Direct naar artikelinhoud
Sterrenkunde

Jupiter staat volgende week zo dicht bij de aarde dat je zelfs zijn manen met een verrekijker kan zien

De planeet Jupiter.Beeld AFP

De maand juni ziet er veelbelovend uit voor astronomieliefhebbers. Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, verschijnt volgende week helder en zichtbaar voor het blote oog aan de hemel. Zelfs vanuit steden zal de planeet met zijn manen zichtbaar zijn met een verrekijker.

Jupiter staat maandag in oppositie met de zon. Van bij ons gezien staat de planeet dan recht tegenover onze ster. Als Jupiter opkomt, gaat de zon onder en omgekeerd. 

Jupiter is dus de hele nacht zichtbaar. “Je kan er niet naast kijken”, zegt weerman en amateur-astronoom Frank Deboosere. Na de zon en de maan is het deze maand het opvallendste object aan de hemel. Het staat wel laag aan de hemel, met name maximaal 15,5 graden hoog. Een ander voordeel van de oppositie is dat de planeet helderder en groter lijkt dan gemiddeld.

Door de oppositie is nacht na nacht met een verrekijker het steeds wisselende spel van de vier grote manen van Jupiter te zien: Io, Europa, Callisto en Ganymedes. Mogelijk zijn ook wolkenbanden rondom de gasgigant waar te nemen, zegt het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

Een Jupiteroppositie doet zich ongeveer 91,6 keer per eeuw voor.

Een nachtelijke sterrenhemel. Het helderste lichtpuntje is Jupiter.Beeld AFP

Mars en Mercurius

Jupiter is niet het enige spektakel dat je deze maand aan de hemel kan gadeslaan. De planeet Mercurius is al enkele dagen na zonsondergang te bewonderen met een verrekijker, Mars al meer dan anderhalf jaar. In het midden van de maand, op 17 en 18 juni, staan de twee zeer dicht bij elkaar. 

Hoe je de twee planeten van elkaar onderscheidt? Mercurius heeft een opvallendere oranje gloed. Vooral vanaf de tweede helft van de maand zal Mercurius veel prominenter aanwezig zijn dan Mars. Tijdens de laatste week van juni neemt de helderheid van Mercurius stilaan af.

Venus en Saturnus

Ook Venus en Saturnus zijn zichtbaar met een verrekijker. Naar Venus kijk je (de hele maand) best een uur voordat de zon opkomt. Tegen het einde van de maand is dat nog maar een speling van vijftig minuten.

Met slechts zo’n twee uur verschil wordt Jupiter op de voet gevolgd door Saturnus, de zesde planeet in ons zonnestelsel en op Jupiter na de grootste. De planeet ziet er ietwat geel uit en is een groot deel van de nacht zichtbaar. Net zoals Jupiter staat Saturnus de nacht van 16 juni vlakbij de maan wat kan helpen bij de identificatie. 

Twitter bericht wordt geladen...