Direct naar artikelinhoud
Anderlecht

Anderlecht ligt onder vuur, maar blijft populair bij coaches

Anderlecht-fans zijn furieus in Luik. De match wordt even later gestaakt wegens vuurprojectielen op het veld.Beeld Photo News

Het zijn hectische tijden voor RSC Anderlecht. Een match achter gesloten deuren dreigt na de vuurpijlen op Standard. Speurders vielen deze week binnen. En wie wordt de nieuwe coach?

, en

Clownesk, ronduit belachelijk of net vermakelijk: de meningen over de pleidooien van bondsprocureur Kris Wagner zijn verdeeld. Zelf begrijpt de man die controverse niet goed. Naar eigen zeggen houdt hij zich steeds aan de reglementen. Zo ook gisteren, toen Anderlecht zich kwam verdedigen bij de Geschillencommissie Hoger Beroep voor de gestaakte wedstrijd tegen Standard. Op basis van het bondsreglement vorderde Wagner één effectieve thuiswedstrijd achter gesloten deuren. Daarnaast vroeg hij een boete van 5.000 euro, een sensibiliseringscampagne en een 5-0-verlies voor Anderlecht.

Wat die forfaitscore betreft: daar waren alle partijen het over eens. Anderlecht kwam met een vierkoppige delegatie naar de KBVB, onder wie sportief manager Michael Verschueren en advocaat Luc Deleu, en zij vertelden allen dat paars-wit die 5-0 niet zal aanvechten. Dat hoorde de vertegenwoordiger van Standard graag, al had hij wel één bedenking: “Voor het eerlijk verloop van de competitie moet er snel duidelijkheid komen.” 

In de wandelgangen van de bond valt te horen dat de Geschillencommissie zich daarvan bewust is, in die mate zelfs dat het twee vonnissen overweegt, een over de toekenning van de punten en een over de rest van het dossier. Indien de commissie Anderlecht bestraft met één thuiswedstrijd zonder toeschouwers, dan zal de club normaal gezien in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Die behandeling kan aanslepen tot na de laatste speeldag. Met twee vonnissen vermijdt men dat er onduidelijkheid blijft bestaan over de eindstand van de competitie en de toekenning van Europees voetbal.

Een Anderlecht-delegatie, met advocaat Luc Deleu (tweede van links) en sportief directeur Michael Verschueren (rechts), komt zich verantwoorden bij de KBVB.Beeld BELGA

Anderlecht vindt hoe dan ook dat het geen partij achter gesloten deuren verdient. “Dat zou zwaar onrechtvaardig zijn”, stelde Deleu in zijn betoog. “Het is de eerste keer dat de club voor dergelijke feiten moet verschijnen. Daarnaast kunnen we niet bewijzen dat de relschoppers ónze supporters waren. Moeten we de echte fans, die net als wij dat gedrag afkeuren, dan straffen? De hooligans en voetbalhaters lachen dan net in hun vuistje.”

Deleu benadrukte ook dat Anderlecht niets te verwijten viel. “Waarin schieten wij tekort?", vroeg hij. “We stuurden zelfs 38 stewards naar Sclessin, dat zijn er dubbel zoveel als gebruikelijk. En die mensen zijn professioneel opgeleid. Weet je, op verplaatsing hebben wij de regie van de match niet in handen, thuis was dit nooit gebeurd. We investeren veel in veiligheid. Op jaarbasis besteden we meer dan 1 miljoen euro aan dat aspect.”

Deleu gaf ook aan wat de sanctie RSCA zou kosten. “Tegen een G5-club lopen de brutoverdiensten op tot 1,36 miljoen euro, tegen de K11 gaat het om 1,26 miljoen euro. De economische schade is waanzinnig.”

Eerstdaags belooft de Geschillencommissie Hoger Beroep een uitspraak. Mocht ook het BAS in beroep oordelen dat Anderlecht negentig minuten zonder publiek moet voetballen, dan is dat wellicht voor volgend seizoen. (PJC)

Thierry Henry kandidaat-coach

Ondanks alle controverse de laatste tijd blijft Anderlecht aantrekkelijk voor coaches in binnen- en buitenland. Zo heeft Thierry Henry net als tientallen anderen zijn diensten aangeboden. De Fransman, die als assistent van Roberto Martínez het WK meemaakte en nadien flopte bij AS Monaco, ziet in paars-wit een mooie club om zijn carrière te herlanceren. Op dit moment zijn er geen indicaties dat Anderlecht de piste-Henry overweegt.

Wie sowieso wel op de shortlist staat, is Kasper Hjulmand. De 47-jarige Deen had in januari een akkoord om Hein Vanhaezebrouck op te volgen, maar zijn club Nordsjaelland deed toen moeilijk. Nu is hij vrij en Anderlecht had al een positief gesprek met hem. Hjulmand reisde gisteren trouwens naar België. Op Anderlecht benadrukte de top dat het nu geen afspraak met hem heeft. Waarvoor Hjulmand dan wel in ons land is, is niet duidelijk.

Nog dit: Deense media berichten dat ook Club Brugge Hjulmand op de radar heeft als T1 voor volgend seizoen. In Brugge nuanceert men dat. Daar klinkt het dat ze het dossier hoogstens van de zijlijn volgen. (PJC/SK/KTH)

Verschueren: ‘Huidige directie is clean’

Zelf was Michael Verschueren niet aanwezig op Neerpede toen dertig agenten aan de poort stonden, maar fijn vond hij het natuurlijk niet. “Dit is niet goed voor het merk Anderlecht”, zei de sportief manager. “Ook voor de werknemers was het niet plezant. Marc Coucke heeft hen allemaal gerustgesteld. Zelf maak ik me geen zorgen, ik vrees geen sancties. De huidige directie is clean.”

Of dat ook geldt voor het oude bestuur, met onder meer Herman Van Holsbeeck, daarover wil Verschueren geen standpunt innemen. “Mij ga je niet horen zeggen dat dit de fout van het verleden is. Als zou blijken dat er toen dingen gebeurd zijn die niet koosjer waren, dan is het logisch dat we stappen ondernemen. Vandaag is echter niks bewezen.

“Ik wil niemand beschuldigen”, benadrukte Verschueren. “Ik heb begrepen dat het onderzoek gaat over een specifieke transfer (die van Aleksandar Mitrovic naar Newcastle in 2015, red.). Weet je, als bepaalde makelaars iets uitgespookt hebben, dan vermoed ik dat dat niet alleen in Anderlecht gebeurd is. Het kan perfect dat men over een paar dagen binnenvalt bij een andere club om dossiers uit te pluizen. Deze zaak bestendigt onze keuze om met verdachte managers niet langer samen te werken, dat signaal hebben we als club uitgestuurd na Operatie Propere Handen. Onze voorzitter wil op die manier ook een voortrekker zijn.”

Verschueren besloot: “Anderlecht zal ten volle meewerken aan het onderzoek. Wie fouten gemaakt heeft, moet gestraft worden.” En volgens Verschueren is RSCA daar niet bij. (PJC)