Direct naar artikelinhoud
Denemarken

Fors verlies voor populistische Deense Volkspartij

Andres Vistisen van de Deense VolkspartijBeeld EPA

De Deense Volkspartij (DF) heeft een zwaar verlies geleden bij de parlementsverkiezingen terwijl de Sociaaldemocraten qua stemmenpercentage op nummer één staan, zo blijkt uit een exit poll die de Deense televisie woensdagavond na sluiting van de stemlokalen publiek maakte.

De populistische anti-immigratiepartij Dansk Folkeparti verliest 11,3 procentpunt om 9,8 procent van de stemmen te behalen.

De Sociaaldemocraten verliezen ten opzichte van de verkiezingen in 2015 een procentpunt maar zijn met 25,3 procent wel de grootste partij. Zij zouden samen met kleinere linkse partijen 90 van de 179 parlementszetels behalen, tegen 75 voor de regeringscoalitie.

De liberale Venstre van premier Lars Lokke Rasmussen wint 1,4 procentpunt en is tweede met 20,9 procent.

De Liberale Alliantie, net als de DF een coalitiepartner van Rasmussen, verliest 4,5 procentpunt en komt uit op 3 procent. 

Als de percentages uit de exit poll worden bevestigd, dan komt er mogelijk weer een vrouw aan de macht. Met name Mette Frederiksen, voorzitster van de Sociaaldemocraten.

In een exit poll van televisiezender TV2 heeft haar partij een voorsprong van 5,5 procentpunt op de Venstre. Ook volgens TV2 zijn de Sociaaldemocraten met hun bondgenoten goed voor 90 zetels en dus een meerderheid.

In de loop van de nacht zou er al een voorlopig eindresultaat bekend zijn.