Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

13 May 2021
23:37 uur

Crisis Venezuela – Pompeo: VS gaat actie ondernemen “voor democratie in Venezuela”

Metro

24/02/2019 - 05:15

De Verenigde Staten gaan actie ondernemen “tegen zij die zich verzetten tegen het vreedzame herstel van de democratie in Venezuela”. Dat tweet de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zaterdagavond. In een reeks tweets veroordeelt Pompeo de Venezolaanse president Nicolas Maduro ook omdat die aanhangers van de oppositie tegenhoudt om hulpgoederen naar Venezuela te brengen. […] Het bericht Crisis Venezuela – Pompeo: VS gaat actie ondernemen “voor democratie in Venezuela” verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Crisis Venezuela – Venezuela wijst ultimatum van Europa om verkiezingen te organiseren van de hand (26/01/2019 - Metro)
  De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza heeft de eisen vanuit het buitenland, waaronder het aankondigen van nieuwe verkiezingen, van de hand gewezen. “Geen enkele mogendheid kan het lot van ons land dicteren”, zei hij zaterdag in de VN-Veiligheidsraad tijdens een bijeenkomst over de politieke crisis in Venezuela. “Venezuela zal niemand toestaan ons een beslissing of bevel op te leggen”, zei Arreaza. “We zullen het pad van onze democratie blijven volgen”, zei hij. Verschillende Europese landen hadden Venezuela opgeroepen om binnen de acht dagen verkiezingen te organiseren. Berichten in de Amerikaanse media en tweets van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bewijzen volgens Arreaza dat Amerika achter de “staatsgreep” van opposant Juan Guaido zit. Hij toonde de leden van de Veiligheidsraad een grafiek die de toename toonde van het aantal tweets over Venezuela door de Amerikaanse regering. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Venezuela wijst ultimatum van Europa om verkiezingen te organiseren van de hand verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 2. VS en Colombia komen overeen om democratie "te herstellen" in Venezuela (03/01/2019 - De Morgen)
  De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo, en de president van Colombia, Ivan Duque, zijn woensdag overeengekomen om zich samen in te spannen om de regering van president Micolas Maduro in Venezuela diplomatiek te isoleren. Ze gaan de democratie in het land "herstellen".
  [naar artikel]
 3. Crisis Venezuela – Venezuela opnieuw gedeeltelijk getroffen door stroompanne (23/07/2019 - Metro)
  Venezuela zit opnieuw voor een groot deel zonder stroom. Onder andere de hoofdstad Caracas, maar ook heel wat andere regio’s zijn sinds maandagnamiddag getroffen door een nieuwe elektriciteitspanne. Een eerdere black-out dompelde eind maart nog heel Venezuela in het donker en legde het openbare leven gedurende een week helemaal lam. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Venezuela opnieuw gedeeltelijk getroffen door stroompanne verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 4. Vranckx: Colombia en Venezuela - De brandstofroute (07/07/2018 - VRT NWS)
  Herbekijk "Vranckx" van zaterdag 7 juli over de brandstofsmokkel naar Colombia vanuit Venezuela. Venezuela gaat door een diepe crisis en de brandstofprijzen zijn gekelderd. Een opportuniteit voor zwendelaars op grote en kleine schaal. Ze smokkelen benzine van Venezuela naar Colombia, waar ze de brandstof voor een veelvoud terug kunnen verkopen. 
  [naar artikel]
 5. Mike Pompeo over Venezuela: 'Militaire interventie mogelijk als dat nodig is' (01/05/2019 - Knack)
  De Verenigde Staten zijn bereid om militair tussen te komen in het conflict in Venezuela. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, gezegd tijdens een interview met televisiezender Fox Business Network.
  [naar artikel]
 6. Pompeo stelt omstreden oud-diplomaat aan als speciaal gezant voor Venezuela (26/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Elliott Abrams aangesteld aan speciaal gezant voor Venezuela. De 71-jarige...
  [naar artikel]
 7. Pompeo stelt omstreden oudgediende aan als speciaal gezant voor Venezuela (26/01/2019 - Knack)
  De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Elliott Abrams aangesteld aan speciaal gezant voor Venezuela. De 71-jarige oud-diplomaat is niet onomstreden.
  [naar artikel]
 8. Vranckx: Venezuela's verloren kinderen (11/05/2019 - VRT NWS)
  De aanhoudende crisis in Venezuela jaagt miljoenen mensen op de vlucht. Reporter Krishnan Guru-Murthy ontmoet vluchtelingen in het niemandsland tussen Venezuela en Colombia. De weg is gevaarlijk maar wacht hen ook een beter leven?
  [naar artikel]
 9. VS en Colombia komen overeen om democratie “te herstellen” in Venezuela (03/01/2019 - Metro)
  De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Mike Pompeo, en de president van Colombia, Ivan Duque, zijn woensdag overeengekomen om zich samen in te spannen om de regering van president Micolas Maduro in Venezuela diplomatiek te isoleren. Ze gaan de democratie in het land “herstellen”. De “lange democratische traditie” van Colombia maakt dat het land een “natuurlijke leider” in de regio is om de democratie en de rechtsstaat in Venezuela “te ondersteunen”, zeggen Pompeo en Duque in een gemeenschappelijke verklaring. Pompeo bracht een kort bezoek aan Carthagena, aan de Caraïbische kust. Pompeo zei dat hij met Duque heeft gepraat over een manier om met bondgenoten in de regio en internationaal samen te werken om de Venezolanen “te helpen hun democratische erfenis te recupereren” en “zij die het land ontvluchten te helpen”. De Colombiaanse president, die zich begin augustus bij zijn aantreden engageerde om Maduro diplomatiek te isoleren, riep landen die de democratie verdedigen op om samen de “dictatuur” van Maduro te verwerpen. “Wij, alle landen die democratische waarden delen, moeten ons verenigen om de dictatuur in Venezuela te verwerpen. We moeten alle noodzakelijke inspanningen doen om de democratie en de grondwettelijke orde te herstellen.” De Venezolaanse president begint op 10 januari aan zijn tweede ambtstermijn. De presidentsverkiezingen van vorig jaar zijn geboycot door de oppositie en niet erkend door een groot deel van de internationale gemeenschap. Veel Venezolanen zijn het land ontvlucht vanwege de economische crisis die het land teistert. Omwille van de Monroe-doctrine, een beginsel van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, kent de VS een traditie van politiek ingrijpen in Zuid-Amerika. Dat leidde ook tot uitwassen, zoals de steun aan militaire dictaturen, zoals die van de Chileense generaal Augusto Pinochet. Bron: Belga   Het bericht VS en Colombia komen overeen om democratie “te herstellen” in Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 10. VS trekken nu ook achtergebleven diplomaten terug uit Venezuela (12/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten zullen deze week nog hun in Venezuela overgebleven diplomatiek personeel terugtrekken. Dat zegt buitenlandminister Mike Pompeo...
  [naar artikel]
 11. VS trekken achtergebleven diplomaten terug uit Venezuela (12/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Verenigde Staten zullen deze week nog hun in Venezuela overgebleven diplomatiek personeel terugtrekken. Dat zegt buitenlandminister Mike Pompeo...
  [naar artikel]
 12. Crisis Venezuela – Rusland overtuigde Maduro er volgens Pompeo van om in Venezuela te blijven (01/05/2019 - Metro)
  Rusland heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro ervan overtuigd in zijn land te blijven. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dinsdag gezegd. Of de Verenigde Staten kunnen beloven dat de Venezolaanse leider het land veilig zou kunnen verlaten, wilde hij niet gezegd hebben. “Het was lang geleden dat iemand Maduro nog had gezien. Hij had een vliegtuig klaar staan op de tarmac en zou deze ochtend vertrekken, zo hebben we begrepen. De Russen hebben aangegeven dat hij moest blijven”, aldus Pompeo aan CNN. Pompeo gaf voorts toe dat de VS de voorbije weken van “hoge leiders” binnen de Venezolaanse regering had gehoord dat ze zouden deserteren indien het tot een opstand kwam. Deze figuren zijn tot hiertoe loyaal gebleven aan Maduro, zei Pompeo zonder verder uit te weiden. Er werd Pompeo ook meermaals de vraag gesteld of de VS Maduro’s veiligheid zouden verzekeren indien die naar Cuba zou vliegen, maar de Amerikaanse minister ging niet op die vraag in. Hij wilde enkel kwijt dat de Venezolaanse president zich bewust was van de “verwachtingen” van Washington.  bron: Belga Het bericht Crisis Venezuela – Rusland overtuigde Maduro er volgens Pompeo van om in Venezuela te blijven verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 13. Crisis Venezuela – Verschillende steden in Venezuela opnieuw in het donker (30/03/2019 - Metro)
  De Venezolaanse hoofdstad Caracas en verschillende andere steden zitten vrijdag opnieuw in het donker. Dat wordt via sociale media gemeld. De nieuwe stroompanne begon naar verluidt rond 19.10 uur plaatselijke tijd. Ze komt er nadat het normale leven amper was kunnen hernemen na een eerdere panne die het land vier dagen lang lam had gelegd. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Verschillende steden in Venezuela opnieuw in het donker verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 14. Crisis Venezuela – “Inflatie in Venezuela gestegen boven 340.000 procent” (09/10/2018 - Metro)
  De inflatie in Venezuela bedroeg in september 233,3 procent en op jaarbasis zijn de prijzen met 342.161 procent gestegen. Dat staat in een rapport dat maandag is vrijgegeven door het Venezolaanse parlement, de enige instelling die onder controle staat van de oppositie. De politieke en economische crisis in Venezuela heeft een hyperinflatie op gang gebracht. Elke dag stijgen de prijzen met 4 procent, zo blijkt uit het nieuwe rapport. Net als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat het parlement ervan uit dat een inflatie van meer dan 1.000.000 procent dit jaar in zicht is. In augustus heeft de socialistische president Nicolas Maduro een relanceplan gelanceerd, dat onder meer een verhoging van het minimumloon, een forse waardevermindering van de bolivar en een verhoging van de btw en de benzineprijzen inhoudt. Dat heeft de inflatie echter nog niet onder controle gebracht. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – “Inflatie in Venezuela gestegen boven 340.000 procent” verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 15. Crisis Venezuela – Noorwegen zal opnieuw onderhandelen in Venezuela-crisis (08/07/2019 - Metro)
  Noorwegen zal opnieuw de rol van onderhandelaar op zich nemen in de gesprekken tussen de Venezolaanse oppositie en regering. Dat heeft de Noorse regering bekendgemaakt. Vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en oppositie komen deze week samen voor gesprekken op het Caraïbische eiland Barbados. “Wij zullen een meeting met vertegenwoordigers van het regime bijwonen om een manier te zoeken om uit het dictatorschap te geraken”, verklaarde oppositieleider Juan Guaido. “Onze grootste drijfveer is om een einde te maken aan het lijden van de Venezolanen.” bron: Belga Het bericht Crisis Venezuela – Noorwegen zal opnieuw onderhandelen in Venezuela-crisis verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 16. Pompeo stelt omstreden oud-diplomaat aan als speciaal gezant voor Venezuela (26/01/2019 - De Morgen)
  De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Elliott Abrams aangesteld aan speciaal gezant voor Venezuela. De 71-jarige oud-diplomaat is geen onbesproken blad: hij diende in de jaren tachtig onder president Reagan en verwierf daar dubieuze roem door enkele onfrisse praktijken.
  [naar artikel]
 17. Crisis Venezuela – Zeven doden bij crash van legerhelikopter in Venezuela (04/05/2019 - Metro)
  In Venezuela zijn bij de crash van een legerhelikopter alle zeven inzittenden, onder wie ook de twee piloten, omgekomen. Het toestel van het type Eurocopter Cougar stortte zaterdag om een nog onbekende oorzaak neer in de buurt van El Hatillo, zo’n 15 kilometer ten zuidoosten van Caracas. Dat meldt de burgemeester van de gemeente, Elías Sayegh, op twitter. Volgens de Colombiaanse televisiezender NTN24 ging het om een helikopter die de reis van president Nicolás Maduro naar een militair garnizoen begeleidde. De krant El Nacional meldt dat de slachtoffers legerofficieren zijn. bron: Belga Het bericht Crisis Venezuela – Zeven doden bij crash van legerhelikopter in Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 18. Er rot iets in de staat Venezuela: 5 antwoorden over de huidige crisis (22/08/2018 - VRT NWS)
  Miljoenen mensen ontvluchten het Zuid-Amerikaanse land terwijl hyperinflatie zorgt voor armoede en een enorm voedseltekort. Venezuela kent de ergste crisis in zijn geschiedenis. President Maduro meent echter de oplossing te kennen.
  [naar artikel]
 19. VN-Veiligheidsraad buigt zich vandaag over Venezuela (17/05/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De VN-Veiligheidsraad gaat vandaag de crisis in Venezuela bespreken. Dat hebben diplomaten gisteren meegedeeld. Al 42 mensen zijn er omgekomen
  [naar artikel]
 20. In beeld: Diepe crisis geselt Venezuela (04/03/2017 - Knack)
  In het Zuid-Amerikaanse Venezuela blijft een diepe economische crisis lelijk huishouden. Veel geneesmiddelen zijn amper meer te vinden, ouders staan hun kinderen voor adoptie af en voedselschaarste veroorzaakt rellen en plunderingen.
  [naar artikel]
 21. Crisis Venezuela – Venezuela bereikt akkoord met Rode Kruis over verdeling humanitaire hulp (11/04/2019 - Metro)
  De Venezolaanse regering heeft een akkoord bereikt met het Internationaal Comité van het Rode Kruis over de verdeling van humanitaire hulp aan het land. Dat maakte president Nicolas Maduro woensdag bekend. De regering en het Rode Kruis zijn tot een akkoord gekomen om “samen te werken met VN-agentschappen om alle humanitaire hulp te bieden die mogelijk is” in Venezuela, verklaarde Maduro. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Venezuela bereikt akkoord met Rode Kruis over verdeling humanitaire hulp verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 22. Crisis Venezuela – VS schort alle vluchten op naar Venezuela (15/05/2019 - Metro)
  De Amerikaanse autoriteiten zullen alle passagiers- en vrachtvluchten van de VS naar Venezuela opschorten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Transport is het onrustig rond de luchthavens en komt daardoor de veiligheid van de bemanningen in het gedrang. Momenteel zijn er geen directe commerciële vluchten tussen beide landen. Eerder had de Amerikaanse luchtvaartautoriteit al Amerikaanse maatschappijen verboden om lage vluchten uit te voeren in het Venezolaanse luchtruim. Washington steunt de opposant Juan Guaido, die zichzelf had uitgeroepen tot interim-president en probeert president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – VS schort alle vluchten op naar Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. Venezuela vernielt humanitaire hulp, VS gaat 'actie ondernemen' (24/02/2019 - Knack)
  De Venezolaanse politie heeft zaterdag drie vrachtwagens met humanitaire hulp vanuit Colombia in brand gestoken. Bij confrontaties met de Venezolaanse ordediensten aan de grens met Colombia en Brazilië zijn ook drie doden en vele tientallen gewonden gevallen. De Verenigde Staten beloven 'actie' te ondernemen.
  [naar artikel]
 24. Venezuela blijft opgezadeld met Maduro (21/05/2018 - De Tijd)
  06:51 De autoritaire socialist, die Venezuela in een diepe economische crisis heeft gestort, is herverkozen. Oppositie was er amper, kiezersfraude des te meer.
  [naar artikel]
 25. Vluchtelingenpiek in Venezuela (01/09/2017 - VRT NWS)
  Volgens de Colombiaanse migratiedienst is het aantal mensen dat Venezuela ontvlucht is naar Colombia sinds de grondwettelijke crisis eind juli verdubbeld.
  [naar artikel]
 26. Trump bedreigt Venezuela met 'militaire optie' (12/08/2017 - De Tijd)
  08:47 De Amerikaanse president sluit niet uit dat de Verenigde Staten militair zullen ingrijpen als de crisis in Venezuela aanhoudt.
  [naar artikel]
 27. Tom Waes in Venezuela: Je weet nooit wat er gaat gebeuren (19/03/2017 - De Redactie)
  Ooit was Venezuela een van de meest toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika, nu is het een land in totale chaos. Ondanks alle negatieve berichten stapte Tom Waes toch op het vliegtuig richting Venezuela.
  [naar artikel]
 28. Crisis Venezuela – Russische resolutie over Venezuela weggestemd in VN Veiligheidsraad (28/02/2019 - Metro)
  Een Russische resolutie die bezorgdheid uitdrukt over dreigingen om geweld te gebruiken tegen Venezuela is donderdag weggestemd in de VN Veiligheidsraad. De ontwerpresolutie van Moskou kreeg enkel steun van China, Zuid-Afrika en Equatoriaal-Guinea. De Russische tekst benadrukte ook “de noodzaak van volledig respect voor de beginselen van menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid bij het verlenen van internationale hulp”. De tekst bevatte het woord “humanitair” niet. Rusland en China hadden eerder hun veto uitgesproken tegen een resolutie van de Verenigde Staten, die opriep tot “vrije, rechtvaardige en geloofwaardige presidentsverkiezingen” en tot het onmiddellijk leveren van humanitaire hulp aan Venezuela. bron: Belga Het bericht Crisis Venezuela – Russische resolutie over Venezuela weggestemd in VN Veiligheidsraad verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 29. VN-Veiligheidsraad buigt zich woensdag over Venezuela (17/05/2017 - Knack)
  De VN-Veiligheidsraad gaat woensdag de crisis in Venezuela bespreken, zo hebben diplomaten dinsdag meegedeeld. Al 42 mensen zijn er omgekomen bij de dagelijkse demonstraties van de oppositie om het vertrek van de president te eisen.
  [naar artikel]
 30. Venezuela, slachtoffer van een politieke, economische en humanitaire crisis (28/06/2017 - De Redactie)
  Al maanden komen de Venezolanen op straat, maar met de helikopteraanval op enkele overheidsgebouwen lijkt de toestand er te escaleren. Wat is er aan de hand in Venezuela?
  [naar artikel]
 31. VS dringen aan op einde van Russische steun voor Maduro (14/05/2019 - Metro)
  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft er bij Moskou op aangedrongen om een einde te maken aan de Russische steun voor de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Dat heeft Pompeo vandaag meegedeeld na afloop van een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Sotsji. Maduro “heeft de Venezolanen alleen maar ellende gebracht. We hopen dat er een einde komt aan de Russische steun voor Maduro”, zegt Pompeo. “We willen dat alle landen die zich in Venezuela mengen, daarmee ophouden. We willen dat Venezuela zijn democratie terugkrijgt.” In zijn antwoord stelde Lavrov dan weer dat “dreigementen van de VS” tegen de Venezolaanse president “niets met democratie te maken” hebben. De Amerikaanse interventies die “democratie” moesten brengen in Irak en Libië, hebben “niets goeds voortgebracht”, aldus Lavrov. In Venezuela is een machtsstrijd aan de gang tussen president Nicolas Maduro en oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaido. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben Guaido erkend als rechtmatige interim-president. Moskou blijft achter Maduro staan. bron: Belga Het bericht VS dringen aan op einde van Russische steun voor Maduro verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 32. Gevlucht parlementslid over crisis in Venezuela: 'Maduro kan zelfs zijn eigen schaduw niet langer vertrouwen' (21/08/2019 - Knack)
  Venezuela beleeft momenteel de ergste socio-economische crisis uit de geschiedenis van het land. En die crisis is nog lang niet op zijn retour. Knack sprak met de man die door president Maduro wordt beschouwd als het 'brein' achter de staatsgreep van april.
  [naar artikel]
 33. Crisis Venezuela – Rusland zendt militairen naar Venezuela (24/03/2019 - Metro)
  Rusland heeft militairen gestuurd naar Venezuela. Volgens lokale media gaat het om meer dan honderd soldaten, terwijl een journalist van het Franse persagentschap AFP een Russisch legervliegtuig spotte op de luchthaven van Caracas. Venezuela verkeert in een zware politieke en economische crisis. Het land kent een socialistisch regime, onder leiding van president Nicolas Maduro, maar begin dit jaar riep parlementsvoorzitter Juan Gaido zichzelf uit tot nieuwe machthebber. Hij werd meteen erkend door de Verenigde Staten, die ook sancties oplegden tegen het regime van Maduro. Tegelijk kampt het land met een hyperinflatie en grote stroompannes. Al meer dan drie miljoen inwoners zijn Venezuela ontvlucht. Rusland is een bondgenoot van het regime en zou nu ook militaire steun verlenen. Volgens lokale media stuurde Rusland dit weekeinde zelfs twee vliegtuigen: een passagierstoestel en een vrachttoestel. Aan boord naar verluidt een honderdtal militairen, onder wie ook generaal Vasily Tonkoshkurov. Volgens de krant El Nacional brachten de Russen ook 35 ton materieel mee. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Rusland zendt militairen naar Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 34. Vluchtelingencrisis Venezuela zet buurlanden onder druk (29/08/2018 - VRT NWS)
  Brazilië stuurt extra troepen naar de grens met Venezuela, na verschillende incidenten tussen plaatselijke inwoners en vluchtelingen uit Venezuela. Er zijn al meer dan 2 miljoen mensen gevlucht voor de economische crisis en het beleid van president Maduro. Ook andere buurlanden komen steeds meer onder druk te staan van die vluchtelingenstroom.
  [naar artikel]
 35. Crisis Venezuela zorgt mee voor sterke toename nieuwe asielzoekers in EU (10/06/2019 - Knack)
  Het aantal nieuwe asielzoekers dat in de Europese Unie is aangekomen tussen januari en april is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 15 procent gestegen. De stijging is onder meer het gevolg van de diepe economische en politieke crisis in Venezuela.
  [naar artikel]
 36. Crisis in Venezuela: als niemand buigt, blijft er alleen meer geweld over (29/01/2019 - Knack)
  Eén land, twee presidenten. De politieke putsch tegen Nicola Maduro helpt Venezuela voorlopig niet vooruit.
  [naar artikel]
 37. Stroompanne Venezuela: scholen en universiteiten gesloten, werkdagen ingekort (01/04/2019 - Knack)
  Na nieuwe stroomonderbrekingen in het door een politieke en economische crisis geteisterde Venezuela zitten veel Venezolanen weer zonder stroom.
  [naar artikel]
 38. Venezuela houdt op 22 april nieuwe presidentsverkiezingen (08/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De omstreden presidentsverkiezingen in Venezuela, het Zuid-Amerikaanse land dat een ernstige politieke crisis doormaakt, zullen plaatsvinden op 22...
  [naar artikel]
 39. Crisis Venezuela – Noodtoestand uitgeroepen op vraag van Guaido (11/03/2019 - Metro)
  In Venezuela heeft het parlement de noodtoestand uitgeroepen op vraag van Juan Guaido, die zichzelf uitriep tot interim-president. Guidao vroeg om de noodtoestand naar aanleiding van de stroompanne waarmee Venezuela sinds donderdag kampt. Het uitroepen van de noodtoestand zou internationale hulp mogelijk moeten maken. De voorbije weken gaf de regering van president Nicolas Maduro geen toelating voor humanitaire hulp uit het buitenland. Guaido riep zichzelf op 23 januari uit tot interimpresident, en wordt als dusdanig erkend door een vijftigtal landen. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Noodtoestand uitgeroepen op vraag van Guaido verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 40. Maduro en oppositie willen in Venezuela dan toch onderhandelen (24/10/2016 - De Redactie)
  De socialistische regering en de politieke oppositie in Venezuela zijn bereid aan de onderhandelingstafel te gaan zitten om de crisis te bezweren.
  [naar artikel]
 41. Rusland en China blokkeren Amerikaanse ontwerpverklaring over Venezuela (26/01/2019 - Metro)
  Rusland en China hebben vandaag een Amerikaanse ontwerpverklaring voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over Venezuela geblokkeerd. Dat is vernomen van diplomaten. In de tekst was sprake om “volledige steun” te betuigen aan het Venezolaanse parlement onder leiding van opposant Juan Guaido. De ontwerpverklaring onderstreepte ook het engagement van het parlement om de democratie en de rechtsstaat in Venezuela te herstellen, stelde vast dat het laatste verkiezingsproces in het land geen legitimiteit had en veroordeelde het gebruik van geweld door de veiligheidstroepen tegen manifestanten. Rusland schrapte dat alles uit de tekst en doorbrak, met de steun van China, de stilteprocedure die de 15 leden van de Veiligheidsraad (waaronder ook België) hadden afgesproken om het document te laten aannemen. Volgens een diplomatieke bron zou Moskou zich willen beperken tot het vragen van een politieke dialoog in Venezuela, maar dat is voor de Verenigde Staten onaanvaardbaar. Deze namiddag vergadert de Veiligheidsraad over de crisis in Venezuela. Zowel de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo als zijn Venezolaanse ambtsgenoot Jorge Arreaza nemen aan de vergadering deel. Frankrijk en Duitsland, leden van de Veiligheidsraad, stelden de Venezolaanse president Nicolas Maduro eerder vandaag een ultimatum. Ze zeiden Guaido als president te zullen erkennen als er binnen de week geen verkiezingen worden aangekondigd. Bron: Belga   Het bericht Rusland en China blokkeren Amerikaanse ontwerpverklaring over Venezuela verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 42. VS trekken resterende diplomaten uit Venezuela terug (12/03/2019 - Metro)
  De Verenigde Staten zullen deze week nog hun in Venezuela overgebleven diplomatiek personeel terugtrekken. Dat zegt buitenlandminister Mike Pompeo op Twitter. De beslissing komt er naar eigen zeggen vanwege de verslechterende situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Ook beperkt de aanwezigheid van Amerikaanse diplomaten in de ambassade de Amerikaanse politiek. Behalve de diepe politieke en economisch crisis kampt Venezuela al dagen met een gigantische stroompanne. De regering van president Nicolas Maduro houdt de VS daarvoor verantwoordelijk en zegt dat het om een cyberaanval gaat. Maduro verbrak in januari de diplomatieke betrekkingen met de VS. Hij reageerde zo op de Amerikaanse steun voor zijn politieke tegenstander Juan Guaidó, die zich op 23 januari zelf uitriep tot interim-president. Een groot deel van het ambassadepersoneel verliet toen het land, slechts een kleine groep bleef achter in de ambassade in Caracas. bron: Belga Het bericht VS trekken resterende diplomaten uit Venezuela terug verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 43. Vaticaan zal bemiddelen in Venezuela (22/07/2016 - Het Belang van Limburg)
  De regering van Venezuela, dat te kampen heeft met een zware economische crisis, gaat ermee akkoord dat het Vaticaan deelneemt aan een internationale bemiddeling tussen haar en de verenigde oppositie. Dat heeft de secretaris-generaal van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, Ernesto Samper, gezegd.
  [naar artikel]
 44. Ban Ki-moon waarschuwt voor verdere escalatie van crisis in Venezuela (29/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de socialistische regering en de oppositie in Venezuela gewaarschuwd voor een
  [naar artikel]
 45. "Puerta sin Colores": Venezuela op zoek naar een uitweg uit de crisis (19/05/2018 - VRT NWS)
  Venezuela, al jaren een land van twee gezichten. Van "chavismo" en oppositie. Van links en rechts. Een land waarvan ik ben gaan houden en wat me zorgen baart. Waar gaat dit naartoe?
  [naar artikel]
 46. Crisis in Venezuela: rijen wachtenden voor geplunderde supermarkten (07/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  Na een golf van plunderingen in verscheidene steden in Venezuela, worden er zaterdag militairen ingezet om supermarkten te bewaken. Daarnaast heeft de regering prijsverminderingen bevolen.
  [naar artikel]
 47. Venezuela schrapt 5 nullen van de nationale munt om hyperinflatie tegen te gaan (26/07/2018 - VRT NWS)
  Het socialistische regime in Venezuela gaat 5 nullen schrappen van de nationale munt Bolivár. Het Zuid-Amerikaanse land wil daarmee de diepe economische crisis en de gigantische inflatie het hoofd proberen te bieden.  
  [naar artikel]
 48. VS willen dat president Maduro Venezuela verlaat (08/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De Amerikaanse regering wil dat de Venezolaanse president Nicolas Maduro Venezuela verlaat. “Maduro moet zijn macht afgeven en Venezuela verlaten”, heeft de Amerikaanse speciaal gezant voor Venezuela Elliott Abrams donderdag gezegd tijdens een persconferentie in Washington.
  [naar artikel]
 49. Crisis Venezuela – Maduro juridisch in het verweer nadat VS sancties aankondigen tegen oliebedrijf PDVSA (29/01/2019 - Metro)
  De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt maandag dat hij de beslissing van de Verenigde Staten, om nieuwe sancties te heffen tegen het Venezolaanse oliebedrijf PDVSA, juridisch gaat aanvechten. “Ik heb precieze instructies gegeven aan de voorzitter van PDVSA om politieke en juridische actie te ondernemen bij Amerikaanse en internationale rechtbanken, om de eigendom en rijkdom van Citgo te beschermen”, zei Maduro op de staatstelevisie. Citgo is een vestiging van PDVSA in de VS. Het Amerikaanse ministerie van Financiën had nieuwe sancties afgekondigd die PDVSA verbieden om handel te drijven met Amerikaanse bedrijven. Het laat ook de middelen in het buitenland bevriezen. De Citgo-raffinaderijen kunnen blijven draaien, maar financiële transacties moeten gebeuren via een geblokkeerde bankrekening, zei minister van Financiën Steven Mnuchin. “Via deze maatregel willen ze het bedrijf Citgo stelen van ons Venezolanen. Opgepast Venezuela! De Verenigde Staten hebben vandaag het pad gekozen om het bedrijf Citgo van Venezuela te stelen, een illegaal pad”, zei Maduro op een ceremonie waarop hij Venezolaanse diplomaten ontving die teruggekeerd waren uit de VS. Dat gebeurde nadat de diplomatieke banden tussen Washington en Caracas verbroken werden. De voorzitter van het parlement, Juan Guaidó, heeft zichzelf uitgeroepen tot president van Venezuela. De zelfverklaarde president zei dat hij de controle neemt over de activa van Venezuela in het buitenland, naar eigen zeggen om te vermijden dat Maduro die verspilt als hij aftreedt. Bron: Belga   Het bericht Crisis Venezuela – Maduro juridisch in het verweer nadat VS sancties aankondigen tegen oliebedrijf PDVSA verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.