Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

02 August 2021
23:25 uur

Grote opkomst voor hoorzitting over kolenwasserij in Beringen

Het Belang van Limburg

25/02/2019 - 22:41

Om zeven uur vanavond liep de grote zaal van het buurthuis Kardijk zo goed als vol geïnteresseerde voor de hoorzitting die door de stad werd georganiseerd. Deze kadert in het openbaar onderzoek waarbij de kolenwasserij 1 en 3 niet langer als monument worden beschermd.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP HET BELANG VAN LIMBURG

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Beringen start openbaar onderzoek naar kolenwasserij: burgers kunnen bezwaren tegen afbraak uiten (18/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Beringen start vandaag het openbaar onderzoek over de gedeeltelijke opheffing van de bescherming van de kolenwasserij. Dat duurt een maand en geeft iedere burger de kans om zijn bezwaren te uiten tegen de mogelijke afbraak van kolenwasserij 1 en 3. De stad Beringen heeft een unieke kans om be-MINE als dé mijnerfgoedsite van Vlaanderen op de kaart te zetten. Het nieuwe stadsbestuur van Beringen neemt nog geen standpunt in en gaat eerst luisteren naar de burgers. Volgende week maandag is er een hoorzitting.
  [naar artikel]
 2. Provincie geeft vergunning voor sloop kolenwasserij 1 (02/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  De deputatie heeft op vraag van be-Mine de sloopvergunning goedgekeurd voor kolenwasserij 1 op de mijnsite van Beringen. De stad Beringen had zich verzet tegen de sloop omdat zij het hele complex van kolenwasserij wil bewaren. Het ziet er niet naar uit dat er nu nog beroep wordt aangetekend tegen de sloopvergunning.
  [naar artikel]
 3. Bourgeois heft bescherming kolenwasserijen Beringen op (20/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  In de volgende stap met betrekking tot het dossier “Kolenwasserij Beringen” heeft de Vlaamse regering vandaag beslist om de bescherming van kolenwasserij 1 en 3 in Beringen Mijn op te heffen. Een paar maanden geleden nog zijn acht Limburgse mijnorganisaties in beroep gegaan toen de provincie een sloopvergunning afleverde voor kolenwasserij 1 en 3. Met het beroep wilden ze de vergunning in eerste instantie laten schorsen en in tweede instantie laten vernietigen. Ze vinden dat de kolenwasserij niet gesloopt kan worden omdat die beschermd is. “De bescherming was destijds een voorbeeld in Europa en dit willen wij zo houden”, zei Adriaan Linters van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie toen aan onze krant.
  [naar artikel]
 4. Nu ook internationale steun voor behoud kolenwasserij Beringen (08/04/2019 - Het Belang van Limburg)
  Drie internationale industrieel erfgoedplatformen hebben zich - na overleg met de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw - achter een gemeenschappelijke verklaring geschaard inzake de opheffing van de bescherming van de kolenwasserij in Beringen.
  [naar artikel]
 5. “Kolenwasserij kan gered met beperkte investering” (20/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  beringenBij het lezen van het artikel over de sloopvergunning van de bestendige deputatie voor de kolenwasserij 1 in Beringen word ik gelijktijdig bedroefd en ontzettend boos. In 1994 bij de bescherming van het mijnerfgoed in Limburg werd in een heus masterplan vastgelegd dat de volledige mijnsite van Beringen intact, gerenoveerd en herbestemd zou worden.
  [naar artikel]
 6. Daarom zou de Beringse kolenwasserij beter behouden blijven (10/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  Donderdag weten we of de kolenwasserij in Beringen op de lijst komt te staan van de zeven meest bedreigde monumenten in Europa. Paul Boutsen, die zich een activist noemt voor het Limburgse mijnerfgoed, hoopt van wel. “Misschien kan de sloopvergunning die de provincie vorige week heeft afgeleverd aan be-MINE om één gedeelte van de kolenwasserij af te breken, dan nog afgewend worden. Als we de kolenwasserij intact houden, zijn we met het Limburgse mijnerfgoed een wereldspeler. Doen we dat niet, dan spelen we in provinciale.”
  [naar artikel]
 7. Opschorting sloopvergunning Kolenwasserij Beringen Mijn (05/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Eind vorige week heeft de Raad voor Vergunningenbetwistingen het arrest uitgesproken over de sloop van de Kolenwasserij van Beringen. Hierin bevestigen zij de opschorting van de sloopvergunning die door de bestendige deputatie werd afgeleverd aan be-Mine. De Limburgse mijnverenigingen stelden daartegen een procedure in bij de Raad voor vergunningsbetwistingen die hen nu gelijk geeft.
  [naar artikel]
 8. “Sloop kolenwasserij is doordachte beslissing” (27/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  hasseltBegin maart keurde het provinciebestuur de sloopvergunning voor Kolenwasserij I op de site be-Mine in Beringen goed. De beslissing was allerminst lichtzinnig en werd genomen op basis van onderstaande overwegingen.
  [naar artikel]
 9. Exclusieve rondleiding: restauratie kolenwasserij Beringen bijna klaar (10/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op de erfgoedsite be-Mine in Beringen is de restauratie van de kolenwasserij - waar zoveel om te doen is - bijna klaar. En het resultaat mag gezien worden. In feite gaat het over kolenwasserij 4. Voor een bedrag van ruim 4 miljoen euro is er eerst al het oud ijzer uitgehaald en wordt het gebouw klaargestoomd voor de komst van een hotel. Begin volgend jaar is de oplevering, maar bouwheer LRM wil er nog niet veel over lossen en houdt het officieel op verschillende herbestemmingsplannen die op tafel liggen. Kolenwasserij 1 en 3 is een ander verhaal. Vlaams minister Diependaele wil overgaan tot deklassering en alleen de onderbouw beschermen. Achter de schermen lopen de onderhandelingen met de tegenstanders, die vooral bekommerd zijn om het iconische uitzicht van de historische mijnsite. Wij kregen een exclusieve rondleiding in de gerestaureerde gebouwen.
  [naar artikel]
 10. 156 bezwaarschriften uit binnen- en buitenland tegen opheffing bescherming kolenwasserij (20/03/2019 - Het Belang van Limburg)
  In Beringen eindigde vandaag het openbaar onderzoek over de gedeeltelijke opheffing van de bescherming van de kolenwasserij. Op dit moment telde de stad 156 bezwaarschriften. Die zijn niet alleen in Beringen ingediend, maar ook in Nederland, Engeland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje en zelfs één uit Rusland. Online doet ook een petitie de ronde. Daarop tekenden al meer dan 1.000 mensen in.
  [naar artikel]
 11. Vlaanderen investeert 2 miljoen in kolenwasserijen in Beringen (16/10/2020 - VRT NWS)
  Vlaanderen gaat 2 miljoen euro investeren in kolenwasserij 1 en 3 in Beringen. Over die gebouwen is al jaren discussie omdat be-MINE die de site aan het ontwikkelen is die grote gebouwen wil slopen.
  [naar artikel]
 12. Kolenwasserij van Beringse mijn op shortlist van meest bedreigde historische gebouwen (16/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De steenkolenwasserij in Beringen staat op de shortlist van een Europees programma voor de zeven meest bedreigde historische gebouwen. Dat maakte de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) dinsdag bekend. De voorbije jaren doken geregeld geruchten op dat projectontwikkelaar BE-MINE plannen had kolenwasserij 1 geheel of gedeeltelijk te slopen, maar het Beringse gemeentebestuur heeft de sloopvergunning geweigerd. De provincie Limburg buigt zich momenteel over de beroepsprocedure. Het massieve gebouw bestaat uit kolenwasserij 1, 2, 3 en 4.
  [naar artikel]
 13. Minister Diependele (N-VA) bezoekt kolenwasserij in Beringen (22/12/2019 - Het Belang van Limburg)
  Zondagnamiddag bezocht Vlaams minister van Erfgoed, Matthias Diependaele (N-VA), de mijnsite van Beringen-mijn. Hij deed dat in het kader van de lopende procedure om twee van de vier kolenwasserijen op de mijnsite van Beringen te declasseren.
  [naar artikel]
 14. Be-Mine in beroep tegen stad: “Sloop kolenwasserij I was altijd gepland” (28/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Be-Mine gaat bij de provincie in beroep tegen een beslissing van de stad Beringen. Het schepencollege adviseerde negatief op be-Mine’s vraag om kolenwasserij I te mogen slopen. De bestendige deputatie beslist tegen 1 maart.
  [naar artikel]
 15. De kolenwasserij in Beringen wordt met de sloop bedreigd (15/03/2018 - VRT NWS)
  In Beringen dreigt een oud mijngebouw met industrieel-archeologische waarde gesloopt te worden. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie draagt het gebouw voor als een van de meest bedreigde sites in Europa.
  [naar artikel]
 16. be-MINE krijgt vergunning om Kolenwasserij I te slopen (01/03/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Provincie Limburg heeft aan be-MINE een vergunning toegekend om Kolenwasserij I op de mijnsite in Beringen te slopen. De beslissing volgt de plannen uit het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) om de mijnsite te herwaarderen. Dat meldt de Provincie Limburg donderdag.
  [naar artikel]
 17. Grote opkomst op informatievergadering Nieuwendijk (22/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De opkomst was groot vanavond op de informatievergadering over de aanleg van nieuwe fietspaden en de herinrichting van de kruispunten in de Nieuwendijk in Beringen. Er is nogal wat ongerustheid bij de bevolking over de bereikbaarheid van hun woning of handelszaak.
  [naar artikel]
 18. Grote opkomst op informatievergadering Nieuwendijk (21/02/2019 - Het Belang van Limburg)
  De opkomst was groot donderdagavond op de informatievergadering over de aanleg van nieuwe fietspaden en de herinrichting van de kruispunten in de Nieuwendijk in Beringen. Er is nogal wat ongerustheid bij de bevolking over de bereikbaarheid van hun woning of handelszaak.
  [naar artikel]
 19. Massale opkomst voor begrafenis verdronken Mortaza (19) in Beringen (08/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op de islamitische begraafplaats van Beringen is woensdag Mortaza Ayoubi begraven. De 19-jarige Afghaanse jongen uit Tessenderlo kwam maandag om het leven aan de Paalse Plas in Beringen.
  [naar artikel]
 20. Aquarel van Xavier Swolfs wint de publiekprijs (25/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Een aquarel van de kolenwasserij in Beringen-Mijn won de publieksprijs op een tentoonstelling in Alden Biesen.
  [naar artikel]
 21. Grote opkomst voor spannende verkiezingen in Polen (12/07/2020 - De Tijd)
  16:34 Bij de tweede ronde van de Poolse presidentsverkiezingen is er een grote opkomst. Het belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen de zittende conservatieve president Duda en zijn liberale uitdager Ra...
  [naar artikel]
 22. Sinterklaas komt naar Beringen (14/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  Zoals ieder jaar organiseert het stadsbestuur van Beringen de grote Sinterklaasshow in Casino Beringen.
  [naar artikel]
 23. "Kolenwasserij 3 gaat tegen de vlakte als er geen geld gevonden wordt" (21/11/2016 - Het Belang van Limburg)
  Berings burgemeester Maurice Webers hoopt dat er alsnog geld gevonden kan worden om de sloop van een deel van de kolenwasserij op be-MINE te vermijden. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie verzet zich tegen de pogingen om de bescherming van delen van het gebouw op te heffen.
  [naar artikel]
 24. Voluit wil behoud van kolenwasserij (30/10/2018 - Het Belang van Limburg)
  Met de bescherming van de kolenwasserij als monument in 1994 wilde men de Beringse mijnzetel zo volledig mogelijk bewaren om zo een representatief beeld van één Limburgse steenkoolmijn te behouden. De bescherming was destijds een voorbeeld in Europa. "Terecht wordt dan ook de vraag gesteld of een sloopvergunning zomaar kan verleend worden", stelt An Moons, kopstuk van Voluit..
  [naar artikel]
 25. Ophaalgebouw wordt communicatiebureau (06/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Communicatiebureau Vestal van Peter Claes heeft het voormalige ophaalgebouw Noord op be-Mine in Beringen gekocht. Na restauratie zullen de medewerkers hier kunnen werken onder de schachtbok of tussen de machines, schuin achter Kolenwasserij 4.
  [naar artikel]
 26. Vandaag hoorzitting over verblijfsvergunning van imam Grote Moskee (24/10/2017 - Het Belang van Limburg)
  Om 14 uur vindt bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen een hoorzitting plaats in het dossier van de imam van de Grote Moskee in Brussel, Abdelhadi Sewif. Zijn verblijfsvergunning werd ingetrokken, maar de imam ging in beroep.
  [naar artikel]
 27. Vandaag hoorzitting over verblijfsvergunning van imam Grote Moskee (24/10/2017 - Het Nieuwsblad)
  Om 14 uur vindt bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen een hoorzitting plaats in het dossier van de imam van de Grote Moskee in Brussel, Abdelhadi Sewif. Zijn verblijfsvergunning werd ingetrokken, maar de imam ging in beroep.
  [naar artikel]
 28. Kolenwasserij van Beringse mijn op Europese shortlist meest bedreigde historische gebouwen (16/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De steenkolenwasserij in Beringen staat op de shortlist van een Europees programma voor de zeven meest bedreigde historische gebouwen. Dat maakte...
  [naar artikel]
 29. Hoorzitting directeur Grote Moskee is "kaakslag" voor onderzoekscommissie (15/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  In de onderzoekscommissie naar de aanslagen klonk vandaag op zowat alle banken frustratie over de hoorzitting met Jamal Saleh Momenah, de
  [naar artikel]
 30. Lage opkomst en incidenten bij Tunesische verkiezingen (06/05/2018 - De Tijd)
  22:30 Bij de eerste lokale verkiezingen in Tunesië na de revolutie van 2011 is de hoop op een grote kiesopkomst de kop ingedrukt. Drie uur voor de sluiting van de kiesbureaus schommelde de opkomst volgens d...
  [naar artikel]
 31. Be-Mine in beroep tegen stad (28/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Be-Mine gaat bij de provincie in beroep tegen een beslissing van de stad Beringen. Het schepencollege adviseerde negatief op be-Mine’s vraag om kolenwasserij I te mogen slopen. De bestendige deputatie beslist tegen 1 maart.
  [naar artikel]
 32. Nieuwe hoop voor behoud kolenwasserijen be-Mine (24/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  Op vraag van Vlaams Minister Matthias Diependaele (N-VA) gaat be-Mine in Beringen nieuwe voorstellen uitwerken voor Kolenwasserij 1 en 3. Het initiatief komt er nadat de Vlaamse bouwmeester een aantal aanbevelingen heeft opgesteld voor het gebouw. De minister wil tegen de zomer met een uitgewerkt voorstel komen dat zal leiden tot een definitieve beslissing over het lot van de kolenwasserijen.
  [naar artikel]
 33. TikTok-tieners drukten mogelijk opkomst bij Trump in Tulsa (22/06/2020 - Knack)
  De opkomst bij de eerste grote verkiezingsbijeenkomst in Tulsa van de Amerikaanse president Donald Trump viel veel lager uit dan was voorspeld. Dat zou wel eens het werk kunnen zijn van een grote groep jonge gebruikers van de social media-app TikTok.
  [naar artikel]
 34. Parlementsverkiezingen Frankrijk: Lage opkomst, partij Macron grote winnaar (11/06/2017 - Knack)
  In Frankrijk is vandaag de eerste ronde van de parlementsverkiezingen gehouden. De opkomst was laag, maar de partij van president Emmanuel Macron lijkt op weg naar een grote overwinning.
  [naar artikel]
 35. VIDEO. Gaat Berings burgemeester Maurice Webers oppositie voeren of trekt hij naar Australië? (26/12/2018 - Het Belang van Limburg)
  Maurice Webers, uittredend burgemeester van Beringen, was vanmiddag te gast in de studio van TVL. Aanleiding van het gesprek was de beslissing van minister-president Bourgeois om de bescherming van kolenwasserij 1 en 3 in Beringen Mijn op te heffen. Daarnaast kreeg Webers ook de vraag voorgeschoteld was hij vanaf 1 januari zal doen: oppositie voeren of naar Australië trekken, zoals wel eens gesuggereerd wordt. “Eerst en vooral ga ik een harde, maar rechtvaardige oppositie voeren. Op dossierkennis en niet door op de man te spelen. De eerste jaren ga ik dus alleszins niet naar het buitenland”, reageert Webers.
  [naar artikel]
 36. Israëlisch gerecht stelt hoorzitting over onteigening Palestijnse families uit (09/05/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Een Israëlische rechtbank heeft een cruciale hoorzitting over het lot van Palestijnse families die onteigend dreigen te worden in het oosten van Jeruzalem uitgesteld. De hoorzitting zou normaal maandag moeten plaatsvinden.
  [naar artikel]
 37. De 'grote broer' van de Belgische Turken komt naar Beringen (05/09/2016 - Knack)
  Metin Külünk, parlementslid voor de Turkse regeringspartij AKP en bij Belgische Turken bekend als 'grote broer', geeft op donderdagavond 8 september een toespraak in Beringen. De plaatselijke Gülen-aanhangers zijn bezorgd.
  [naar artikel]
 38. “Beringen dood? Beringen leeft!” (26/08/2018 - Het Belang van Limburg)
  “Neen, Beringen is niet dood. Beringen leeft meer dan ooit!” Daarmee reageert de vzw Centrummanagement, die de Beringse handelaars groepeert, op de noodkreet van de horeca, die vreest voor de teloorgang van hun cafés. In september moet een honderdtal vlaggen tussen het centrum, be-Mine en Beringen-Mijn de stad alvast opfleuren.
  [naar artikel]
 39. Stad Beringen doet oproep naar aanleiding van drukte op lichtwandeling (20/12/2020 - Het Belang van Limburg)
  De Stad Beringen en Toerisme Beringen hebben verstrengde regels uitgevaardigd voor de lichtwandeling op B-Mine. Aanleiding is het grote succes van het evenement waardoor tijdens de voorbije dagen op enkele plaatsen langs het parcours veel mensen bij elkaar stonden.
  [naar artikel]
 40. Pretparken gemiddeld tot druk bezocht (09/04/2019 - De Morgen)
  Wie in de paasvakantie naar een pretpark gaat, is niet alleen. Uitbaters van eendagsattracties zeggen dat de opkomst aan hun verwachtingen voldoet. Toppers Plopsaland, Zoo Antwerpen en Planckendael krijgen tot 10.000 bezoekers per dag over de vloer. De grote opkomst van vorige paasvakantie blijft echter uit.
  [naar artikel]
 41. Beringen roept inwoners met kippenrennen op om mee te doen aan nieuw onderzoek (05/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  Bijna vier jaar geleden gaf de stad Beringen VITO de opdracht om de emissies van de belangrijkste vervuilende stoffen in kaart te brengen en werd een Black Carbon-meetcampagne uitgevoerd. Hieruit bleek dat de algemene luchtkwaliteit voldoet in Beringen en dat het grootste deel van de verontreiniging boven Beringen niet ontstaat in Beringen. Het stadsbestuur van Beringen roept nu geïnteresseerde inwoners op om hun kippenren aan te bieden als staalnamepunt voor een nieuw onderzoek omtrent de luchtkwaliteit in Beringen.
  [naar artikel]
 42. Grote straatbarbecue (24/07/2018 - Het Belang van Limburg)
  Op zaterdag 21 juli was er een grote straatbarbecue voor de Koninksemsteenweg en de Kogelstraat in Tongeren. Deze 11de editie was ook weer een groot succes, met een grote opkomst.
  [naar artikel]
 43. Grote opkomst bij actie Vlaams Belang aan Heizel (27/09/2020 - De Standaard)
  Vlaams Belang houdt zondag aan de Brusselse Heizel een protestactie tegen de Vivaldi-coalitie. De opkomst was bijzonder groot, zoals u in de video hierboven ziet.
  [naar artikel]
 44. Sinterklaas in Beringen (14/11/2019 - Het Belang van Limburg)
  Het stadsbestuur van Beringen organiseert ook dit jaar weer een grote Sinterklaasshow in het Casino. De show vindt plaats in het weekend van 30 november en 1 december. De kaartenverkoop voor het spektakel start vrijdagavond 15 november om 19.00 uur.
  [naar artikel]
 45. Platform ‘Beringen Helpt’ in een nieuw jasje gestoken (01/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Dat Beringen een warme stad is, hebben we tijdens de eerste maanden van de coronacrisis meer dan ooit mogen ervaren. In navolging van de website ‘Vlaanderen Helpt’, die midden maart het daglicht zag, richtte Stad Beringen het vrijwilligersplatform ‘Beringen Helpt’ op als antwoord op de golf van solidariteit die zichtbaar werd in Beringen.
  [naar artikel]
 46. Geslaagde lichtwandeling in Beringen (05/01/2021 - Het Belang van Limburg)
  Het jaar 2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van de afgelaste evenementen. Om de bevolking toch nog een lichtpuntje te geven, besliste het stadsbestuur van Beringen om het jaar af te sluiten met een lichtwandeling. Toerisme Beringen en CC Beringen bundelden de krachten en werkten onder de noemer ‘Beringen Be Bright’ de wandeling uit. Op een parcours van 4 km werden 11 locaties op een feeërieke wijze uitgelicht.
  [naar artikel]
 47. Dorpscinema trekt door Beringen (18/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Sinds enkele jaren organiseert CC Beringen films in openlucht aan het Kioskplein, in de schaduw van het imposante Casino Beringen. Dit jaar gaan ze nog een stapje verder en maken ze een filmtoer door Beringen om de inwoners een filmmagische nazomer te bezorgen.
  [naar artikel]
 48. Opnieuw grote opkomst verwacht voor tweede “spijbelen voor het klimaat” (17/01/2019 - De Morgen)
  Belgische scholieren trekken vandaag voor de tweede week op rij naar Brussel om er te spijbelen “voor het klimaat”. Ditmaal hebben de klimaatjongeren van Youth for Climate toelating gekregen om een mars te houden door de hoofdstad. De organisatoren verwachten een nog grotere opkomst dan de 3.000 spijbelende leerlingen van vorige week.
  [naar artikel]
 49. Gülenhuis in Beringen mag nog niet gesloopt worden (06/01/2020 - Het Belang van Limburg)
  De stad Beringen gaat in beroep tegen de beslissing van de provincie om een vergunning te verlenen voor de bouw van een Aldi supermarkt aan de Koolmijnlaan in Beringen Mijn.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.