Direct naar artikelinhoud
Dieren

Koop eens een bril... voor je hond

Koop eens een bril... voor je hond
Beeld Folkert Koelewijn

Behalve mensen kunnen ook honden kwaaltjes aan hun ogen hebben. Maar om te voorkomen dat een hond tegen andere honden aan zou lopen, is het nu mogelijk om hem een bril op te zetten. 

Honden met  bijziendheid, volgens de Duitse arts Ariane Petzold, zijn ze niet eens zo ongewoon. Toch zien we honden niet met een bril op lopen. Maar voor Knoxx, een bordercollie, die aan zijn linker oog min twee heeft en aan zijn rechter min drie, is een bril toch wel aangewezen. Volgens zijn baasje, Yannick Wouters, knalde hij vroeger wel eens tegen een slagboom, een fietser, of een andere hond aan. 

Petzold, een van de weinige specialisten in Europa die oogaandoeningen onderzoekt bij dieren, heeft daarop een bril laten maken bij een opticien. Als zijn baasje, nu met haar hond gaat wandelen, zet ze hem die bril op. Bijna een zwembril lijkt het, die ze met een elastiek achter zijn kop en een andere onder zijn kin vastmaakt. 

“Ik geef hem even de tijd”, zegt Wouters, die getuigt in de Nederlandse krant NRC Handelsblad. “En als we dan lekker aan het wandelen zijn, is alles weer goed. Hij probeert niet om de bril af te krijgen.” Dankzij de bril slaagt Knoxx er nu in om obstakels te ontwijken. Ook in de hondensport speelde die bijziendheid Knoxx parten. Als hij over een hindernis moest springen, sprong hij er vaak tegen. “Hij kon de diepte niet inschatten, zette altijd te vroeg af”, zegt Wouters. “En bij het dalen knalde hij dan vol in de lat.”

Skiaskoop

De vraag is natuurlijk hoe je kan weten dat een hond bijziend is. Anders bij ons, kan een viervoeter niet voor een blad met letters gaan staan, om dan te zeggen welke letters het zijn. Om de honden te testen schijnt Petzold met een apparaat (een skiaskoop) in hun ogen. Die lichtstraal beweegt ze van links naar rechts en door te kijken hoe de straal zich op het netvlies beweegt, kan ze erachter komen of een hond bijziend of verziend is. Of normale ogen heeft. 

Dan probeert ze verschillende lenzen met verschillende sterktes tot het licht zich normaal in de ogen van een hond beweegt. Dat gedeelte is dus niet zo anders dan bij een opticien voor mensen. “Daar probeert de opticien verschillende lenzen uit en vraagt: ‘Beter, slechter’?”, zegt Petzold. Volgens haar is bijziendheid in het dierenrijk lang niet beperkt tot honden. “Bijziendheid komt ook voor bij paarden en katten”, zegt de oogarts. “Bijziende paarden schrikken vaak.”