© BELGA

Strijd om het podium moet voor spankracht zorgen in 19e etappe

Nog drie ritten krijgen de renners voorgeschoteld vooraleer ze finishen in Parijs. Met de 19e etappe, over 146 km van Albertville richting Saint-Gervais Mont Blanc, staat vrijdag de voorlaatste bergrit op het menu. De strijd om de gele trui lijkt beslecht, alleen het gevecht voor het podium lijkt nog voor enige opwinding te zorgen.

Volg hier LIVE de 19e etappe van start tot finish!

Een korte bergrit staat vrijdag op het programma, wat de voorkeur geniet van Tourbaas Christian Prudhomme. “Een gebalde rit, dat zorgt vaak voor meer spektakel. Het hoeft niet altijd meer dan 200 kilometer te zijn, zeker niet op het eind van de Tour.”

Helaas is met Alberto Contador de man die graag een vroege onderneming op poten zet al naar huis, maar wie weet nemen Alejandro Valverde en Nairo Quintana de fakkel over. Vorig jaar, in de voorlaatste rit naar l’Alpe d’Huez, zorgde het duo al meteen voor spektakel door weg te rijden op de eerste klim, de Col de la Croix de Fer. Team Sky moest alle zeilen bijzetten om het Movistar-duo terug te halen en de gele trui van Froome te handhaven.

Of het nu opnieuw zo’n vaart loopt, lijkt twijfelachtig. Aan de heerschappij van Froome valt weinig te beginnen, enkel de strijd om het podium ligt nog open met Mollema, Porte, Yates en Bardet op een zakdoek. Maar wellicht wachten zij tot op de slotklim, want enige zin voor avontuur is de vier renners ietwat vreemd.

In deze Alpenritdoen de renners geen bekende cols aan, maar dat neemt niet weg dat het wel al heel snel bergop gaat met de Collet de Tamié, een niet-gecategoriseerde klim van 8,5 km van zo’n 7 procent. Daarna krijgt het peloton de Col de la Forclaz de Montmin van eerste categorie, 9,8 km aan 6,9 procent, voorgeschoteld. Dan volgt een naamgenoot, de Col de la Forclaz de Queige, 5,6 km aan 7,8 procent. Vervolgens wordt koers gezet richting de Montée de Bisanne, een col die voor het eerst wordt bedwongen in de Tour de France, buiten categorie, 12,4 km aan 8,2 procent. Ook het slot gaat omhoog naar de top van de Saint-Gervais de Mont Blanc, eerste categorie, 9,8 km aan 8 procent. Het is de vierde en laatste aankomst bergop in deze Tour, want zaterdag volgt na de Col de Joux-Plane nog de afdaling naar Morzine vooraleer het peloton naar Parijs rijdt.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer