Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

19 September 2020
05:17 uur

VN-expert Michal Balcerzak: “Tijd dat België excuses aanbiedt voor bewind in Congo”

De Morgen

12/02/2019 - 20:21

Een werkgroep van VN-experts heeft net ons land bezocht en gezien wat er dringend kan veranderen om racisme aan te pakken. Excuses voor wat België tijdens het koloniale bewind in Congo heeft aangericht horen daarbij, zegt de Poolse voorzitter Michal Balcerzak. 


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 2. Waarom excuses voor ons koloniale verleden zo moeilijk liggen (13/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Er is nog weinig discussie over de wreedheden die ­onder het Belgische koloniaal bewind in Congo zijn gebeurd. Toch ligt de vraag om hiervoor excuses aan te bieden, nog steeds heel gevoelig. “Je moet voorzichtig zijn met excuses”, zegt de ­directeur van het Afrikamuseum. “Er kunnen gigantische schadeclaims volgen.”
  [naar artikel]
 3. De Wever wil dat koning excuses voor Congo aanbiedt (18/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselN-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een historisch pardon voor de Belgische misdaden in Congo. Hij kijkt daarvoor naar de koning.
  [naar artikel]
 4. Congo-expert Kris Berwouts korte tijd in Congo vastgehouden (29/09/2017 - Het Belang van Limburg)
  Congo-expert Kris Berwouts is woensdag op de luchthaven van Goma voor korte tijd meegenomen voor verhoor. Dat verhoor heeft uiteindelijk nooit plaatsgevonden en Berwouts heeft nadien zonder problemen Congo kunnen verlaten. Een goede week geleden werd de Franstalige Belgische journalist Quentin Noirfalisse nog in Kinshasa ondervraagd en twee dagen vastgehouden.
  [naar artikel]
 5. Laurent Monsengwo: "Hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?" (01/03/2019 - VRT NWS)
  "Er zijn belangrijker zaken." Dat antwoordt monseigneur Laurent Monsengwo op de vraag of België zijn excuses moet aanbieden aan Congo voor de wreedheden die zijn begaan tijdens het koloniale verleden. Onze Afrika-expert Peter Verlinden sprak met Monsengwo.
  [naar artikel]
 6. Ben Affleck maakt film over het bewind van Leopold II in Congo (22/11/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse acteur en regisseur Ben Affleck gaat een film maken over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat schrijven de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline.
  [naar artikel]
 7. Graaf Etienne Davignon: ‘Ik zeg gewoon wat ik denk. Ik ben tegen excuses aan Congo’ (14/06/2019 - De Morgen)
  In zijn boek Mijn drie levens haalt Etienne Davignon (86) herinneringen op aan zijn bewogen leven als diplomaat, eurocommissaris en bestuurder van megabedrijven. ‘Ik zeg gewoon wat ik denk. Ik ben tegen excuses aan Congo.?De Congolezen hebben geen slecht gevoel over België.’
  [naar artikel]
 8. 'Verhuis het AfricaMuseum met alle werken naar Congo' (19/02/2019 - Knack)
  Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? Het is niet de bedoeling om Jan met de pet een eeuwig schuldgevoel te bezorgen voor de kolonisatie, zegt diversiteitsconsulent Omar Ba. 'Maar een officiële erkenning van de wreedheden is een belangrijke stap.'
  [naar artikel]
 9. Open VLD wil nog onderzoek voor historisch pardon Congo (18/02/2019 - De Tijd)
  13:29 De liberalen vinden dat België 'bereid moet zijn excuses aan te bieden voor de Belgische rol in de wandaden tijdens de koloniale periode in Congo', maar daarover moet nog wel eerst onderzoek gebeuren.
  [naar artikel]
 10. ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’ (17/02/2019 - De Standaard)
  De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
  [naar artikel]
 11. 'In Congo is de grens tussen oppositie en meerderheid een beetje absurd geworden' (13/10/2017 - Knack)
  Lees een passage uit het nieuwe boek Congo's gewelddadige vrede van Congo-expert Kris Berwouts, over de acute politieke crisis in het land.
  [naar artikel]
 12. Trudeau vraagt excuses van de paus (30/05/2017 - De Redactie)
  De Canadese premier heeft tijdens een audiëntie met paus Franciscus gevraagd dat die zijn excuses aanbiedt voor de rol van de katholieke kerk in het assimilatieprogramma voor kinderen van de oorspronkelijke bevolking in Canada.
  [naar artikel]
 13. Bart De Wever (N-VA) meent dat excuses voor Congo noodzakelijk zijn en hij kijkt daarvoor naar de koning (17/02/2019 - VRT NWS)
  Een historisch pardon voor de wreedheden in Congo is aan de orde en als dat moet uitgesproken worden, dan moeten we ter hoogte van het staatshoofd, de koning dus, kijken. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in "De zevende dag". Zijn partijgenote Zuhal Demir voegde daar later in de uitzending aan toe dat het "hoog tijd" is voor excuses. Ze betreurde tegelijk dat ze als toenmalige staatssecretaris voor Gelijke kansen "niet aanwezig mocht zijn bij de opening van het AfricaMuseum".
  [naar artikel]
 14. Nobelprijswinnaar Denis Mukwege: “Ik heb gelachen toen ik hoorde dat Alexander De Croo feminist was geworden” (28/03/2019 - De Morgen)
  Excuses van België voor de kolonisatie van Congo? Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil ze wel geven. Maar de Congolese Nobelprijswinnaar Denis Mukwege heeft daar geen boodschap aan. Wel aan meer Belgische hulp. “Ik vind dat België meer moet doen voor Congo.”
  [naar artikel]
 15. Het is inderdaad tijd voor excuses aan Congo (13/02/2019 - De Morgen)
  Koert Debeuf is directeur van het Tahrir Institute en auteur van Tribalization. Why War is Coming (ASP)
  [naar artikel]
 16. Familie eist excuses nadat rouwkaartjes verloren raken: “We voelen ons diep gekrenkt” (21/02/2018 - Het Nieuwsblad)
  Helga en Herman Maes uit Korbeek-Lo willen dat Bpost zijn excuses aanbiedt, omdat bijna zestig rouwkaartjes voor de begrafenis van hun overleden moeder niet op hun bestemming aankwamen.
  [naar artikel]
 17. CD&V vraagt excuses van Jan Jambon (28/03/2019 - De Morgen)
  Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V stellen zich luidop vragen bij de uitspraken van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). Die stelde dat moslims gedanst hadden na de aanslagen in Brussel. 'Dat hij met feiten komt of zijn excuses aanbiedt', zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel.
  [naar artikel]
 18. VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden (11/02/2019 - Metro)
  Een expertengroep van de Verenigde Naties roept de overheid op om in naam van ons land verontschuldigingen aan te bieden voor ons koloniaal verleden en de misdaden die tijdens dat “donkere hoofdstuk” uit de Belgische geschiedenis plaatsvonden. Dat bleek vandaag bij de voorstelling van de tussentijdse bevindingen van de expertengroep, die ons land een week heeft bezocht. “Er lijkt een muur van stilte te bestaan rond de kolonisatie. Om tot een echte verzoening te komen, zodat het dekoloniseringsproces zich kan voortzetten, denken we dat verontschuldigingen van de Belgische staat een eerste stap zouden zijn”, stelde Ahmed Reid, één van de leden van de VN-werkgroep rond mensen van Afrikaanse afkomst. “De discussie moet zich breder afspelen dan enkel binnen de muren van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.” De expertengroep kijkt ook met een bezorgde blik naar de vele monumenten die zijn opgericht voor koning Leopold II, die een schrikbewind voerde in Congo. Om dit “donkere hoofdstuk” uit onze geschiedenis af te sluiten en om verzoening tot stand te brengen, moet België eindelijk de rol van koning Leopold II en van België tijdens de kolonisatie onder ogen zien, net als de impact op België en Afrika, zei Michal Balcerzak, het hoofd van de driekoppige missie. “We roepen de overheid op verontschuldigingen te uiten voor de gruweldaden tijdens de kolonisatie.” Het trio zag tijdens zijn bezoeken aan Brussel, Antwerpen, Luik, Charleroi en Namen ook “duidelijke bewijzen” dat rassendiscriminatie endemisch is binnen instellingen in België. Uit gesprekken met mensen uit het middenveld onthielden ze gevallen van discriminatie, xenofobie, Afrofobie en daaraan gelinkte intolerantie die mensen van Afrikaanse afkomst ondervonden. “De wortels van hedendaagse mensenrechtenschendingen liggen in het gebrek aan erkenning van de echte omvang van het geweld en onrechtvaardigheid tijdens de koloniale periode”, vinden de experten. Ze staan ook stil bij het grondig herdachte Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, dat een veel kritischer verhaal over ons koloniaal verleden brengt dan voorheen. Toch vindt de expertengroep dat de herorganisatie niet ver genoeg is gegaan. Ze kijkt ook richting het onderwijs en is bezorgd dat de handboeken in het lager en secundair onderwijs de koloniale geschiedenis niet adequaat weergeven. Indien het al een thema wordt tijdens de lessen, is het vaak te danken aan het initiatief van individuele leerkrachten. Ook de heruitgave van Kuifje in Congo is de experten duidelijk een doorn in het oog. “Die moet worden ingetrokken of gecontextualiseerd met een addendum met huidige engagementen in de strijd tegen racisme.” bron: Belga Het bericht VN-experten vragen Belgische excuses voor koloniaal verleden verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 19. De koloniale schandvlek van België: “We weten alles over de Holocaust, maar weinig over onze eigen schande” (22/08/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Handjes kappen, de Congo is van ons.” Na de algemene afkeer over de racistische gezangen op Pukkelpop, beseffen ook de jongeren die zich eraan schuldig maakten dat hun gedrag niet door de beugel kan. Een van hen heeft nu zijn excuses aangeboden. Toch heeft ons land nog een grote inhaalbeweging voor de boeg als het gaat om de gruwel in Congo.
  [naar artikel]
 20. Na 15 jaar duikt de afgehakte hand van Leopold II eindelijk terug op: “Maar eerst excuses voor Congo” (22/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  Jarenlang zocht het Belgische gerecht naar de afgezaagde bronzen hand van een Congolese slaaf in het Leopold II-monument op de dijk in Oostende. Nu willen leden van de actiegroep De Stoeten Ostendenoare de hand teruggeven. Maar enkel in ruil voor excuses van het Belgische koningshuis voor de wandaden in Congo. “Anders nemen we de hand mee in ons graf.”
  [naar artikel]
 21. Dwangarbeid in Belgisch-Congo, de keerzijde van het economisch succes (09/12/2018 - Knack)
  Congo kende een enorme economische ontwikkeling onder het Belgisch bewind. Mijnbouw en plantages waren de motor van de groei. De schaduwkant van dat succesverhaal? De koloniale machine draaide op dwangarbeid.
  [naar artikel]
 22. 'België móét bemiddelen in Oost-Congo' (06/04/2019 - De Morgen)
  Als we de conflicten in Oost-Congo willen stoppen, moet België samen met de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie bemiddelen tussen Rwanda en Congo. Dat zegt Anneke Van Woudenberg, Congo-experte van Human Rights Watch. Ann Van den Broek
  [naar artikel]
 23. Michel excuseert zich bij kinderen van de kolonie (03/04/2019 - Metro)
  Premier Charles Michel (MR) spreekt verontschuldigingen uit voor de schrijnende manier waarop de Belgische overheid honderden metissen heeft behandeld. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Het gaat om kinderen die eind jaren 40 en in de jaren 50 in Congo, Rwanda of Burundi werden geboren uit een relatie tussen een Belgische koloniaal en een inheemse vrouw. De staat nam die kinderen systematisch bij de moeder weg en stuurde ze naar België om in weeshuizen of bij adoptieouders op te groeien. Excuses van de premier zijn een unicum. Onlangs vroegen VN-experts om excuses aan te bieden voor de wreedheden in Congo, en daar ging Michel niet op in. bron: Belga Het bericht Michel excuseert zich bij kinderen van de kolonie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 24. Michel excuseert zich bij kinderen van de kolonie (03/04/2019 - Metro)
  Premier Charles Michel (MR) spreekt verontschuldigingen uit voor de schrijnende manier waarop de Belgische overheid honderden metissen heeft behandeld. Dat berichten De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Het gaat om kinderen die eind jaren 40 en in de jaren 50 in Congo, Rwanda of Burundi werden geboren uit een relatie tussen een Belgische koloniaal en een inheemse vrouw. De staat nam die kinderen systematisch bij de moeder weg en stuurde ze naar België om in weeshuizen of bij adoptieouders op te groeien. Excuses van de premier zijn een unicum. Onlangs vroegen VN-experts om excuses aan te bieden voor de wreedheden in Congo, en daar ging Michel niet op in. bron: Belga Het bericht Michel excuseert zich bij kinderen van de kolonie verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 25. 'Politieke eensgezindheid is in Congo een illusie' (07/03/2017 - Knack)
  Na een maandenlange patstelling staat Congo mogelijk een stap dichter bij een politieke doorbraak. Een gesprek met onafhankelijk Afrika-expert Kris Berwouts.
  [naar artikel]
 26. Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II (22/11/2019 - Metro)
  Hollywoodster Ben Affleck gaat een film regisseren en produceren over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat melden de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline. De film zal gebaseerd zijn op het boek ‘De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo’ van de Amerikaanse journalist Adam Hochschild. In dat boek wordt ingegaan op het schrikbewind dat Leopold II van 1885 tot 1908 in zijn toenmalige privékolonie Kongo-Vrijstaat voerde. Volgens de auteur heeft dat bewind aan zeker 8 miljoen mensen het leven gekost. Mensenrechten In de film zal onder meer gefocust worden op drie mannen – een zwarte Amerikaanse missionaris, een Engelse onderzoeksjournalist en een Ierse spion – die de wantoestanden in Congo aanklaagden en zo de basis vormden voor een van de eerste menrenrechtenbewegingen uit de geschiedenis. Farhad Safinia zal het scenario voor de film schrijven. Voor de productie zal Affleck samenwerken met verschillende partners, onder wie Martin Scorsese en Harry Belafonte Lees ook : Fenikstatoo op rug van Ben Affleck is toch echt Het bericht Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 27. Belgische excuses aan Congo krijgen steeds bredere steun (19/02/2019 - De Standaard)
  Partijen van meerderheid en oppositie zijn het erover eens dat België zijn verantwoordelijkheid moet opnemen voor de fouten van de kolonisatie.
  [naar artikel]
 28. Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II (22/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hollywoodster Ben Affleck gaat een film regisseren en produceren over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat melden de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline.
  [naar artikel]
 29. Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II (22/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hollywoodster Ben Affleck gaat een film regisseren en produceren over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat melden de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline.
  [naar artikel]
 30. Duidelijkheid over lot Lumumba en teruggave Congolese objecten: recept voor betere relaties met Congo? (11/12/2018 - VRT NWS)
  Socioloog, auteur en Congo-kenner Ludo De Witte hoopt dat opheldering over de verantwoordelijkheid voor de moord op Patrice Lumumba kan bijdragen aan beter relaties met Congo. Hij pleit ook voor een oplijsting van alle objecten die België ooit uit Congo heeft weggeroofd.
  [naar artikel]
 31. Premier Michel vindt Congo-rapport “zeer raar”: “Zullen zeker onze opmerkingen doorgeven” (12/02/2019 - VRT NWS)
  “Een zeer raar rapport”, dat vindt ontslagnemend premier Charles Michel (MR) over het rapport waarin experten van de Verenigde Naties schrijven dat België zijn excuses moet aanbieden voor de wreedheden in de oude Afrikaanse kolonie Congo. Premier Michel kondigt aan dat de regering zeker nog opmerkingen zal formuleren.
  [naar artikel]
 32. 'Het is aan de koning om België in het reine te brengen met zijn koloniale verleden.' (15/02/2019 - De Standaard)
  Een werkgroep van de Verenigde Naties wil dat ons land zich excuseert voor zijn verleden in Congo. Maar zijn excuses wel genoeg? En wie moet die dan maken?
  [naar artikel]
 33. België en Congo op diplomatieke ramkoers (17/01/2018 - De Tijd)
  11:18 De spanning tussen België en Congo loopt op. Dat Alexander De Croo voor 25 miljoen euro ontwikkelingshulp aan het regime van Joseph Kabila heeft stopgezet, leidt tot een diplomatieke crisis.
  [naar artikel]
 34. Standbeeld Leopold II krijgt Congolese hand toch niet terug (21/02/2019 - De Standaard)
  Een Oostendse actiegroep ziet alsnog af van de teruggave van een deel van het monument van koning Leopold II dat in 2004 op de zeedijk werd ontvreemd. ‘De Stoeten Ostendenaere’ hakte toen het hand af van het beeld van een Congolees, die onder de vorst staat. Die hand wordt pas teruggegeven als België zijn excuses aanbiedt voor het koloniaal verleden.
  [naar artikel]
 35. België en Congo tekenen akkoord voor heropening Schengenhuis in Kinshasa (22/02/2019 - Knack)
  Congo en België hebben vrijdag een akkoord getekend voor de heropening van het Schengenhuis. Dat is een soort van consulaat van de Europese Unie dat door België wordt beheerd in naam van 17 landen en waar Congolese burgers visa-aanvragen kunnen doen.
  [naar artikel]
 36. Verkiezingen in Congo voorbij, wanorde nog niet (31/12/2018 - De Morgen)
  Na meer dan twee jaar vertraging was het zo ver: de Democratische Republiek Congo mocht stemmen voor een opvolger van president Joseph Kabila. Congo maakt zijn eerste democratische machtswisseling mee sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van België. In theorie.
  [naar artikel]
 37. Roep om excuses aan Congo steeds luider: “Het is tijd dat we onze historische fouten erkennen” (25/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het blijft moeilijk: sorry zeggen. Zelfs (of zeker) als het gaat om een duister koloniaal verleden. België blijft daarmee worstelen. Maar de roep...
  [naar artikel]
 38. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]
 39. België en Congo willen gespannen relaties opnieuw normaliseren (28/09/2018 - Knack)
  'Er is een wil voor een vorm van de-escalatie' in de diplomatieke relaties tussen België en de Democratische Republiek Congo. Dat heeft premier Charles Michel vrijdag aangekondigd na afloop van een lang onderhoud met de Congolese president Joseph Kabila in New York.
  [naar artikel]
 40. De hele Belgische samenleving moet excuses aanbieden voor het koloniale verleden in Congo  (18/02/2019 - VRT NWS)
  Een onlangs verschenen rapport van een VN-expertencommissie raadt de Belgische samenleving aan om in het reine te komen met het koloniale verleden. Volgens docent Frank Gerits kunnen we niet alleen naar koning Leopold II kijken als we het debat over onze excuses voeren: "Officiële excuses zijn belangrijk omdat ze ons in staat stellen om kritisch te reflecteren over de ideeën die wij, zowel Afrikaanse als niet-Afrikaanse Belgen hebben meegekregen als kind." 
  [naar artikel]
 41. Filip excuseert zich voor koloniaal verleden, ook Albert heeft nog iets op te biechten (13/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  VN-experten raden België aan om hun excuses aan te bieden aan Congo voor het koloniaal verleden. Nu kan je veel zeggen over de Belgische monarchie, maar kort op de bal spelen, dat kunnen ze. Althans volgens de Ideale Wereld... die er een hilarische montage van maakten.
  [naar artikel]
 42. Filip excuseert zich voor koloniaal verleden, ook Albert heeft nog iets op te biechten (13/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  VN-experten raden België aan om hun excuses aan te bieden aan Congo voor het koloniaal verleden. Nu kan je veel zeggen over de Belgische monarchie, maar kort op de bal spelen, dat kunnen ze. Althans volgens de Ideale Wereld... die er een hilarische montage van maakten.
  [naar artikel]
 43. “Handjes kappen, de Congo is van ons.” Wie weet welke gruwel zich afspeelde in onze kolonie, zal wel een toontje lager zingen (22/08/2018 - Het Nieuwsblad)
  “Handjes kappen, de Congo is van ons.” Na de algemene afkeer over de racistische gezangen op ­Pukkelpop, beseffen ook de jongeren die zich eraan schuldig maakten dat hun gedrag niet door de ­beugel kan. Een van hen heeft nu zijn excuses aangeboden. Toch heeft ons land nog een grote ­inhaalbeweging voor de boeg als het gaat om de gruwel in Congo. “We erkennen dan wel onze fouten in de kolonies, maar bedekten die vroeger steeds met de mantel der liefde.”
  [naar artikel]
 44. Congo overweegt sancties tegen België (07/10/2016 - Knack)
  De Democratische Republiek Congo overweegt dwingende sancties tegen België, waaronder het weigeren van visa voor bezitters van een Belgisch diplomatiek paspoort.
  [naar artikel]
 45. Evacuatieplan voor Belgen in Congo in de maak (11/01/2019 - De Tijd)
  00:43 België brengt alles in gereedheid om een evacuatie van landgenoten te organiseren, als de gespannen situatie na de verkiezingen in Congo uit de hand loopt.
  [naar artikel]
 46. ‘Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is’ (01/12/2018 - De Standaard)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat ‘sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is’. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. ‘Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.’
  [naar artikel]
 47. ‘Sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is’ (01/12/2018 - De Standaard)
  De Congolese president Joseph Kabila meent dat ‘sommigen in België nog altijd geloven dat Congo een kolonie is’. Dat zegt hij in een interview met Le Soir. ‘Ik beschouw ons als vrije mensen, die geen verantwoording schuldig zijn aan een minister van Buitenlandse Zaken die zich in België bevindt.’
  [naar artikel]
 48. Verzekeraar Baloise koopt rijstijl-expert (20/01/2017 - De Tijd)
  12:02 Baloise Insurance neemt een meerderheidsbelang in de Leuvense rijspecialist DrivOlution, die opleidingen en coaching aanbiedt over veiliger en zuiniger rijden.
  [naar artikel]
 49. "Congo vraagt sluiting Belgisch consulaat-generaal in Lubumbashi" (05/02/2018 - VRT NWS)
  Congo wil dat België zijn consultaat-generaal in Lubumbashi, de hoofdstad van de provincie Haut-Katanga, sluit. Dat heeft een diplomatieke bron bevestigd aan persagentschap Belga. De relaties tussen de Belgische regering en het Congolese regime zijn de laatste tijd niet opperbest. 
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.