermen is zijn kabinetschef Vincent Houssiau. Hij werd in 2017 raadgever en politiek rechterhand van Filip, maar wie is hij precies? Van "Hij legt makkelijk contacten, werkt zeer hard en is intelligent, met ook een scherp inzicht in de politieke verhoudingen" tot "Er wordt directer gewerkt dan vroeger."
  [naar artikel]
 8. Koning Filip op staatsbanket: "Multilateralisme in Europa voelt natuurlijk aan" (19/11/2018 - VRT NWS)
  Koning Filip heeft de Franse president Macron ontvangen op een staatsbanket in Laken. Beide staatshoofden benadrukten dat België en Frankrijk dezelfde Europese waarden delen. "Onze geschiedenis en de talrijke conflicten die op ons grondgebied zijn uitgevochten, hebben ons laten inzien dat het evenwicht en de harmonie tussen Europese landen dagelijks en onafgebroken onderhouden en gevoed moeten worden. Daarom ook voelt het multilateralisme onder ons, zo natuurlijk aan", zei koning Filip.
  [naar artikel]
 9. Koning Filip leest voor: "Er waren eens een man en een vrouw die alles hadden..." (20/11/2017 - VRT NWS)
  De koning die in de klas komt voorlezen, het is een bijzonder moment in de basisschool van Kampenhout. Gewoonlijk is het koningin Mathilde die de "Voorleesweek" op gang trekt, maar dit jaar zet de campagne de voorleespapa's centraal. "Vandaag ben ik geen koning Filip, maar gewoon een vader," stak onze vorst van wal.  
  [naar artikel]
 10. Koning Filip eert Rode Duivels: "Gestalte gegeven aan wapenspreuk 'Eendracht maakt macht'" (20/07/2018 - De Morgen)
  In zijn jaarlijkse toespraak naar aanleiding van de Nationale Feestdag blikte Koning Filip vandaag terug op een geslaagd wereldkampioenschap voetbal en loofde hij de prestaties van 'onze' jongens. Vooral de manier waarop de Rode Duivels hebben gevoetbald, strekt tot eer, aldus de vorst in een optimistische boodschap. "Samen staan we sterk, in onze verscheidenheid, wanneer we onze talenten bundelen en een gemeenschappelijk ideaal nastreven."
  [naar artikel]
 11. Koning Filip hamert in optimistische 21 julitoespraak op bereidheid om te leren (20/07/2017 - Knack)
  'Leren' is hét sleutelwoord in de toespraak van koning Filip naar aanleiding van de nationale feestdag. 'Leren van jongeren en van ouderen, van onze buren en van hen van wie we soms denken dat ze zo verschillend zijn.'
  [naar artikel]
 12. Koning Filip looft klimaatjongeren: "Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt" (29/01/2019 - VRT NWS)
  In het koninklijk paleis in Brussel heeft koning Filip zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak gehouden voor de "gestelde lichamen", de hoogste gezagsdragers van het land. Hij had het onder meer over het "bemoedigende signaal van de burgermobilisatie" en verwees naar de jongeren die sinds enkele weken op straat komen voor een ambitieuzer klimaatbeleid. 
  [naar artikel]
 13. De hoopvolle boodschap van koning Filip : "Praat met uw buren en leer" (20/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verbondenheid was de rode draad in de jaarlijkse toespraak van koning Filip aan de vooravond van onze nationale feestdag. "Praat eens met iemand
  [naar artikel]
 14. De hoopvolle speech van Koning Filip : "Praat met uw buren en leer" (20/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verbondenheid was de rode draad in de jaarlijkse toespraak van koning Filip aan de vooravond van onze nationale feestdag. "Praat eens met iemand
  [naar artikel]
 15. Koning Filip: "Meer dan ooit hebben we nood aan verwondering" (24/12/2017 - VRT NWS)
  In zijn traditionele kerstboodschap -zijn vijfde intussen al- roept koning Filip op tot verwondering. Verwondering om respect te krijgen, verwondering om het leven beter te beleven, verwondering voor alles wat we samen hebben opgebouwd. De koning pleit ook om niet toe te geven aan wat hij noemt "steriel cynisme en onverschilligheid". Opvallend: het was de eerste keer dat Filip neerzat voor zijn toespraak in zijn bureau in Laken.
  [naar artikel]
 16. "Koning Filip volgt glutenvrij dieet" (14/12/2016 - De Redactie)
  Tijdens het staatsbanket tijdens het officieel bezoek van ons vorstenpaar aan Nederland kreeg Koning Filip andere maaltijden voorgeschoteld dan de rest van de aanwezigen. Onze koning is overgeschakeld op een glutenvrij dieet, zo blijkt.
  [naar artikel]
 17. Dit viel op in toespraak van koning Filip: Leve België en meer Elisabeth (20/07/2019 - Het Belang van Limburg)
  Onze politici hebben na de verkiezingen van 26 mei een moeilijke maar niet onmogelijke opdracht, oordeelt koning Filip. Hij vindt voorts dat wij, Belgen, gerust wat fierder mogen zijn op onze afkomst (“Leve België”). Zwaait regisseurs Adil El Arbi en Bilal Fallah lof toe. En maakt ons alweer een beetje meer vertrouwd met onze volgende koningin, door Elisabeth opnieuw in beeld te laten komen. Dit is wat ons is opgevallen in de 21 juli-toespraak van koning Filip.
  [naar artikel]
 18. Staatsbezoek Canada: Filip en Mathilde steunen ijshockeyproject (17/03/2018 - VRT NWS)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben zich op de laatste dag van hun staatsbezoek aan Canada op een ijshockeypiste gewaagd. IJshockey is de nationale sport van Canada. Ons koningspaar stapte het ijs op, voor een project van de “Canadiens”, de ijshockeyploeg van Montreal. Die wil bij kansarme jongeren een gezonde levensstijl promoten. 93 procent van de kinderen daar is niet actief genoeg, en daarvoor wou onze koning wel een balletje slaan.
  [naar artikel]
 19. Dit valt onze royaltywatcher op na toespraak van koning Filip: Leve België, lof voor Adil El Arbi, meer Elisabeth (en por aan onze politici) (20/07/2019 - Het Nieuwsblad)
  Onze politici hebben na de verkiezingen van 26 mei een moeilijke maar niet onmogelijke opdracht, oordeelt koning Filip. Hij vindt voorts dat wij, Belgen, gerust wat fierder mogen zijn op onze afkomst (“Leve België”). Zwaait regisseurs Adil El Arbi en Bilal Fallah lof toe. En maakt ons alweer een beetje meer vertrouwd met onze volgende koningin, door Elisabeth opnieuw in beeld te laten komen. Dit is wat onze royaltywatcher Wim Dehandschutter is opgevallen in de 21 juli-toespraak van koning Filip.
  [naar artikel]
 20. De hoopvolle toespraak van koning Filip : "Praat met uw buren en leer" (20/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Verbondenheid was de rode draad in de jaarlijkse toespraak van koning Filip aan de vooravond van onze nationale feestdag. "Praat eens met iemand
  [naar artikel]
 21. Koning Filip eert Rode Duivels: "Elftal heeft prachtig gestalte gegeven aan onze wapenspreuk 'Eendracht maakt macht'" (20/07/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In zijn jaarlijkse toespraak naar aanleiding van de Nationale Feestdag blikte Koning Filip vandaag terug op een geslaagd wereldkampioenschap...
  [naar artikel]
 22. Koning Filip opvallend scherp voor Trump en brexit (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip heeft vandaag stilgestaan bij de gevolgen van de brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde
  [naar artikel]
 23. Koning Filip opvallend scherp voor Trump en brexit (31/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip heeft vandaag stilgestaan bij de gevolgen van de brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde
  [naar artikel]
 24. Bijna 1 miljoen mensen keken op VTM en Eén naar kerstboodschap koning Filip (27/12/2016 - De Redactie)
  Iets meer dan 911.000 mensen hebben het voorbije weekend op de Vlaamse zenders gekeken naar de kerstboodschap van koning Filip. In zijn boodschap pleitte de koning voor "een warme maatschappij".
  [naar artikel]
 25. Toespraak koning Filip: 'We houden een gevoel van onveiligheid over' (20/07/2016 - Knack)
  In zijn toespraak voor de nationale feestdag heeft koning Filip gewaarschuwd voor 'valse profeten', die inspelen op emoties en munt slaan uit de breuklijnen in onze samenleving. Vol lof was de vorst over het verenigingsleven, de jongeren en de hulpdiensten. De vorst uitte zich nogmaals als voorstander van het Europese project.
  [naar artikel]
 26. Bekijk de toespraak van koning Filip: 'We houden een gevoel van onveiligheid over' (VIDEO) (20/07/2016 - Knack)
  In zijn toespraak voor de nationale feestdag heeft koning Filip gewaarschuwd voor 'valse profeten', die inspelen op emoties en munt slaan uit de breuklijnen in onze samenleving. Vol lof was de vorst over het verenigingsleven, de jongeren en de hulpdiensten. De vorst uitte zich nogmaals als voorstander van het Europese project.
  [naar artikel]
 27. Koning Filip in 21 juli-toespraak: "Rode Duivels geven gestalte aan onze wapenspreuk: Eendracht maakt macht" (20/07/2018 - VRT NWS)
  De koning heeft niet ver moeten zoeken naar inspiratie voor zijn toespraak aan de vooravond van de nationale feestdag: de onvergetelijke momenten die de Rode Duivels ons land hebben bezorgd, op het WK in Rusland. Ze hebben gespeeld als team, niet als individuen, en zo moeten we voor de koning ook in het leven staan. Samen sterk, in onze verscheidenheid.
  [naar artikel]
 28. Koning Filip verzot op Elsschot (18/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben in Frankfurt samen met de Nederlandse koning Willem-Alexander de Buchmesse geopend, de belangrijkste
  [naar artikel]
 29. Koning Filip al kitesurfend: "Geniet nog van de laatste dagen van de vakantie!" (24/08/2018 - VRT NWS)
  Het Belgische Paleis heeft op sociale media een video gepost waarin koning Filip zijn landgenoten nog enkele fijne laatste vakantiedagen wenst. Op de beelden is Filip opnieuw aan het kitesurfen. De koning en zijn gezin genieten momenteel zelf nog van een culterele privéreis in Armenië.
  [naar artikel]
 30. Koning Filip: "Marokkaans gebak, daar zullen we niet van vermageren" (18/12/2018 - VRT NWS)
  Koning Filip en koningin Mathilde hebben een kerstbezoek gebracht aan het Huis Biloba in Schaarbeek. Huis Biloba is een vernieuwend sociaal project voor zestigplussers. Ze hebben er hun eigen appartement, maar tegelijk zijn er gemeenschappelijke ruimtes en er is ook een ontmoetingsruimte voor senioren uit de buurt. Filip en Mathilde schoven er mee aan voor de kerstmaaltijd.
  [naar artikel]
 31. Koninklijke aanmoediging voor 1.400 jongeren: "Ontwikkel jullie talenten" (02/10/2017 - VRT NWS)
  Het VBO heeft een groep van 1.400 jongeren uit het hele land en met verschillende achtergronden en opleidingen bijeengebracht in Bozar om met bedrijfsleiders in gesprek te gaan. Koning Filip kwam het initiatief van het Verbond van Belgische ondernemingen steunen. "Het is een oproep aan jongeren om kansen te grijpen", zegt bestuurder Pieter Timmermans. "Maar ook een boodschap aan bedrijven om kandidaten niet af te schrikken met complexe en veeleisende vacatures."
  [naar artikel]
 32. Kan koning Filip even spontaan zijn als koning Willem-Alexander? - Pascale Mertens (29/04/2017 - De Redactie)
  De Nederlandse koning Willem-Alexander boekte succes met een opvallend joviaal en spontaan interview. Zou dit kunnen bij onze koning Filip? Een koning die (meer en meer) verstart zodra de camera draait?
  [naar artikel]
 33. Koning Filip hoopvol: "Warme maatschappij ligt binnen handbereik" (24/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip geeft in zijn kerst- en nieuwsjaarstoespraak een "boodschap van hoop" mee. De gebeurtenissen van het afgelopen jaar doen twijfel
  [naar artikel]
 34. Koning Filip steunt klimaatbetogers (29/01/2019 - De Standaard)
  Koning Filip raadt politici aan om te luisteren naar de sociale bewegingen, zoals de klimaatspijbelaars en de gele hesjes. ‘De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Laten we hen de plaats gunnen die ze verdienen.’
  [naar artikel]
 35. Koning Filip: 'Onze houding kan levens redden' (16/03/2020 - Knack)
  Koning Filip gaf maandagavond een televisietoespraak over de coronacrisis. 'Deze beproeving zal ons sterker maken', klinkt het.
  [naar artikel]
 36. "Waarom mag massamoordenaar Kagame op bezoek bij koning Filip?" (04/06/2018 - VRT NWS)
  De Rwandese president Paul Kagame is in ons land om de Europese Ontwikkelingsdagen bij te wonen. De in Rwanda geboren advocate Laure Uwase en VRT-journalist Peter Verlinden hebben het er moeilijk mee dat Kagame door premier Michel en koning Filip wordt ontvangen. In "De afspraak" leggen ze uit waarom.
  [naar artikel]
 37. Koning Filip steunt klimaatspijbelaars (29/01/2019 - De Standaard)
  Koning Filip raadt politici aan om te luisteren naar de sociale bewegingen, zoals de klimaatspijbelaars en de gele hesjes. ‘De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt.’
  [naar artikel]
 38. Dit was de integrale toespraak van koning Filip (22/03/2017 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip nam op het Schumanplein in Brussel het woord ter herdenking van de aanslagen van 22 maart. Dat was enigszins onverwacht omdat normaal gezien premier Charles Michel een toespraak zou houden. De koning riep vooral op tot een menselijke samenleving: "Laat ons teder zijn".
  [naar artikel]
 39. Koning Filip hamert op belang meertaligheid: "Door een taal te leren, bouwen we aan onszelf" (14/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip heeft tijdens zijn staatsbezoek aan Canada aangegeven dat het leren van meerdere talen belangrijk is. Dat deed de koning tijdens een...
  [naar artikel]
 40. Hoogleraar: "Nieuw wapenschild toont aan dat koning Filip wil moderniseren” (01/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  "De vernieuwingen in het wapen van het Koninklijk Huis tonen aan dat koning Filip niet vasthoudt aan - soms achterhaalde - tradities en dat hij wil...
  [naar artikel]
 41. [VIDEO] - Prinses Eléonore speelt "Happy birthday" voor jarige koning Filip (15/04/2017 - De Redactie)
  Koning Filip is vandaag jarig: onze vorst blaast 57 kaarsjes uit. Van zijn jongste dochter Eléonore krijgt hij een leuke verrassing cadeau: de prinses, die morgen zelf haar 9e verjaardag viert, trakteert haar vader op een aandoenlijke "Happy birthday", op viool.
  [naar artikel]
 42. Koning Filip viert zestig jaar Benelux (05/06/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip, groothertog Henri van Luxemburg en koning Willem-Alexander hebben vandaag, dinsdag, in Brussel de zestigste verjaardag van de Benelux...
  [naar artikel]
 43. Koning Filip als voorleespapa: "Vandaag ben ik geen koning, vandaag ben ik vader" (20/11/2017 - VRT NWS)
  Nog tot 26 november is het Voorleesweek en wordt iedereen warm gemaakt om voor te lezen aan kinderen, een cruciaal element in hun taalontwikkeling en verbeelding. Deze keer staan de voorleespapa's centraal - het hoeven niet altijd moeders te zijn die voorlezen - en ging koning Filip voorlezen in een basisschool in Kampenhout. Filip koos voor het boek "De gouden lijst" en schraapte zijn keel.   
  [naar artikel]
 44. Moet het Paleis aan politiek doen? N-VA heeft tips voor een ‘groenere’ koning (30/01/2019 - Express)
  ANALYSE – Moet het Paleis aan politiek doen? Met z’n speech voor de hoogste gezagsdragers van het land waagt koning Filip zich in elk geval in politiek vaarwater: hij looft daarbij de ‘burgermobilisatie’ van de klimaatspijbelaars en de gele hesjes. Dat leverde op z’n minst verwondering op in de Wetstraat, waar men argwanend staat tegenover een Paleis dat zich aan politieke boodschappen waagt. N-VA reageert nu met “wetsvoorstellen voor een groenere koning”.  © epa Koning Filip staat aan de kant van de klimaatspijbelaars. Dat kregen de honderden aanwezigen op het Paleis te horen tijdens de receptie voor de zogenaamde ‘gestelde lichamen’, de receptie waarop gezagsdragers en vooral de media uitgenodigd worden. De koning brak tijdens z’n speech een lans voor “de burgermobilisatie die ons een bemoedigend signaal geeft.” “De verschillende bewegingen die wij hebben zien opstaan, tonen een wil tot gezamenlijke actie. Zij vragen een nieuwe, rechtvaardigere, economische en sociale dynamiek. En een fundamentele aanpassing van onze levenswijze om zo een onomkeerbare verstoring van onze planeet te voorkomen. De jongeren tonen ambitie en diepe gevoelens van authenticiteit en solidariteit. Zij hebben een scherp besef van de noden van onze planeet. Laten we hen de plaats gunnen die hen toekomt en met hen een stevige fundering bouwen”, zo stelde de koning. Dat de koning zich zo aan een politieke stellingname waagt, dat wilde men in regeringskringen nu niet gehoord hebben. Daar was te horen dat de koning het vooral over ‘burgerschap’ had, en dat er geen politieke laag in de boodschap stak. Het zijn de premier en de regering die alles wat de koning doet, zegt en schrijft, politiek moeten ‘dekking geven’. Gedekt door coalitie van 52 zetels op 150 Maar zeker nu het om een minderheidskabinet gaat, dat bovendien nog in lopende zaken zit, wordt er toch wat argwanend gekeken naar wat het Paleis verklaart. Het groene thema staat op dit moment midden van het politieke debat. Groen en Ecolo zijn de uitgesproken voorstanders van actie en mobilisatie rond klimaat, onder meer de N-VA bekritiseerde de klimaatspijbelaars wel al. De regering zit daar midden tussenin. Het was geen toeval dat ook premier Charles Michel (MR) het over hetzelfde thema had in zijn speech. Hij sprak iets explicieter over zowel de klimaatacties als de gele hesjes, die in Franstalig België een thema zijn. “Het gevecht tegen de klimaatopwarming is het gevecht van de eeuw. Maar we moeten het einde van de maand verzoenen met de strijd tegen het einde van de planeet”, zo stelde hij. Daarbij zit hij een beetje op de lijn van N-VA-voorzitter Bart De Wever, al verwoordde hij het zo: “De mensheid is slim en ingenieus genoeg om een duurzame toekomst te garanderen.” Bij de N-VA waren ze duidelijk minder amused met de plotse politieke keuze van de koning om de ‘burgerbewegingen’ te steunen. Maar de Vlaams-nationalisten hielden zich de afgelopen jaren systematisch in bij het openlijk bekritiseren van het Paleis, en veranderden niet plots van koers. Ze weten immers bij N-VA maar al te goed dat de koning, net als de Rode Duivels, een soort symbolische waarde heeft waar ook een deel van haar kiezers belang aan hecht. Dat neemt niet weg dat ze huiveren voor het idee dat de koning een al te politieke rol zou gaan spelen. © epa “Wetsvoorstellen voor een groenere koning” Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en dus kwam men bij N-VA met een andere manier om de koning wat te trollen: “De wetsvoorstellen voor een groenere koning liggen al lang op tafel”, zo liet de partij weten via N-VA-parlementsleden Kristien Van Vaerenbergh en Peter Buysrogge. “Koning Filip steunt de jongeren in hun klimaatambities in woorden, maar wanneer in daden? Zo stelt de N-VA voor om de ondertekening van wetten en besluiten elektronisch te maken. Dat bespaart België de koeriervluchten naar het buitenland: als de koning op reis is, in het buitenverblijf van de koninklijk familie in Frankrijk of op een jacht op de Middellandse Zee, dan moet het leger speciaal een vliegtuig sturen om de papieren versie van de wet tot bij de koning te krijgen. En ook het wagenpark van de koning zou groen en elektrisch kunnen, net zoals hij ook zonnepanelen zou kunnen laten installeren op het koninklijk domein. De N-VA stelt ook voor dat hij voortaan met de trein zou reizen in Europa “in plaats van beroep te doen op de privévluchten van Defensie”. De N-VA wijst er ook fijntjes op dat de koning makkelijk een deel van het koninklijk domein in Laken zou kunnen openstellen voor het publiek. “Op die manier kunnen Brusselse jongeren genieten van het groen dat wel aanwezig is in hun stad.” Het openstellen van dat park is al veel langer een strijdpunt. The post Moet het Paleis aan politiek doen? N-VA heeft tips voor een ‘groenere’ koning appeared first on Express.
  [naar artikel]
 45. Koning Filip ontmoet jonge Laureaten van de Arbeid (28/02/2018 - Metro)
  Het Koninklijk Instituut der Eliten van de Arbeid nodigde jonge professionelen, jonge werkzoekenden, jonge studenten, minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) en koning Filip uit op het Jongerenplein. Tijdens het evenement zaten de jonge Laureaten van de Arbeid samen met koning Filip voor een rondetafelgesprek over hun ambities en uitdagingen op de arbeidsmarkt. Tijdens het rondetafelgesprek met de jonge professionelen bevroeg koning Filip hen rond thema’s als onderwijs en werk. De koning toonde met name interesse in de relatie die de jongeren zien tussen de huidige opleiding en de voorbereiding op hun professionele carrière. Daarnaast wilde hij ook weten of ze de nieuwe technologieën op het werk willen inplanten. Na het rondetafelgesprek volgde een seminarie in aanwezigheid van honderden jongeren en vertegenwoordigers uit de beroepssector zoals leden van het Vlaams Verbond van Ondernemingen, zelfstandigenorganisatie Unizo en de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB. Verschillende jongeren namen tijdens het seminarie in aanwezigheid van vice-premier Kris Peeters het woord om hun ambities op de arbeidsmarkt uit te spreken en de werkgevers te overtuigen om strategieën toe te passen die het potentieel van de jongeren omzet in economische ontwikkeling. bron: Belga
  [naar artikel]
 46. VIDEO: "Koning Filip, wij willen u leren kennen" (13/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een Antwerps duo achter het productiehuis Poolhert probeert via een online filmpje contact te leggen met koning Filip. Hun doel: een intiem portret...
  [naar artikel]
 47. Koning gaat met jongeren praten over examenperiode (05/06/2017 - Het Nieuwsblad)
  Koning Filip brengt woensdag een bezoek aan de Marathonradio van radiozender MNM in het Radiohuis in Leuven. De vorst zal er met jongeren spreken over de examenperiode en een kort optreden van Bazart bijwonen, zo kondigt het paleis maandag aan.
  [naar artikel]
 48. Koning gaat met jongeren praten over examenperiode (05/06/2017 - Het Belang van Limburg)
  Koning Filip brengt woensdag een bezoek aan de Marathonradio van radiozender MNM in het Radiohuis in Leuven. De vorst zal er met jongeren spreken over de examenperiode en een kort optreden van Bazart bijwonen, zo kondigt het paleis maandag aan.
  [naar artikel]
 49. Koning Filip: "Kroonprins Frederik is een echte vriend" (30/03/2017 - De Redactie)
  Het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Denemarken loopt ten einde. Het koningspaar heeft even tijd gemaakt om te praten met de meegereisde Belgische pers.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.