De beste Belgische krantenkoppen, elke minuut geupdate.

Antidepressiva slecht voor libido

De Morgen

10/04/2019 - 15:18

Antidepressiva veroorzaken mogelijk blijvende seksuele stoornissen. Sommige patiënten die gestopt zijn met het slikken ervan zeggen jaren na dato nog altijd geen libido te hebben, of lijden aan erectie- en orgasmestoornissen.


LEES VOLLEDIG ARTIKEL OP DE MORGEN

Gerelateerde krantenkoppen:

 1. Vapeurs, verminderd libido, vermoeidheid? Dit is veilige, goedkope remedie bij overgangsklachten (18/04/2023 - Het Laatste Nieuws)
  Gisteren startte de Week van de Overgang. Vermoeidheid, vapeurs en een lager libido zijn symptomen, maar bij bijna acht op de tien vrouwen kunnen die klachten makkelijk behandeld worden. Prof. Herman Depypere over de nog veel te onbekende hormoonsubstituten. “Veel vrouwen nemen nu slaapmiddelen, antidepressiva, cholesterolverlagers en botbeschermers, terwijl één lage dosis hormonen veel problemen zou kunnen oplossen.”
  [naar artikel]
 2. Belgen slikken steeds meer antidepressiva (30/09/2016 - De Redactie)
  Het aantal mensen dat antidepressiva neemt is voor het eerst in jaren niet toegenomen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Riziv. Het aantal pillen per patiënt stijgt wel fors: wie antidepressiva neemt, doet dat dus vaker.
  [naar artikel]
 3. Leven op antidepressiva: ‘Ik voel me minder slecht, maar kan ook nooit echt blij zijn’ (22/09/2023 - De Standaard)
  Voor bijna één op de acht Belgen zijn antidepressiva een deel van het leven. Maar de ervaringen ermee lopen scherp uiteen. ‘Niet de pillen zijn het probleem, wel het gebrek aan andere zorg.’
  [naar artikel]
 4. Antidepressiva bij tieners: 5 vragen en antwoorden (28/11/2017 - VRT NWS)
  Het aantal tieners die antidepressiva innemen, is opnieuw gestegen. Maar kunnen antidepressiva een depressie genezen of zijn ze juist schadelijk voor kinderen en jongeren? Waarom gaan niet meer jongeren in therapie? We stellen onze vragen aan enkele kinder- en jeugdpsychiaters.
  [naar artikel]
 5. Helpen antidepressiva echt tegen depressie en zijn ze ongezond voor tieners? 5 vragen en antwoorden (18/09/2023 - VRT NWS)
  Het aantal tieners dat antidepressiva inneemt, is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 1,7 procent van de aangesloten tieners tussen 12 en 18 jaar nam in 2022 antidepressiva, tegenover 1,1 procent in 2018. Maar kunnen antidepressiva een depressie genezen of zijn ze juist schadelijk voor kinderen en jongeren? Waarom gaan niet meer jongeren in therapie? We stellen onze vragen aan enkele kinder- en jeugdpsychiaters.
  [naar artikel]
 6. 4 op 10 Belgen die antidepressiva nemen, gebruiken langer dan 3 jaar: "Idee om te stoppen, is angstaanjagend" (24/10/2023 - VRT NWS)
  Drie kwart van de mensen die antidepressiva nemen, doen dat langer dan een jaar. 4 op de 10 zelfs langer dan 3 jaar, en de cijfers blijven maar stijgen. Alles samen worden elk jaar 370 miljoen dosissen antidepressiva geslikt in België. Hoe komt het dat het zo moeilijk is om ermee te stoppen? "Terzake" sprak met twee vrouwen die al 6 en 15 jaar antidepressiva nemen.
  [naar artikel]
 7. "Antidepressiva zijn een hulpmiddel, niet enkel een vijand"  (13/09/2018 - VRT NWS)
  Het is een positieve boodschap die Vlaams minister Sven Gatz meegaf met zijn getuigenis over zijn depressie en het gebruik van antidepressiva, zegt psychiater Hendrik Peuskens. In "Gert Late Night" op Vier vertelde Gatz over zijn depressie als zijn zwakke plek en hoe antidepressiva hem helpen om nieuwe dips te voorkomen. "Het is het verhaal hoe antidepressiva een bondgenoot kunnen zijn, en geen vijand."
  [naar artikel]
 8. De Block: “We slikken te veel antidepressiva” (13/02/2017 - Gazet van Antwerpen)
  Maggie De Block, de minister van Volksgezondheid (Open Vld), heeft maandag een richtlijn naar de huisartsen gestuurd over hun aanpak van depressies. De minister legt de nadruk op het correct voorschrijven van antidepressiva en antipsychotica. “We slikken te veel antidepressiva. Ook als dat niet nodig is”, zegt De Block.
  [naar artikel]
 9. Experten willen meer onderzoek naar afbouwen van antidepressiva (27/04/2021 - Het Laatste Nieuws)
  Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar het afbouwen van antidepressiva. Dat vindt een internationaal team onder leiding van UGent-onderzoekers. Hoewel er veel bekend is over het groeiend gebruik van antidepressiva, is dat niet het geval over veilige en effectieve methodes om ermee te stoppen.
  [naar artikel]
 10. Vier op tien rusthuisbewoners aan de antidepressiva (08/03/2018 - De Tijd)
  13:43 In sommige woonzorgcentra krijgt meer dan de helft van de bewoners antidepressiva. Vaak gaat het om zware medicatie die niet geschikt is voor ouderen.
  [naar artikel]
 11. Meer kinderen nemen antidepressiva (27/12/2016 - Het Laatste Nieuws)
  In tien jaar tijd is het voorgeschreven aantal antidepressiva en antipsychotica (middelen tegen angst en psychoses) voor jongeren fors toegenomen
  [naar artikel]
 12. Minieme daling in gebruik antidepressiva (17/09/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Voor het eerst in jaren is het aantal Belgen dat antidepressiva neemt gedaald. In 2017 kregen 1.199.586 patiënten een medicijn tegen depressie...
  [naar artikel]
 13. Speciale afbouwmedicatie vergemakkelijkt stoppen met antidepressiva – ook als eerdere stoppogingen mislukten (30/05/2018 - De Morgen)
  Stoppen met antidepressiva lijkt kansrijker als de patiënt speciale afbouwmedicatie gebruikt, blijkt uit Nederlands onderzoek. Speciale 'taperingstrips' moeten nu de oplossing bieden. Daarin zit elke dag een iets lagere dosis antidepressiva – waarbij de afbouw naar het einde toe steeds langzamer gaat. 
  [naar artikel]
 14. De Block stuurt richtlijn omtrent antidepressiva naar huisartsen (13/02/2017 - Het Nieuwsblad)
  Maggie De Block, de minister van Volksgezondheid (Open VLD), heeft maandag een richtlijn naar de huisartsen gestuurd over hun aanpak van depressies. De minister legt de nadruk op het correct voorschrijven van antidepressiva en antipsychotica. “We slikken te veel antidepressiva. Ook als dat niet nodig is”, zegt De Block.
  [naar artikel]
 15. Belgen slikken almaar meer antidepressiva (30/09/2016 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal mensen dat antidepressiva slikt, is voor het eerst in jaren gestagneerd. Wel slikken gebruikers van geneesmiddelen tegen depressies
  [naar artikel]
 16. Een puber aan de prozac, hoe alarmerend is dat? Meer jongeren slikken antidepressiva (28/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal 11- tot 26-jarigen die in ons land antidepressiva gebruiken, is opnieuw lichtjes gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Nawal...
  [naar artikel]
 17. Vooral Vlamingen slikken steeds meer antidepressiva (26/01/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Tussen 2011 en 2015 is het aantal door het Riziv terugbetaalde dagelijkse dosissen van antidepressiva met 14,5 procent gestegen van 278,9 naar...
  [naar artikel]
 18. Selah Sue laat antidepressiva achterwege en start therapie met psychedelische truffels (30/01/2022 - Het Laatste Nieuws)
  In haar nieuwe single ‘Pills’ zing Selah Sue (32) over haar relatie met antidepressiva. De zangeres nam zestien jaar die medicatie tegen depressie, maar is sinds kort overgeschakeld op een therapie met psilocybine-houdende truffels. “De bijwerkingen van de antidepressiva begonnen me in de weg te zitten”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad.
  [naar artikel]
 19. Steeds minder Belgen aan de antidepressiva (17/09/2018 - Knack)
  Voor het eerst in jaren is het aantal Belgen dat antidepressiva neemt gedaald. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en De Standaard maandag.
  [naar artikel]
 20. Nieuwe studie verklaart waarom sommige vrouwen een lager libido hebben (27/03/2019 - Het Laatste Nieuws)
  Het vrouwelijk libido blijft een veelbesproken onderwerp. Want hoe je het ook draait of keert: niet elke vrouw heeft altijd zin. Ook niet als ze in...
  [naar artikel]
 21. Hoe zit het nu echt met antidepressiva? Dit boek wil het taboe doorbreken: ‘We mogen best blij zijn dat ze er zijn’ (30/09/2021 - De Morgen)
  Hoewel meer dan één miljoen Belgen antidepressiva nemen, blijft er een taboe rond hangen. Een nieuw boek probeert tegenwicht te bieden. ‘Antidepressiva zijn best goede geneesmiddelen.’
  [naar artikel]
 22. Antidepressiva maken vissen geil (20/10/2018 - Metro)
  Vissen worden steeds geiler omdat steeds meer onnatuurlijke chemicaliën in onze wateren terecht komen. Dat blijkt uit een studie van de Monash University in Australië. Zo blijkt dat Prozac, een antidepressivum, vissen vastberaden maakt om zich voort te planten. De dieren die de drugs toegediend kregen in een laboratoriumtank, spendeerden meer tijd aan het najagen van vrouwelijke vissen dan de mannetjes die geen drugs toegediend hadden gekregen. Cocaïne Eerder onderzoek toonde ook al aan dat wilde dieren zich soms hyperactief gedragen omdat rivieren vervuild zijn geraakt door cocaïne. Ook insuline in het water zorgde er al voor dat vissen interseksueel werden. Lees ook : Pinguïns krijgen antidepressiva tegen slecht weer Het bericht Antidepressiva maken vissen geil verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 23. 'Antidepressiva: taboe is nergens voor nodig' (26/09/2017 - De Morgen)
  Patiënten die het nodig hebben zijn de dupe van de slechte reputatie van antidepressiva. De Nederlandse psychiater Christiaan Vinkers wil de medicijnen uit het verdomhoekje halen en schreef een boek: Even slikken.
  [naar artikel]
 24. 'Antidepressiva: taboe is nergens voor nodig' (07/04/2019 - De Morgen)
  Patiënten die het nodig hebben zijn de dupe van de slechte reputatie van antidepressiva. De Nederlandse psychiater Christiaan Vinkers wil de medicijnen uit het verdomhoekje halen en schreef een boek: Even slikken.
  [naar artikel]
 25. Minister neemt elke dag antidepressiva: kan dat een probleem zijn voor zijn functioneren? (14/09/2018 - Het Nieuwsblad)
  Sinds gisteren weten we dat Vlaams minister Sven Gatz (51) al zeven jaar aan een stuk antidepressiva neemt. Opmerkelijk, want rond het ambt van beleidsmaker hangt onlosmakelijk een aura van mentale stabiliteit. Wat doen antidepressiva met de menselijke geest? Leiden ze niet tot concentratiestoornissen? En zal zijn outing Sven Gatz in de machowereld van de Wetstraat minder of net meer aanzien bezorgen?
  [naar artikel]
 26. Antipsychotica en antidepressiva: waarvoor worden ze gebruikt? (27/12/2016 - De Redactie)
  Minderjarigen slikken opvallend meer antipsychotica en antidepressiva dan vroeger. Rilatine behoort niet tot die categorieën, maar over welke medicijnen gaat het dan wel?
  [naar artikel]
 27. Minieme daling in gebruik antidepressiva (17/09/2018 - De Morgen)
  Voor het eerst in jaren is het aantal Belgen dat antidepressiva neemt gedaald. In 2017 kregen 1.199.586 patiënten een medicijn tegen depressie voorgeschreven, tegen 1.202.040 het jaar ervoor. Dat schrijven de Mediahuiskranten vandaag.
  [naar artikel]
 28. Kwart van Belgen aan antidepressiva of slaapmiddelen (18/09/2023 - De Tijd)
  16:30 Zorgverleners slaan alarm over het grote geneesmiddelengebruik voor psychische problemen. ‘Geen enkel onderzoek bewijst het nut van het jarenlang nemen van antidepressiva tijdens één episode van depre...
  [naar artikel]
 29. ‘Verdriet los je niet op met antidepressiva' (08/03/2018 - De Tijd)
  17:16 Het woonzorgcentrum Leiehome in Drongen wist het gebruik van slaapmedicatie, antidepressiva en antipsychotica in vier jaar tijd met een derde terug te dringen. ‘Je kan niet alles oplossen met een pill...
  [naar artikel]
 30. “Te veel antidepressiva,ook als het niet nodig is” (13/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Huisartsen krijgen morgen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een nieuwe richtlijn voor de aanpak van patiënten die kampen met een depressie. De minister legt de nadruk op het correct voorschrijven van antidepressiva en antipsychotica. “We slikken te veel antidepressiva. Ook als dat niet nodig is”, zegt De Block. De richtlijn focust ook op depressie bij ouderen, want het is vaak moeilijk om het onderscheid te maken tussen een depressie of gewone ouderdomskwalen en dementie.
  [naar artikel]
 31. ‘Opnieuw redden antidepressiva mijn leven’ (12/08/2022 - De Standaard)
  Toen Selah Sue begin dit jaar stopte met antidepressiva, voelde het initieel als een bevrijding. Maar de duisternis sloop weer binnen. Waarom is stoppen met die pillen zo moeilijk?
  [naar artikel]
 32. Bijna 4 op de 10 rusthuisbewoners slikken antidepressiva (08/03/2018 - Knack)
  Bijna 40 procent van de bewoners van woonzorgcentra neemt antidepressiva en net geen 20 procent slikt antipsychotica. Bovendien gaat het soms om geneesmiddelen die niet aanbevolen worden voor ouderen.
  [naar artikel]
 33. Selah Sue ruilt antidepressiva voor psychedelische truffels: werken die echt? En zijn ze een goed alternatief? (30/01/2022 - Het Nieuwsblad)
  Zangeres Selah Sue neemt voor het eerst in veertien jaar geen antidepressiva meer, en heeft zich gewend tot een therapie met psychedelische truffels. Mag dat zomaar, en is dat niet gevaarlijk? Werken die echt tegen depressie, en zijn ze dan een beter alternatief voor antidepressiva? “Als de eerste resultaten bevestigd worden, dan komt de truffeltherapie straks op de lijst van vergunde geneesmiddelen.”
  [naar artikel]
 34. Selah Sue ruilt antidepressiva voor psychedelische truffels: werken die echt? En zijn ze een goed alternatief? (30/01/2022 - Gazet van Antwerpen)
  Zangeres Selah Sue neemt voor het eerst in veertien jaar geen antidepressiva meer, en heeft zich gewend tot een therapie met psychedelische truffels. Mag dat zomaar, en is dat niet gevaarlijk? Werken die echt tegen depressie, en zijn ze dan een beter alternatief voor antidepressiva? “Als de eerste resultaten bevestigd worden, dan komt de truffeltherapie straks op de lijst van vergunde geneesmiddelen.”
  [naar artikel]
 35. 'Huisarts kan geen antidepressiva voorschrijven' (13/04/2019 - De Morgen)
  Huisartsen hebben te weinig tijd en kennis om de gevaren van antidepressiva in te schatten. Dit zegt de Deense hoogleraar Peter Gotzsche, die internationaal applaus én afkeer oogst met zijn messcherpe kritiek op veelgebruikte medicijnen.
  [naar artikel]
 36. Bijna 4 op de 10 rusthuisbewoners slikken antidepressiva (08/03/2018 - Het Laatste Nieuws)
  Bijna 40 procent van de bewoners van woonzorgcentra neemt antidepressiva en net geen 20 procent slikt antipsychotica. Bovendien gaat het soms om...
  [naar artikel]
 37. "Vanavond niet, schat": tips van sekstherapeuten voor mannen met een lager libido dan hun partner (04/08/2017 - Het Laatste Nieuws)
  Volgens het stereotype zijn het doorgaans mannen die met een torenhoog libido kampen, en vrouwen die dat afwijzen met een clichématig "Vanavond
  [naar artikel]
 38. Het dirty little secret van antidepressiva (03/09/2018 - Knack)
  Johann Hari lijdt al sinds zijn puberteit aan depressies, en begon ook al jong met het nemen van antidepressiva. In zijn boek Verbinding verbroken gaat hij op zoek naar de echte oorzaken en oplossingen voor depressie. Knack biedt u een fragment aan.
  [naar artikel]
 39. Duizenden pubers aan antidepressiva (28/11/2017 - De Standaard)
  Meer dan 3.000 Belgische kinderen tussen 11 en 15 jaar slikten vorig jaar antidepressiva. Dat is een stijging met 8,6 procent tegenover het al alarmerend hoge aantal van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Riziv.
  [naar artikel]
 40. Steeds minder jongeren nemen antidepressiva (25/01/2022 - De Morgen)
  Ondanks de coronacrisis slikten adolescenten in 2020 minder antidepressiva dan in 2019. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. De onderzoekers merken wel op dat de medicatie vaak onjuist gebruikt wordt.
  [naar artikel]
 41. Aantal jongeren dat antidepressiva neemt blijft stijgen (27/02/2020 - Het Laatste Nieuws)
  Het aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt, is opnieuw licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Nawal Farih heeft opgevraagd...
  [naar artikel]
 42. ‘Helft patiënten stopt binnen twee maanden met antidepressiva’ (06/05/2019 - De Standaard)
  Theatermaakster en muzikante Nele Van den Broeck is vorig jaar op eigen houtje gestopt met het nemen van antidepressiva. Ze wilde haar problemen ‘helemaal anders aanpakken’. Voor psychiaters is haar verhaal zeer herkenbaar.
  [naar artikel]
 43. Jeugd massaal aan de antidepressiva (27/12/2016 - Gazet van Antwerpen)
  Nooit namen onze jongeren zo veel antidepressiva en antipsychotica als vandaag. Nieuwe cijfers van het RIZIV tonen aan dat het psychofarmaca-gebruik van onze minderjarigen de voorbije tien jaar fel toenam en zelfs bijna verdubbelde.
  [naar artikel]
 44. Belgen slikken almaar meer antidepressiva (30/09/2016 - De Tijd)
  01:00 Het aantal mensen dat antidepressiva slikt, is voor het eerst in jaren gestagneerd. Wel slikken gebruikers van geneesmiddelen tegen depressies almaar meer pillen.
  [naar artikel]
 45. James Cooke peilt naar het libido van de kandidaten bij ‘Dancing With The Stars’ (23/11/2018 - Het Laatste Nieuws)
  James Cooke dook de backstage van ‘Dancing With The Stars’ in met enkele pittige vragen voor Kat en Ian. Hoe zit het met het libido van de...
  [naar artikel]
 46. Een puber aan de prozac, hoe alarmerend is dat? Meer jongeren slikken antidepressiva (28/02/2020 - De Morgen)
  Het aantal 11- tot 26-jarigen die in ons land antidepressiva gebruiken, is opnieuw lichtjes gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Nawal Farih (CD&V) opvroeg bij volksgezondheidminister Maggie De Block (Open Vld). Hoe gealarmeerd moeten we hierover zijn?
  [naar artikel]
 47. Bizar. Bloemen verhogen je libido (05/02/2019 - Metro)
  Bloemen geven voor Valentijn is cliché, maar blijkbaar is dat niet zonder reden. Volgens een recent onderzoek is het de manier bij uitstek om het libido van je lief een flinke boost te geven. Zoek het dus niet te ver, laat die seksspeeltjes even links liggen en geef dit jaar een mooie bos bloemen. Bloemen doen blozen Het Frans Instituut voor Publieke Opinie deed onderzoek bij 3406 vrouwen. Daaruit bleek dat 63% van de vrouwen tussen 18 en 24 jaar een heuse libidoboost krijgen van een mooi boeket. Jammer nieuws wel voor zij die wat ouder zijn of al lang samenzijn. Hoe ouder de vrouwen waren, hoe kleiner het effect van de bos bloemen. Waren de vrouwen al tien jaar of langer samen? Dan beperkte het effect zich tot 48% van hen – nog steeds niet slecht trouwens. Waarom? De reden voor het onverwachte succes is trouwens niet gekend. Wellicht doet het onverwacht romantische gebaar de meeste vrouwenharten sneller slaan. Of misschien zien we het stiekem als een voorteken voor een eventueel huwelijk? Uiteindelijk doet de reden er niet toe, zolang we er maar blij van worden. Toch? Dus, mannen: rept u naar de bloemist! Baat het niet, dan schaadt het zeker niet. Lees ook : Boost je libido met deze tips Het bericht Bizar. Bloemen verhogen je libido verscheen eerst op Metro.
  [naar artikel]
 48. RUSTHUISBEWONERS SLIKKEN MEER ANTIDEPRESSIVA (05/04/2019 - De Morgen)
  Een kwart van de rusthuisbewoners die antidepressiva slikken, begon daarmee na opname in het bejaardentehuis. Bij antipsychotica zijn de cijfers nog alarmerender: de helft van de patiënten slikt ze sinds hun verhuis naar het rustoord.
  [naar artikel]
 49. BV: "Ik heb een hoog libido, dan moet je creatief zijn" (12/02/2017 - Het Belang van Limburg)
  Welke Vlaamse heeft een hoog libido en welke bekende mama zou zichzelf niet als 'superouder' omschrijven? Doe de onderstaande test en ontdek wat jij nog weet over de voorbije week in showbizzland.
  [naar artikel]

Voor meer informatie of contact e-mail naar [email protected]. Disclaimer. Privacy policy