April was zachte, droge en zonnige maand

door
Belga
Leestijd 1 min.

April was een eerder zachte, droge en zonnige maand. Dat blijkt uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. De gemiddelde temperatuur over heel de maand april lag iets hoger dan gemiddeld (11,0 °C, normaal: 9,8 °C). De hoogste temperatuur werd op de 22ste gemeten. In Begijnendijk steeg het kwik toen tot 27,4 °C. De laagste temperatuur werd op de 14de geregistreerd. In Givry (Bertogne) daalde de temperatuur nog tot -6 °C.

In Ukkel viel er in april slechts 36 mm neerslag (normaal 51,3 mm) op 8 dagen (normaal 15 dagen). De grootste hoeveelheid viel op de 9de en bedroeg 13,2 mm. De gemiddelde regionale neerslaghoeveelheden in ons land lagen overal lager dan de normalen. Ze varieerden van ongeveer 50 procent van de normale waarde in de Kempen tot ongeveer 80 procent in Belgisch Lotharingen. Enkel zeer lokaal in de Ardennen en de streek van Gileppe en Warche lagen de neerslaghoeveelheden net boven de normale waarde.

De zon liet zich de afgelopen maand vaak zien. In totaal scheen ze 200 uur en 49 minuten, normaal is dat 158 uur en 58 minuten in Ukkel. De gemiddelde windsnelheid voor Ukkel was lager dan normaal: 3,3 meter per seconde (normaal: 3,7 m/s).

bron: Belga