Meryame Kitir (Archiefbeeld).
Volledig scherm
Meryame Kitir (Archiefbeeld). © BELGA

Sp.a wil ‘rode taxshift’ van 12 miljard euro en wettelijk pensioen opnieuw naar 65 jaar

De sp.a wil de koopkracht optrekken, de lasten op arbeid verlagen, de wachtlijsten in de zorg wegwerken en een minimumpensioen van 1.500 euro garanderen na een loopbaan van 42 jaar. De wettelijke pensioenleeftijd moet opnieuw van 67 naar 65 jaar. Dat hebben fractieleiders Meryame Kitir en Joris Vandenbroucke vandaag gezegd op een persconferentie. Om al die plannen te financieren, rekenen ze op een ‘rode taxshift’ van zo'n 12 miljard euro met onder meer extra inkomsten uit een meerwaardenbelasting en het belasten van huurinkomsten.

84 reacties

  • Carina Desmidt

    5 jaar geleden
    Schaf al die overbode regeringen af zal meteen geld zijn. Polithiekers hun wedde voor helf halveren.. ook na einde job als minster een gewone job niet meer worden verder betaald als ex ministers. Burgermeesters wedde halveren waarom moet een weduwe van een polithieker of burgermeester voor een weduwepension ontvangen bijna gelijk wedde polithiekers of burgermeester ?
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Pensioenen zijn helemaal niet onbetaalbaar, Christian Alex. Wij geven 10% uit van ons BNP aan pensioenen. Andere landen in de EU 45% meer met 14,5% van hun BNP. Terwijl het overheidsbeslag hier veel hoger ligt. Eén van de mythes. Zoals ook bleek voor de duurdere oudere werknemers. De gedaalde arbeidsproductiviteit die nog altijd hoger ligt dan de buurlanden. De te lage activiteitsgraad terwijl meer dan de helft van de Nederlanders deeltijds werkt, gemiddeld 190 uur per jaar minder dan wij.
  • An Vanden Bossche

    5 jaar geleden
    De pensioenen zijn al onbetaalbaar, worden steeds meer onbetaalbaar, en de spa wil ze nog verhogen?
  • Otto-Jan Rongewaard

    5 jaar geleden
    Het is eigenaardig dat in de publieke opinie, laat ons de krantencommentaren zo noemen, de linkse verkiezingsbeloften altijd als utopisch en onbetaalbaar worden bestemd, terwijl we net een rechtse regering achter de rug hebben die ondanks dat ze slechts een deel van de beloften heeft waargemaakt - die aan de grootverdieners - een put van 9,5 MJD nalaat.
  • censor

    5 jaar geleden
    Spa en NVA beloven dingen die nooit verwezenlijkt kunnen worden, utopiën verkopen kunnen ze als de beste....gooi misdadigers en beroeps-profiteurs van andere nationaliteit over de grens, ...en er zal geld zat zijn.