Direct naar artikelinhoud
Economie

Slecht nieuws voor uw spaarboekje: rente blijft nog lang laag

Voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi.Beeld EPA

Slecht nieuws voor wie op een hogere intrest op zijn spaarrekening rekent. De stijgende rente laat nog wat langer op zich wachten. De Europese Centrale Bank (ECB) besliste om haar rentevoeten nog tot eind juni 2020 op het huidige lage peil van 0 procent te houden. Dat is zes maanden langer dan wat ze tot nog toe garandeerde. Als dat nodig is, zal het zelfs nog langer zijn, liet voorzitter Mario Draghi weten.

De lage tarieven van de Europese Centrale Bank zorgen ervoor dat de commerciële banken erg goedkoop geld kunnen opvragen bij de ECB. Daardoor zijn ze niet geneigd om meer te betalen voor het geld dat ze bij hun spaarders ophalen.

De beslissing van de ECB betekent dus meteen ook dat meer rente op het spaarboekje er niet meteen in zit. Op het gros van de spaarrekeningen is de vergoeding nu al beperkt tot 0,11%. Het geld moet daarvoor zelfs nog een vol jaar op de rekening staan. Anders bedraagt de vergoeding zelfs maar 0,01%. 

274,9 miljard euro

Die lage rente belet niet dat er nog nooit zoveel geld van gezinnen op de spaarrekeningen heeft gestaan. Eind april ging het al om 274,9 miljard euro. Een jaar eerder was dat ‘nog maar’ 260,9 miljard euro. Daarnaast zwollen ook de zichtrekeningen aan. De bedragen erop stegen in dezelfde periode van 85,2 miljard euro naar 96,6 miljard euro.  De laag blijvende rente heeft weliswaar ook een goede kant.  Wie een lening wil afsluiten, hoeft zich niet te haasten. Die blijven ook goedkoop.

Met die erg lage rente wil de ECB vermijden dat de economie terugvalt. Als de commerciële banken goedkoop lenen bij de ECB, kunnen ze op hun beurt goedkoop doorlenen aan gezinnen en bedrijven. Dat moet hen aanzetten om extra te investeren. 

Of de rente midden volgend jaar omhoog gaat, is nog koffiedik kijken. Mario Draghi, nog enkele maanden voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), benadrukte dat de rente “zo lang als nodig is” op het huidige niveau zal blijven. “We zijn ver verwijderd van een normalisering van de geldpolitiek, terwijl de wereld verre van normaal is”, zei Draghi.

Beurzen in het rood

De beslissing van de ECB kon de beleggers gisteren alvast niet bekoren. Ze onthielden vooral dat er geen rentewijziging komt. Op de Brusselse beurs duwden ze de Bel 20-index 0,41 procent lager tot 3.440,37 punten. Ook de beurzen van Amsterdam, Parijs en Frankfurt eindigden in de rode cijfers.

De ECB kwam donderdag ook met aangepaste vooruitzichten. Zo zou de economische groei en inflatie in de eurozone dit jaar ietsje hoger uitkomen dan eerder verwacht, op respectievelijk 1,2 procent groei en 1,3 procent inflatie. Voor 2020 en 2021 werden de vooruitzichten dan weer naar beneden herzien, met een groei van 1,4 procent voor beide jaren. Volgens Draghi komt er een lange periode van wereldwijde onzekerheid en is er “een lage kans op recessie”.