Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

06 August 2020
23:58 uur

Open VLD wil nog onderzoek voor historisch pardon Congo

De Tijd

18/02/2019 - 13:31

13:29 De liberalen vinden dat België 'bereid moet zijn excuses aan te bieden voor de Belgische rol in de wandaden tijdens de koloniale periode in Congo', maar daarover moet nog wel eerst onderzoek gebeuren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE TIJD

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Nieuwsblad)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 2. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Gazet van Antwerpen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één.
  [naar artikel]
 3. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - De Morgen)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De zevende dag op Eén.
  [naar artikel]
 4. Bart De Wever: 'Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken' (17/02/2019 - Knack)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon voor de misdaden die onder Belgische verantwoordelijkheid in Congo zijn begaan, aan de orde is en meent dat de koning dat moet uitspreken. Want als het over het koloniale verleden van ons land gaat, valt onvermijdelijk de naam van koning Leopold II, zei De Wever in De Zevende Dag op één
  [naar artikel]
 5. De Wever wil dat koning excuses voor Congo aanbiedt (18/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  BrusselN-VA-voorzitter Bart De Wever is voorstander van een historisch pardon voor de Belgische misdaden in Congo. Hij kijkt daarvoor naar de koning.
  [naar artikel]
 6. Bart De Wever: “Koning moet historisch pardon voor koloniaal verleden uitspreken” (17/02/2019 - Het Laatste Nieuws)
  N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever vindt dat een historisch pardon aan de orde is voor de misdaden die onder Belgische...
  [naar artikel]
 7. 'Historisch pardon over Congo door koning nodig' (17/02/2019 - De Tijd)
  17:56 Bart De Wever vindt dat er excuses nodig zijn over het Belgische koloniale verleden en dat de koning die moet uitspreken.
  [naar artikel]
 8. ‘Tijd voor excuses aan Congo vanwege de Koning’ (17/02/2019 - De Standaard)
  De regering wenst zich voorlopig niet uit te spreken over eventuele Belgische excuses voor ons koloniaal verleden, maar N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) doet het wel. Hij pleit voor een ‘historisch pardon’ en kijkt daarvoor naar de Koning.
  [naar artikel]
 9. Bart De Wever (N-VA) meent dat excuses voor Congo noodzakelijk zijn en hij kijkt daarvoor naar de koning (17/02/2019 - VRT NWS)
  Een historisch pardon voor de wreedheden in Congo is aan de orde en als dat moet uitgesproken worden, dan moeten we ter hoogte van het staatshoofd, de koning dus, kijken. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in "De zevende dag". Zijn partijgenote Zuhal Demir voegde daar later in de uitzending aan toe dat het "hoog tijd" is voor excuses. Ze betreurde tegelijk dat ze als toenmalige staatssecretaris voor Gelijke kansen "niet aanwezig mocht zijn bij de opening van het AfricaMuseum".
  [naar artikel]
 10. België dringt aan op onderzoek naar geweld in Congo (23/09/2016 - De Standaard)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat er ‘onmiddellijk’ een onafhankelijk onderzoek komt naar het geweld van de afgelopen dagen in Congo (DRC). België vraagt dat de individuele verantwoordelijkheid wordt onderzocht van al wie bij de feiten betrokken was.
  [naar artikel]
 11. "Kinderen van kobaltmijnwerkers in Congo groter risico op aangeboren afwijkingen" (20/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De winning van kobalt in Congo is een bedreiging voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek door...
  [naar artikel]
 12. Reynders dringt aan op 'inclusieve' en 'open' verkiezingen in Congo (27/09/2018 - Knack)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft woensdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij zijn Congolese ambtgenoot Léonard Shi Okitundu aangedrongen op een "inclusief" en "open" verkiezingsproces in de Democratische Republiek Congo.
  [naar artikel]
 13. Amerikaanse topman bouwbedrijf in voorarrest geplaatst in Congo (22/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De topman van een bedrijf van openbare werken is in de Democratische Republiek Congo in voorlopige hechtenis genomen in het kader van een onderzoek...
  [naar artikel]
 14. Jan Verheyen: "Wat 'Patser' in Nederland doet is historisch" (24/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  100.000 bezoekers voor 'Patser' in de Nederlandse bioscopen. 'Historisch', vindt Jan Verheyen die een open brief schreef aan regisseursduo Adil El...
  [naar artikel]
 15. 'Congo moet aanval De Mérode onderzoeken' (11/04/2019 - De Morgen)
  Emmanuel de Mérode (43) is buiten levensgevaar. De directeur van het wereldberoemde Virungapark, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, kreeg twee kogels in de buik. Minister Reynders vraagt een onderzoek.
  [naar artikel]
 16. Koninklijk pardon voor Saoedische militairen in Jemen voor 'heldhaftigheid' (11/07/2018 - Knack)
  Alle Saoedi-Arabische militairen die deelnemen aan de operatie in Jemen, krijgen een pardon voor hun disciplinaire overtredingen 'wegens hun heldhaftigheid en zelfopoffering'. Dat blijkt uit een koninklijk besluit dat dinsdagavond is gepubliceerd.
  [naar artikel]
 17. VIDEO. Perenaar weet nachtzwaluwen te volgen tot Congo (11/02/2018 - Het Belang van Limburg)
  Perenaar Ruben Evens is genomineerd voor een internationale prijs voor zijn onderzoek over het trekgedrag van de nachtzwaluw. De doctoraatsstudent aan de UHasselt bracht een kleine GPS-tracker aan op nachtzwaluwen die hij ving in Noord-Limburg. Hij bracht zo voor het eerst in kaart dat de nachtzwaluw, in tegenstelling tot wat werd aangenomen, overwintert in Congo. Met zijn onderzoek maakt hij nu kans om een internationale prijs te winnen.
  [naar artikel]
 18. US OPEN: titelverdedigster die Elise Mertens uitschakelde nu zelf zonder pardon naar huis gestuurd (04/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  Voor titelverdedigster Sloane Stephens zitten de US open erop. De Amerikaanse verloor in twee sets van de Letse Sevastova, het negentiende reekshoofd. Zij komt in de halve finale uit tegen de winnares van het duel tussen Serena Williams en de Tsjechische Pliskova.
  [naar artikel]
 19. 'De Fyra had alles om het te maken' (05/04/2019 - De Morgen)
  'De aanbesteding van de Fyra is correct verlopen, zonder inmenging of corruptie.' Leo Pardon zette negen jaar geleden zijn handtekening onder het Fyracontract. Als directeur-generaal Reizigers speelde hij een sleutelrol in de aankoop van de Fyra. Een flop, zo weten we nu. Maar volgens Pardon ligt dat niet aan hem.
  [naar artikel]
 20. Algemene Vergadering VN: Reynders dringt aan op "inclusieve" en "open" verkiezingen in Congo (27/09/2018 - VRT NWS)
  Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft woensdag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York bij zijn Congolese ambtgenoot Léonard Shi Okitundu aangedrongen op een "inclusief" en "open" verkiezingsproces in de Democratische Republiek Congo.
  [naar artikel]
 21. De Croo: "Congo is geen staat, maar een systeem van persoonlijke verrijking" (14/09/2017 - VRT NWS)
  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) vindt dat Congo niet langer een echte staat is, maar een soort systeem van persoonlijke verrijking. Hij heeft dat gisteravond gezegd tijdens een zogenoemd MO*-debat in Brussel. Dat ging over de toestand in Congo.
  [naar artikel]
 22. Congo Tales: het Congo-bekken en de mensen die er wonen door de lens van de fotograaf (13/01/2019 - De Morgen)
  In het hart van Afrika ligt het tweede grootste tropisch regenwoud ter wereld, het Congo-bekken. Net als het Amazonewoud is het gebied een vitale groene long tegen de klimaatverandering. Maar in tegenstelling tot de Amazone is het Congo-bekken veel minder bekend, hoewel het net zo kwetsbaar is voor ontbossing.
  [naar artikel]
 23. Duidelijkheid over lot Lumumba en teruggave Congolese objecten: recept voor betere relaties met Congo? (11/12/2018 - VRT NWS)
  Socioloog, auteur en Congo-kenner Ludo De Witte hoopt dat opheldering over de verantwoordelijkheid voor de moord op Patrice Lumumba kan bijdragen aan beter relaties met Congo. Hij pleit ook voor een oplijsting van alle objecten die België ooit uit Congo heeft weggeroofd.
  [naar artikel]
 24. Maleisië: oud-vicepremier Anwar Ibrahim vrijgelaten na koninklijk pardon (16/05/2018 - Knack)
  De Maleisische politicus Anwar Ibrahim, die sinds februari 2015 in de cel zit op beschuldiging van sodomie, is woensdag vrijgelaten uit het ziekenhuis in Kuala Lumpur. Hij kreeg een koninklijk pardon en moet niet terug naar de gevangenis.
  [naar artikel]
 25. VN zetten Congo onder druk over moord op VN-medewerkers (07/06/2017 - Knack)
  De Verenigde Naties voeren de druk op de Democratische Republiek Congo op om duidelijkheid te geven over de moord op twee VN-medewerkers die onderzoek deden naar de mensenrechtenschendingen in het land.
  [naar artikel]
 26. Minstens 36 doden bij instorting van mijn in Congo (27/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Minstens 36 illegale mijnwerkers zijn vandaag om het leven gekomen bij de instorting van een open mijngroeve in het zuidoosten van Congo. De mijn...
  [naar artikel]
 27. Premier Michel dringt aan op verkiezingen in Congo (23/09/2016 - De Redactie)
  Michel veroordeel het geweld van de afgelopen dagen in Congo en wil dat er zo snel mogelijk verkiezingen komen. Minister van Buitenlandse Zaken Reynders vraagt dat er een onafhankelijk onderzoek naar het geweld komt.
  [naar artikel]
 28. Marine Le Pen is blij met “historisch resultaat” (23/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  De extreem-rechtse presidentskandidate Marine Le Pen spreekt van een “historisch” resultaat voor haar partij Front National. “De eerste stap die de Fransen naar het Elysée moet brengen is genomen. Dit resultaat is historisch”, zei ze zondagavond.
  [naar artikel]
 29. 'In Congo is de grens tussen oppositie en meerderheid een beetje absurd geworden' (13/10/2017 - Knack)
  Lees een passage uit het nieuwe boek Congo's gewelddadige vrede van Congo-expert Kris Berwouts, over de acute politieke crisis in het land.
  [naar artikel]
 30. Congo gaat Belgisch ebolavaccin toedienen (21/09/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Democratische Republiek Congo wil een nieuw ebolavaccin gaan gebruiken dat afkomstig is van het Belgische bedrijf Janssen Pharmaceutica. Congo...
  [naar artikel]
 31. Congo staat op ontploffen (05/04/2019 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 32. Congo staat op ontploffen (29/12/2017 - De Morgen)
  Zondag verstrijkt in Congo het Sint-Silvesterakkoord zonder dat president Kabila zijn belofte om verkiezingen te organiseren is nagekomen. Er worden straatprotesten verwacht en de impasse zorgt voor een chaotische en gewelddadige desintegratie van Congo die niemand nog lijkt te kunnen tegenhouden.
  [naar artikel]
 33. Congo: VN vragen 'snel onderzoek' nadat leger 36 vluchtelingen doodschiet (17/09/2017 - Knack)
  De topvertegenwoordiger van de VN heeft Congo gevraagd om 'snel juridische stappen' te ondernemen nadat het leger vrijdag een bloedbad aanrichtte onder Burundese vluchtelingen.
  [naar artikel]
 34. Het stadsleven zoals het is in Congo (05/04/2019 - De Morgen)
  Met Urban Now: City Life in Congo duikt museum Wiels de stedelijke jungle van Congo in. Filip De Boeck toont samen met fotograaf Sammy Baloji een wereld die dromen koppelt aan de rauwe realiteit.
  [naar artikel]
 35. Huiszoeking op kabinet PS-minister in onderzoek kinderhandel (01/12/2016 - De Tijd)
  15:38 Het federaal parket heeft in Brussel en Luik vier invallen gedaan in het kader van een onderzoek naar illegale handel met kinderen uit Congo.
  [naar artikel]
 36. België dringt aan op onafhankelijk onderzoek geweld in Congo (23/02/2017 - De Redactie)
  Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in de Kamer. Hij wil een onafhankelijk internationaal onderzoek.
  [naar artikel]
 37. Twaalf Belgische militairen mogen Congo niet verlaten: "Dit is open en bloot België pesten" (06/07/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Twaalf Belgische militairen zitten al enkele weken vast in Kindu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Ze beschikken over gevoelig
  [naar artikel]
 38. Historisch steunpakket van 540 miljard euro moet gevolgen coronacrisis aanpakken (10/04/2020 - Het Belang van Limburg)
  De ministers van Finan­ciën van de eurozone hebben gisteravond - moeizaam - een akkoord bereikt over een historisch steunpakket van zo’n 540 miljard euro om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. De Belgische minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) reageert tevreden.
  [naar artikel]
 39. Dekoloniseer de VRT – begin met de Congo-desk (20/12/2018 - Apache)
  En toen werd het teveel voor Peter Verlinden, de journalist die voor de VRT op zijn eentje bijna alle berichtgeving over Congo en Midden-Afrika verzorgt. Verlinden is een man met een missie. Actief in de nevelvlek van oud-koloniale kringen, onder meer via zijn uitgever, het Davidsfonds, propageert de man de nostalgieke melancholie naar Belgisch Congo. En dan is iemand als Patrice Lumumba, de charismatische premier van Congo die de onafhankelijkheid van het land afdwong, natuurlijk de baarlijke duivel.
  [naar artikel]
 40. 'België móét bemiddelen in Oost-Congo' (06/04/2019 - De Morgen)
  Als we de conflicten in Oost-Congo willen stoppen, moet België samen met de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie bemiddelen tussen Rwanda en Congo. Dat zegt Anneke Van Woudenberg, Congo-experte van Human Rights Watch. Ann Van den Broek
  [naar artikel]
 41. CD&V pleit voor onderzoek naar Belgische wreedheden in Congo (20/02/2019 - Het Belang van Limburg)

  [naar artikel]
 42. VN start onderzoek naar massagraven in Congo (09/06/2017 - Knack)
  De VN-mensenrechtencommissaris Said Raad al-Hussein heeft een onafhankelijk onderzoek bevolen naar mogelijke schendingen van de mensenrechten in de Congolese Kasaï-regio.
  [naar artikel]
 43. Verkiezingen in Congo voorbij, wanorde nog niet (31/12/2018 - De Morgen)
  Na meer dan twee jaar vertraging was het zo ver: de Democratische Republiek Congo mocht stemmen voor een opvolger van president Joseph Kabila. Congo maakt zijn eerste democratische machtswisseling mee sinds het land in 1960 onafhankelijk werd van België. In theorie.
  [naar artikel]
 44. Vierde reekshoofd Halep moet meteen koffers pakken op Australian Open (16/01/2017 - Het Belang van Limburg)
  Simona Halep (WTA 4) heeft weinig plezier beleefd aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen dat maandag van start gegaan is in Melbourne. De als vierde geplaatste Roemeense werd in de eerste ronde zonder pardon uitgeschakeld door de Amerikaanse Shelby Rogers (WTA 52), het werd 6-3 en 6-1.
  [naar artikel]
 45. MIJLPAAL! Beresterke Goffin maakt gehakt van Herbert en heeft felbegeerde top-10 beet (18/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Eindelijk is het zover! Hij heeft er jarenlang voor moeten zwoegen, maar maandag beukt David Goffin zonder pardon de poort van de top tien open.
  [naar artikel]
 46. Omstreden Francken bezoekt Congo-expo (10/04/2019 - De Morgen)
  Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal vandaag de expo Notre Congo/Ons Congo bezoeken in het Brusselse BELvue museum. Opvallend aangezien Francken zich ooit negatief uitte over Congolese immigranten.
  [naar artikel]
 47. Reynders bevestigt: plan klaar om Belgen te evacueren uit Congo (11/01/2019 - VRT NWS)
  De Belgische regering heeft een evacuatieplan voor de Belgen in Congo als er geweld zou uitbreken na de presidentsverkiezingen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR).  Hij wil ook dat Belgen alleen in Congo blijven wanneer dat absoluut noodzakelijk is.
  [naar artikel]
 48. "Kobaltwinning in Congo bedreigt volksgezondheid: Kinderen tien keer zoveel kobalt in hun urine" (20/09/2018 - VRT NWS)
  De winning van kobalt in Congo is een bedreiging voor de gezondheid van omwonenden en het milieu. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek door wetenschappers van de KU Leuven en de Universiteit van Lubumbashi in Kasulo, een wijk van Kolwezi, in het hart van de Congolese mijnstreek. Kobalt is een cruciaal onderdeel van herlaadbare lithium-ionbatterijen die op hun beurt onmisbaar zijn voor het functioneren van smartphones en elektrische auto's.
  [naar artikel]
 49. Gezocht: Limburgse verhalen over Congo (30/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd van België. Bacongo Limburg is daarom op zoek naar herinneringen aan Congo en Limburg tijdens die koloniale periode.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.