Wouter Beke (CD&V): "1 mei leek wel op Sinterklaas, wie gelooft die beloftes allemaal?"

CD&V ziet het niet zitten om te besturen met linkse partijen die de economische hervormingen van de afgelopen jaren willen terugdraaien. Dat zegt voorzitter Wouter Beke in "De ochtend". De pensioenleeftijd opnieuw naar 65 brengen, zoals de socialisten voorstellen, is volgens Beke niet betaalbaar. 

Voor CD&V is het niet eenvoudig om te antwoorden op de vraag of ze liever met de progressieve partijen willen besturen na de verkiezingen, of eerder het centrumrechtse beleid van de afgelopen jaren voortzetten. De partij ligt, zoals gewoonlijk, "in het midden van het bed". Maar over één ding is voorzitter Wouter Beke (CD&V) wel duidelijk: een bestuur dat de sociaal-economische hervormingen terugdraait, ziet de partij niet zitten. 

Ik ben blij dat 1 mei voorbij is, want ik dacht dat het Sinterklaas was. Wie gelooft dat allemaal? 

Wouter Beke, voorzitter van CD&V

Beke keek dan ook met verontwaardiging naar de vele beloftes die gisteren tijdens de 1 mei-toespraken werden gemaakt. "Ik ben blij dat 1 mei voorbij is, want ik dacht dat het Sinterklaas was: de pensioenen gaan met 20 procent omhoog, de nettolonen met 40 procent, de btw gaan we verlagen. Wie gelooft dat allemaal?", vraagt Beke zich af. Ook CD&V stelde zondag een "pensioengarantie" voor op haar verkiezingscongres. Wie lang genoeg gewerkt heeft, zou minimaal een pensioen van 1. 500 euro moeten krijgen, zei kopstuk Hilde Crevits (CD&V). 

Pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd op 65 houden, zoals de socialisten gisteren vroegen, lijkt voor de voorzitter dan weer niet betaalbaar: "Ik zou dat ook wel allemaal willen, maar het moet nog betaalbaar zijn." CD&V wil de volgende regeerperiode nog meer jobs creëren en schuiven in het budget voor de gezondheidszorg. Zo moeten de budgetten voor de geestelijke gezondheidszorg verdubbelen, stelt Beke voor. Daardoor moet het makkelijker worden om een psycholoog terug te betalen, en mensen zouden ook een uitkering kunnen genieten terwijl ze nog voor een deel werken.  

Anderzijds keert CD&V zich ook niet helemaal af van de linkerkant. "Als het de bedoeling is om de index af te schaffen of het sociaal model af te breken, dan gaan we daar ook niet aan meewerken", verwijst hij naar het voorstel van N-VA om de loonnorm op sectorniveau vast te leggen. Beke zegt ook dat de Franstalige christendemocraten van CDH de ambitie hebben om na de verkiezingen mee te besturen, en dat hij graag "zou hebben dat ze mee aan tafel komen". Maar over échte eisen en voorwaarden spreekt de voorzitter niet.  

Beluister hier het volledige interview met Wouter Beke in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen