© Photo News

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

KV Mechelen degradeert, Beerschot stijgt en Waasland-Beveren blijft in 1A

KV Mechelen degradeert als resultaat van het dossier rond matchfixing in het Belgische voetbal. Dat heeft de KBVB gemeld in een persbericht. Malinwa start met -12 punten in 1B, mag geen Europees voetbal spelen en niet deelnemen aan de Croky Cup.

vtvn, kofr, ydb, doro

GVA+ Geschillencommissie haalt zwaar uit naar KV Mechelen en vier bestuurders: “Geen verzachtende omstandigheden”

“We begrijpen deze beslissing niet, wij zijn onschuldig”, reageert KV Mechelen dat in beroep gaat.

Waasland-Beveren gaat vrijuit in deze zaak, terwijl Beerschot naar 1A promoveert. AA Gent speelt nu Europees, in de tweede voorronde van de Europa League. Antwerp mag aantreden in de derde voorronde van de tweede Europese competitie.

Bekijk hier de beslissing van de Geschillencommissie

De Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal:

  • Veroordeelt YR KV Mechelen en 4 van haar bestuurders wegens competitievervalsing.
  • Acht KV RS Waasland-SK Beveren niet schuldig maar veroordeelt 2 van haar bestuurders wegens niet voldoen aan de meldingsplicht.
  • Bevindt 3 spelersmakelaars schuldig aan daden van competitievervalsing.
  • Spreekt de speler (Olivier Myny, red.) volledig vrij.

Ingevolge deze beslissing zijn de sportieve gevolgen voor de clubs in het kader van de Belgische competities voor het seizoen 2019-2020 de volgende.

  • YR KV Mechelen zal, met een puntenhandicap van 12 punten te verdelen over de twee periodes, aantreden in de Proximus League en zal niet kunnen deelnemen aan de Croky Cup tijdens één seizoen.
  • KV RS Waasland-SK Beveren, aan wie geen tuchtsanctie wordt opgelegd, zal aantreden in de Jupiler Pro League.
  • KFCO Beerschot Wilrijk zal aantreden in de Jupiler Pro League in plaats van YR KV Mechelen.

Uithaal

De voorbije week vond het proces rond het matchfixingdossier plaats in Brussel. Daarbij haalde bondsprocureur Kris Wagner nog zwaar uit naar de betrokken clubs, waaronder KV Mechelen dus. Wagner sprak toen zelfs van maffiapraktijken.

KV Mechelen had, samen met een aantal andere beklaagden, eerst nog een kort geding aangespannen voor de Brusselse ondernemingsrechtbank en had daar aangevoerd dat de tuchtprocedure moest geschorst worden omdat haar rechten van verdediging in het gedrang waren.

De rechter gaf KV Mechelen toen ongelijk: de voetbalbond schond de rechten van verdediging niet door hen op zo’n korte termijn voor de tuchtinstanties te laten verschijnen.

MEER OVER KV Mechelen