De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Komieken in de bres voor nieuwswebsite Apache

De Redactie

28/10/2016 - 09:26

De nieuwswebsite Apache organiseert op dinsdag 7 februari in de Roma in Borgerhout De Nacht van Apache, een benefiet om de persvrijheid in alle glorie te vieren.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE REDACTIE

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Homans over veto tegen nieuwswebsite Apache: 'insinuatie van een politieke afrekening is compleet van de pot gerukt' (24/05/2017 - Knack)
  Vlaams minister van Sociale Economie Liesbeth Homans weerlegt in een persbericht de kritiek dat de afkeuring van het subsidiedossier van nieuwswebsite Apache.be politiek gemotiveerd is.
  [naar artikel]
 2. Nieuwswebsite Apache en Vooruit gaan samenwerken (18/01/2019 - Metro)
  Het Gentse kunsten- en ontmoetingscentrum Vooruit en de nieuwswebsite Apache gaan de komende twee jaar samenwerken. Zo zullen bezoekers van het Vooruit-Café Apache.be voortaan gratis kunnen raadplegen. Daarnaast ligt er momenteel in de Vooruit een papieren krant van Apache, een eenmalig initiatief. Dat kondigt Apache vandaag aan. In het Gentse kunstencentrum wordt voorts op 31 januari een Café Apache georganiseerd. Aan de debat- en gespreksavond over wonen nemen onder andere de stadsbouwmeester van de stad Gent, Peter Vandenabeele, geograaf en planoloog Floor Milikowski en Astrid De Bruyker, Gents schepen van Gelijke Kansen, Welzijn, Participatie, Buurtwerk en Openbaar Groen, deel. “Apache organiseert regelmatig debatten, maar we doen dat meestal bij ons op de redactie. Deze keer is het in de Vooruit te doen”, zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck van Apache.be in een reactie op de samenwerking. Het gaat om een zakelijke samenwerking, geen redactionele samenwerking. “Wij spelen in op hun programmatie en we organiseren met hen evenementen zoals debatten. Iedereen behoudt daarbij zijn onafhankelijkheid”, vervolgt van den Broeck. Het voordeel van de samenwerking is dat we op deze manier een ruimer publiek bereiken, aldus nog de hoofdredacteur. Hij hoopt dat dit het opstapje is dat sommige mensen nodig hebben om de weg naar de betalende nieuwswebsite te vinden. De Vooruit betaalt voor de samenwerking een forfaitair bedrag. Over welk bedrag het gaat, kon van den Broeck niet kwijt. bron: Belga Het bericht Nieuwswebsite Apache en Vooruit gaan samenwerken verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 3. Rechtbank Antwerpen – Rechtbank beslist over schadeclaims tegen Apache (22/02/2018 - Metro)
  Moet nieuwswebsite Apache 350.000 euro aan schadevergoedingen ophoesten of worden de schadeclaims van projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen ongegrond verklaard? De burgerlijke rechtbank van Antwerpen velt vandaag/donderdag zijn vonnis in deze zaak. Apache schreef tussen 2013 en 2016 een reeks artikelen over vastgoeddeals in Antwerpen en onderzocht daarbij de mogelijke verwevenheid van de immobiliënsector met de Antwerpse politiek. Land Invest Group en Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), werden herhaaldelijk genoemd. Zij voelden zich geviseerd en menen dat de berichtgeving van Apache “ongenuanceerd” is en fouten bevat. Ze trokken naar de rechtbank om de verwijdering van de artikels én een fikse schadevergoeding te eisen. De projectontwikkelaar vordert 250.000 euro van Apache, Joeri Dillen vraagt 100.000 euro. Volgens de nieuwswebsite zijn dergelijke schadeclaims nefast voor de berichtgeving en bedoeld om journalisten schrik aan te jagen en monddood te maken. Apache blijft erbij dat er in de artikels niets verkeerd staat en dat alle informatie verifieerbaar is. De nieuwswebsite vroeg de rechtbank om de vorderingen ongegrond te verklaren. bron: Belga
  [naar artikel]
 4. Homans over afgekeurd dossier Apache: 'Insinuatie van politieke afrekening is van de pot gerukt' (24/05/2017 - Knack)
  Vlaams minister van Sociale Economie Liesbeth Homans weerlegt de kritiek dat de afkeuring van het subsidiedossier van nieuwswebsite Apache.be politiek gemotiveerd is.
  [naar artikel]
 5. Door ex-kabinetschef De Wever aangeklaagd Apache verzamelt 50.000 euro met crowdfunding (02/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuwswebsite Apache heeft in sneltempo het beoogde streefdoel van de crowdfunding - 50.000 euro - bereikt. De campagne werd opgezet nadat de
  [naar artikel]
 6. Door ex-kabinetschef De Wever aangeklaagd Apache verzamelt 50.000 euro met crowdfunding (02/11/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuwswebsite Apache heeft in sneltempo het beoogde streefdoel van de crowdfunding - 50.000 euro - bereikt. De campagne werd opgezet nadat de
  [naar artikel]
 7. Homans over afgekeurd kredietaanvraag Apache: 'Insinuatie van politieke afrekening is van de pot gerukt' (24/05/2017 - Knack)
  Vlaams minister van Sociale Economie Liesbeth Homans weerlegt de kritiek dat de afkeuring van de kredietaanvraag van nieuwswebsite Apache.be politiek gemotiveerd is.
  [naar artikel]
 8. Apache haalt via crowdfunding kosten voor rechtszaak op (02/11/2016 - Knack)
  Nieuwswebsite Apache heeft in sneltempo het beoogde streefdoel van de crowdfunding - 50.000 euro - bereikt. De campagne werd opgezet nadat de site werd aangeklaagd voor een reeks artikels over bouwprojecten aan de Antwerpse Tunnelplaats.
  [naar artikel]
 9. Apache publiceert offline gehaald artikel over Erik Van der Paal opnieuw: 'We staan recht in onze schoenen' (19/11/2020 - Knack)
  Nieuwswebsite Apache laat zich niet onder druk zetten door vier procedures die zakenman Erik Van der Paal heeft aangespannen tegen de publicatie van een artikel. Apache zet een offline gehaald stuk opnieuw online.
  [naar artikel]
 10. Zaak Joeri Dillen tegen Apache.be meteen verdaagd (19/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  In Antwerpen is een rechtszaak tegen de nieuwswebsite Apache en een aantal medewerkers over vastgoedberichtgeving meteen met een week uitgesteld. Zo wordt vernomen bij de redactie zelf, die bijval krijgt uit onder meer academische hoek.
  [naar artikel]
 11. Vijf kanshebbers op "De Pen van Apache" (23/01/2017 - De Redactie)
  De nieuwswebsite voor onderzoeksjournalistiek reikt op 7 februari "De Pen van Apache" uit, een prijs voor een journalist, medium of organisatie die zich verdienstelijk maakt in de strijd voor de persvrijheid of de onderzoeksjournalistiek.
  [naar artikel]
 12. Crowdfunding helpt Apache aan 54.000 euro voor gerechtskosten (02/11/2016 - De Standaard)
  Nieuwswebsite Apache heeft in sneltempo het beoogde streefdoel van de crowdfunding - 50.000 euro - bereikt. De campagne werd opgezet nadat de site werd aangeklaagd voor een reeks artikels over bouwprojecten aan de Antwerpse Tunnelplaats
  [naar artikel]
 13. Zaak Dillen tegen Apache verschuift naar volgende week (19/10/2016 - De Standaard)
  In Antwerpen is een rechtszaak tegen onafhankelijke nieuwswebsite Apache en een aantal medewerkers over vastgoedberichtgeving meteen met een week uitgesteld. Zo werd vernomen bij de redactie zelf, die onder meer uit academische hoek bijval krijgt.
  [naar artikel]
 14. Bouwpromotor en ex-kabinetschef De Wever verliezen rechtszaak tegen Apache (22/02/2018 - Knack)
  Nieuwswebsite Apache moet geen schadevergoedingen betalen aan projectontwikkelaar Land Invest Group en aan Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Dat heeft de burgerlijke rechtbank in Antwerpen donderdag beslist.
  [naar artikel]
 15. Apache heeft doel crowdfunding al bereikt (02/11/2016 - De Redactie)
  De nieuwswebsite Apache.be heeft in sneltempo het beoogde streefdoel van de crowdfunding - 50.000 euro - bereikt.
  [naar artikel]
 16. Nieuwswebsite Apache grijpt naast Vlaamse lening: “Bewuste strategie van Homans om ons monddood te maken” (24/05/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Nieuwssite Apache stond op het punt 150.000 euro risicokapitaal op te halen bij Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie. Tot het kabinet van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) zijn veto stelde. Dat schrijft het weekblad Knack woensdag. Hoofdredacteur Karl Van den Broeck spreekt van “een bewuste strategie om Apache monddood te maken”. Minister Homans noemt dit: “gratuite beweringen”.
  [naar artikel]
 17. Boorde Homans nieuwssite Apache een krediet door de neus? 'Dit ruikt sterk naar een politiek manoeuvre' (24/05/2017 - Knack)
  De nieuwswebsite Apache stond op het punt 150.000 euro risicokapitaal op te halen bij Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie. Tot het kabinet van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA) op een weinig orthodoxe manier zijn veto stelde.
  [naar artikel]
 18. Nieuwssite Apache moet geen 350.000 euro schadevergoeding betalen: "Ze hebben geprobeerd om ons te criminaliseren" (22/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuwswebsite Apache moet geen schadevergoedingen betalen aan projectontwikkelaar Land Invest Group en aan Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef...
  [naar artikel]
 19. Pleinvrees van procureurs in dossiers Van der Paal (19/11/2020 - Apache)
  Apache zet het artikel over Erik Van der Paal opnieuw online. Dat is een moedige houding tegenover de vier procedures die Van der Paal heeft aangespannen om Apache monddood te maken. De door Van der Paal gevorderde schadevergoedingen zijn immers erg groot zodat, mochten die worden toegekend, ze het einde van de nieuwswebsite zouden betekenen.
  [naar artikel]
 20. Apache moet artikel offline halen na klacht projectontwikkelaar: "Censuur die we moeten bestrijden" (17/09/2020 - VRT NWS)
  Nieuwswebsite Apache heeft een artikel offline moeten halen na een klacht van Antwerpse projectontwikkelaar en lobbyist Erik Van der Paal. "Het gaat om een bijzonder gevaarlijke procedure waarbij het medium wordt gecensureerd", zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). "We raden Apache aan om verzet aan te tekenen."
  [naar artikel]
 21. Nieuwssite Apache moet geen 350.000 euro schadevergoeding betalen aan Land Invest en ex-kabinetschef De Wever (22/02/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nieuwswebsite Apache moet geen 350.000 euro aan schadevergoedingen ophoesten aan projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen. Dat heeft...
  [naar artikel]
 22. Land Invest Group krijgt geen schadevergoeding van Apache (22/02/2018 - De Standaard)
  Nieuwswebsite Apache moet geen 350.000 euro euro betalen aan projectontwikkelaar Land Invest Group en Joeri Dillen. Zij vroegen die compensatie voor een reeks artikelen over de banden tussen het bedrijf en de politieke wereld. De Antwerpse rechter heeft die eis echter ongegrond verklaard.
  [naar artikel]
 23. Land Invest Group en Joeri Dillen staken juridische strijd tegen Apache (16/05/2018 - Gazet van Antwerpen)
  Projectontwikkelaar Land Invest Group en de voormalig kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), Joeri Dillen, gaan niet in beroep tegen het recente vonnis van de rechtbank waarin hun klacht tegen nieuwswebsite Apache ongegrond werd verklaard. Dat meldt Apache woensdag zelf. De projectontwikkelaar liet de beroepstermijn verstrijken en ook Dillen zou volgens zijn advocaat geen beroep hebben ingediend.
  [naar artikel]
 24. Apache moet geen schadevergoeding betalen aan Land Invest en voormalige kabinetschef De Wever  (22/02/2018 - VRT NWS)
  Nieuwswebsite Apache moet geen schadevergoeding van 350.000 euro betalen aan projectontwikkelaar Land Invest en Joeri Dillen, de voormalige kabinetschef van Bart De Wever. Die trokken naar de rechtbank voor een reeks artikels over Antwerpse vastgoeddeals, die Apache geschreven had. Ze eisten een fikse schadevergoeding én de verwijdering van de artikels. Maar de rechtbank volgt hen niet, bevestigt de advocaat van Dillen aan VRT NWS.
  [naar artikel]
 25. Vrienden van Apache steunen redactie na proceduretsunami (27/11/2020 - Apache)
  Met een aantal coöperanten van Apache staken we een tijd geleden de koppen bij elkaar. Wij richtten de Vrienden van Apache op: een enthousiaste vrijwilligersploeg, die Apache een duwtje in de rug wil geven.
  [naar artikel]
 26. “Er wordt ongelooflijke druk uitgeoefend op journalisten” (06/02/2017 - Apache)
  Op de vooravond van De Nacht van Apache vroegen wij initiatiefnemer Wouter Deprez waarom hij in de bres springt voor persvrijheid.
  [naar artikel]
 27. Land Invest Group en Joeri Dillen stoppen gerechtelijke strijd tegen Apache (16/05/2018 - Metro)
  Projectontwikkelaar Land Invest Group en de voormalig kabinetschef van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), Joeri Dillen, gaan niet in beroep tegen het recente vonnis van de rechtbank waarin hun klacht tegen nieuwswebsite Apache ongegrond werd verklaard. Dat meldt Apache vandaag zelf. De projectontwikkelaar liet de beroepstermijn verstrijken en ook Dillen zou volgens zijn advocaat geen beroep hebben ingediend. De klachten tegen Apache draaiden rond een reeks artikels van de nieuwswebsite over omstreden vastgoedprojecten in Antwerpen zoals de Tunnelplaats. Apache maakte daarin gewag van erg nauwe banden tussen bouwpromotoren en het stadsbestuur onder leiding van De Wever. Land Invest Group en Dillen pikten dat niet en trokken naar de rechtbank. Ze vroegen om de artikels waarin volgens hen ongenuanceerde en foutieve informatie stond te laten verwijderen en om schadevergoedingen van in totaal 350.000 euro. De rechtbank van eerste aanleg oordeelde in februari dat er geen fouten in de artikels stonden die een schadevergoeding rechtvaardigen. Apache reageerde daar toen al erg tevreden op en stelde dat de klacht allicht vooral bedoeld was als intimidatiepoging. Er loopt wel nog steeds een strafklacht van voormalig Land Invest-topman Erik Van der Paal, maar die draait rond het filmpje dat Apache online zette van het bezoek van een groot deel van het Antwerpse schepencollege aan het verjaardagsfeestje van Van der Paal in restaurant ’t Fornuis. bron: Belga Het bericht Land Invest Group en Joeri Dillen stoppen gerechtelijke strijd tegen Apache verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 28. ‘Dag van Apache’ met Joris Luyendijk (03/05/2018 - Apache)
  Op 2 juni 2018 organiseert Apache een 'Dag van Apache' met op het programma een lezing door Joris Luyendijk en de uitreiking van de Pen van Apache. We stellen ook onze eigen toekomstplannen voor.
  [naar artikel]
 29. Media kunnen wat van komieken leren (31/10/2017 - De Morgen)
  Trump is zo ongewoon dat de Amerikaanse media hem in een plaatje proberen te passen waar hij eigenlijk niet in past. De komieken pakken dat beter aan.
  [naar artikel]
 30. Apache Lokaal in Aartselaar (30/03/2020 - Apache)
  Apache sluit het project Apache Lokaal af met drie hyperlokale artikels uit Aartselaar in de Antwerpse Zuidrand. Het einde van dit één jaar durende project betekent echter niet het einde van lokale onderzoeksjournalistiek bij Apache. Met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds werkte Apache het afgelopen jaar rond vier lokale thema’s. Net voor de zomervakantie
  [naar artikel]
 31. Dit was Apache in 2018 (24/12/2018 - Apache)
  Met 2019 in zicht, blikt de redactie van Apache terug op 2018. Twee weken lang lees je helemaal gratis 10 artikels die al het onthullende, verdiepende en ophefmakende verzamelen dat Apache het voorbije jaar te bieden had. De uitgelezen kans om eindelijk kennis te maken met de onbevreesde onderzoeksjournalistiek van Apache. Van lokale bouwheren en
  [naar artikel]
 32. Komieken passen voor 1 april-grappen (01/04/2020 - VRT NWS)
  Het is 1 april vandaag en dan worden er traditiegetrouw grapjes gemaakt. Maar is dat in tijden van corona nog wel netjes? Komieken Bert Gabriëls, Urbanus en Rob Vanoudenhoven doen dit jaar alvast niet mee al moet er wél gelachen kunnen worden met de crisis.
  [naar artikel]
 33. Deze politieke aanval op Apache tart elke verbeelding (24/05/2017 - Apache)
  Alle middelen zijn goed om Apache monddood te maken: Liesbeth Homans laat investeringsdossier Apache eigenhandig kelderen.
  [naar artikel]
 34. Apache: "Besparen op redacties is niet langer een optie" (08/02/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Karl Van den Broeck, de hoofdredacteur van nieuwssite Apache, heeft tijdens de benefietactie Nacht van Apache een sterk pleidooi gehouden voor
  [naar artikel]
 35. Apache ontvangt 67ste Arkprijs van het Vrije Woord (24/05/2017 - Apache)
  Ontdek Apache gratis op Hemelvaart. Hoofdredacteur Karl van den Broeck legt in de toespraak voor de Arkprijs uit waar Apache voor staat.
  [naar artikel]
 36. Gentse schepenen betrokken bij Vlaams ‘Publi-schandaal’ (11/02/2017 - De Standaard)
  Verschillende Gentse schepenen kregen het afgelopen jaar een stevige vergoeding via een dochteronderneming van Publifin, Publipart. Dat meldden nieuwswebsite Apache en Het Laatste Nieuws.
  [naar artikel]
 37. Wie krijgt de Pen van Apache? Stem mee (28/05/2018 - Apache)
  Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, reikt Apache dit jaar zijn ‘Pen van Apache’ uit aan een bijzondere regiojournalist. Breng je stem uit.
  [naar artikel]
 38. Straks: Café Apache live (23/02/2018 - Apache)
  Vanavond start Apache met wat de komende maanden hopelijk kan uitgroeien tot een mooie nieuwe traditie: café Apache. Maandelijks organiseren we in het Reuzenhuis – de thuisbasis van Apache – een debat over een actueel thema. Onze gasten: Rik Van Cauwelaert (columnist bij De Tijd), Bert Bultinck (hoofdredacteur van Knack) en professor Sarah Van Leuven (directeur
  [naar artikel]
 39. Uitverkochte Roma en meer dan 121.000 euro voor Nacht van Apache (07/02/2017 - Apache)
  Een benefiet en een crowdfunding ten voordele van Apache brachten meer dan 121.000 euro op. VRT-journalist Luc Pauwels won De Pen van Apache.
  [naar artikel]
 40. Apache.be start crowdfundingsactie om journalistiek te redden (20/10/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Apache.be, het onafhankelijk nieuwsmedium waartegen Land Invest en Joeri Dillen een torenhoge schadeclaim indienden, start met een crowdfundingsactie voor persvrijheid. Dat meldt Apache.be.
  [naar artikel]
 41. Bevers veroorzaken bres in Demerdijk (27/09/2020 - Het Belang van Limburg)
  Bevers hebben zondag een bres in de Demerdijk veroorzaakt. Daarom werd ’s middags gestart met het vullen van het Schulensmeer. Een sluis van de Demer werd wat neergelaten zodat het waterpeil van de rivier zakte. Dat verlaagt de druk en zorgt hopelijk voor geen grotere bres.
  [naar artikel]
 42. Kwart van familieleden kan collaboratiedossiers niet inkijken (07/11/2017 - Knack)
  Familieleden van collaborateurs krijgen in bijna een kwart van de aanvragen geen toegang tot het militair gerechtsarchief om hun familiegeschiedenis te achterhalen. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal, dat het archief bewaart, waarover de nieuwswebsite Apache bericht.
  [naar artikel]
 43. Komieken lobbyen om nominatie voor Trumps Fake News Awards: “Niets geeft je meer geloofwaardigheid” (08/01/2018 - Het Belang van Limburg)
  De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft zijn zogenaamde ‘Fake News Awards’ uitgesteld tot 17 januari. Normaal moesten die vandaag uitgereikt worden. Komieken lobbyen inmiddels om nominaties.
  [naar artikel]
 44. Komieken lobbyen om nominatie voor Trumps Fake News Awards: “Niets geeft je meer geloofwaardigheid” (08/01/2018 - Gazet van Antwerpen)
  De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft zijn zogenaamde ‘Fake News Awards’ uitgesteld tot 17 januari. Normaal moesten die vandaag uitgereikt worden. Komieken lobbyen inmiddels om nominaties.
  [naar artikel]
 45. Man komt vrij uit gesloten centrum, want niet veilig door corona (24/04/2020 - VRT NWS)
  Een Turkse man die opgesloten zat in het centrum voor illegalen in Brugge is deze week vrijgelaten omdat de veiligheid in coronatijden daar niet zeker is. Dat meldt de nieuwswebsite Apache en is bevestigd door de dienst Vreemdelingenzaken.
  [naar artikel]
 46. Kwart van familieleden kan collaboratiedossiers niet inkijken (07/11/2017 - Het Nieuwsblad)
  Familieleden van collaborateurs krijgen in bijna een kwart van de aanvragen geen toegang tot het militair gerechtsarchief om hun familiegeschiedenis te achterhalen. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal, dat het archief bewaart, waarover de nieuwswebsite Apache dinsdag bericht.
  [naar artikel]
 47. Kwart van familieleden kan collaboratiedossiers niet inkijken (07/11/2017 - Het Belang van Limburg)
  Familieleden van collaborateurs krijgen in bijna een kwart van de aanvragen geen toegang tot het militair gerechtsarchief om hun familiegeschiedenis te achterhalen. Dat blijkt uit cijfers van het college van procureurs-generaal, dat het archief bewaart, waarover de nieuwswebsite Apache dinsdag bericht.
  [naar artikel]
 48. Zoon Rob Verreycken vervolgd voor Hitlergroet in Breendonk (18/11/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het Mechels parket vervolgt de zoon van Vlaams Belanger Rob Verreycken voor het brengen van de Hitlergroet in Breendonk. Dat heeft de nieuwswebsite Apache uit goede bron vernomen en wordt bevestigd door parketwoordvoerder Kristof Aerts.
  [naar artikel]
 49. Apache gaat Facebookpagina post factum modereren (15/07/2019 - Apache)
  Om het maatschappelijk debat op de Facebookpagina van Apache hoffelijk en opbouwend te houden, zal de redactie in de toekomst de reacties modereren. Dat zal post factum gebeuren. Een reactie onder een post impliceert dus niet dat de redactie ze heeft goedgekeurd. Eind vorige maand organiseerde Apache een ‘Café Apache’ over online intimidatie en trolling.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy