Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

22 September 2020
21:30 uur

Amerikaanse staat Georgia neemt strenge abortuswet aan

Metro

30/03/2019 - 11:45

De volksvertegenwoordigers in de Amerikaanse staat Georgia hebben ingestemd met een erg strikte abortuswet. Ondanks een actie van enkele Amerikaanse filmsterren, die ermee gedreigd hadden Georgia te boycotten, heeft de staat voortaan een van de strengste regelingen van het land voor de afbraak van de zwangerschap. Volgens de nieuwe wet mag er in Georgia geen […] Het bericht Amerikaanse staat Georgia neemt strenge abortuswet aan verscheen eerst op Metro.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP METRO

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Netflix dreigt zich terug te trekken uit Georgia om strenge abortuswet (28/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Streamingdienst Netflix denkt eraan zijn volledig investering in de Amerikaanse staat Georgia te herbekijken als de strenge abortuswet in de staat...
  [naar artikel]
 2. Netflix dreigt zich terug te trekken uit Georgia als strenge abortuswet standhoudt (28/05/2019 - Het Belang van Limburg)
  Streamingdienst Netflix denkt eraan zijn volledige investering in de Amerikaanse staat Georgia te herbekijken als de strenge abortuswet daar in voege treedt. Dat meldt het bedrijf in een mededeling. Onder meer de populaire series “Stranger Things” en “Ozark” worden in de staat opgenomen.
  [naar artikel]
 3. Filmmakers zetten opnames stop uit protest tegen strenge abortuswet in Georgia (22/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Verschillende filmmakers hebben hun opnames in Georgia stopgezet uit protest tegen de strenge abortuswet in de Amerikaanse staat. Actrices en...
  [naar artikel]
 4. Ook Disney belooft boycot staat Georgia als nieuwe abortuswet er komt (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Disney sluit zich aan bij Netflix en zal alle filmlocaties in de staat Georgia laten vallen als de nieuwe, strenge abortuswet daar wordt doorgevoerd.
  [naar artikel]
 5. Netflix dreigt ermee opnames van series als "Stranger things" weg te halen uit Georgia als abortuswet standhoudt (28/05/2019 - VRT NWS)
  Streamingdienst Netflix denkt eraan zijn volledig investering in de Amerikaanse staat Georgia te herbekijken als de strenge abortuswet in de staat in voege treedt. Dat meldt het bedrijf in een mededeling. Onder meer de series "Stranger Things" (foto boven) en "Ozark" worden in de staat opgenomen.
  [naar artikel]
 6. Ook Lousiana neemt strenge abortuswet aan (30/05/2019 - De Morgen)
  In navolging van de Amerikaanse staten Alabama, Georgia en Iowa heeft ook de zuidelijke staat Louisiana een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is onder de nieuwe wet verboden.
  [naar artikel]
 7. Hollywoodsterren dreigen Georgia te boycotten als de staat omstreden abortuswet goedkeurt (29/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zo'n veertig Hollywoodsterren dreigen niet meer in de Amerikaanse staat Georgia te zullen werken als daar een omstreden abortuswet wordt...
  [naar artikel]
 8. De Amerikaanse strijd om abortus: 'Doel is het federale recht op abortus terugdraaien' (18/05/2019 - Knack)
  In Alabama werd deze week een zeer strenge abortuswet aangenomen, waarmee de Amerikaanse staat in de voetsporen treedt van onder andere Ohio en Georgia. Maar waarom gebeurt dit nu?
  [naar artikel]
 9. Van Rihanna tot P!nk: sterren woedend over Amerikaanse abortuswet (17/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De nieuwe, uiterst strenge abortuswet die in de Amerikaanse staat Alabama werd goedgekeurd wekt woede en weerzin op bij veel vrouwelijke...
  [naar artikel]
 10. Ook Louisiana komt met strenge abortuswet: ingreep na zes weken verboden, ook bij verkrachting of incest (30/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In navolging van de Amerikaanse staten Alabama, Georgia en Iowa heeft ook de zuidelijke staat Louisiana een wet aangenomen die vrijwel alle...
  [naar artikel]
 11. Strenge abortuswet in Alabama (tijdelijk) geblokkeerd (29/10/2019 - De Morgen)
  Een Amerikaanse federale rechter heeft de strenge abortuswet van de staat Alabama tijdelijk geblokkeerd. De wet verbiedt abortus ook in het geval van verkrachting of incest, en zou van kracht zijn gegaan op 15 november.
  [naar artikel]
 12. Amerikaanse staat Georgia verbiedt abortus bij hartslag (30/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De staat Georgia in de Verenigde Staten heeft een omstreden abortuswet aangenomen, die abortus verbiedt als een arts de hartslag bij de foetus kan...
  [naar artikel]
 13. Actrice Alyssa Milano roept op tot “seksstaking” tegen strenge abortuswetten in VS (12/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Enkele dagen nadat de Amerikaanse staat Georgia een strengere abortuswet invoerde, roept Alyssa Milano op tot protest. De actrice zegt zelf geen...
  [naar artikel]
 14. Amerikaanse staat Georgia verbiedt abortus bij hartslag (30/03/2019 - De Morgen)
  De staat Georgia in de Verenigde Staten heeft een omstreden abortuswet aangenomen, die abortus verbiedt als een arts de hartslag bij de foetus kan horen. De zogeheten heartbeat-wet moet alleen nog door gouverneur Brian Kemp worden ondertekend.
  [naar artikel]
 15. Ook Amerikaanse staat Missouri neemt strenge anti-abortuswet aan (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de...
  [naar artikel]
 16. Ook Amerikaanse staat Missouri neemt strenge anti-abortuswet aan (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de...
  [naar artikel]
 17. Ook Louisiana komt met strenge abortuswet: ingreep na zes weken verboden, ook bij verkrachting of incest (30/05/2019 - De Morgen)
  In navolging van de Amerikaanse staten Alabama, Georgia en Iowa heeft ook de zuidelijke staat Louisiana een wet aangenomen die vrijwel alle abortussen verbiedt. Zelfs het afbreken van een zwangerschap na verkrachting of incest is onder de nieuwe wet verboden.
  [naar artikel]
 18. Veel kritiek op nieuwe abortuswet van Alabama: “Minder strenge straf voor verkrachter dan voor dokter die het slachtoffer helpt” (15/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Er komt heel wat kritiek op de abortuswet die gisteren is goedgekeurd door de Senaat van de Amerikaanse staat Alabama. In die nieuwe wet staat dat...
  [naar artikel]
 19. Netflix dreigt zich terug te trekken uit Georgia als abortuswet standhoudt (28/05/2019 - Metro)
  Streamingdienst Netflix denkt eraan zijn volledig investering in de Amerikaanse staat Georgia te herbekijken als de strenge abortuswet in de staat in voege treedt. Dat meldt het bedrijf in een mededeling. Onder meer de series “Stranger Things” en “Ozark” worden in de staat opgenomen. De nieuwe wet zal in 2020 van kracht worden indien het Hooggerechtshof ze niet tegenhoudt. De wet verbiedt abortus van zodra er bij het embryo een hartslag wordt waargenomen, wat al mogelijk is vanaf de zesde week van de zwangerschap. De zogenaamde “Heartbeat Bill” voorziet uitzonderingen om medische redenen. Voor de slachtoffers van verkrachting of incest worden geen uitzonderingen toegestaan. Vorige week raakte ook al bekend dat verschillende filmmakers hun opnames in de staat hebben stopgezet vanwege de abortuswet. “Veel vrouwen werken voor producties in Georgia en hun rechten zullen samen met die van miljoenen anderen zwaar geschonden worden door deze wetgeving”, aldus Netflix. “Daarom werken we samen met ACLU (American Civil Liberties Union, red.) om ze aan te vechten in de rechtbank. Omdat de wet nog niet van kracht is, blijven we er filmen, maar we steunen ook onze partners en artiesten die dat niet meer willen doen. Als de wet toch in voege treedt, zullen we onze volledige investering in Georgia herbekijken.” Vandaag nog heeft het Hooggerechtshof de strenge abortuswet van de staat Indiana deels behouden, waardoor ziekenhuizen de overblijfselen van een foetus moeten begraven of cremeren. Volgens de rechters schendt de wet de rechten van de vrouwen die voor abortus kiezen, niet. Het Supreme Court behoudt echter de blokkering van een wetgeving die abortus op basis van geslacht, ras of handicap verbiedt. Zo geeft het aan dat het nog niet klaar is om zich te buigen over de dieperliggende abortuskwesties, die geleid hebben tot Roe v. Wade en Casey v. Planned Parenthood. Die arresten geven vrouwen in de VS het recht om te kiezen voor abortus, en volgens ingewijden zouden de strenge abortuswetten in staten als Georgia en Alabama er enkel maar zijn gekomen om die arresten door het Hooggerechtshof te laten herzien. Door de aanstelling door president Donald Trump van twee rechters (Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh) is het Supreme Court duidelijk naar rechts verschoven, waardoor de kans reëel lijkt dat het hof voor een abortusverbod zou kiezen. Na het arrest over Indiana lijkt het er echter op dat dergelijke beslissing nog niet voor meteen zal zijn. bron: Belga Het bericht Netflix dreigt zich terug te trekken uit Georgia als abortuswet standhoudt verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 20. Jameela Jamil open over abortus op jonge leeftijd: "Het was de beste beslissing ooit” (14/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De Amerikaanse staat Georgia voerde enkele dagen geleden een strengere abortuswet in, die abortus ‘op elk moment van de zwangerschap’ verbiedt....
  [naar artikel]
 21. Actrice Alyssa Milano (#metoo) lanceert #SexStrike tegen omstreden anti-abortuswet in Georgia (13/05/2019 - VRT NWS)
  Hollywoodactrice Alyssa Milano heeft op Twitter met de hashtag #SexStrike (seks-staking, red.) vrouwen opgeroepen om geen seks te hebben met mannen "totdat we onze lichaamsautonomie terug hebben". De oproep komt er omdat de Amerikaanse staat Georgia een strengere wet wil invoeren waarmee abortus wordt verboden na de zesde week van de zwangerschap.
  [naar artikel]
 22. Ierland schrapt strenge abortuswet (26/05/2018 - De Tijd)
  16:12 Ondanks de tegenstand van de katholieke kerk, versoepelt Ierland als laatste Europese land zijn abortuswet.
  [naar artikel]
 23. "Ik kon niet zwanger zijn door verkrachting, zeiden ze": vrouwen getuigen over abortus na nieuwe strenge wet in Alabama (17/05/2019 - VRT NWS)
  Twee dagen na de nieuwe strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Alabama blijft het protest groot. Op Twitter getuigen verschillende vrouwen over hun abortus onder de hashtag #youknowme. En ook beroemdheden springen op de kar. 
  [naar artikel]
 24. Ook Missouri neemt strenge anti-abortuswet aan: ingreep na acht weken verboden, ook bij incest of verkrachting (18/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri gisteren de wetgeving rond abortus verstrengd. Een abortus na de achtste week van de...
  [naar artikel]
 25. Zwart, links en ambitieus: deelt deze vrouw straks de lakens uit in Georgia? (24/05/2018 - De Morgen)
  Voor het eerst maakt een Afro-Amerikaanse vrouw kans om gouverneur van een Amerikaanse staat te worden. Stacey Abrams is de Democratische kandidate in de zuidelijke staat Georgia.
  [naar artikel]
 26. Al zeker elf doden bij noodweer Amerikaanse staat Georgia (22/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Zeker elf mensen zijn in de Amerikaanse staat Georgia om het leven gekomen door noodweer. Dat meldden lokale hulpdiensten. Zo'n 23 anderen
  [naar artikel]
 27. Politieagent doodgeschoten in de Amerikaanse staat Georgia, dader op de vlucht (08/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia werd deze nacht een politieagent doodgeschoten en een veiligheidsagent verwond bij een schietpartij in
  [naar artikel]
 28. Militair transportvliegtuig gecrasht in Amerikaanse staat Georgia (02/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Nabij de internationale luchthaven van de stad Savannah in de Amerikaanse staat Georgia is woensdag een militair transportvliegtuig neergestort, zo...
  [naar artikel]
 29. Federale rechter blokkeert abortusverbod in Mississippi (25/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse staat Mississippi heeft een federale rechter vandaag de strenge abortuswet geblokkeerd die er eerder dit jaar werd goedgekeurd....
  [naar artikel]
 30. Stacey Abrams kan als eerste Afro-Amerikaanse vrouw gouverneur worden van de staat Georgia (23/05/2018 - VRT NWS)
  In de Amerikaanse staat Georgia is Stacey Abrams genomineerd als Democratische kandidaat voor de gouverneurspost. Ze maakt kans om de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse gouverneur te worden van een Amerikaanse staat. 
  [naar artikel]
 31. Georgia executeert moordenaar agent ondanks diagnose van autisme (20/10/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse staat Georgia heeft Gregory Paul Lawler (63) gisteren een dodelijke injectie gekregen. De man zat in de dodencel omdat hij in
  [naar artikel]
 32. Waarom heel de VS vandaag naar deze speciale verkiezing in Georgia kijken (20/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  56 miljoen dollar. Dat hallucinante bedrag is de afgelopen weken in de Amerikaanse staat Georgia gespendeerd aan de verkiezingsrace voor een
  [naar artikel]
 33. Gouverneur Alabama ondertekent strengste abortuswet van de Verenigde Staten (16/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Nadat eerder al de Senaat in de Amerikaanse staat Alabama de strengste abortuswet van het land goedkeurde, heeft nu ook de gouverneur van de...
  [naar artikel]
 34. Strengste abortuswet van Verenigde Staten goedgekeurd in Alabama (15/05/2019 - Knack)
  In de Amerikaanse zuidelijke staat Alabama heeft de Senaat dinsdag de strengste abortuswet van de Verenigde Staten goedgekeurd. Die voorziet in zware gevangenisstraffen voor artsen die hem uitvoeren, en staat geen uitzondering toe voor vrouwen die zwanger werden na een verkrachting of incest.
  [naar artikel]
 35. Zwarte gouverneurskandidate in Georgia trekt naar rechtbank wegens “mismanagement van verkiezingen” (17/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Stacey Abrams, die in de Amerikaanse staat Georgia meedong voor het gouverneurschap, gaat de organisatie van de verkiezingen aanvechten voor een...
  [naar artikel]
 36. Republikeinse gouverneurskandidaat Georgia opent twee dagen voor verkiezingen plots onderzoek naar Democraten wegens “cybercrimes” (05/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Brian Kemp, minister van Binnenlandse Zaken in de Amerikaanse staat Georgia en Republikeins kandidaat voor de post van gouverneur bij de...
  [naar artikel]
 37. “Dood hem onmiddellijk”: slangenkopvis in Georgia ontdekt die vier dagen op het land kan overleven (10/10/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst is de invasieve soort van de slangenkopvis ontdekt in de Amerikaanse staat Georgia. Er is meteen paniek. Officiële instanties geven...
  [naar artikel]
 38. Verkiezingsresultaten in Florida en Georgia ter discussie (09/11/2018 - Het Belang van Limburg)
  De resultaten van de tussentijdse parlementsverkiezingen in de VS worden zowel in Florida als in Georgia betwist. In die eerste staat komt er waarschijnlijk een hertelling, voor zowel de senaatszetel als het gouverneurschap. Het stemmenverschil tussen de kandidaten is te klein. In Georgia weigert de gouverneurskandidate voor de Democraten, de Afro-Amerikaanse Stacey Abrams, haar nederlaag te erkennen. Tegen zittend gouverneur Brian Kemp werd de avond van de verkiezingen al een klacht ingediend.
  [naar artikel]
 39. Pieters grijpt de macht op Masters golf in Georgia (08/04/2017 - Het Belang van Limburg)
  Thomas Pieters heeft dankzij een tweed ronde van 68 slagen de koppositie ingepalmd op de Masters, het eerste majortoernooi van het golfseizoen dat plaatsvindt op de Augusta National golfbaan in de Amerikaanse staat Georgia.
  [naar artikel]
 40. Boodschap van sheriff Georgia gaat viraal: "Welkom in ons dorp! Als je iemand vermoordt, vermoorden we je misschien wel terug" (07/04/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De sheriff van de Harris County in de zuidelijke Amerikaanse staat Georgia heeft een opmerkelijke verwelkomingsboodschap voor bezoekers aan zijn...
  [naar artikel]
 41. Waarom conservatief Amerika hoopt dat nieuwe strenge abortuswet wordt aangevochten (16/05/2019 - De Morgen)
  Sinds dinsdag is zo goed als elke vorm van abortus illegaal in de Amerikaanse staat Alabama. Gek genoeg hoopt conservatief Amerika nu dat de wet aangevochten wordt voor de rechtbank. ‘De conservatieven zien nu een kans hun grote droom, het landelijk afschaffen van abortus, werkelijkheid te maken.’
  [naar artikel]
 42. Toerisme in Georgia krijgt boost dankzij 'Stranger Things’ (21/08/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het ziet ernaar uit dat de Netflix-serie ‘Stranger Things’ een positief effect heeft op het toerisme in de Amerikaanse staat Georgia. Heel wat...
  [naar artikel]
 43. Vrouwen en Amnesty International eisen versoepeling van de Noord-Ierse abortuswet (25/10/2017 - VRT NWS)
  In Noord-Ierland zijn vrouwen gesteund door de mensenrechtenorganisatie Amnesty International een campagne begonnen om de strenge abortuswet in hun land te versoepelen. Abortus is er zelfs niet toegestaan bij incest, verkrachting of misvromingen van de foetus. Enkel wanneer het leven van de moerder in gevaar is, wordt abortus toegestaan.
  [naar artikel]
 44. Democraten blokkeren anti-abortuswet in Amerikaanse Senaat (30/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In de Amerikaanse Senaat hebben de Democraten vandaag een motie afgekeurd die een anti-abortuswet op de agenda van de Senaat zou zetten. De...
  [naar artikel]
 45. Republikeinen behouden Congreszetels in Georgia en South Carolina (21/06/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Republikeinse kandidate Karen Handel stevent in de Amerikaanse deelstaat Georgia af op een overwinning in een tussentijdse verkiezing. Volgens
  [naar artikel]
 46. Huiseigenaar schiet drie tieners dood in Georgia (18/09/2019 - Het Belang van Limburg)
  De eigenaar van een huis heeft in de Amerikaanse staat Georgia drie jongeren in zijn voortuin dodelijk verwond bij een schietpartij. De gemaskerde tieners zouden maandagochtend vroeg op de privégrond in Conyers, bij Atlanta, binnengedrongen zijn om in te breken in het huis, deelde de plaatselijke sheriff mee.
  [naar artikel]
 47. Vader van de abortuswet overleden (20/10/2016 - De Standaard)
  Minister van Staat Roger Lallemand (PS) is in de nacht van woensdag op donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Lallemand profileerde zich vooral op ethische thema's. Zo lag hij samen met Lucienne Herman-Michielsens lag hij aan de basis van de abortuswet en werkte hij mee aan de euthanasiewet.
  [naar artikel]
 48. Roger Lallemand, vader van de abortuswet, overleden (20/10/2016 - Knack)
  Minister van Staat Roger Lallemand (PS) is in de nacht van woensdag op donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Samen met Lucienne Herman-Michielsens lag hij aan de basis van de abortuswet.
  [naar artikel]
 49. Gouverneur Mississippi ondertekent strengste abortuswet VS (19/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De gouverneur van Mississippi heeft vandaag zijn handtekening gezet onder de strengste abortuswet van de Verenigde Staten. In de staat is...
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.