Het wordt weer warmer en dat betekent dat ook allerlei soorten insecten ontwaken uit hun winterslaap. In de natuur is niets zeker: temperatuurschommelingen, regen, droogte … Alles heeft z’n invloed op fauna en flora. Ook dit jaar hadden voorgenoemde zaken een impact op de insecten. In dit overzicht staat wat we dit jaar mogen verwachten van de bekende insecten. [naar artikel]
Het gaat niet goed met de insecten. Door intensieve landbouw en het zware gebruik van pesticiden zijn er wereldwijd steeds minder insecten. Meer... [naar artikel]
Nog niet zo lang geleden vormde de voorkant van elke auto het kerkhof vol vliegen, muggen en andere vliegende insecten. De laatste jaren lijkt het echter alsof deze dieren veel minder vaak tegen auto's botsen. Hoe komt dat? [naar artikel]
Het gaat niet goed met onze insecten. Momenteel verdwijnt jaarlijks 1 procent ervan, bij ons én wereldwijd. De laatste 50 jaar is zo het aantal insecten gehalveerd. Een ramp voor onze natuur die deze kleine beestjes hard nodig heeft. Zo bestuiven ze planten, zijn ze voedsel voor heel wat dieren en ruimen ze allerlei dood materiaal op. Tijd voor actie dus. Daarom lanceren HLN en Natuurpunt de ‘insectenzomer’. Om samen met heel Vlaanderen onze insecten digitaal te vangen en in kaart te brengen. [naar artikel]
Door klimaatverandering zullen hongerige insecten een groter deel van de belangrijkste voedselgewassen in de wereld verorberen. Vooral de graanproductie in Europa zal worden geraakt, zo berekenen Amerikaanse wetenschappers in Science. Ze waarschuwen voor voedseltekorten en stijgende voedselprijzen. [naar artikel]
Bijen, vlinders, hommels en andere insecten hebben het moeilijk. Door onze tuinen en balkons zo in te richten dat insecten er graag vertoeven, kan dat een flink verschil maken. Een eerste stap: gewoon een beetje minder doen. [naar artikel]
Bijen, vlinders, hommels en andere insecten hebben het moeilijk. Door onze tuinen en balkons zo in te richten dat insecten er graag vertoeven, kan dat een flink verschil maken. Een eerste stap: gewoon een beetje minder doen. [naar artikel]
Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]
De door de mens veroorzaakte toename van ozon in de atmosfeer stuurt de voortplanting van insecten in de war, zo blijkt uit een Duitse studie. Ozon kan de feromonen van insecten aantasten, signaalstoffen die een cruciale rol spelen in het seksleven van veel insecten. Daardoor worden mannetjes minder aantrekkelijk voor de vrouwtjes en vertonen mannetjes interesse in 'geozoneerde' mannetjes. Het fenomeen is mogelijk een belangrijke factor in de vastgestelde achteruitgang van veel insectenpopulaties. [naar artikel]
De grootste organisatie van insectenexperts ter wereld start een campagne om de volksnamen van insecten die mogelijk ongepast of beledigend kunnen zijn, te evalueren en te vervangen. [naar artikel]
De natuur is een complex geheel, alles hangt samen. Onze bloemen lokken insecten, die op hun beurt dan weer onze bloemen en fruitbomen bestuiven. Ga je bladluizen verdijven uit je tuin, dan verdwijnen ook de lieveheersbeestjes. En wanneer je mierengif gebruikt dood je niet enkel de mieren in jouw tuin, maar ook heel wat andere insecten. Het beste is om insecten zoveel mogelijk ruimte te geven om hun ding te doen in jouw tuin. Maar hoe maak je van jouw tuin een insectenvriendelijke plaats? Thomas De Smet van Natuurpunt legt het je uit. [naar artikel]
17:47 Insecten en larven kweken als alternatieve voedingsbron voor varkens, zalmen, garnalen en honden begint wereldwijd big business te worden. ‘We zijn begonnen in een bamibakje, nu hebben we een fabriek ... [naar artikel]
De insecten die in Belgische steden voorkomen, zijn gemiddeld 16% kleiner dan hun soortgenoten op het platteland. Alleen vlinders, motten en sprinkhanen vormen de uitzondering op die regel. Er komen bovendien duidelijk minder insecten in onze steden voor. Hans Van Dyck, bekend als huisbioloog van Van Gils & Gasten, legt uit hoe dat komt. [naar artikel]
Op de Thomas More-hogeschool in Geel zijn 16 mensen een cursus insecten kweken en verwerken aan het volgen. De theorielessen startten eind september en nu zijn ook de praktijklessen gestart. Insecten, zoals sprinkhanen, krekels en ook meelwormen, worden steeds meer gebruikt in de voedingsindustrie. Ze worden als duurzamer gezien, omdat er minder water, energie, plaats en grondstoffen voor nodig zijn, dan bijvoorbeeld in de veeteelt. [naar artikel]
Insecten in steden profiteren van de opmars van parken en tuinen. [naar artikel]
Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]
Welke insecten kruipen of vliegen in jouw tuin of buurt? Dat is de vraag die HLN en Natuurpunt deze zomer willen beantwoorden, samen met jou. Hieronder kan je live volgen welke insecten er door inwoners over heel Vlaanderen gemeld worden en in welke gemeentes de meeste insecten worden waargenomen. Wil je zelf ook insecten spotten, lees dan onder de kaart hoe je mee kan doen. [naar artikel]
Hoewel insecten bij velen prijken op het lijstje van ongedierte, kan de mens niet zonder. "Insecten zijn de belangrijkste dieren in de... [naar artikel]
Het zijn zware tijden voor de zwaluw: biologen vinden in nestjes minder kuikens en degenen die het wel overleven, zijn ondervoed. Daar zijn twee oorzaken voor: enerzijds het feit dat er minder insecten zijn en anderzijds de droogte, zo legt Frederik Thoelen, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen, uit in "De ochtend". [naar artikel]
Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]
Onder het motto ‘To meat or not to meat’ start het H. Hartinstituut in Heverlee een campagne om insecten te eten in plaats van vlees. Insecten eten is immers duurzamer omdat er minder energie, land en water nodig is voor de kweek ervan. Het wordt de komende drie jaar als een klimaatproject financieel gesteund door de provincie Vlaams-Brabant. [naar artikel]
Er zijn opvallend minder insecten en nachtvlinders dit jaar. Dat hebben onderzoekers van de Lieteberg in Zutendaal gemerkt. Het voorjaar was koud en vlinders die afgelopen zomer hun ontwikkeling van eitje naar pop deden, hadden last van de droogte en extreme hitte. [naar artikel]
Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]
Insecten hebben hun imago tegen, zegt entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson. Met haar nieuwe boek wil ze laten zien dat juist insecten de wereld... [naar artikel]
Ze zijn gezond en ecologisch verantwoord, maar niemand begint te watertanden als er ‘sprinkhaan op een bedje van prei’ op het menu staat. Toch kan koken met insecten best smakelijk zijn. “Vervang één van de ingrediënten in een recept eens door krekels of meelwormen”, zegt insectenkok Margot Nuyttens. Diëtiste Sanne Mouha legt uit waarom insecten ook gezond kunnen zijn. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.