© BELGA

Kasteelmoord: parket bevestigt huiszoeking bij journalist ‘Terzake’

Speurders van de federale politie hebben woensdagvoormiddag in Brussel een huiszoeking uitgevoerd in de woning van Terzake-journalist Bart Aerts. Daarbij werden onder meer zijn computer geraadpleegd en zijn telefoon in beslag genomen. De journalist werd daarna ook meegenomen naar Brugge voor verhoor. Dat meldt de openbare omroep VRT. Die protesteert tegen wat hij noemt "de schending van het bronnengeheim".

gn

De actie van de politie past in een onderzoek naar perslekken in de zogenaamde zaak van de Kasteelmoord. In de Terzake-uitzending van 17 november waren een aantal afgetapte telefoongesprekken uit het onderzoek naar de Kasteelmoord te horen. Daaruit bleek dat de familie van het slachtoffer, Stijn Saelens, contact zocht met het Brugse parket en magistraten.

Speurders hebben de computer van de journalist geraadpleegd en zijn telefoontoestel in beslag genomen. De man werd vervolgens voor verhoor meegenomen naar Brugge.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft intussen de huiszoeking bevestigd.

Gelekt door Peter Gyselbrecht

Vorige week pakte Terzake uit met telefoongesprekken die moesten aantonen dat de familie van Stijn Saelens er alles aan gedaan had om het onderzoek te manipuleren. Zo liet de VRT gesprekken beluisteren tussen vader Saelens en magistraten. Het parket-generaal heeft de gesprekken onderzocht en liet vrijdag in een persbericht weten dat er geen sprake was van manipulatie.

Na de verdwijning van Saelens lieten speurders alle telefoongesprekken in zijn entourage opnemen. Die opnamen zitten in het gerechtelijk dossier. Inmiddels heeft Peter Gyselbrecht, zoon van André Gyselbrecht, bekend dat hij de afgetapte telefoongesprekken uit het dossier van de kasteelmoord, heeft gelekt. In een persmededeling benadrukte Gyselbrecht dat zijn vader André van die démarche niet op de hoogte was. Naar eigen zeggen handelde Gyselbrecht uit machteloosheid.

Bronnengeheim

De VRT protesteert met klem tegen deze manier van werken van de politie en het gerecht. Er wordt een verzoekschrift ingediend bij de onderzoeksrechter in Brugge "om de vrijgave van de telefoon te eisen", zegt de VRT in een persbericht. De inbeslagname van de telefoon is volgens de VRT "niet alleen flagrant in strijd met de wet op het bronnengeheim, ze schaadt ook het werk van de betrokken journalist".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER