Krantenkoppen logoDe Krantenkoppen

Elke minuut geupdate en mobile friendly!

14 May 2021
00:02 uur

Het meisje dat de nazi's kraakte

De Morgen

06/04/2019 - 12:12

Later zou ze zich als tuinhistorica ontpoppen, maar in de Tweede Wereldoorlog behoorde de Britse Mavis Batey tot de top van de geallieerde codebreeksters. Samen met haar man speelde zij een belangrijke rol bij het doorgronden van de Duitse Enigma-machine. Volgens sommigen maakte dat de oorlog twee jaar korter.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Waarom de nazi's geloofden in het bovennatuurlijke (27/11/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Het is een bekende figuur in veel boeken en films: de bijgelovige nazi. Denk aan Indiana Jones die nazi's moet tegenhouden op zoek naar een magisch...
  [naar artikel]
 2. Secretaresse van nazi-minister Goebbels overleden (30/01/2017 - Knack)
  Brunhilde Pomsel, de voormalige secretaresse van nazi-kopstuk Joseph Goebbels, is op 106-jarige leeftijd overleden. Ze was een van de laatste nog levende vertrouwelingen van het nazi-regime.
  [naar artikel]
 3. Nieuwe biografie: Albert Speer was helemaal geen 'nobele nazi' (25/09/2018 - De Morgen)
  Albert Speer, dat was toch die spijtoptant, die nazi-architect tegen beter weten in? Magnus Brechtken sloopt dat keurig opgebouwde imago en ontmaskert Speer als een volbloed nazi voor wie mensen louter gereedschap waren.
  [naar artikel]
 4. Waar zit 'ontaarde kunst' van nazi-Duitsland? (28/03/2019 - De Morgen)
  Deze maand zet het Victoria & Albert Museum in Londen voor het eerst de nazi-inventaris van 'ontaarde kunst' online . Vóór het uitbreken van WOII hadden de nazi's duizenden werken in beslag genomen omdat ze niet strookten met Hitlers kunstopvattingen.
  [naar artikel]
 5. Studente UAntwerpen stelt overeenkomsten in taalgebruik vast tussen Trump en nazi’s (19/07/2018 - Gazet van Antwerpen)
  “Trumps retoriek komt overeen met die van de nazi’s”, zo luidt het besluit van de masterscriptie van Paula Gruppelaar (UAntwerpen). De Nederlandse studente analyseerde het taalgebruik van de Amerikaanse president en de nazi’s en kwam tot de conclusie dat simplisme en overdrijving bij beiden kenmerkend is.
  [naar artikel]
 6. De 'brave nazi' Albert Speer ontmaskerd: 'Hij werkte actief mee aan de Endlösung' (05/11/2018 - Knack)
  Albert Speer een nobele nazi? We wilden het maar al te graag geloven. Historicus Magnus Brechtken maakt brandhout van die mythe in zijn biografie van de nazi-architect. 'Speer legde na de oorlog de klemtoon op zijn architecturale werk omdat hem dat beter uitkwam.'
  [naar artikel]
 7. Politie neemt nazi-souvenirs in beslag op antiekmarkt Tongeren (10/09/2018 - Het Belang van Limburg)
  De Tongerse politie heeft zondag verschillende nazi-souvenirs in beslag genomen op de wekelijkse antiekmarkt. De stad had melding gekregen van een voorbijganger dat een standhouder de nazi-souvenirs had uitgestald en schepen Guy Schiepers schakelde daarop de politie in.
  [naar artikel]
 8. Zoektocht naar goudtrein nazi's ook online te volgen (10/08/2016 - Het Laatste Nieuws)
  De speculaties over een begraven trein met schatten van de nazi's veroorzaakt in Polen al enige tijd goudkoorts. Vanaf volgende week gaat een
  [naar artikel]
 9. Nazi-blokken worden luxeflats (01/09/2016 - De Tijd)
  13:09 Het voormalige vakantiekamp Prora op het Duitse eiland Rügen, een onvoltooid Nazi-project, wordt omgetoverd tot luxe-appartementen. En die verkopen als zoete broodjes.
  [naar artikel]
 10. Kinderarts Asperger werkte actief mee met de nazi’s (19/04/2018 - VRT NWS)
  De Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger heeft een actieve rol gespeeld in euthanasieprogramma’s voor kinderen van de nazi’s. Uit onderzoek van de Medische Universiteit van Wenen blijkt dat Asperger betrokken was bij de dood van  gehandicapte kinderen. Het beeld van Asperger als tegenstander van de nazi’s ligt daarmee aan diggelen. Hans Asperger gaf zijn naam aan het aspergersyndroom, een vorm van autisme.
  [naar artikel]
 11. In beeld: Auschwitz.camp, een nieuwe kijk op de moordfabriek van de nazi's (23/10/2019 - Knack)
  Op donderdag 24 oktober opent in Kazerne Dossin de tentoonstelling Auschwitz.camp. Daarin krijgt de bezoeker een nieuwe visie op het iconische concentratiekamp van de nazi's. Ja, het was dé racistische moordfabriek van de nazi's, zeggen curatoren Christophe Busch en Hans Citroen in Knack. Maar ontegenzeggelijk ook een koloniaal en industrieel project. 'De Duitse industrie was de echte motor achter...
  [naar artikel]
 12. Duitse supermarkt haalt nazi-uniformen uit de verkoop (04/12/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Real-keten in Duitsland heeft nagemaakte legeruniformen en -attributen uit de nazi-tijd uit de online schappen verwijderd. Het aanbod kwam onder...
  [naar artikel]
 13. Schattenjagers doen nieuwe poging om goudtrein van de nazi’s op te sporen (16/08/2016 - Het Belang van Limburg)
  Een team van Poolse en Duitse schattenjagers ondernemen vandaag een nieuwe poging om de legendarische goudtrein van de nazi’s op te sporen. De trein zou verborgen zijn ergens op de spoorweg tussen de Poolse steden Wroclaw en Walbrzych en zou goud, zilver en schilderijen bevatten die door de nazi’s van Hongaarse joden werden gestolen.
  [naar artikel]
 14. Na de zaak-Gurlitt: op zoek naar de kunst die de nazi's hebben geroofd (27/12/2016 - Knack)
  De nazi's ontvreemdden ruim 100.000 kunstwerken uit Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jaren na datum duiken de werken steeds vaker op.
  [naar artikel]
 15. Eindelijk klaarheid over lot nazi die dood van 130.000 mensen op geweten had (11/01/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De nazi-oorlogsmisdadiger Alois Brunner, die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van zowat 130.000 joden in de Tweede Wereldoorlog, is in
  [naar artikel]
 16. Duitse industriereus Continental erkent zijn rol in Nazi-oorlogsmachine (01/09/2020 - Express)
  Het Duitse concern Continental, toeleverancier van de wereldwijde autosector, heeft voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog het Nazi-regime op een... The post Duitse industriereus Continental erkent zijn rol in Nazi-oorlogsmachine appeared first on Business AM.
  [naar artikel]
 17. YouTube bant Nazi-verheerlijkers (06/06/2019 - De Tijd)
  11:30 De videodienst YouTube kondigt bijkomende inspanningen aan om racistische en tot discriminatie aanzettende filmpjes te bannen. Nazi-verheerlijking en negationistische video's zijn voortaan expliciet v...
  [naar artikel]
 18. Grootste nazi-verzameling van Argentinië aangetroffen in verborgen kamer (20/06/2017 - De Redactie)
  Een buste van Hitler, messen met swastika's en zelfs een medisch instrument om schedels mee te meten. Meer dan 75 objecten, wellicht van hooggeplaatste nazi's, zijn gevonden in Buenos Aires.
  [naar artikel]
 19. Ster van nazi-cinema was in werkelijkheid Sovjetspion (20/02/2017 - De Redactie)
  Ze was 1 van de favoriete actrices van Adolf Hitler: Marika Rökk, een van oorsprong Hongaarse actrice die tot een van de grote sterren van de nazi-cinema uitgroeide. Nu blijkt dat ze al die tijd een dubbelleven leidde.
  [naar artikel]
 20. Uruguay moet nazi-adelaar verkopen (23/06/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Na jarenlang juridisch getouwtrek heeft een rechter de Uruguayaans regering opgedragen een bronzen nazi-adelaar te verkopen. Het boegbeeld van een...
  [naar artikel]
 21. Tijdcapsule van nazi's ontdekt in Polen (19/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In Polen is een tijdcapsule opgegraven die de nazi's rond 1934 vulden met foto's, kranten, munten en boeken om mensen in de toekomst te helpen
  [naar artikel]
 22. Vintage nazi-vliegtuig crasht op Route 101 in Californië (25/10/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Een klein vintage vliegtuigje dat werd omgebouwd tot een nazi-vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, moest gisteren een noodlanding maken op een...
  [naar artikel]
 23. De Vlaamse puzzelaar die de code van de Zodiac Killer kraakte: “Fantastisch gevoel” (14/12/2020 - Het Nieuwsblad)
  Waar de FBI en duizenden amateur-puzzelaars meer dan vijftig jaar niet in slaagden, dat is Vlaming Jarl Van Eycke (39) nu wel gelukt. Samen met twee internationale experts kraakte hij de code die een Amerikaanse seriemoordenaar eind de jaren zestig naar een krant stuurde. Die Zodiac Killer maakte minstens vijf slachtoffers in het noorden van Californië en is nooit gepakt. “Dat we de code kraakten, is een fantastisch gevoel”, zegt Jarl.
  [naar artikel]
 24. Boudry botst na rangschikken IS boven nazi’s met limieten Twitter (21/08/2017 - Apache)
  140 tekens is ruim onvoldoende voor een diepgaande discussie over het verschil tussen het nazi-regime en de IS-aanpak, heeft filosoof Maarten Boudry afgelopen weekend vastgesteld.
  [naar artikel]
 25. 'Nazi-evenement' veroorzaakt ophef in Groot-Brittannië (22/08/2018 - Het Laatste Nieuws)
  In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de verkoop van nazi-spullen op een landgoed van de National Trust, een organisatie voor monumentenzorg...
  [naar artikel]
 26. VS willen voormalig nazi-kampbewaker (94) uitwijzen naar Duitsland (06/03/2020 - Het Laatste Nieuws)
  De 94-jarige Friedrich Karl Berger, een voormalig lid van de SS en ex-nazi-kampbewaker, moet de Verenigde Staten verlaten. Een Amerikaanse rechter...
  [naar artikel]
 27. Nazi-afbeelding van Theo Francken: Groen distantieert zich, Ecolo niet (20/09/2017 - Knack)
  De afbeelding die de jongerenafdeling van Ecolo verspreidde, toont een montage van de N-VA-staatssecretaris in nazi-plunje met een geweer in de hand.
  [naar artikel]
 28. Oostenrijkse FPÖ-presidentskandidaat Hofer een nazi noemen mag (29/07/2016 - De Redactie)
  In Oostenrijk heeft presidentskandidaat Norbert Hofer van de FPÖ bakzeil gehaald bij de rechter nadat hij de leider van de SPÖ voor laster had aangeklaagd omdat die hem met een nazi had vergeleken.
  [naar artikel]
 29. Twitter laat nazi's ongemoeid haat spuien (12/04/2019 - De Morgen)
  Blanke nationalisten en nazi-aanhangers in de VS kunnen hun gedachtegoed 'relatief ongestraft' verspreiden op Twitter. IS-aanhangers daarentegen worden en masse geweerd.
  [naar artikel]
 30. Wel idioten, geen nazi's (10/04/2019 - De Morgen)
  Nu is het zeker: Philippe Geubels is een nazi. Waarom zou hij morgen in Geubels en de idioten anders testen wie het best tegen kou kan, een Rus of een Afrikaan? Maar wie de aflevering ziet, beseft hoe idioot de discussie is.
  [naar artikel]
 31. Als 14-jarige ging Nederlandse Freddie bij het verzet. Ze verleidde nazi's en haalde dan de trekker over (24/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Als veertienjarig meisje was Freddie Oversteegen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een van de jongste leden van het Nederlandse verzet tegen...
  [naar artikel]
 32. Reacties op straat na de verkiezingsuitslag: “Het is zoals in Nazi-Duitsland” (27/05/2019 - Het Laatste Nieuws)
  De overwinning van Vlaams Belang is een druk besproken thema vandaag. Hoe reageren de mensen op deze ruk naar rechts? “Het is zoals Nazi-Duitsland...
  [naar artikel]
 33. Erdogan vergelijkt lot van Palestijnen met dat van joden in nazi-Duitsland (18/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Israël verweten gebruik te maken van nazi-praktijken bij de acties tegen de Palestijnen in de...
  [naar artikel]
 34. Merkel reageert niet op Erdogans nazi-vergelijking (20/03/2017 - Het Laatste Nieuws)
  De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) laat voorlopig de tegen haar gerichte nazi-vergelijking door de Turkse president Recep Tayyip
  [naar artikel]
 35. Liefde in extreemrechtse kringen: 'Je legerlaarzen hunkeren naar tederheid' (10/09/2018 - Knack)
  De Duitse Heidi Benneckenstein (1992) groeide op in een gezin dat de nazi-ideologie omarmt. In haar boek Een Duits meisje blikt ze terug op de parallelle wereld die ze verliet toen ze negentien jaar oud was. Knack biedt u een passage aan.
  [naar artikel]
 36. De doodsstrijd van nazi-Duitsland: van de laatste verjaardag van Hitler tot de capitulatie (28/04/2020 - Het Laatste Nieuws)
  In ‘Zwanenzang 1945' brengt Walter Kempowski de laatste dagen van nazi-Duitsland tot leven. Brieven, dagboeken en memoires zorgen voor een...
  [naar artikel]
 37. Hoe de nazi’s een nepdorp bouwden om de Holocaust te verbergen (29/12/2017 - Het Belang van Limburg)
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi’s in het voormalige Tsjecho-Slowakije een concentratiekamp laten ombouwen tot nepstad om het bestaan van de Holocaust te verbergen. Ze maakten er zelfs een propagandafilm over.
  [naar artikel]
 38. Nazi-tijdcapsule opgegraven in Polen (20/09/2016 - De Redactie)
  In Zlocieniec is een tijdcapsule opgegraven die 82 jaar in de grond heeft gelegen. De capsule werd begraven in 1934, toen de stad nog Falkenburg heette en deel uitmaakte van nazi-Duitsland.
  [naar artikel]
 39. Waarom veroorzaakt RTBF-docu "Was opa een nazi?" zo veel beroering in Wallonië? (28/11/2019 - VRT NWS)
  ‘Papy était-il un nazi?’, in het Nederlands ‘Was opa een nazi?’, maakt heel wat los in Wallonië. Uit de documentaire van RTBF blijkt dat Waalse collaborateurs hebben deelgenomen aan de massamoord op 6.000 Joodse vrouwen uit het concentratiekamp Stutthof in Polen. Het was al langer bekend dat er Vlaamse Oostfronters bij betrokken waren, maar in Wallonië was er weinig aandacht en onderzoek naar collaboratie. Tot nu. Maar waarom beroert dit Wallonië zo? “Terzake” sprak met historicus Frank Seberechts.
  [naar artikel]
 40. Als klein meisje werd ze ingeschreven onder een fictieve Vlaamse naam, nu keert Joodse vrouw (76) terug naar plaats waar ze onderdook voor de nazi’s (24/12/2019 - Het Nieuwsblad)
  Een Joodse vrouw die in 1943 als klein meisje onderdak kreeg bij de directeur van de toenmalige dynamietfabriek in Arendonk, keerde maandag terug naar de plaats waar ze destijds werd ingeschreven in het doopregister met een fictieve Vlaamse naam: Margriet Peerenboom.
  [naar artikel]
 41. Naoorlogse Duitse justitie massaal bevolkt door ex-nazi's (10/10/2016 - De Redactie)
  Uit een officieel rapport blijkt dat in de jaren 50 van vorige eeuw tot 80 procent van de medewerkers bij het Duitse ministerie van Justitie lid waren geweest van de nazi-partij of een aanverwante organisatie.
  [naar artikel]
 42. Ecolo-jongeren beelden Francken af als nazi (21/09/2017 - De Morgen)
  De jongerenafdeling van Ecolo heeft op de sociale media staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afgebeeld als nazi. Groen distantieert zich van de afbeelding, Ecolo niet.
  [naar artikel]
 43. Ecolo-jongeren beelden Francken af als nazi (04/04/2019 - De Morgen)
  De jongerenafdeling van Ecolo heeft op de sociale media staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afgebeeld als nazi. Groen distantieert zich van de afbeelding, Ecolo niet.
  [naar artikel]
 44. DNA-test ontkracht een van hardnekkigste complottheorieën na WO II: nazi-kopstuk Rudolf Hess had geen dubbelganger in gevangenis (23/01/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Zelfs toenmalig Amerikaans president Franklin D. Roosevelt (1882-1945) was een aanhanger van de theorie: nazi-oorlogsmisdadiger Rudolf Hess,...
  [naar artikel]
 45. Duitse politie pakt veroordeelde nazi-oma (89) op die niet verscheen voor haar gevangenisstraf van twee jaar (08/05/2018 - Het Laatste Nieuws)
  De 89-jarige Ursula Haverbeck zit dan toch in de cel. Vorig woensdag bood de veroordeelde negationiste, bijgenaamd de nazi-oma, zichzelf niet aan...
  [naar artikel]
 46. Facebook verwijdert advertentie van Trump voor gebruik nazi-symbool (19/06/2020 - VRT NWS)
  Facebook heeft enkele advertenties van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd omdat er een nazi-symbool in voorkwam. Het gaat om een omgekeerde rode driehoek. In de concentratiekampen in nazi-Duitsland moesten communisten en politieke gevangenen een badge met dat symbool dragen. Het team van Trump gebruikt het voor Antifa, de extreem-linkse groepering die volgens Trump verantwoordelijk is voor de rellen bij enkele Black Lives Matter-betogingen.
  [naar artikel]
 47. Jihadisten met nazi's vergelijken, prima, maar dan wel met verstand van zaken (11/04/2019 - De Morgen)
  Zijn jihadisten haatdragender en gevaarlijker dan nazi's, zoals wetenschapsfilosoof Maarten Boudry beweert? De Nederlandse historicus en Mein Kampf-kenner Ewoud Kieft begrijpt niet waar hij het vandaan haalt.
  [naar artikel]
 48. Nazi-topverdachte sterft voor proces (29/03/2019 - De Morgen)
  Samuel Kunz, die jarenlang de op twee na meest gezochte nazi ter wereld was, is vorige week, kort voor de aanvang van zijn proces in Duitsland, gestorven. Dat heeft een rechtbank in Bonn meegedeeld.
  [naar artikel]
 49. 96-jarige ex-nazi ongeschikt verklaard voor proces (11/03/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Het proces tegen een 96-jarige ex-nazi en kampbewaker werd door de Duitse rechtbank stopgezet. De man zou niet meer fit genoeg zijn om zichzelf te verdedigen. Hij moet enkel de juridische kosten betalen.
  [naar artikel]

Voor informatie mail naar [email protected]. Disclaimer.