Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Antwerpse ouderverenigingen trekken aan alarmbel over tekort aan leerkrachten

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zegt onder meer dat er al een ‘wervingscampagne’ op gang getrapt is en dat ‘de lerarenopleiding is hervormd. Die gaat komend academiejaar van start.’Beeld BELGA

Een vijftiental ouderverenigingen van Antwerpse scholen trekken in een open brief aan het stadsbestuur, Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en kinderrechtencommissaris Naima Charkaoui aan de alarmbel over het tekort aan leerkrachten in de stad. “Hoewel het tekort bekend is, vrezen we dat onze beleidsmakers onvoldoende op de hoogte zijn van de impact die het op de kwaliteit van het onderwijs heeft”, klinkt het.

De ouders stellen dat scholen zelf “noodmaatregelen” nemen om het tekort te bekampen en dat het probleem daarom nog wat onder de radar blijft. “Hun creatieve oplossingen zijn op termijn echter onhoudbaar”, vrezen de ouders. “Steeds meer vacatures raken niet ingevuld, waardoor scholen een beroep moeten doen op zorgleerkrachten, beleidsmedewerkers, gepensioneerde leerkrachten of zelfs nog niet afgestudeerde leerkrachten om voor de klas te staan.”


Een bijkomend gevolg van het tekort is volgens de ouderverenigingen dat klassen steeds groter worden, wat extra problematisch zou zijn in een stedelijke context met veel diversiteit en zorgnoden. De ouders vrezen ook dat het tekort alleen maar zal toenemen, aangezien enerzijds heel wat leerkrachten met pensioen gaan de komende jaren en anderzijds er te weinig instroom is vanuit de lerarenopleiding.

Het kabinet van Antwerps onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a) laat in een reactie weten dat het zich bewust is van het probleem en het als een prioriteit behandelt. “We moeten op alle niveaus het beroep opwaarderen”, klinkt het. “Dat betekent: zorgen voor werkzekerheid, werken aan zij-instroom vanuit de privésector, ontlasten van leerkrachten en inzetten op teamteaching in verband met de grootstedelijke noden.” Volgens het stadsbestuur moeten er vooral meer leerkrachten afstuderen en instromen. “Het is vooral Vlaamse materie, maar we doen ook lokaal wat we kunnen”, klinkt het nog.


Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits laat dan weer weten dat ze de (bijna) voorbije legislatuur al verschillende maatregelen nam, zoals de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor onderwijs met een betere aanvangsbegeleiding en lerarenplatforms waardoor 3.400 leerkrachten minstens één schooljaar werk- en loonzekerheid hebben en coaching krijgen. “Daarnaast is er een wervingscampagne die net van start gegaan is: word een échte influencer, waarmee we de aantrekkelijkheid van het beroep en de instroom in de lerarenopleiding verhogen”, stelt ze. “Tot slot is ook de lerarenopleiding zelf hervormd. Die gaat komend academiejaar van start.” Haar partij CD&V ziet voor de volgende legislatuur nog mogelijkheden in het aantrekken van mensen met ervaring buiten het onderwijs. Dat kan door duaal lesgeven en het meenemen van anciënniteit, klinkt het.