Amnesty onderneemt gerechtelijke stappen tegen exportlicentie Israëlisch spywarebedrijf

door
Belga
Leestijd 2 min.

Amnesty International wil via gerechtelijke stappen het Israëlische ministerie van Defensie dwingen de exportlicentie van spywarebedrijf NSO Group in te trekken. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie. De spionagesoftware van deze Israëlische onderneming wordt wereldwijd ingezet om mensenrechtenverdedigers te onderdrukken, aldus Amnesty.

Een vijftigtal leden van Amnesty International Israël en andere mensenrechtensympathisanten dienen morgen een verzoekschrift in bij de districtsrechtbank van Tel Aviv, waarin ze stellen dat het ministerie van Defensie mensenrechten in gevaar brengt door toe te laten dat NSO zijn producten blijft exporteren.

In augustus 2018 was een Amnesty-medewerker het doelwit van spionagesoftware van de NSO Group genaamd Pegasus. Hetzelfde product is gelinkt aan aanvallen op activisten en journalisten in Saudi-Arabië, Mexico en de Verenigde Arabische Emiraten. Onder meer de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi zou het doelwit zijn geworden van spionagesoftware.

"NSO Groep verkoopt zijn producten aan overheden die ze vervolgens inzetten om activisten en critici op te sporen en te onderdrukken. De aanval op Amnesty was het zoveelste voorbeeld daarvan," zegt Danna Ingleton, vicedirecteur van Amnesty Tech. "Het Israëlisch ministerie van Defensie negeert het groeiende bewijs dat NSO Group linkt aan aanvallen op mensenrechtenverdedigers. Zolang producten zoals Pegasus gepromoot worden zonder degelijke controle en toezicht, zijn de rechten en de veiligheid van Amnesty-medewerkers, andere activisten, journalisten en dissidenten wereldwijd in gevaar."

De groep zegt zelf overheden te helpen in hun strijd tegen terrorisme en misdaad, maar slaagt er niet in de bewijzen tegen te spreken dat de producten gelinkt worden aan aanvallen op mensenrechtenactivisten, aldus Amnesty. Het bedrijf onderwerpt nieuwe klanten naar eigen zeggen aan strenge controles, maar die zijn volgens de ngo onvoldoende gebleken.

bron: Belga