Er komt een onderzoekscommissie naar Kazachgate

© Photo News

Een parlementaire onderzoekscommissie moet nagaan welke eventuele “politieke en financiële, individuele en diplomatieke, nationale en buitenlandse interventies, instigatie, druk en beïnvloeding” hebben geleid tot de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet. Dat staat in een voorstel dat de oppositiepartijen voorleggen aan de conferentie van de voorzitters, die zich woensdagmiddag buigt over “Kazachgate”.

adm

Het dossier draait over de totstandkoming van de verruimde minnelijke schikking. Na berichten in de media zijn grote vragen gerezen bij de snelheid waarmee het voorstel in 2011 groen licht kreeg in het parlement. Gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker zou daarbij lobbywerk hebben verricht om spoed achter de behandeling te zetten. Zelf ontkent De Decker lobbywerk.

© BELGAIMAGE

Dat zou zijn gebeurd op instigatie van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy. De Kazachse president zou de toewijzing van een opdracht aan luchtvaartbedrijf EADS hebben laten afhangen van steun aan de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Die werd in ons land vervolgd, maar kon door de afkoopwet zijn vervolging “afkopen”.

De oppositiepartijen willen al langer dat een onderzoekscommissie zich over het dossier buigt. Die moet nagaan of er druk is uitgeoefend bij de totstandkoming van de wet en de eventuele politieke verantwoordelijkheden bepalen. Voorts wil de oppositie nagaan hoe het openbaar ministerie met de wet is omgesprongen. Ook moet die commissie zich buigen over de omstandigheden die hebben geleid tot de naturalisatie van Chodiev in 1997.

“Dit stinkt tot in Parijs”

Het onderzoek zal drie maanden duren. Op basis van haar vaststellingen zou de commissie conclusies en aanbevelingen, met name op deontologisch vlak, “om aldus belangenconflicten en schendingen van de scheiding der machten bij politieke mandatarissen te voorkomen”.

Meyram Almaci stelde gisteren tijdens Terzake dat “dit potje stinkt tot in Parijs”. De voorzitster van Groen schuwt de harde woorden niet. “Dit onderzoek toont heel duidelijk aan dat op vraag van de Antwerpse diamantlobby, in combinatie met de Kazakse maffia, wetten op bestelling kunnen worden gemaakt.”

Enkel als advocaat, niet als politicus

Michèle Hirsch, advocate van Armand De Decker, betwistte maandagavond bij RTBF dat de bewuste mail zou bewijzen dat haar cliënt drie ministers heeft “gesensibiliseerd”.

In een mail van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy wordt bevestigd dat de Belgische oud-minister Armand De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet. De Decker zou drie toenmalige ministers hebben “gesensibiliseerd”: Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere.

Volgens de advocate van De Decker werd de mail enkel opgesteld door de adviseur om te laten geloven dat het Elysée echt een wetgevend proces in België heeft beïnvloed. Ze noemde de adviseur, Jean-François Etienne des Rosaies, een opschepper die zichzelf in een goed daglicht trachtte te stellen. Het wetgevend proces rond de afkoopwet is volgens haar perfect normaal verlopen. Armand De Decker heeft volgens de advocate enkel als advocaat opgetreden en niet als politicus.

LEES OOK. De Decker neemt ontslag uit al zijn functies bij MR

LEES OOK. Kazachgate: “Herinner me niet dat De Decker me er ooit over heeft aangesproken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen