Direct naar artikelinhoud
Storm

Stevige windstoten verwacht: KMI kondigt code geel af tot morgen

Stevige windstoten verwacht: KMI kondigt code geel af tot morgen
Beeld Photo News

Een diepe depressiekern (Miguel) verplaatst zich van Bretagne naar de Noordzee en bepaalt deze namiddag en vannacht ons weer. Bij de passage van de storing zijn er rukwinden mogelijk tussen 70 en 80 kilometer per uur of lokaal zelfs wat meer, zo waarschuwt het KMI. Code geel is tot morgenmiddag van kracht.

De Franse westkust werd deze middag geteisterd door de storm Miguel. Er zijn in het gebied windsnelheden van 129 kilometer per uur gemeten. Ook in ons land wordt storm verwacht. Het is vandaag wisselend tot tijdelijk zwaarbewolkt met perioden van regen of buien die vooral richting Nederland en boven het Ardense reliëf kunnen gepaard gaan met onweer. De maxima liggen tussen 19 en 24 graden. 

De wind wordt matig tot vrij krachtig uit zuidelijke richtingen met rukwinden die kunnen oplopen tot 80 kilometer per uur of nog meer tijdens de buien. Het KMI kondigt daarom vanaf 13 uur code geel af in het hele land. De waarschuwing blijft gelden tot morgennamiddag 17 à 18 uur, afhankelijk van de provincie. 

Stevige windstoten verwacht: KMI kondigt code geel af tot morgen
Beeld AFP

 De FOD Binnenlandse Zaken heeft deze voormiddag 1722 geactiveerd. Het nummer is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, en moet ervoor zorgen dat het nummer 112 gevrijwaard blijft voor mensen die in (levens)gevaar zijn.

Stevige windstoten verwacht: KMI kondigt code geel af tot morgen
Beeld RV

Vanavond en -nacht worden vooral in het westen van het land nog perioden van regen of buien verwacht die eventueel kunnen gepaard gaan met onweer. De minima liggen tussen 8 en 12 graden. De zuidenwind steekt nog een tandje bij en wordt vrij krachtig tot soms krachtig uit zuidzuidwest. Er is kans op rukwinden tot 80 à 90 kilometer per uur of lokaal zelfs wat meer.

Morgen is het nog lange tijd winderig en wordt het wisselend bewolkt met in de voormiddag vooral in het westen buien. In de namiddag vallen er vooral in het binnenland enkele buien. De maxima liggen tussen 14 en 19 graden. Er zijn nog altijd rukwinden mogelijk tot 80 à 90 kilometer per uur. In de latere namiddag en ‘s avonds wordt het rustiger.

‘s Nachts wordt het droog en klaart het uit alvorens hoge bewolking over het land schuift vanuit Frankrijk. In het binnenland wordt de wind zwak. Aan zee wordt de wind matig uit zuidwest. Het koelt af tussen 6 en 11 graden.

Zondag begint droog met nog enkele opklaringen. Later wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met in de loop van de dag kans op een lokale bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. In de nacht naar maandag volgen waarschijnlijk meer buien. De maxima liggen tussen 17 graden aan zee en in Hoog-België en 21 graden in de Kempen.

Maandag wordt het wisselvallig met in de voormiddag enkele buien, in de namiddag meer buien. De maxima liggen tussen 16 en 20 graden. Dinsdag wordt het wisselend bewolkt en begint de dag waarschijnlijk droog. In de loop van de dag ontwikkelen zich buien die eventueel kunnen gepaard gaan met onweer.