Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

09 August 2020
22:14 uur

'Historisch pardon over Congo door koning nodig'

De Tijd

17/02/2019 - 18:02

17:56 Bart De Wever vindt dat er excuses nodig zijn over het Belgische koloniale verleden en dat de koning die moet uitspreken.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]
 2. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 3. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 4. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 5. De Wever wil dat koning excuses voor Congo aanbiedt (18/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselN-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een historisch pardon voor de Belgische misdaden in Congo. Hij kijkt daarvoor naar de koning.
  [naar artikel]
 6. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon aan de orde is voor de misdaden die onder Belgische...
  [naar artikel]
 7. ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’ (17/02/2019 - De Standaard)
  De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
  [naar artikel]
 8. Bart De Wever (N-VA) meent dat excuses voor Congo noodzakelijk zijn en hij kijkt daarvoor naar de koning (17/02/2019 - VRT NWS)
  Een historisch pardon voor de wreedheden in Congo is aan de orde en als dat moet uitgesproken worden, dan moeten we ter hoogte van het staatshoofd, de koning dus, kijken. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in "De zevende dag". Zijn partijgenote Zuhal Demir voegde daar later in de uitzending aan toe dat het "hoog tijd" is voor excuses. Ze betreurde tegelijk dat ze als toenmalige staatssecretaris voor Gelijke kansen "niet aanwezig mocht zijn bij de opening van het AfricaMuseum".
  [naar artikel]
 9. Open VLD wil nog onderzoek voor historisch pardon Congo (18/02/2019 - De Tijd)
  13:29 De liberalen vinden dat België 'bereid moet zijn excuses aan te bieden voor de Belgische rol in de wandaden tijdens de koloniale periode in Congo', maar daarover moet nog wel eerst onderzoek gebeuren.
  [naar artikel]
 10. “We worden bestuurd door mensen die niet van ons houden” (13/04/2018 - VRT NWS)
  Vandaag organiseren de VN, de EU en Nederland een donorconferentie over Congo in Genève. Maar er is meer nodig dan humanitaire hulp om de jongeren in Congo weer hoop te geven.
  [naar artikel]
 11. “Vervang Hasseltse monument Leopold II door koning Albertbeeld van Delphine Boël” (14/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  De stad Hasselt twijfelt over het monument ter ere van koning Leopold II, want van alle kanten rijzen er vragen over zijn levenswandel. Niet alleen over het bestuur van zijn privékolonie Congo en de moordpartijen die er plaatsvonden, maar ook over zijn grensoverschrijdend gedrag, lang voor de VRT bestond, met een ontelbaar aantal dames in bed in Laken. Het principe ‘klant is koning’ werd door Pol gewoonweg omgekeerd tot ‘koning is klant.’
  [naar artikel]
 12. Congolese president Tshisekedi nodigt koning Filip uit voor viering van 60 jaar onafhankelijkheid (07/02/2020 - VRT NWS)
  Congo nodigt koning Filip uit voor de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid eind juni. Dat is gezegd door premier Sophie Wilmès tijdens haar bezoek aan de Congolese president Félix Tshisekedi. De uitnodiging past in de verbeterde relaties tussen België en Congo.
  [naar artikel]
 13. Neen, Leopold II werd niet schatrijk door Congo te plunderen (15/12/2018 - Knack)
  Het is een mythe dat Leopold II stinkend rijk werd door Congo te plunderen. Kongo-Vrijstaat was eerder een bodemloze put die de vorst bijna ruïneerde. Pas toen de rubberprijzen stegen, kon de koning zijn fortuin heropbouwen, veelal met geleend geld.
  [naar artikel]
 14. ‘Ben Affleck regisseert film over Leopolds Congo’ (22/11/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het boek van Adam Hochschild over de Congo-Vrijstaat, een staat die eind negentiende eeuw privé-eigendom was van de Belgische koning Leopold II,...
  [naar artikel]
 15. “Congo zal verzinken in een burgeroorlog” (19/12/2016 - Het Belang van Limburg)
  “Het Belgische leger staat klaar om Belgen uit Congo te evacueren indien nodig.” Het klonk gisteren alarmerender dan het was.
  [naar artikel]
 16. België en Congo: hoe groot was de gruwel eigenlijk? (12/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zelf heeft hij nooit één voet in Congo gezet, maar het gruwelbewind dat koning Leopold II er ruim een eeuw geleden installeerde, laat nog steeds...
  [naar artikel]
 17. Respect voor koning Leopold II... in Congo (10/06/2018 - VRT NWS)
  Vorige week opende de Congolese president Joseph Kabila plechtig het pompeuze nieuwe ambtsgebouw voor de gouverneur van de zuidelijke provincie Katanga. Op zich niet veel nieuws, behalve als we eens kijken naar de topfiguren voor de rijke koperprovincie die gehuldigd worden bij dat prestigieuze bouwwerk. Daar staan eerst en vooral de bustes van drie vooraanstaande Belgen: Koning Leopold II, Koning Boudewijn en generaal Emile Wangermée, de stichter van Elisabethstad, nu Lubumbashi, de hoofdstad van de provincie Katanga. Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo en in 1961 vermoord in ... Katanga, krijgt ook wel een plaatsje, zij het helemaal achteraan.
  [naar artikel]
 18. Congo Tales: het Congo-bekken en de mensen die er wonen door de lens van de fotograaf (13/01/2019 - De Morgen)
  In het hart van Afrika ligt het tweede grootste tropisch regenwoud ter wereld, het Congo-bekken. Net als het Amazonewoud is het gebied een vitale groene long tegen de klimaatverandering. Maar in tegenstelling tot de Amazone is het Congo-bekken veel minder bekend, hoewel het net zo kwetsbaar is voor ontbossing.
  [naar artikel]
 19. Koning Boudewijn en het Rode gevaar (27/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het Leuvense festival Artefact zoomt in op beweging. Niet door rechtstreeks op de actualiteit te focussen, maar met boeiende verhalen en mooie esthetiek die je toch over de wereld van vandaag doen nadenken. Van zaadjes die 500 jaar geleden mee naar Europa reisden tot een geheim kamp in Congo waar Koning Boudewijn kon schuilen als Stalin de bom op Laken zou droppen.
  [naar artikel]
 20. Ben Affleck regisseert film over Koning Leopold II (22/11/2019 - De Morgen)
  Regisseur Ben Affleck werkt aan de verfilming van “De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo”, het bekende boek van de Amerikaanse schrijver Adam Hochschild.
  [naar artikel]
 21. Koning Albert schrijft brief aan VN over seksueel geweld in Congo (29/03/2019 - De Morgen)
  Aftredend premier Yves Leterme (CD&V) heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon woensdagavond een brief van koning Albert overhandigd, waarin die de VN aanmoedigt in de strijd tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Aanleiding voor die uitzonderlijke openhartigheid is het contact tussen de koning en de onlangs gelauwerde Congolese gynaecoloog Denis Mukwege.
  [naar artikel]
 22. De koning is dood, lang leve de koning: de Thaise ceremonies in beeld (05/05/2019 - Knack)
  Thailand heeft een nieuwe koning en de wereld zal het geweten hebben. Bekijk in deze foto's welke ceremonies en optochten er nodig waren om van Maha Vajiralongkorn een levende god te maken.
  [naar artikel]
 23. Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II (22/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Hollywoodster Ben Affleck gaat een film regisseren en produceren over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat melden de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline.
  [naar artikel]
 24. Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II (22/11/2019 - Het Nieuwsblad)
  Hollywoodster Ben Affleck gaat een film regisseren en produceren over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat melden de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline.
  [naar artikel]
 25. Zeven op de tien vijftienjarigen wil geen koning (30/10/2016 - De Standaard)
  De meeste 15-jarigen in ons land vinden dat ons land geen koning nodig heeft. Uit een rondvraag van het VTM-magazine Royalty blijkt dat 69 procent vindt dat een koning niet hoeft..
  [naar artikel]
 26. Egypte ontwaakt na dolle feestnacht en thriller tegen Congo die de geschiedenisboeken ingaat (09/10/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De scenarioschrijvers van Thuis en Familie zijn er niets tegen. Egypte had gisteren een zege nodig tegen Congo, maar leek af te stevenen op een...
  [naar artikel]
 27. Koning Filip uitgenodigd op onafhankelijkheidsfeest Congo (08/02/2020 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 28. De koning ontbloot: 3D-reconstructie onthult tattoo's van koning Frederik IX van Denemarken (07/01/2020 - VRT NWS)
  In Denemarken heeft de openbare omroep DR een opvallende 3D-reconstructie gemaakt van de tatoeages van koning Frederik IX, de vader van de huidige koningin Margrethe. Voor zover bekend had deze "matrozenkoning" 9 tattoo's op zijn lichaam, maar daarover was weinig geweten. Doorgedreven historisch onderzoek legt nu het verhaal achter de verschillende tekeningen bloot.
  [naar artikel]
 29. Minstens 27 doden door botsing bus en truck in Congo (25/12/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Door een ongeval met een bus in Congo zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen. Het voertuig botste afgelopen nacht op een vrachtwagen.
  [naar artikel]
 30. Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II (22/11/2019 - Metro)
  Hollywoodster Ben Affleck gaat een film regisseren en produceren over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat melden de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline. De film zal gebaseerd zijn op het boek ‘De geest van koning Leopold II en de plundering van de Congo’ van de Amerikaanse journalist Adam Hochschild. In dat boek wordt ingegaan op het schrikbewind dat Leopold II van 1885 tot 1908 in zijn toenmalige privékolonie Kongo-Vrijstaat voerde. Volgens de auteur heeft dat bewind aan zeker 8 miljoen mensen het leven gekost. Mensenrechten In de film zal onder meer gefocust worden op drie mannen – een zwarte Amerikaanse missionaris, een Engelse onderzoeksjournalist en een Ierse spion – die de wantoestanden in Congo aanklaagden en zo de basis vormden voor een van de eerste menrenrechtenbewegingen uit de geschiedenis. Farhad Safinia zal het scenario voor de film schrijven. Voor de productie zal Affleck samenwerken met verschillende partners, onder wie Martin Scorsese en Harry Belafonte Lees ook : Fenikstatoo op rug van Ben Affleck is toch echt Het bericht Ben Affleck maakt film over Congo onder Leopold II verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 31. 'De Fyra had alles om het te maken' (05/04/2019 - De Morgen)
  'De aanbesteding van de Fyra is correct verlopen, zonder inmenging of corruptie.' Leo Pardon zette negen jaar geleden zijn handtekening onder het Fyracontract. Als directeur-generaal Reizigers speelde hij een sleutelrol in de aankoop van de Fyra. Een flop, zo weten we nu. Maar volgens Pardon ligt dat niet aan hem.
  [naar artikel]
 32. Ben Affleck maakt film over het bewind van Leopold II in Congo (22/11/2019 - VRT NWS)
  De Amerikaanse acteur en regisseur Ben Affleck gaat een film maken over de misdaden die in Congo gepleegd zijn onder het bewind van de Belgische koning Leopold II. Dat schrijven de Amerikaanse filmsites Variety en Deadline.
  [naar artikel]
 33. Koning Filip maant regeringsonderhandelaars tot spoed aan (20/07/2019 - De Tijd)
  13:00 Volgens de koning is dringend actie nodig om uitdagingen als het klimaat, armoede, werkgelegenheid en migratie aan te pakken.
  [naar artikel]
 34. 7 op 10 vijftienjarigen wil geen koning (30/10/2016 - Het Nieuwsblad)
  De meeste 15-jarigen in ons land vinden dat ons land geen koning nodig heeft. Uit een rondvraag van het VTM-magazine Royalty blijkt dat 69% vindt dat een koning niet hoeft. Naar aanleiding van de 15de verjaardag van kroonprinses Elisabeth vroegen ze aan 250 leeftijdsgenoten hun mening over het koningshuis.
  [naar artikel]
 35. Waarom de koning de pauzeknop indrukt tot na het krokusverlof (19/02/2020 - De Morgen)
  Historisch momentje: voor het eerst in ’s lands geschiedenis belast de koning der Belgen een vrouw met een opdracht bij de regeringsvorming. De eer gaat naar Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), die samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) informateur wordt. Hun opdracht: tijd winnen, om misschien Vivaldi mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 36. Thaise bevolking ‘rebelleert’ tegen uitspattingen van koning Rama X in Duitsland: “Waarom hebben wij hem nodig?” (25/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De uitspattingen van de Thaise koning Maha Vajiralongkorn - die door het leven gaat als Rama X - worden hem in zijn thuisland niet bepaald in dank...
  [naar artikel]
 37. Gevallen koning van Wall Street krijgt pardon van president Trump (19/02/2020 - De Tijd)
  14:42 Dertig jaar na zijn veroordeling krijgt Michael Milken gratie. De uitvinder van de rommelobligaties sleurde eind jaren 80 bijna de Belgische holding GBL mee in zijn val.
  [naar artikel]
 38. De koning verrast opnieuw: waarom hij de pauzeknop indrukt bij de formatie (19/02/2020 - De Morgen)
  Historisch momentje: voor het eerst in ’s lands geschiedenis belast de koning der Belgen een vrouw met een opdracht bij de regeringsvorming. De eer gaat naar Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR), die samen met Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) informateur wordt. Hun opdracht: tijd winnen, om misschien Vivaldi mogelijk te maken.
  [naar artikel]
 39. "Belgisch leger staat klaar om Belgen uit Congo te evacueren indien nodig" (18/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Indien er geweld uitbreekt in Congo, dan staan Belgische soldaten klaar om landgenoten te evacueren. Dat heeft minister van Defensie Steven
  [naar artikel]
 40. Maleisië: oud-vicepremier Anwar Ibrahim vrijgelaten na koninklijk pardon (16/05/2018 - Knack)
  De Maleisische politicus Anwar Ibrahim, die sinds februari 2015 in de cel zit op beschuldiging van sodomie, is woensdag vrijgelaten uit het ziekenhuis in Kuala Lumpur. Hij kreeg een koninklijk pardon en moet niet terug naar de gevangenis.
  [naar artikel]
 41. EU veroordeelt uitwijzing Belgische EU-diplomaat door Congo (28/12/2018 - Knack)
  De Europese Unie pikt het niet dat Congo de EU-vertegenwoordiger het land uitzet.
  [naar artikel]
 42. Anti-Kabilabetoging in Congo uiteengedreven door traangas en kogels (25/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Kisangani in de Democratische Republiek Congo is vanochtend een betoging tegen president Joseph Kabila door de politie uiteengedreven met...
  [naar artikel]
 43. Congo na de verkiezingen: "Congolezen wachten vooral op president gedragen door het volk" (08/01/2019 - VRT NWS)
  Wat is er aan de hand in het Congo van Kabila? Meer dan een week na de verkiezingen wacht het land vol ongeduld op de officiële bekendmaking van de uitslag. Onkunde van de Congolese kiescommissie of politieke manoeuvres achter de schermen door een regime dat eigenlijk de macht niet wil afgeven? Congo-kenners Nadia Nsayi en Walter Zinzen zoeken naar verklaringen in "De afspraak".
  [naar artikel]
 44. Dodental door ebola in Oost-Congo loopt op tot 44 (17/08/2018 - VRT NWS)
  In totaal zijn er nu al 78 gevallen van ebola geregistreerd in het oosten van Congo. 44 slachtoffers zijn intussen overleden, melden de Congolese overheid en de Wereldgezondheidsorganisatie. De epidemie in de buurt van Beni, in de provincie Noord-Kivu, is al de tweede ebola-epidemie die Congo dit jaar treft.
  [naar artikel]
 45. Tientallen doden door treinramp in Congo (12/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Een treinongeval in de provincie Lualaba in het zuidoosten van Congo heeft vandaag aan zeker 34 mensen het leven gekost. 
  [naar artikel]
 46. Tientallen doden door treinramp in Congo (12/11/2017 - De Morgen)
  Een treinongeval in de provincie Lualaba in het zuidoosten van Congo heeft vandaag aan zeker 34 mensen het leven gekost. 
  [naar artikel]
 47. 'In Congo is de grens tussen oppositie en meerderheid een beetje absurd geworden' (13/10/2017 - Knack)
  Lees een passage uit het nieuwe boek Congo's gewelddadige vrede van Congo-expert Kris Berwouts, over de acute politieke crisis in het land.
  [naar artikel]
 48. Congo gaat Belgisch ebolavaccin toedienen (21/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Democratische Republiek Congo wil een nieuw ebolavaccin gaan gebruiken dat afkomstig is van het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutica. Congo...
  [naar artikel]
 49. Koning bezoekt ESA (29/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Koning Filip en Koningin Mathilde zijn op de tweede dag van hun staatsbezoek aan Nederland ontvangen door de Nederlandse premier Rutte. De koning
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.