Tachtig jobs in Limburgse scholen bedreigd

Er staan in Limburg zo’n 70 tot 80 jobs op de helling doordat het lerarenplatform wordt overgedragen naar centrumsteden. ACOD is het niet eens met deze beslissing: “Zal impact hebben op leerlingen én leerkrachten.”

Zeventig tot tachtig jobs staan in onze provincie op de helling nadat het OVSG (de onderwijskoepel voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs) de samenwerking stop zet met het provinciaal onderwijs. Het lerarenplatform dat leerkrachten een jaar jobzekerheid geeft, wordt overgedragen naar centrumsteden zoals Gent en Antwerpen.

Yves Vannijlen van ACOD-onderwijsvakbond is het er niet meer eens en ziet twee opties. “Pomp meer geld in het platform over heel Vlaanderen. Limburg is al eens gepasseerd geweest. Het gemeenschapsonderwijs heeft bijvoorbeeld geen lerarenplatform op secundair niveau kunnen inrichten. Of pas het decreet aan. Het provinciaal onderwijs is vragende partij om toch nog een lerarenplatform in te dienen, maar heeft daar niet genoeg middelen voor. Dan is het decreet duidelijk: je moet een minimum aan investeringen doen. Die zijn er nu eenmaal niet.”

Volgens Vannijlen heeft de beslissing gevolgen voor zowel leerlingen als leerkrachten: “Dat gaat natuurlijk zijn impact hebben op de leerlingen. (...) Als een leerkracht ziek wordt, zal er weer meer naar de studie worden gegrepen. Het gaat ook zijn gevolgen hebben voor de leerkrachten die de leerlingen gaan moeten opvangen. De werkdruk voor hen gaat ook weer stijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer