Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
De Standaard

Lezersvraag: ‘Hoe (on)gezond is een schil?’

03/04/2019 - 14:22
"U bent wat u eet: wat we in onze winkelkar leggen, zegt vaak iets over hoe we leven en waar we weinig of veel belang aan hechten. Maar weten we altijd wat we in onze mond stoppen? Elke woensdag beantwoordt journaliste Sarah Vankersschaever een lezersvraag over voeding, in het kader van haar correspondentschap ‘Uw kar gekeerd’. "

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Het is blijkbaar gezond om een kiwi met schil te eten, en wel om deze reden (13/01/2017 - Het Laatste Nieuws)

Ja, we weten dat het wansmakelijk klinkt, wij krijgen zelfs spontaan kokhalsneigingen als we denken aan een kiwi met harige schil opeten. En toch [naar artikel]


2. Waarom voelt de schil van een appel soms zo vettig aan na een paar dagen in de fruitmand en wat kun je daaraan doen? (03/03/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene een mooie blinkende appel verkiest, is de andere eerder wantrouwig tegenover een fel blinkend exemplaar waarvan de schil vettig aanvoelt. Na een paar dagen in de fruitmand voelt die schil alleen nog vettiger aan. Zegt dat iets over hoe lekker of gezond de appel is? Bart Nicolai, professor binnen de faculteit bio-ingenieur aan de KU Leuven, legt uit hoe het laagje ontstaat en wat je er tegen kunt doen: “Het is een beschermingslaagje dat alle fruitsoorten hebben.” [naar artikel]


3. Nooit meer pellen: deze bananen eet je mét hun schil (24/01/2018 - Gazet van Antwerpen)

Toegegeven, er zijn vervelender dingen dan bananen pellen, maar achteraf zit je toch altijd maar mooi met die schil opgescheept, een schil die dan wel vol voedingsstoffen zit, maar die je toch nooit opeet. Telers in Okayama, Japan, zijn er nu in geslaagd bananen te kweken met een schil die zo dun is, dat je ze zonder probleem mee kan opeten. [naar artikel]


4. Eet je groenten en fruit best met de schil of niet? (30/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene al zijn groenten en fruit schilt, zweert de andere bij de voedingsstoffen uit die schil. Wat is dan de beste en meest voedzame keuze? Hoe zit het met vruchten zoals een banaan of een kiwi waarvan de schil er niet bepaald smakelijk uitziet? En spelen pesticiden een rol in het antwoord? Voedingsexpert professor Bart Nicolai van de KU Leuven geeft voor eens en altijd duiding. [naar artikel]


5. Van deze Japanse bananen mag je de schil gewoon mee opeten (26/01/2018 - Het Laatste Nieuws)

In Japan maken ze zich niet langer moe door de schil van een banaan te verwijderen. Wetenschappers ontwikkelden een variant van de vrucht, waarvan... [naar artikel]


6. Krijg je echt meer voedingsstoffen binnen als je groenten en fruit met de schil opeet? (30/11/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene al zijn groenten en fruit schilt, zweert de andere bij de voedingsstoffen uit die schil. Wat is dan de beste en meest voedzame keuze? Hoe zit het met vruchten zoals een banaan of een kiwi waarvan de schil er niet bepaald smakelijk uitziet? En spelen pesticiden een rol in het antwoord? Voedingsexpert professor Bart Nicolai van de KU Leuven geeft voor eens en altijd duiding. [naar artikel]


7. Daarom eet je een kiwi beter met de schil op (12/01/2017 - Gazet van Antwerpen)

Het mag dan misschien niet erg aantrekkelijk klinken toch eet je een kiwi beter in zijn geheel op. En dat wil zeggen mét de bruine schil. [naar artikel]


8. Mag je de zeste van een gewone citroen gebruiken in je maaltijden of is het schadelijk? (24/02/2022 - Het Laatste Nieuws)

Af en toe bots je in een recept op zeste van citroen als ingrediënt. Gebruik je om die zeste te maken dan best een schil van een biologische citroen of kan een niet-biologische schil geen kwaad voor ons lichaam? Voedingsexperte Marlies Huysentruyt duidt hoe het zit en legt uit hoe je die zeste met veel smaak in gerechten verwerkt. “Het is een misverstand dat je de schil van biologische citroenen niet moet wassen voor gebruik.” [naar artikel]


9. Citroen in je gin-tonic? Het venijn zit in de schil (14/12/2016 - Gazet van Antwerpen)

Jan Tytgat, de bekendste toxicoloog van ons land, raadt af om een schijfje citroen toe te voegen aan je gin-tonic. “De schil zit vol pesticiden en die kunnen zelfs kankerverwekkend zijn”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. [naar artikel]


10. Ooit waardeloze schil van koffiekersen kost nu vijf keer meer dan bonen zelf (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)

De schil van de kers waarin de koffieboon zit, is niet langer zomaar waardeloos afval. Meer zelfs, een pond van die schillen kost vandaag bijna... [naar artikel]


11. Wat is gezonder: je fruit schillen of niet? “Vitamines zitten niet alleen net onder de schil, maar in heel de vrucht” (01/08/2020 - Het Laatste Nieuws)

Eet je fruit en groenten het best me?t of zonder schil? De meningen zijn verdeeld. Wij vroegen raad aan Michae?l Sels, hoofddie?tist van het UZA.... [naar artikel]


12. Ooit waardeloze schil van koffiekersen kost nu bijna vijf keer meer dan bonen zelf (22/05/2018 - Het Laatste Nieuws)

De schil van de kers waarin de koffieboon zit, is niet langer zomaar waardeloos afval. Meer zelfs, een pond van die schillen kost vandaag bijna... [naar artikel]


13. ? Lezersvraag (29/03/2019 - De Morgen)

[naar artikel]


14. Bizar: tieners eten voedsel met schil én verpakking in ‘Shell On Challenge’ (18/04/2019 - Het Laatste Nieuws)

De Shell On Shallenge, waarbij jongeren voedsel eten met schil en verpakking, is de nieuwste hype op sociale media. Tieners delen de beelden op... [naar artikel]


15. Die aardappel in de schil kennen we nu wel: tips voor ‘pure’ bijgerechten voor bij de barbecue (15/07/2021 - Het Belang van Limburg)

Een patatje in de schil, koude pasta of een tomatensalade: we kennen allemaal de typische bijgerechten bij de BBQ. Maar waarom eens niet voluit de kaart van de groenten trekken? Peter De Clercq gaat voor pure smaken, die met een eetbaar bloemetje waanzinnig kunnen worden gepresenteerd. [naar artikel]


16. Denise Van Schil, weduwe van Rik Coppens, overleden op 85-jarige leeftijd (20/04/2024 - Gazet van Antwerpen)

Denise Van Schil is niet meer. De weduwe van Beerschot-icoon Rik Coppens overleed op 9 april op 85-jarige leeftijd. [naar artikel]


17. Eerste Limburgse peren komen aan in Brazilië (24/11/2017 - Het Belang van Limburg)

In het Braziliaanse São Paulo werden woensdag 15 november tijdens een winkeldegustatie de eerste Belgische Conference peren aan de consumenten voorgesteld. Dat was meteen ook de start van een nationale campagne ter promotie van de Belgische Conference peren van BVF-telers. De volgende weken worden er nog meer van die proeverijen georganiseerd. Brazilianen moeten immers wennen aan de Conference peer met roestkleurige schil. Zij verkiezen eerder fruit met een glanzende schil. [naar artikel]


18. LIFEHACK. Werk je blauwe plek weg met een bananenschil (06/03/2019 - Metro)

Blauwe plekken zijn niet echt flatterend. Een bananenschil zou daarvoor een geneeskrachtige werking hebben, die in een mum van tijd je huid herstelt. Daarnaast zijn bananen ook heel gezond voor je darmwerking. Bananenschillen bevatten flinke hoeveelheden kalium en mineralen die ervoor zorgen dat je huid zich herstelt. Ze worden ook ingezet als middel tegen allergieën, insectenbeten […] Het bericht LIFEHACK. Werk je blauwe plek weg met een bananenschil verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


19. Uit "Over eten": waarom we soep best per portie opwarmen en een appelschil (niet) moeten eten (17/05/2017 - De Redactie)

Hoe gezond is verse soep en eten we een appel beter met de schil of zonder? Welke weg legt de hostie af tot ze straks op alle communiefeesten wordt opgediend? En voetbalster Imke Courtois, volgt zij een strak dieet of kan ze gewoon alles eten wat ze wil? De antwoorden op al die vragen vanavond gegeven in "Over eten". [naar artikel]


20. Waarom je ook avocado’s en bananen best wast voor je ze opeet (zelfs al eet je die schil niet mee op) (10/10/2023 - Het Laatste Nieuws)

Een stuk fruit waarvan je de schil niet opeet, zoals een avocado of banaan, was je meestal niet voor je erin gaat snijden. Toch is het volgens microbiologen een goed idee om daar snel tijd voor te maken. Ook het stuk goed wassen én drogen is een aanrader. Microbioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit waarom. [naar artikel]


21. Avocado's dubbel zolang houdbaar dankzij plantaardige "tweede schil"  (03/02/2021 - VRT NWS)

Een plantaardige "tweede schil" kan ervoor zorgen dat avocado's dubbel zolang houdbaar blijven. Colruyt is de eerste supermarktketen in België die avocado's met de zogenoemde "Apeel-technologie" zal verkopen. Concurrent Delhaize is niet meteen overtuigd: "Het is een nieuwe verpakking, ook al is het biologisch en duurzaam." [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!