Direct naar artikelinhoud
Pakistan

Vrijgesproken Asia Bibi, de vrouw die dood moest wegens godslastering, uitgeweken naar Canada

Vrijgesproken Asia Bibi, de vrouw die dood moest wegens godslastering, uitgeweken naar Canada
Beeld AP

De Pakistaanse christen Asia Bibi, die acht jaar in de dodencel zat wegens godslastering, heeft Pakistan verlaten en is aangekomen in Canada. Dat heeft haar advocaat Saif Ul Malook woensdag gezegd. 

Bibi werd in januari al definitief vrijgesproken, maar haar het land uit krijgen was een precaire aangelegenheid. Machtige fundamentalistische moslimgroeperingen hielden eerder grote demonstraties tegen haar vrijspraak. 

Toen de spanningen hoog opliepen na een eerste vrijspraak voor Bibi, week haar advocaat vorig jaar enige tijd uit naar Nederland: op de vlucht voor bedreigingen. “Er is recht gedaan aan een vrouw met een van de zwakste posities in onze samenleving”, zei hij toen in Vianen. Hij bezocht daar Nederlandse christenen die zich het lot van Bibi hadden aangetrokken. “Maar er is ook gedreigd om haar en de rechters te vermoorden als ze zou vrijkomen.” 

Andere ruzies

Bibi werd in 2010 wegens blasfemie tot de dood veroordeeld, nadat buurvrouwen met wie zij ruzie had haar ervan beschuldigden dat zij de profeet Mohammed had beledigd. Daarop staat in Pakistan de doodstraf. Blasfemiewetten worden in het land vaak misbruikt om ruzies om andere zaken te beslechten. 

Hoewel het er even op leek dat Bibi naar Nederland zou komen, ligt Canada meer voor de hand als asielland. Haar dochters kregen daar al eerder een verblijfsvergunning. Maandenlang verbleef ze op een geheime locatie in Pakistan waar zij door het leger werd beschermd. Familieleden vertelden eind vorig jaar dat aanhangers van de radicale partij Tehreek-e-Labbaik Pakistan van deur tot deur gingen met foto’s in de hoop haar te traceren.