Direct naar artikelinhoud
Hells Angels

Nederland verbiedt Hells Angels. Moet België zich zorgen maken?

Leden van de Hells Angels arriveren aan de rechtbank van Amsterdam voor het proces dat hen uiteindelijk zou verbieden in Nederland.Beeld EPA

De motorclub Hells Angels is sinds woensdag verboden in Nederland. Omdat hun geweldcultuur de samenleving in gevaar brengt, stelde de rechter. De kans dat de leden massaal de grens oversteken om zich in België te vestigen, is groot.

Burgemeesters zoals Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken en Raf Terwingen (CD&V) van Maasmechelen vrezen dat de Hells Angels nu hun kant zullen opkomen, zoals een anderen verboden motorbende, Bandidos, dat ook deed.

“Dat zal zeker gebeuren”, zegt Cedric Stuyck, sectiehoofd van de dienst georganiseerde misdaad van het parket Limburg. “Al verwacht ik niet dat er – zoals bij de Bandidos – ook nieuwe Belgische chapters opgericht zullen worden. De Hells Angels hebben hier al afdelingen.”

Hun komst is een weinig aanlokkelijk vooruitzicht. “Het is een criminele motorbende, die zich bezighoudt met drugstrafiek, wapenhandel, mensensmokkel en afpersing”, benadrukt Stuyck. “Onderzoek wees uit dat 70 tot 75 procent van de leden een strafrechtelijk verleden heeft.”

De motorbendes verbieden, zoals Nederland dat nu doet, kan wettelijk niet in ons land. “Maar misschien moet justitie toch eens bekijken wat wél mogelijk is”, zegt Marino Keulen. “Motorbendes gebruiken het grondwettelijk recht op vereniging gewoon als dekmantel voor hun criminele activiteiten. In België worden op dit moment ontzettend veel middelen ingezet om hen in het oog te houden. Nederland daarentegen is heel drastisch, met na het verbod op de Bandidos nu ook een verbod op de Hells Angels. Ik kan alleen maar hopen dat wij ook ooit tot een dergelijke uitspraak kunnen komen.”

Cedric Stuyck: “We proberen via onder meer politiereglementen de motorbendes aan banden te leggen. Dat gaat iets moeizamer, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons zo ook wel zal lukken.”