Een jaguar. De status van deze diersoort is volgens het WWF 'gevoelig'.
Volledig scherm
Een jaguar. De status van deze diersoort is volgens het WWF 'gevoelig'. © Shutterstock

Tot 1 miljoen diersoorten met uitsterven bedreigd in komende decennia volgens nieuw rapport

DierenVan de 8 miljoen diersoorten op onze planeet zullen er de komende decennia 500.000 tot 1 miljoen met uitsterven bedreigd zijn. Dat blijkt uit een 1.800 pagina's tellend ontwerprapport van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), waar 150 experten uit 50 landen 3 jaar aan werkten.

14 reacties

  • Pieter De Koninck

    5 jaar geleden
    Die stoute mens met zijn stoute co2-uitstoot toch
  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    Sofie Achten: niet akkoord. Hier op het Franse platteland 'stikt' het van Vlaamse gaaien, spechten, eksters, buizerds, kiekendieven, kraaien, uilen die allemaal een jong vogeltje lusten. Koolmees, zwartkop, pimpelmees, heggemus, nachtegaal, winterkoninkje, groenvink, staartmees, roodborstje zwaluwen, mussen, ... doen het hier heel goed. Omdat er voldoende nestplaatsen zijn in verlaten huizen, km lange gemengde hagen, struwelen, open schuren met veel 'rommel'. EN heel veel insecten.
  • Dirk Kindt

    5 jaar geleden
    De opgehokte dieren niet meegeteld. Domesticatie is enkel voor "huis"-dieren.
  • Vladimir De Leeuw

    5 jaar geleden
    Dat is de natuur in de praktijk: het overleven van de meest geschikte. In de natuur is alles een dynamisch evenwicht. Emoties komen er niet aan te pas; ga je een jaguar neerschieten om het reebokje te "redden"?
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Jarec,inderdaad is er een natuurlijke evolutie...maar wat er in enkele decennia economisch rendementsdenken gebeurt,is puur uitroeien van alle leven op aarde met dank aan de westerse ideologie 'economische groei',zeg maar religie.
  1. KIJK. "Dit kan dodelijk zijn": groep jongeren haalt berenwelpen uit boom om er selfies mee te maken

    KIJK. "Dit kan dodelijk zijn": groep jongeren haalt berenwel­pen uit boom om er selfies mee te maken

    In de Amerikaanse staat North Carolina heeft een groep jongeren drie berenwelpen uit een boom gehaald om er dan nadien mee te poseren. De drie welpjes leven in het wild en toen hun moeder even niet in de buurt was, zagen de jongeren hun kans. Mensen reageerden geschokt op de beelden. Onder meer Jody Williams, de oprichter van ‘Help Asheville Bears’, een hulporganisatie voor beren in de regio, kan zijn ogen niet geloven wanneer hij de beelden ziet: “Ik voel me slecht voor de onwetendheid van die mensen.”
  2. Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwijnen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”
    PREMIUM
    41

    Meer dan 3.000 stuks geschoten in een jaar en toch rukken everzwij­nen steeds verder op: “We hebben geen flauw idee met hoeveel ze zijn”

    Jaar na jaar worden in Vlaanderen steeds meer everzwijnen geschoten door jagers, vorig jaar waren het er een goeie 3.000. Maar wie denkt dat dit fataal nieuws is voor de soort die pas in 2006 zijn herintrede deed in onze contreien, heeft het helemaal mis. Sterker nog, het stijgende afschot wijst net op een toename van het aantal wilde zwijnen in onze bossen, op onze akkers en – helaas ook – in onze dorpskernen. “Met hoeveel ze zijn, weten we niet”, erkent Jolien Wevers, sinds twee jaar Vlaams everzwijncoördinator. Maar waar zitten ze al? En hoe ver kunnen ze nog oprukken?