Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
Knack

Waarom eten we nog dieren? 'Een voorkeur voor vlees lijkt me niet aangeboren'

18/11/2016 - 06:55
"Waarom is het zo moeilijk om geen of minder vlees te consumeren? En moeten we ons daar schuldig bij voelen? Een onderzoek."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Waarom ook het vlees dat wij eten het grootste risico op een pandemie vormt (25/07/2021 - Express)

Lees dit artikel: Waarom ook het vlees dat wij eten het grootste risico op een pandemie vormt We zijn er nog steeds niet zeker van, maar de kans bestaat dat het nieuwe coronavirus, net als z’n voorganger SARS, de sprong naar mensen maakte op een markt waar exotische dieren voor consumptie worden verkocht. Toch is het te gemakkelijk om alle schuld op die rare Chinese voedselmarkten, de zogenaamde wet markets, te steken. […] Lees dit artikel: Waarom ook het vlees dat wij eten het grootste risico op een pandemie vormt [naar artikel]


2. Tegen 2040 is het meeste vlees niet van dieren afkomstig (13/06/2019 - De Morgen)

Tegen 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen. Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden door kweekvlees uit laboratoria en plantaardige producten die smaken en eruit zien als dierlijk vlees. [naar artikel]


3. We eten minder vlees, maar slachten meer dieren (04/08/2017 - Het Belang van Limburg)

In 2006 at de Belg nog gemiddeld 94,2 kilo vlees per jaar, in 2015 was dat geslonken naar 84,1 kilo. Anderzijds werden in 2013 circa 304 miljoen dieren geslacht in België om op het bord van de modale Belg te belanden, in 2016 was het aantal toegenomen tot 319 miljoen dieren. “We zijn minder vlees gaan eten, maar dit leidt niet tot minder dierenleed”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp op basis van cijfers die ze kreeg van de federale minister van Landbouw. [naar artikel]


4. Dagen Zonder Vlees: waarom de mens geen gepatenteerde vleeseter is (01/03/2017 - Knack)

De mens lijkt niet gemaakt om veel vlees te eten. Steeds meer studies linken vleesverbruik aan gezondheidsproblemen. Campagnes tegen dat verbruik, zoals Dagen Zonder Vlees, zijn dan ook geworteld in vruchtbare biologische grond. Het wordt tijd om vlees als een voedingssupplement te zien. [naar artikel]


5. Hendrik Dierendonck: ‘Het lijkt nu of vlees eten erger is dan drugs nemen’ (25/11/2022 - De Tijd)

21:55 Zelfs in Dubai eten ze zijn pâté en croûte. Maar de bekendste beenhouwer van ons land weet dat de wereld verandert, en dat beter vlees dus belangrijker is dan meer vlees. Ontbijt met De Tijd. [naar artikel]


6. Nieuwe Butcher’s Store opent op het Zuid (16/09/2020 - Gazet van Antwerpen)

Antwerpen heeft er een nieuwe slagerij bij, meer bepaald in Antwerpen-Zuid. The Butcher’s store is de derde beenhouwerij van slager Luc De Laet. Hoewel we steeds minder vlees eten, draaien zijn zaken goed. Volgens de slager hoeven we niet elke dag vlees te eten maar kiezen we bij voorkeur vlees van goede kwaliteit. [naar artikel]


7. Waarom we wel varkens eten maar geen golden retriever (25/09/2021 - Het Belang van Limburg)

Waarom knuffelen we met ons huisdier, maar vinden we het geen probleem dat andere dieren gedood worden om op ons bord te belanden? “De meeste mensen eten dieren omdat ze verondersteld worden dieren te eten”, zegt de Amerikaanse auteur Melanie Joy. [naar artikel]


8. 'Vlees eten is een schending van de mensenrechten' (05/04/2019 - De Morgen)

2014 wordt het jaar waarin u geen vlees of vis meer eet. Tenminste, als het aan Stijn Bruers ligt. Met een doctoraat over dierenrechten en een boek voor het brede publiek wil hij de wereld vegetarisch maken. 'Dieren eten druist in tegen onze diepste morele overtuigingen.' [naar artikel]


9. “Categoriek nee zeggen tegen vlees kan miljoenen levens redden” (03/01/2019 - Het Laatste Nieuws)

Verschillende studies hebben in het verleden al aangetoond dat minder vlees eten gezonder en beter voor het milieu is. Helemaal geen vlees eten en... [naar artikel]


10. Deze maand wel alcohol, geen vlees (01/03/2017 - Het Belang van Limburg)

Vandaag start de bewustwordingscampagne Dagen Zonder Vlees (DZV). Meer dan 100.000 Belgen beloven veertig dagen lang minder vlees te eten en om zorgvuldig om te springen met voedsel. “Wij willen meer aandacht voor de klimaatverandering”, zegt Marieke Dilles van DZV. “Enkel stoppen met vlees eten is dan niet de oplossing”, klinkt het bij de Boerenbond. [naar artikel]


11. BV’s roepen op om geen vlees meer te eten (13/09/2017 - Het Belang van Limburg)

Met de recente gruwelijke beelden uit enkele slachthuizen in het achterhoofd, hebben enkele BV's in samenwerking met EVA vzw een open brief de wereld ingestuurd. Daarin drukken onder meer Veerle Baetens, Murielle Scherre en Clara Cleymans hun boosheid uit, maar roepen ze anderen ook op om net zoals hen niet langer vlees te eten. "Wij hebben allemaal de keuze gemaakt om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend." [naar artikel]


12. Het beste uit "Over eten": De impact van een slachthuisbezoek, het drukke leven van een melkkoe en Kobe Ilsen goes vegan (31/10/2018 - VRT NWS)

1 november is World Vegan Day. Dat veganisten geen dieren eten, is bekend. Maar waarom zijn ook melk en kaas taboe? En zouden we minder of geen vlees eten, mochten we weten hoe het gekweekt, geslacht en verwerkt wordt? "Over eten" zocht het uit. En hoe moeilijk is het om veganist te worden? Kobe Ilsen at een maand lang vegan, met ups and downs. [naar artikel]


13. 3 op de 4 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag? (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]


14. Meer dan 9 op de 10 Belgen eet nog steeds elke week vlees: welke soorten zijn het populairst en waarom eten we het zo graag? (23/06/2022 - Het Laatste Nieuws)

Waar de ene zweert bij zijn dagelijks stuk vlees, belandt vlees op de rode lijst bij de ander. “Al eet 3 op de 4 Belgen nog regelmatig vlees”, klinkt het uit resultaten van een onderzoek van gfK in opdracht van VLAM. Neemt vlees nog op dezelfde manier als vroeger een plaats in op ons bord? Of zijn er toch nog verschillen in ons verbruik? [naar artikel]


15. Wim Ballieu: “Over 20 jaar eten we geen vlees meer” (16/03/2018 - Het Belang van Limburg)

Televisiekok en oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, Wim Ballieu, is geschrokken van het Veviba-schandaal. “Ik heb de cultuur van vlees altijd verdedigd, maar ik denk niet dat we over 20 jaar nog vlees zullen eten.” [naar artikel]


16. Vlees eten om de dieren te helpen (12/04/2019 - De Morgen)

[naar artikel]


17. ‘Plantaardig eten hoeft niet moeilijk te zijn’: ‘gehaktbal-koning’ steunt VeggieChallenge (01/03/2021 - De Morgen)

De vzw Eva lanceerde maandag de tweede editie van de VeggieChallenge. De uitdaging? Een hele maand vlees verbannen, of toch zeker wat minder vlees eten. Chef-kok en Balls & Glory-bedenker Wim Ballieu, een van de (verrassende) gezichten van de campagne dit jaar, legt uit waarom hij er zijn schouders onder zet. [naar artikel]


18. ‘Allemaal veganist worden hoeft niet, veel minder vlees eten wel’: Tara Garnett (Oxford) (01/03/2022 - De Morgen)

Onze vleeshonger ligt de planeet zwaar op de maag. Hoeveel vlees kunnen we nog eten, en welk vlees dan? Of moeten we allemaal aan de linzen en de kweeksteak? Aan de Universiteit van Oxford onderzoekt Tara Garnett welke plaats er nog is voor vlees in een duurzaam dieet. [naar artikel]


19. Markten in Wuhan verkochten vlees van 50.000 wilde dieren voor uitbraak Covid-19 (10/06/2021 - Express)

Lees dit artikel: Markten in Wuhan verkochten vlees van 50.000 wilde dieren voor uitbraak Covid-19 Voor het coronavirus uitbrak in de Chinese stad Wuhan werd daar elke maand vlees van duizenden wilde diersoorten verkocht. Een groot deel van die dieren waren bijzonder gevoelig aan de overdracht van coronavirussen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, was er geen vlees van vleermuizen of schubdieren te koop. Dat weten we door een […] Lees dit artikel: Markten in Wuhan verkochten vlees van 50.000 wilde dieren voor uitbraak Covid-19 [naar artikel]


20. Weyts wil label voor vlees van onverdoofd geslachte dieren (07/09/2016 - Het Belang van Limburg)

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil dat vlees dat afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren een specifiek label krijgt. Met Comeos, de federatie van de distributiesector, heeft hij alvast een principieel akkoord bereikt om zo’n regeling uit te werken. Dat zegt Weyts in reactie op het bericht dat consumenten zich niet bewust zijn van het feit dat veel vlees afkomstig is van onverdoofd geslachte dieren. [naar artikel]


21. Waarom u wel vlees eet (maar tegen dierenleed bent) (23/03/2017 - Knack)

Het is een merkwaardig fenomeen: het gros van de Belgen legt elke avond een stuk vlees op zijn bord, maar vindt tegelijkertijd dat dieren niet zouden mogen lijden. Een opvallende tegenstelling dus. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!