Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf vorig jaar.
Volledig scherm
Aanhoudende droogte tijdens de hittegolf vorig jaar. © Photo News

Neerslagtekort vergroot kans op extreem hete zomer

Na de afgelopen droge zomer is het neerslagtekort nog steeds niet geheel weggewerkt. Momenteel hebben we op veel plaatsen zo’n 150 mm neerslag te weinig. Dit tekort is niet enkel problematisch voor de natuur en watervoorziening, maar kan ook gevolgen hebben voor de komende zomerperiode. De uitgedroogde bodem warmt namelijk sneller op en dit kan de kans op extreme temperaturen doen oplopen, aldus Samuel Helsen van weerdienst NoodweerBenelux.

8 reacties

  • Ria Adams

    5 jaar geleden
    De boeren hebben het gras al voor voor de eerste keer gemaaid en gehooid en het is nog maar april jaren geleden hooide men de eerste keer einde mei begin juni. Wat is dan het probleem als er bij de boeren nog silo groeven zitten van twee jaar geleden. Subsidies?
  • Pieter De Ruyter

    5 jaar geleden
    Ik weet niet waar die mensen wonen met een natte tuin,de aarde in de mijne is alvast poerdroog en daar hebben die paar spetters van gisteren niet veel aan verholpen.We zijn bijna mei en ik heb mijn gras nog maar 2 x moeten afrijden ... .
  • Lucien Mertens

    5 jaar geleden
    Paniek...waar België goed in is. Water/spaarbekkens?! Nooit van gehoord, nooit gezien! Ondertussen regent het.
  • Hurcan

    5 jaar geleden
    We hebben geen grondwater omdat ze dat allemaal in Maasmechelen met miljoenen liters per jaar t kanaal in dumpen..
  • Carina Desmidt

    5 jaar geleden
    Heb ik nochtans veel regen gezien de laatste maanden en 1 week sneeuw. Waterput vol... grond tuin vochtig..... ze zijn weer aan vissen om verhoging water kosten...