Direct naar artikelinhoud
Indonesië

Zes doden en honderden gewonden bij rellen na Indonesische verkiezingsuitslag

Een demonstrant probeert een vuur te doven tijdens rellen in Jakarta.Beeld EPA

Bij rellen in de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn 6 doden en zeker 200 gewonden gevallen. Het is onrustig in de hoofdstad nadat de kiescommissie dinsdag onverwacht bevestigde dat president Joko Widodo de verkiezingen van vorige maand heeft gewonnen.

De demonstranten zijn aanhangers van Widodo’s uitdager Prabowo Subianto, die zichzelf op de dag van de verkiezingen uitriep tot winnaar. De resultaten lieten iets anders zien: de stemming viel ruim uit in het voordeel van de zittende president. Prabowo had een “opstand van het volk” beloofd als Widodo aan de macht zou blijven.

Volgens de gouverneur van de stad zijn zo’n 200 mensen naar 5 verschillende ziekenhuizen gebracht. Hij bevestigt dat 6 mensen overleden zijn. Hun precieze doodsoorzaak is nog niet vastgesteld.

Zes doden en honderden gewonden bij rellen na Indonesische verkiezingsuitslag
Beeld EPA

Verrassingstactiek

De kiescommissie had Indonesië totaal overvallen met de vervroegde bekendmaking van de verkiezingsuitslag. De verrassingstactiek, zo blijkt nu, heeft niet gewerkt.

De protesten begonnen dinsdag overdag vreedzaam, maar liepen in de avonduren uit de hand. Aanvankelijk gebeurde er niet meer dan wat gebekvecht tussen een handjevol demonstranten en politieagenten, die in volle rellenuitrusting aanwezig waren. Buiten het zicht van de demonstranten stonden zwaarbewapende militairen klaar om indien nodig in te grijpen. Helikopters cirkelden boven de stad. Uren later hadden de veiligheidsdiensten de handen meer dan vol.

De kiescommissie zou de einduitslag aanvankelijk woensdag bekendmaken. Naarmate 22 mei dichterbij kwam, nam de spanning toe. Prabowo is enkele dagen geleden naar Brunei gevlogen om daar ‘zijn oude vriend’ de sultan te bezoeken. Dat voedde nieuwe speculaties over ophanden zijnd geweld. De onzekerheid is alleen maar toegenomen. Scholen in Jakarta hebben hun deuren gesloten, diverse landen hebben negatieve reisadviezen voor Indonesië uitgevaardigd en de bewoners mijden zoveel mogelijk het centrum van de stad.

Na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag riep Prabowo in een videoboodschap op tot vreedzame demonstraties. Later op de dag zou hij de uitslag aanvechten bij het Constitutionele Hof. Zijn oproep viel in dovemansoren.