Direct naar artikelinhoud
Het weer

Stortbuien veroorzaken modderstromen in Sint-Truiden en Huldenberg, Pinkpop uitgeregend

Straten in Groot Gelmen zaten onder de modder.Beeld RTZ

Zware stortbuien hebben gisteren grote overlast veroorzaakt op verschillende plaatsen in ons land. Vooral de streken rond Sint-Truiden en Huldenberg zijn zwaar getroffen: modderstromen veroorzaakten daar heel wat schade. Het Nederlands-Limburgse festival Pinkpop regende uit.

Het KMI had code geel afgekondigd voor het hele land omdat het zware regen- en onweersbuien met rukwinden verwachtte. Onder meer de Truiense deelgemeenten Gelmen en Gelinden kregen het zwaar te verduren. Door de felle regen stroomde de modder van de velden naar lager gelegen straten, waar de smurrie straten, tuinen en zelfs kelders instroomde. Nochtans waren in beide deelgemeenten pas werken uitgevoerd die overlast door regen moesten tegengaan.

Gemeenteraadslid Filip Moers (sp.a) van Sint-Truiden wil het probleem op de volgende gemeenteraad aankaarten. “Het wachtbekken in de Bosstraat functioneert niet”, zegt hij. “De weg die langs het wachtbekken ligt helt af naar de verkeerde zijde. Hierdoor laat het water het wachtbekken letterlijk en figuurlijk links liggen en stroomt het tot beneden in het dorp.” 

De brandweer ontving 150 oproepen voor wateroverlast in de regio Sint-Truiden.Beeld BELGAONTHESPOT

‘Niet logisch’

Of er bij de recente wegenwerken in Gelmen en Gelinden fouten gebeurd zijn, is nog niet duidelijk. “We gaan bekijken wat er tijdens die hevige stortbui gebeurd is en waarom alles weer onder de modder zat”, zegt schepen van Openbare Werken Ingrid Kempeneers. “Het is niet logisch dat er na recente werken zoveel overlast kan ontstaan.”

Burgemeester Veerle Heeren reageerde onthutst op Facebook. “Een zee van water viel over sommige delen van onze stad", schrijft ze. “Er zijn 150 oproepen binnengekomen. Alle manschappen zijn opgeroepen, al ons materiaal wordt ingezet en we werken de avond door. Dank voor alle helpende handen.”

Huldenberg

Ook het Vlaams-Brabantse Huldenberg werd getroffen door modderstromen. “In de Elzasstraat was er zelfs een modderstroom van 40 centimeter diep”, zegt Arne Dewaet van de brandweer. De brandweer en de technische dienst konden, met de hulp van de bewoners zelf, voorkomen dat de huizen modder over de vloer kregen.

Op sociale media circuleerden intussen beelden van een beginnende windhoos boven het West-Vlaamse Veurne. Onderaan de onheilspellende wolken vormde zich een kleine trechter, een tuba. Die ontstaat wanneer kolkende bewegingen in de wolken onderuit zakken. Er is enkel sprake van een windhoos wanneer die contact maakt met het aardoppervlak, maar dat gebeurt bij een tuba niet. Het fenomeen duurde een vijftal minuten. 

Video wordt geladen...

Ook het Nederlandse festival Pinkpop in Landgraaf kreeg op de laatste dag af te rekenen met de storm. Vooral tijdens het optreden van songfestivalwinnaar Duncan Laurence viel de regen met bakken uit de hemel. “De eerste buien waren nog redelijk warm, daarna werden het toch wel frisse buien”, zegt organisator Jan Smeets. “Maar ik geloof niet dat bezoekers zich geërgerd hebben.”

Festivalgangers verregenden helemaal op de laatste dag van het Nederlandse festival Pinkpop.Beeld ANP