Direct naar artikelinhoud
Tennis

Krijgen we een aardverschuiving op Roland Garros?

Rafael Nadal (l.) verloor nog nooit van Roger Federer in Parijs.Beeld AFP

Op Roland Garros staat vandaag aflevering 39 van dé tennisklassieker op het programma. Gaat Rafael Nadal 'gewoon' naar de finale, of wordt hij uitgerekend door Roger Federer onttroond?

en

Nergens worden de toptennissers zo gracieus en met zoveel dramatiek aangekondigd als door de speaker in Stade Philippe Chatrier op Roland Garros. In het Frans klinkt het nog mooier: "Mesdames et messieurs, Rafael Nadal." En met stemverheffing, terwijl je het stadion voelt trillen: "Roger... Federer!"

Kippenvel, nu al, bij het idee dat de klassieker een aardverschuiving kan veroorzaken. In 2009 won Federer zijn enige grandslamtitel in Parijs zonder Nadal te verslaan. Op Roland Garros verloor hij alle vijf partijen van zijn Spaanse kwelgeest. Nadal tien jaar later onttronen in zijn huiskamer, op 37-jarige leeftijd? Mooier wordt het niet.

Martin Verkerk, finalist op Roland Garros in 2003: "Ik zag Federer in de kwartfinale tegen Wawrinka in bepaalde fases verzwakken, die foutjes worden hem fataal tegen Nadal. Federer zal niet zo gemakkelijk profiteren met zijn kickservice. Nadal brengt bovendien altijd een of twee ballen meer terug dan de rest."

Robin Haase, tennisprof en sparringpartner van de Zwitserse maestro: "Federer moet het speltype hanteren waarmee hij kan winnen, en dat zijn geen rally's van veertig slagen. De vraag is alleen hoe snel hij naar het net moet komen en hoe vaak. Hij zal de juiste balans moeten vinden. Federer moet bovendien accepteren dat hij niet onder die lange slagenwisselingen uit kan."

Geheim wapen

Het nieuwe racket van Federer is het geheime wapen, menen kenners. Sinds 2014 speelt hij met een groter racketblad; van 90 square inch naar 98 is een wereld van verschil. En dus is de Federer van 2019 gevaarlijker en sterker dan de jongere versie uit 2011.

Ook het weer in kan een rol spelen. "Bij warm weer komen de spinballen van Nadal beter door", weet Haase. "Maar als Federer met veel druk kan spelen en de ballen van Nadal komen kort, dan is het juist een voordeel voor hem." Verkerk: "Alleen bij een harde wind zal Federer profiteren van zijn betere techniek, hij kan meer met een bal dan Nadal."

Djokovic foutloos

Alle ogen zijn dus gericht op de clash Federer-Nadal, maar ook de andere halve finale tussen Novak Djokovic en Dominic Thiem belooft vuurwerk. Beiden gaven gisteren in de door regen uitgestelde kwartfinales geen set prijs tegen respectievelijk Alexander Zverev (7-5, 6-2, 6-2) en Karen Chatsjanov (6-2, 6-4, 6-4).

Djokovic liet zien dat hij een serieuze concurrent kan zijn om Nadal van de titel te houden. De Serviër ambieert zelf zijn zestiende grandslamtriomf: "Hoe langer ik tennis, hoe sterker het gevoel bij mij om historie te schrijven."

Bij de vrouwen blijft de Amerikaanse Amanda Anisimova verbazen. Pas 17 jaar oud, blikte ze in de kwartfinale de titelverdedigster Simona Halep in: 6-2, 6-4. Vandaag treft ze Ashleigh Barty.