Direct naar artikelinhoud
OostenrijkPolitiek

Rechts-nationalistische FPÖ trekt ministers terug, waarmee val Oostenrijkse coalitie een feit is

Kanselier Sebastian Kurz.Beeld EPA

De rechts-nationalistische FPÖ trekt zijn ministers terug, waarmee de val van de Oostenrijkse coalitie een feit is. Het kabinet zal worden aangevuld met technocraten en ambtenaren tot de nieuwe verkiezingen in september, zo heeft kanselier Sebastian Kurz maandagavond bekendgemaakt.

De FPÖ trok zijn ministers terug nadat Kurz had gezegd dat hij diens minister van Binnenlandse Zaken, Herbert Kickl, wilde ontslaan vanwege het corruptieschandaal dat de coalitie zaterdag heeft doen opblazen. Volgens Kurz was zijn onmiddellijke ontslag nodig om ‘totale transparantie’ te krijgen over het uiterst comprimerende filmpje dat is opgedoken over FPÖ-leider en vicekanselier Heinz-Christian Strache.

In de video was te zien hoe Strache een Russische vrouw, van wie hij dacht dat ze een erfgenaam was van een steenrijke oligarch, overheidscontracten aanbood in ruil voor financiële steun. Ook stellen ze in de met drank en mogelijk drugs overgoten ontmoeting op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza voor om een Oostenrijkse krant op te kopen en zo de persvrijheid in Oostenrijk te beteugelen.

‘Ontluisterend machtsmisbruik’

Strache trad zaterdag met tranen in zijn ogen af als partijvoorzitter om de coalitie te redden. Volgens hem was er sprake van “politieke moord” en had hij slechts indruk willen maken op een mooie vrouw. Maar Kurz liet zaterdagavond weten niet meer te geloven in de coalitie en de stekker eruit te willen trekken.

Oostenrijks minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl.Beeld EPA

Kurz gaf toe dat de manier waarop de video tot stand is gekomen en verspreid via de Oostenrijkse media misschien niet deugt, maar dat dit “niets afdoet aan de inhoud” van wat er zich in de kamer afspeelde. De praktijken van de FPÖ getuigen volgens Kurz van “ontluisterend en dubieus machtsmisbruik” en bovendien een aanval op de vrije pers.

De coalitie tussen de conservatieve ÖVP van Sebastian Kurz met de extreem-rechtse FPÖ was vanaf het begin een gewaagd avontuur. De FPÖ heeft wortels in de neo-nazibeweging en weet veelvuldig voor opschudding te zorgen met discriminerende uitingen over migranten, moslims en vrouwen.

De val van de Oostenrijkse coalitie als gevolg van de wanpraktijken van de FPÖ komt op een ongelukkig moment voor het rechts-nationalistische blok in het Europese parlement, waar ook de PVV van Geert Wilders aan deelneemt. Dat hoopt een grote overwinning te behalen bij de Europese verkiezingen aanstaande donderdag.