Direct naar artikelinhoud
AnderlechtUpdate

Politie valt in bij RSC Anderlecht en voetbalbond in onderzoek naar witwaspraktijken

Politie valt in bij RSC Anderlecht en voetbalbond in onderzoek naar witwaspraktijken
Beeld Photo News

Een dertigtal politieagenten zijn ingevallen op het oefencentrum en in het stadion van RSC Anderlecht in een onderzoek naar witwaspraktijken. Ook bij de voetbalbond is er een inval. Het onderzoek is niet gelinkt aan operatie ‘Propere Handen’. 

Volgens het federaal parket gaat het om een gerechtelijk onderzoek naar witwaspraktijken en het opzetten van een criminele organisatie, waarbij vooral spelersmakelaars geviseerd worden. Het dossier staat los van ‘Operatie Zero’, het onderzoek dat in oktober 2018 leidde tot huiszoekingen en arrestaties in het voetbalmilieu. 

Mitrovic

Aanleiding van de inval zouden de financiële constructies rond de uitgaande transfer van spits Alexander Mitrovic, die in 2015 voor 15 miljoen euro naar de Engelse voetbalclub Newcastle trok. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Volgens verschillende media onderzoekt het gerecht ook de rol van topmakelaar Pini Zahavi bij die transfer maar daarover geeft het federaal parket geen commentaar. Er wordt enkel meegedeeld dat het gaat om “een zéér bekende makelaar”.

Het dossier staat los van ‘Operatie Zero’, het onderzoek dat in oktober 2018 leidde tot huiszoekingen en arrestaties in het voetbalmilieu, al is er ook in het huidige onderzoek sprake van witwasconstructies die zouden opgezet zijn naar aanleiding van de transfers van spelers.

Ook op de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in Brussel en in de woonst van een gewezen advocaat van Anderlecht zijn speurders van het federaal parket binnengevallen. Er werden een aantal documenten meegenomen omtrent transfers, die bij de Affiliation Manager van de KBVB aangemeld moeten worden. Waar de speurders precies naar op zoek waren, is ook bij de voetbalbond niet helemaal duidelijk.