Direct naar artikelinhoud
F-16-mails

Lokale N-VA’er was man achter valse F-16-mails van John Crombez

Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld BELGA

Een gepensioneerde Limburgse mijnwerker, Michel Dylst, zat achter de valse F-16-mails van John Crombez (sp.a) en Hendrik Vuye. De man is lid van de N-VA, maar die partij neemt afstand van de ‘fantast’.

Met twee interne legermails in de hand eiste sp.a-voorzitter John Crombez op 30 mei 2018 het ontslag van toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Volgens de socialist bewezen die mails dat Vandeput gelogen had over de staat van paraatheid van de Belgische F-16’s. Enkele dagen later werd duidelijk dat zijn mails vals waren.

Na een jaar onduidelijkheid weet De Morgen nu wie achter de fake mails zat. Het was Michel Dylst, een gepensioneerde mijnwerker uit Zutendaal. Zelf ontkent hij alles. Hendrik Vuye bevestigt echter dat het wel degelijk Dylst was. Het gewezen Kamerlid kreeg vorig jaar gelijkaardige valse mails binnen. Bij hem identificeerde Dylst zich aan de telefoon.

Michel Dylst op de site van Ford Genk (in 2012).Beeld Photonews

Michel Dylst is een voormalige mijnwerker en stakingsleider die zich na zijn pensioen onder meer toelegde op een denktank die de ontginning van de steenkoolmijnen wou heropstarten. In 2013 verzamelde hij een groep investeerders rond zich die op de site van Ford Genk een nieuwe milieuvriendelijke auto wou bouwen, maar niemand nam hem serieus.

Ook in politieke middens kent Dylst zijn weg. Midden jaren 90 kwam hij op voor de CVP, later dook hij op bij de Volksunie. Tot deze week was hij bestuurslid bij N-VA Zutendaal. Dat belette hem niet om zich eind 2018 bij sp.a aan te bieden als kandidaat voor de verkiezingen van 26 mei. Voor N-VA is het een vervelende zaak dat de man een partijkaart heeft.

Vuil spel

Voormalig defensieminister Steven Vandeput zegt niets te maken te hebben met de affaire. “Er is geen sprake van een samenzwering binnen mijn partij. Absoluut niet. Ik keur het verspreiden van valse mails met klem af.” Binnen N-VA wordt Dylst weggezet als een “fantast” en een “geschifte man, die te lang in de mijngangen heeft rondgelopen”.

Vuye sluit niet uit dat er een vuil politiek spel gespeeld werd met de mails. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat iemand de fractie Vuye & Wouters bewust wou beschadigen”, reageert hij. “Gelukkig zijn wij nooit in de val getrapt. Dat belet echter niet dat ik klaarheid zou willen. De vraag blijft voor mij: cui bono, voor wie kwam dit goed uit?”

John Crombez wil geen commentaar meer kwijt. In een recent weekendinterview met De Morgen zei hij: “Je mag zogezegd niet over je eigen miserie beginnen, maar ik ben nog steeds tevreden dat we de schande rond de aankoop van de F-35 aan de bevolking hebben getoond. Dat is fout afgelopen. De lobby heeft gewonnen.” Ook hij lijkt dus te denken aan een doelbewust manoeuvre.