Direct naar artikelinhoud
Brexit

Boris Johnson voor de rechter voor misleidende uitspraken over brexit

Boris Johnson.Beeld REUTERS

De voormalige Britse buitenlandminister Boris Johnson moet voor de rechter verschijnen omdat hij tijdens de brexit-campagne gelogen zou hebben over de kostprijs van het Britse EU-lidmaatschap. Zakenman Marcus Ball verzamelde via crowdfunding de benodigde 200.000 pond om de zaak aanhangig te maken.

De advocaten van Ball beschuldigen Johnson van “leugens”. In de aanloop naar het brexitreferendum van 2016 zei de toenmalige burgemeester van Londen meermaals dat het Verenigd Koninkrijk als EU-lidstaat elke week 350 miljoen pond (400 miljoen euro) naar Brussel stuurt. Volgens Ball “wist hij dat dit cijfer niet klopte, maar herhaalde hij het, keer op keer”.

Johnson wordt nu verplicht een eerste hoorzitting bij te wonen en de zaak wordt dan voor behandeling naar een hogere rechtbank gestuurd. De beschuldigingen hebben betrekking op claims die Johnson maakte in de aanloop naar en de nasleep van het referendum van 2016 toen hij een van de belangrijkste campagneleiders was om de EU te verlaten. De Britten stemden toen met 52 procent tegen 48 procent voor een brexit.

“Tijdens beide hierboven geschetste periodes heeft de verdachte herhaaldelijk gelogen en het Britse publiek misleid over de kosten van het EU-lidmaatschap, namelijk dat de kosten 350 miljoen pond per week waren”, aldus de dagvaarding tegen Johnson.