© Jeroen Hanselaer

DISCUSSIE. Weg met het cordon sanitaire?

Zal het cordon sneuvelen? Het blijft de volgende dagen afwachten, maar de klinkende overwinning van het Vlaams Belang zette de vraag weer hoog op de agenda. Het in de jaren negentig vastgelegde politieke principe heeft nog steeds zijn voorstanders, maar veel politici twijfelen er ook openlijk aan. Wat vind jij?

ph

Jos Geysels, geestelijke vader van het cordon, en politicoloog Dave Sinardet verwachten niet dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang gaat sneuvelen. “Het zou N-VA in grotere problemen brengen”, zegt Geysels. “N-VA en Vlaams Belang halen geen meerderheid, dus zal altijd een derde partij nodig zijn om een meerderheid te hebben”, vult Sinardet aan. “Als N-VA het cordon zou loslaten, dan zie ik die derde partij dat niet onmiddellijk doen.”

Het cordon kwam er omdat alle partijen zich begin jaren negentig afzetten tegen de extreme punten van het Vlaams Belang, dat toen nog zijn omstreden 70-puntenplan verdedigde. Dat is later bijgestuurd. N-VA is al wat minder eensgezind over het cordon. “Wij hebben het nooit letterlijk onderschreven”, zei Theo Francken gisteren.

Wat vind jij? Moeten de partijen zich principieel afzetten tegen Vlaams Belang? Of kan het als winnaar nu mee aan tafel en meepraten over regeringsvorming?

Reageer via onderstaand invulformulier. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van dinsdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER