Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Bart De Wever (N-VA): ‘Angst slaat me om het hart als ik peiling zie’

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

In een nieuwe peiling van VRT NWS en De Standaard duikt de N-VA onder de 30 procent. ‘De angst slaat me om het hart als ik de peiling zie’, zegt voorzitter Bart De Wever in De ochtend. Hij heeft het echter niet over de Vlaamse resultaten, maar over die van Wallonië. ‘In Wallonië stemt bijna 60 procent links of uiterst links.’ 

Een maand voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen van 26 mei haalt De Wever een aloude vrees boven: een linkse regering met voornamelijk Waalse partijen als zwaartepunt, aangevuld met hun kleinere Vlaamse zusterpartijen. Waar de N-VA in 2014 echter voor een regering-Di Rupo II waarschuwde, waarschuwt De Wever vandaag voor een groene regeringsleider. 

De kans bestaat namelijk dat de eengemaakte Kamerfractie van Ecolo en Groen de grootste fractie van het land wordt. “Dan zal je zien dat Kristof Calvo misschien in de Zestien (de ambtswoning van de premier, red.) zal zitten, die wil dat ook”, zegt De Wever. “Men is zich daar al op aan het voorbereiden met een onderhandelingsteam, dat is wel heel concreet. Dat is wat wij moeten tegenhouden.”

De N-VA moet van De Wever vooral boven de 30 procent uitkomen. “Dan denk ik dat wij de deur op slot kunnen doen en dat het onmogelijk wordt om naar een zeer linkse regering te gaan, die een belastingtsunami op de bevolking zou loslaten.”

‘Geen voorakkoord met sp.a’

Dat N-VA liefst met sp.a zou regeren op Vlaams niveau, is volgens De Wever een gerucht dat door CD&V de wereld werd ingestuurd. “John Crombez, Gwendolyn Rutten en ikzelf ontkennen zeer formeel dat er een voorakkoord zou zijn”, zegt De Wever. Daarbij haalt hij opnieuw uit naar CD&V: “Dat CD&V met wantrouwen naar ons kijkt, begrijp ik wel, omdat zij in mijn ogen wel echt de saboteur van de Zweedse regering zijn geweest. Zij hebben daar vooral in gezeten om N-VA klein te krijgen, een van hun kopstukken heeft me dat op een blauwe maandag weleens toegegeven. Het heeft nooit geboterd, dat is een publiek geheim.”

De Wever opnieuw populairste

Nog volgens de peiling stoot De Wever zijn partijgenoot Theo Francken van de troon als populairste politicus van  Vlaanderen. In Wallonië blijft PS-kopstuk Paul Magnette de populairste, in Brussel staat DéFi-voorzitter Olivier Maingain op één.