De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Een op de vier Limburgers fietst naar het werk: openbaar vervoer is grote verliezer

Het Belang van Limburg

30/01/2019 - 20:31

Voor de verplaatsing van en naar het werk kiezen steeds meer mensen voor een combinatie van vervoermiddelen. In Limburg kiest één op acht (12,5%) voor de auto plus de fiets. De populariteit van de fiets zet zich in Limburg ook feller door dan in de rest van Vlaanderen. Vorig jaar koos bijna één op de vier (22,8%) werknemers hier regelmatig voor de fiets, liefst 20,6 procent meer dan in 2017.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

  1. Mobiliteitsonderzoek VUB: “Openbaar vervoer is de grote verliezer” (02/06/2020 - Het Nieuwsblad)
    Uit een bevraging van de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat het openbaar vervoer op het vlak van verplaatsingsgedrag de grootste verliezer wordt van de coronacrisis. De pendelaars ruilen het openbaar vervoer meer in voor de fiets of gaan te voet.
    [naar artikel]
  2. Limburg buist het openbaar vervoer (05/10/2016 - Het Belang van Limburg)
    4,9 op 10. Dat is de gemiddelde score die alle Limburgers geven op hun aanbod aan openbaar vervoer. Een nipte onvoldoende dus. Een dikke buis krijgt het openbaar vervoer in het Maasland: 3,9 op 10. In heel Vlaanderen scoort het openbaar vervoer 5,9 op 10, ook al niet zo schitterend.
    [naar artikel]
  3. Dubbel zoveel Belgen fietsen naar het werk als 5 jaar geleden (15/09/2019 - Metro)
    Meer dan 1 op de 10 werknemers in België neemt voor de woon-werkrit geregeld de fiets. Dat zijn er dubbel zoveel als 5 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit. Ook het openbaar vervoer won de laatste 5 jaar aan populariteit ten koste van de auto. De populariteit van de fiets voor het woon-werkverkeer stijgt in heel België, met Vlaanderen als trekker: 15,2% van de Vlamingen fietst regelmatig tussen thuis en werk. Koploper is Antwerpen, 1 op de 5 Antwerpse werknemers fietst naar het werk, en Limburg is de snelste groeier. E-bike helpt grote afstanden overbruggen In Wallonië is de fiets het minst populair (0,9%). Niet onlogisch gezien de grotere afstanden en de hoogteverschillen. Brussel krijgt 3,73% van de werknemers regelmatig op de fiets. In 2013 was dat 2,0%. In 2013 woonde drie kwart van de fietsers binnen een straal van 10 km van het werk, in 2018 is die groep geslonken tot 62%. De groep die meer dan 30 km naar het werk fietst, groeide in diezelfde tijd van 5,5% naar 9,8%. Door het succes van de e-bike is de gemiddelde gefietste woon-werkafstand op 5 jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km. Openbaar vervoer Een groeiend percentage werknemer gaat ook met de trein, bus, tram of metro naar het werk: van 2,8% in 2013 naar 4,2% in 2018 voor België, in Vlaanderen van 2,5% naar 3,8%. «Die groei moeten we relativeren: gemiddeld plus 51% in 5 jaar is een heel pak minder dan wat de fiets (+ 104%) doet. Het absoluut belang van het openbaar vervoer blijft beperkt: nog altijd maar 4,15% van de werknemers kiest ervoor.» De cijfers zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo’s als grote ondernemingen. Lees ook : Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy Het bericht Dubbel zoveel Belgen fietsen naar het werk als 5 jaar geleden verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  4. “Limburg zal spijt krijgen van de omleidingsweg” (06/10/2016 - Het Belang van Limburg)
    De realisatie van de Noord-Zuidverbinding is veruit het meest dringende openbaar werk in onze provincie. Dat zeggen althans de 2.700 Limburgers die we ondervroegen. Dat andere grote mobiliteitsproject, het Spartacusplan dat Limburg moet voorzien van beter openbaar vervoer, geniet steun van iets meer dan de helft van alle ondervraagden.
    [naar artikel]
  5. Nog geen 5% van de werknemers gaat met openbaar vervoer naar het werk (04/03/2017 - Gazet van Antwerpen)
    Drie op de tien werknemers in de provincie Antwerpen gaat met de fiets naar het werk. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2015. Ook opmerkelijk: slechts 4,6% van de werknemers kiest voor het openbaar vervoer.
    [naar artikel]
  6. Eén op de vijf werknemers in Vlaams-Brabant fietst naar het werk (21/02/2018 - Het Nieuwsblad)
    Ruim één op de vijf werknemers (21,2 pct) in Vlaams-Brabant fietste in 2017 naar het werk. Het jaar voordien was dat nog 18,3 procent. Ook voor het openbaar vervoer werd een stijging opgetekend, van 9,7 tot 10,3 procent. Dat blijkt uit berekeningen van hr-dienstengroep Acerta op basis van loongegevens bij werkgevers uit de private sector.
    [naar artikel]
  7. Auto, fiets of te voet: coronacrisis houdt ons weg van het openbaar vervoer (02/06/2020 - Express)
    Veel Belgen staan er na de coronacrisis niet meer voor te springen om nog het openbaar vervoer naar het werk... The post Auto, fiets of te voet: coronacrisis houdt ons weg van het openbaar vervoer appeared first on Business AM.
    [naar artikel]
  8. Openbaar vervoer blijft lijden onder coronacrisis (24/02/2021 - Het Laatste Nieuws)
    Het openbaar vervoer blijft lijden onder de coronacrisis. Dat blijkt uit een bevraging van de FOD Mobiliteit en Vervoer bij 2.000 mensen die representatief zijn voor de Belgische bevolking. Het aantal woon-werk/schoolverplaatsingen met het openbaar vervoer kwam in november/december uit op 15 procent, een stuk onder de 25 procent van vóór de gezondheidscrisis.
    [naar artikel]
  9. Dubbel zoveel Belgen fietsen naar het werk ten opzichte van 5 jaar geleden (15/09/2019 - Metro)
    Meer dan 1 op de 10 werknemers (13,4 pct) in België neemt voor de woon-werkrit geregeld de fiets. Dat zijn er dubbel zoveel als 5 jaar (6,4 pct) geleden. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit. De fietsende Belg is 41 jaar en 4 maanden oud en fietst gemiddeld 9,4 km naar het werk, ruim 2 km meer dan 5 jaar geleden, hoofdzakelijk dankzij de elektrische fiets. Ook het openbaar vervoer won de laatste 5 jaar aan populariteit ten koste van de auto. De populariteit van de fiets voor het woon-werkverkeer stijgt in heel België, met Vlaanderen als trekker: 15,2 pct van de Vlamingen fietst regelmatig tussen thuis en werk. Koploper is Antwerpen, 1 op de 5 Antwerpse werknemers fietst naar het werk, en Limburg is de snelste groeier. Hier ging het percentage maal drie, aldus Acerta. In Wallonië is de fiets het minst populair (0,9 pct). Niet onlogisch gezien de grotere afstanden en de hoogteverschillen. Brussel krijgt 3,73 pct van de werknemers regelmatig op de fiets. In 2013 was dat 2,0 pct. Het pad wordt daar geëffend, aldus Dirk Wijns, directeur Acerta Consult. De stijging van fietsende werknemers geldt in alle leeftijdscategorieën met uitzondering van de oudsten (+ 63-jaar). Een 50-plusser fietst nog net zo vaak als de min-35-jarige. De gemiddelde leeftijd van die naar het werk fietsen ligt op 41 jaar en 4 maanden, in 2013 was dat 40 jaar. In 2013 woonde drie kwart van de fietsers binnen een straal van 10 km van het werk, in 2018 is die groep geslonken tot 62 pct. De groep die meer dan 30 km naar het werk fietst, groeide in diezelfde tijd van 5,5 pct naar 9,8 pct. Door het succes van de e-bike is de gemiddelde gefietste woon-werkafstand op 5 jaar gestegen van 7,3 naar 9,4 km. Een groeiend percentage werknemer gaat ook met de trein, bus, tram of metro naar het werk: van 2,8 pct in 2013 naar 4,2 pct in 2018 voor België, in Vlaanderen van 2,5 pct naar 3,8 pct. “Die groei moeten we relativeren: gemiddeld plus 51 pct in 5 jaar is een heel pak minder dan wat de fiets (+ 104 pct) doet. Het absoluut belang van het openbaar vervoer blijft beperkt: nog altijd maar 4,15 pct van de werknemers kiest ervoor.” De cijfers zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, zowel kmo’s als grote ondernemingen. bron: Belga Het bericht Dubbel zoveel Belgen fietsen naar het werk ten opzichte van 5 jaar geleden verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  10. Limburgers niet te spreken over aanbod van openbaar vervoer in hun gemeente (06/10/2020 - Het Belang van Limburg)
    De Limburger is allesbehalve tevreden over het aanbod openbaar vervoer in zijn gemeente. Andere voorzieningen zoals het aanbod huisartsen, scholen, supermarkten en woonzorgcentra scoren uitstekend. Dat blijkt uit Het Grootste Limburgonderzoek Ooit van de UHasselt en Het Belang van Limburg.
    [naar artikel]
  11. Limburgers niet te spreken over aanbod van openbaar vervoer in hun gemeente (06/10/2020 - Het Belang van Limburg)
    De Limburger is allesbehalve tevreden over het aanbod openbaar vervoer in zijn gemeente. Andere voorzieningen zoals het aanbod huisartsen, scholen, supermarkten en woonzorgcentra scoren uitstekend. Dat blijkt uit Het Grootste Limburgonderzoek Ooit van de UHasselt en Het Belang van Limburg.
    [naar artikel]
  12. Wat als het openbaar vervoer de toestroom niet aankan? (23/04/2020 - De Standaard)
    Een verschuiving van collectief openbaar vervoer naar individueel vervoer zit in de lijn van de verwachtingen. Maar dat hoeft niet de auto te zijn.
    [naar artikel]
  13. Openbaar vervoer in Limburg: snellere bussen, minder haltes (16/06/2020 - VRT NWS)
    Eind volgend jaar zal het Limburgse openbaar vervoer helemaal hertekend worden, met de klemtoon op de trein en op snelle busverbindingen tussen de steden. Het openbaar vervoer moet zo een waardig alternatief zijn voor de auto.
    [naar artikel]
  14. Staking openbaar vervoer krijgt Parijzenaars massaal op de fiets (18/12/2019 - De Morgen)
    Onwennig halen Parijzenaars hun fietsen uit de berging. Slingerend en vallend zoeken ze hun weg naar hun werk, nu het openbaar vervoer in staking ligt. Met tegenzin, maar toch. Wat geen fietsvriendelijk overheidsbeleid lukte gebeurt nu gewoon: Parijs gaat met le vélo.
    [naar artikel]
  15. Bijna 9 op de 10 Limburgers heeft auto nodig om op het werk te geraken, maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn (12/01/2022 - Het Belang van Limburg)
    Het openbaar vervoer speelt nauwelijks een rol in het Limburgse woon-werkverkeer. Bijna negen op de tien Limburgers (88,4 procent) rekent op de auto om op het werk te geraken. Maar dat hoeft op ecologisch vlak geen slecht nieuws te zijn.
    [naar artikel]
  16. Fiets, auto of openbaar vervoer in Brusselse ochtendspits: wie wint? (12/10/2017 - De Standaard)
    Vier afdelingen van de Fietsersbond in de Brusselse randgemeenten hebben donderdagmorgen een race naar het centrum van de hoofdstad gehouden met een fietser, een automobilist en een gebruiker van het openbaar vervoer. De resultaten tonen één constante: de fiets is het snelst.
    [naar artikel]
  17. Brussel wil bedelen en grote rugzakken op openbaar vervoer verbieden (26/06/2023 - De Tijd)
    18:09 Reizen met het openbaar vervoer in Brussel wordt een stuk strenger. Als het van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt afhangt, worden bedelen, muziek spelen, alcohol gebruiken of een te grote ru...
    [naar artikel]
  18. Drie op vier Belgen van 25 tot 30 jaar gebruiken de auto en laten openbaar vervoer links liggen (13/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
    Het autogebruik piekt in de leeftijdsgroep van 25 tot 30 jaar, ten koste van een tanend gebruik van het openbaar vervoer. Dat meldt mobiliteitsclub...
    [naar artikel]
  19. Zin en onzin van gratis openbaar vervoer (3): Onderzoekers oneens over het nut ervan (07/07/2023 - De Wereld Morgen)
    Dit is het derde van vier artikelen over zin en onzin van gratis openbaar vervoer. In het eerste deel gaan we in op de situatie in het Groothertogdom Luxemburg waar het openbaar vervoer in het voorjaar van 2020 gratis werd. In het tweede deel komt de situatie in ons land aan bod en in het derde deel is het woord aan onderzoekers. In het vierde en laatste deel wordt een en ander samengevat en voeg ik er mijn bedenkingen aan toe. The post Zin en onzin van gratis openbaar vervoer (3): Onderzoekers oneens over het nut ervan appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  20. Tweede dag grote hinder bij Franse openbaar vervoer door pensioenprotest (06/12/2019 - De Tijd)
    11:41 Het gros van de treinen rijdt niet en ook bij het luchtverkeer en het openbaar vervoer in Parijs is er hinder.
    [naar artikel]
  21. Openbaar vervoer ligt dinsdag in heel Nederland plat (24/05/2019 - Het Belang van Limburg)
    De Nederlandse vakbonden leggen op dinsdag 28 mei het werk neer. Ze staken onder meer voor betere pensioenvoorwaarden. Reizigers moeten rekening houden met veel chaos en hinder in het openbaar vervoer.
    [naar artikel]
  22. Duits openbaar vervoer verwacht drukte door invoering maandpas van 9 euro (24/04/2022 - Het Laatste Nieuws)
    Personeel van Deutsche Bahn is bezorgd over grote drukte in treinen en stations door de invoering van een goedkope pas om met het openbaar vervoer te kunnen reizen. Om de impact van de sterk gestegen brandstofprijzen tegen te gaan heeft de Duitse overheid gezegd dat er een pas komt van slechts 9 euro per maand voor reizen met het openbaar vervoer.
    [naar artikel]
  23. Race tussen fiets, wagen en openbaar vervoer naar centrum Brussel levert verrassende (?) winnaar op (12/10/2017 - Het Nieuwsblad)
    Vier afdelingen van de Fietsersbond in de Brusselse randgemeenten hebben donderdagmorgen een race naar het centrum van de hoofdstad gehouden met een fietser, een automobilist en een gebruiker van het openbaar vervoer. De resultaten tonen één constante: de fiets is het snelst.
    [naar artikel]
  24. Macron roept stakers openbaar vervoer op om tijdens kerstdagen werk te hervatten “uit respect” (22/12/2019 - Het Laatste Nieuws)
    De Franse president Emmanuel Macron roept de stakers in het openbaar vervoer op om tijdens de kerstdagen weer aan het werk te gaan. Veel Fransen...
    [naar artikel]
  25. Groen pleit voor halvering ticketprijzen De Lijn (12/03/2022 - Het Belang van Limburg)
    Tot de grote hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen een feit is,  zou Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters de ticketprijzen bij De Lijn moeten halveren. Het openbaar vervoer in Vlaanderen kan een “charmeoffensief” gebruiken, zegt Groen-parlementslid Stijn Bex. Met de hoge prijzen aan de pomp is het openbaar vervoer ook “het beste alternatief”, meent Bex.
    [naar artikel]
  26. Groen pleit voor halvering ticketprijzen De Lijn (12/03/2022 - Het Nieuwsblad)
    Tot de grote hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen een feit is,  zou Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters de ticketprijzen bij De Lijn moeten halveren. Het openbaar vervoer in Vlaanderen kan een “charmeoffensief” gebruiken, zegt Groen-parlementslid Stijn Bex. Met de hoge prijzen aan de pomp is het openbaar vervoer ook “het beste alternatief”, meent Bex.
    [naar artikel]
  27. Gent wil eigen openbaar vervoer (12/04/2019 - De Morgen)
    Gent wil zijn openbaar vervoer zelf kunnen uitbouwen. Volgens de stad kan De Lijn niet voldoen aan de grote mobiliteitsnoden in Gent.
    [naar artikel]
  28. Openbaar vervoer nog hele week onzeker (13/04/2019 - De Morgen)
    Het Brusselse openbaar vervoer ligt wellicht deze ochtend weer plat, ondanks de vraag van de directie het werk te hervatten. Na de moord op een collega eisen de bonden extra middelen. Minister van Binnenlandse Zaken Milquet belooft alvast vierhonderd extra agenten.
    [naar artikel]
  29. Is een paaitaks de oplossing voor het openbaar vervoer? (16/01/2019 - De Morgen)
    Met de grote hervorming van het openbaar vervoer legt Vlaanderen de verantwoordelijkheid voor bussen en trams bij de lokale besturen. Maar zij zitten krap bij kas. Ligt de oplossing in Frankrijk?
    [naar artikel]
  30. Grote hervorming openbaar vervoer start op 1 juli: dit verandert er in Limburg (06/03/2023 - Het Belang van Limburg)
    Op 1 juli start de langverwachte hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen. In Limburg wordt in een eerste fase een kwart van alle buslijnen hertekend. Er komt een hogere frequentie op grote lijnen en een nieuwe ‘Kothopper’ voor studenten. De sneldiensten voor pendelaars naar Brussel en Antwerpen worden dan weer geschrapt.
    [naar artikel]
  31. Een grote pendelafstand naar je werk levert extra kilo's op (30/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
    Je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat met de auto gaan werken ongezonder is dan met de fiets. Maar zelfs dagelijks het openbaar vervoer
    [naar artikel]
  32. Spaanse oplossing voor de energiecrisis: gratis openbaar vervoer (15/07/2022 - Express)
    Hoewel de prijzen van het openbaar vervoer al gehalveerd waren, heeft de Spaanse regering besloten om reizen via het openbare spoorwegnet Renfe vanaf september helemaal gratis te maken. Dit is een manier om de energiecrisis aan te pakken waarmee Europa te kampen heeft. Naar het werk rijden of boodschappen doen: ook in Spanje is het […]
    [naar artikel]
  33. Hoe geraakt u het snelst in de stad? Met de fiets, auto of het openbaar vervoer? (24/04/2018 - VRT NWS)
    Wat is voor u de snelste manier om op uw werk te raken in de stad? Met de fiets, auto of het openbaar vervoer? De Fietsersbond houdt uitgerekend vandaag -dinsdag, op een van de drukste filedagen- een woon-werkwedstrijd in de steden Antwerpen, Gent en Brussel.  
    [naar artikel]
  34. Waarom de hervorming van het openbaar vervoer pas voor 2023 is (30/08/2021 - Het Belang van Limburg)
    De grote hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen komt maar niet van de grond. Juridische procedures blijven voor vertraging zorgen. Zelfs 2022 wordt nu wellicht onhaalbaar.
    [naar artikel]
  35. Gents openbaar vervoer is zelden sneller dan de auto (15/02/2018 - VRT NWS)
    Bestuurders die naar het centrum van Gent komen, zijn doorgaans niet sneller af wanneer ze het openbaar vervoer nemen. In een straal van om en bij de 5 km rond het stadscentrum zijn Gentenaars zelfs het snelst met de fiets. Dat heeft de vereniging Gents MilieuFront onderzocht. De milieuvereniging roept verschillende overheden op om keuzes te maken en hun middelen te investeren in beter en sneller openbaar vervoer en in betere fietsinfrastructuur.
    [naar artikel]
  36. Gents openbaar vervoer is zelden sneller dan de auto (15/02/2018 - Het Nieuwsblad)
    Bestuurders die naar het centrum van Gent komen, zijn doorgaans niet sneller af wanneer ze het openbaar vervoer nemen. In een straal van om en bij de 5 km rond het stadscentrum zijn Gentenaars zelfs het snelst met de fiets. Dat heeft de vereniging Gents MilieuFront onderzocht. De milieuvereniging roept verschillende overheden op om keuzes te maken en hun middelen te investeren in beter en sneller openbaar vervoer en in betere fietsinfrastructuur.
    [naar artikel]
  37. Europese rangschikking openbaar vervoer: België scoort middelmatig (04/05/2023 - De Wereld Morgen)
    Een nieuwe analyse van Greenpeace Midden- en Oost-Europa rangschikt de betaalbaarheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer in 30 Europese landen en hun hoofdsteden. De analyse bewijst dat openbaar vervoer op veel plaatsen te duur is. Bulgarije, Kroatië, Griekenland en Noorwegen scoorden het slechtst in de nationale ranglijst. België zit in de middenmoot. Greenpeace roept overheden op om betaalbare ‘klimaattickets’ voor openbaar vervoer in te voeren, zoals Duitsland en Hongarije eerder deze week. The post Europese rangschikking openbaar vervoer: België scoort middelmatig appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  38. Eén op de vier Limburgers werkt niet en zoekt ook niet naar job (27/08/2020 - Het Belang van Limburg)
    110.000 Limburgers tussen 25 en 64 jaar werken niet en zoeken niet naar werk. Dat is bijna één op vier, zo blijkt uit berekeningen van econoom Stijn Baert (Universiteit Gent).
    [naar artikel]
  39. Tongeren is voorbeeld van minder auto’s en meer openbaar vervoer (20/12/2019 - Het Belang van Limburg)
    De oplossing voor de fileproblemen in Limburg zal moeten komen van het openbaar vervoer en andere alternatieven voor de auto. Daar zijn alle verkeersspecialisten, die wij spraken het over eens. Alleen met een goed uitgebouwd openbaar vervoer, dat werkt, kan de Limburger overtuigd worden om de auto thuis te laten.
    [naar artikel]
  40. Experts over ons openbaar vervoer: “We lijken wel een ontwikkelingsland” (07/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
    “We zullen zelfs verstokte bestuurders verleiden om de auto aan de kant te laten staan.” Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schuwde dit jaar, net als zijn federale collega François Bellot (MR), de grote woorden niet over zijn plannen met het openbaar vervoer. Mooie woorden, maar de grote frustratie bij veel reizigers vertelt een ander verhaal.
    [naar artikel]
  41. Zin en onzin van gratis openbaar vervoer (1): Luxemburgs Verkeersminister François Bausch (04/07/2023 - De Wereld Morgen)
    Dit is het eerste van vier artikelen over zin en onzin van gratis openbaar vervoer. In het eerste deel gaan we in op de situatie in het Groothertogdom Luxemburg waar het openbaar vervoer in het voorjaar van 2020 gratis werd. In het tweede deel komt de situatie in ons land aan bod en in het derde deel is het woord aan onderzoekers. In het vierde en laatste deel wordt een en ander samengevat en voeg ik er mijn bedenkingen aan toe. Deze reeks artikelen kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek. The post Zin en onzin van gratis openbaar vervoer (1): Luxemburgs Verkeersminister François Bausch appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  42. Zin en onzin van gratis openbaar vervoer (2): Onze overheden en vervoersmaatschappijen houden boot af (06/07/2023 - De Wereld Morgen)
    Dit is het tweede van vier artikelen over zin en onzin van gratis openbaar vervoer. In het eerste deel gaan we in op de situatie in het Groothertogdom Luxemburg waar het openbaar vervoer in het voorjaar van 2020 gratis werd. In het tweede deel komt de situatie in ons land aan bod en in het derde deel is het woord aan onderzoekers. In het vierde en laatste deel wordt een en ander samengevat en voeg ik er mijn bedenkingen aan toe. Deze reeks artikelen kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor bijzondere journalistiek. The post Zin en onzin van gratis openbaar vervoer (2): Onze overheden en vervoersmaatschappijen houden boot af appeared first on DeWereldMorgen.be.
    [naar artikel]
  43. Zomertarief Duits openbaar vervoer wordt drastisch verlaagd (29/05/2022 - Express)
    Duitsland introduceert in zijn openbaar vervoer tijdens de zomerperiode een abonnement van 9 euro per maand. Dat is in het Duitse parlement beslist. Het ticket zal in nagenoeg alle vormen van openbaar vervoer worden aanvaard. Het nieuwe initiatief moet de Duitse burgers helpen de stijgende brandstofprijzen op te vangen. Het project, dat tot eind augustus […]
    [naar artikel]
  44. Onderzoek: welke impact heeft het hervormde openbaar vervoer straks op de reiziger? (01/02/2021 - De Morgen)
    Vanaf volgend jaar loopt het openbaar vervoer in Vlaanderen over sterke assen, maar daartussen vallen ook grote gebieden zonder vlotte busverbinding. Dat taxi’s of flexbusjes al deze gaten zullen opvullen, is zeer twijfelachtig.
    [naar artikel]
  45. Met de auto, fiets of openbaar vervoer naar het werk? Op deze vergoedingen heb je vandaag al recht (21/01/2020 - Het Laatste Nieuws)
    Ook al staan we steeds vaker en langer stil op weg naar en van het werk (of net daarom misschien), op het vlak van mobiliteit en arbeid beweegt er...
    [naar artikel]
  46. Met openbaar vervoer naar Pukkelpop (16/08/2017 - Het Belang van Limburg)
    Herkse muziekliefhebbers die naar Pukkelpop willen gaan, kunnen daarvoor gebruik maken van het openbaar vervoer.
    [naar artikel]
  47. Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto (16/03/2019 - Metro)
    Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd. Gemiddeld doet het openbaar vervoer de reistijd op de populairste pendelroutes met 67 procent toenemen. “Dat is te veel om de automobilist uit de file te krijgen”, zegt professor Willy Miermans van de Universiteit Hasselt in de krant. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het openbaar vervoer voor pendelaars pas interessant wordt als de reistijd niet meer bedraagt dan anderhalve keer de tijd die ze er met de wagen over doen. En dat is bijna nooit het geval, besluit De Tijd. Wie met de trein of bus naar Gent rijdt, is drie keer langer onderweg dan met de auto. Naar Turnhout wordt de reistijd verdubbeld. Naar Brugge, Kortrijk en Aalst is de pendelaar met het openbaar vervoer de helft langer onderweg. Brussel is het best bereikbaar met het openbaar vervoer: in 34 procent van de populairste pendeltrajecten is het sneller dan de wagen. De gemiddelde reistijd is slechts 7 procent langer. Voor Antwerpen, Sint-Niklaas en Kortrijk is het openbaar vervoer in een vijfde van de trajecten sneller. bron: Belga Het bericht Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto verscheen eerst op Metro.
    [naar artikel]
  48. Vier op de vijf Vlamingen kiest voor (bedrijfs)wagen om naar het werk te gaan (13/01/2017 - Het Belang van Limburg)
    De Belgische werknemers stappen nog altijd massaal in de auto om naar het werk te gaan. Vooral in Wallonië is de auto alomtegenwoordig: 94 procent van de werknemers stapt er ‘s ochtends in de wagen. Van de alternatieven is de fiets het populairst in Vlaanderen en het openbaar vervoer in Brussel. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.
    [naar artikel]
  49. Verkeersapps zullen u binnenkort kunnen overtuigen om de auto aan de kant te laten voor het openbaar vervoer (04/04/2017 - Het Nieuwsblad)
    De Vlaamse overheid is bloedserieus over het aanpakken van de files. Na het innoverende Citrus-project met verkeersinfo op maat voor vrachtwagenchauffeurs maakt verkeersminister Ben Weyts (N-VA) werk van verkeersapps die real time informatie geven over de auto én het openbaar vervoer.
    [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy